Мокрота в горлі-як прибрати. Причини скупчення мокротиння в горлі і лікування

До терапевтів нерідко звертаються пацієнти, які скаржаться на неприємні відчуття в горлі: скупчення густого мокротиння, присутність грудки, утруднене ковтання. Поліпшити самопочуття іноді допомагають відкашлювання і відхаркування, але ці методи не завжди дієві. Мокротиння у горлі може буквально прилипнути до глотки, викликаючи нудоту або блювоту. Щоб позбавитися від неї, необхідно відвідати лікаря для з'ясування причин неприємної симптоматики. Дізнайтеся, чим може бути викликана мокротиння і якими способами вона лікується.

Причини мокротиння в горлі

Найпоширеніша причина постійної слизу – гострі інфекційні захворювання, застуда. Перші дні мокрота рясно виробляється з носа, в подальшому – з бронхів і трахеї. Такі виділення тимчасові, вони припиняються після одужання. Якщо ж гострого захворювання немає, але слиз утворюється стабільно, можна говорити про патології, неправильному способі життя або розвитку будь-якої складної хвороби.

Клубок у горлі при ковтанні

Пацієнти скаржаться на те, що в горлі постійно накопичується слиз, застрягло щось чужорідне. З цієї причини вони не можуть повністю ковтнути і відчувають від цього великий дискомфорт. Основні причини, що викликають дану симптоматику:

  1. Порушення роботи щитовидної залози, спричинені нестачею йоду (дифузний зоб, аутоімунний тиреоїдит).
  2. Патології ШЛУНКОВО-кишкового тракту (виразка, рефлюксна хвороба, гастрит).
  3. Неврологічні причини. Відчуття, ніби «душить горло» може виникнути, наприклад, при остеохондрозі шийного відділу хребта.
  4. Хронічний тонзиліт, синусит, гнійні пробки.
  5. Депресії, стреси та інші психологічні проблеми. Жінки часто відчувають ком у горлі при вагітності.
  6. Онкологічні захворювання.

Соплі в горлі

Цей неприємний симптом значно ускладнює життя: заважає приймати їжу, провокує кашель. Коли стікає слизу по задній стінці горла і накопичується в носоглотці, можна припустити наявність:

  • бронхолегеневих захворювань;
  • запальних процесів пазух (фарингіт, гайморит);
  • хвороби стравоходу (хронічний езофагіт);
  • алергічних реакцій;
  • різного роду подразнень (якщо людина багато курить, їсть пряні страви, організм включає «захисну реакцію» – слиз починає активно покривати всі органи).

Без кашлю

Якщо з'являється мокрота, але ні кашлю, не можна виключити одну вищевказану причину. Недуга провокують захворювання органів дихальної системи, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, запалення гланд, простудні хвороби, спосіб життя, стреси. Якщо слиз в горлі не отхаркивается, причиною цього можуть стати низька вологість повітря, сторонні предмети в носовій порожнині, різні м'язові захворювання.

З неприємним запахом

Згідно з дослідженнями, надлишок слизу і в'язкої слини підживлює бактерії, що знаходяться в горлі – вони і є джерелом неприємного запаху. Серед основних причин:

  • простудні захворювання, хронічний нежить, ангіна;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • хворі зуби;
  • хронічний тонзиліт і інші захворювання носоглотки;
  • патології носоглотки, сфеноидит.

Слиз із шлунка в горлі

Спостерігається при захворюваннях, патології травної системи: панкреатиті, гастриті, холециститі, грижі стравоходу, рефлюксної хвороби. При всіх них слизовий секрет спочатку закидається в стравохід, далі – в глотку. Вміст шлунка потрапляє наверх мимоволі, людина не може контролювати цей процес. Особливо багато слизу накопичується до ранку.

Якщо болить горло

Причиною мокротиння можуть бути бактеріальні інфекції горла і запальні процеси (тонзиліт, фарингіт). Якщо у людини дере в горлі, є кашель, можливий ларингіт. Існують і інші причини, що викликають болі і скупчення слизу – приміром, невралгія язикоглоткового, пухлинні процеси, захворювання щитовидної залози. При цих хворобах підвищення температури не спостерігається.

З кров'ю

Можливі причини:

  1. Запальні захворювання верхніх дихальних шляхів, що супроводжуються ушкодженням дрібних судин. Для визначення точної причини необхідно звернути увагу на колір мокротиння. Приміром, якщо вона жовта або зелена з домішкою крові, значить, у людини запальні захворювання хронічного характеру. Біла слиз з кров'ю може бути ознакою кровотечі стравоходу, легенів.
  2. Вірусні захворювання респіраторного тракту.
  3. Сильний кашель та інші причини, що призводять до розриву дрібних судин.
  4. Тромбози, мітральні пороки легеневої артерії.
  5. Захворювання легень (бронхіт, туберкульоз).

Як позбутися від мокротиння в домашніх умовах

Оскільки мокрота – не самостійне захворювання, а лише симптом, слід лікувати основну хворобу. Щоб прибрати слиз із горла, варто пити багато рідини або намагатися вивести її з допомогою відхаркування і кашлю. Рекомендується приймати стандартні аптечні ліки, здатні розпушити мокротиння, і використовувати народні методи. Останні, на жаль, приносять результат тільки через 2-3 тижні використання.

З допомогою ліків

Залежно від причини мокротиння прописують пацієнтові певні ліки. Якщо займатися самолікуванням, можливо, вдасться усунути симптом, але не основну хворобу. Після діагностики лікар виписує:

  • антибактеріальні препарати («Амокисклав», «Флемоксин»);
  • противірусні таблетки («Арбідол», «Віферон»);
  • спеціальні спреї («Інгаліпт»);
  • відхаркувальні препарати («Мукалтин», «Лазолван», «Синупрет»);
  • інгаляції з допомогою муколітиків («Амбробене», «Лазолван»).

Народними засобами

Якщо слиз в горлі не отхаркивается, поряд з медикаментозними засобами рекомендується використовувати рецепти народних цілителів. При мокротинні, викликаної застудою, слід пити відвари трав. Відмінними відхаркувальними властивостями володіють ромашка, материнка, звіробій, мати-й-мачуха, кора дуба. Готується відвар просто: 1 ст. ложку будь-якої трави залити 1 ст. гарячої води, закип'ятити, відсудити і приймати кілька разів в день. Можна пити мінеральну воду, підігрів її і додавши мед.

Ефективні полоскання:

  1. Сольовим розчином. Розчинити в 1 склянці води 1 ст. ложку солі.
  2. Сумішшю солі, йоду, соди. Взяти по 1 чайній ложці соди і солі, залити склянкою води (теплою), додати пару крапель йоду.

Особливості лікування слизу в горлі

Організми дітей і вагітних жінок специфічно реагують на лікарські речовини, тому не всяке лікування мокротиння їм підходить. Приміром, у немовлят дуже слабкий імунітет, погано розвинені ферментні системи, відповідальні за розподіл таблеток. Вагітним жінкам протипоказано більшість лікарських засобів: багато антибіотики, відхаркувальні препарати.

При вагітності

Якщо вагітну жінку мучать першіння, відчуття мокроти в горлі, викликані вірусною інфекцією, лікарі, швидше за все, порекомендують їй утриматися від противірусних засобів і робити прості полоскання травами. Антибактеріальна терапія теж небажана – її прописують вкрай рідко. Позбавлятися від мокротиння в гортані при вагітності безпечно тільки народними методами і підтримкою нормальної вологості в приміщенні.

У дитини

Як вивести у дитини мокротиння? Вилікувати малюків набагато складніше, ніж дорослих. Не варто відразу давати їм медикаменти – спочатку варто використовувати більш безпечні методи народної медицини. Педіатри рекомендують полоскати горло настоями трав, зрошувати спреями, лікувати медом. Якщо мокрота не проходить, прописують антибактеріальну терапію, імунокорекцію.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!