Як схуднути правильно: корисна дієта без шкоди для здоров'я

Зайва вага не тільки вбиває естетичну красу тіла, але може принести істотну шкоду здоров'ю. Люди часто вдаються до жорстких заходів для схуднення, що погано позначається на самопочутті. Позбавляючи свій організм необхідних елементів із-за одноманітності раціону, людина ризикує істотно підірвати своє здоров'я, тому дієта без шкоди для здоров'я – це єдиний правильний вибір. Головна задача такої системи живлення – поступовий скидання ваги і оздоровлення. Їжа повинна бути малокалорійної, але корисною.

Що таке дієта без шкоди для здоров'я

Всесвітня павутина на запит про системах живлення дає величезну кількість інформації, яку заперечують професійні дієтологи. Бажання швидко, без докладання зусиль скинути вагу має велику кількість людей. Але часто вони забувають, що в безпечному схудненні є свої правила, а бездумний вибір обмежень може призвести до неприємних наслідків. Шкоду дієт проявляється в зниженні імунітету, а надмірні обмеження призводять до появи порушень в роботі різних органів. Перехід на звичний раціон повертає жирові відкладення на колишнє місце.

Як схуднути без шкоди для здоров'я

Основна мета правильного харчування – стежити за збалансованістю меню, адже організм як машина: якщо годувати його неправильними продуктами, він буде працювати гірше. Оптимальний варіант – знизити калорійність харчування і додати комплекс активних фізичних навантажень (робота на велотренажері, ходьба, плавання). У міжсезоння потрібно приймати комплекс вітамінів. Для боротьби з жиром в певних місцях можна використовувати обгортання або масажні процедури. Безпечне схуднення – справа не швидка, тому потрібно налаштуватися на результат, не поспішати.

Схуднути без наслідків можна, якщо дотримуватися таких правил:

  • не намагатися нічого не їсти щоб швидко схуднути, адже це тільки спровокує зрив;
  • працювати над прискоренням метаболізму, гідратацією;
  • замінити чашку чорного чаю більш корисним зеленим чаєм, мінімізувати споживання кави;
  • прибрати продукти швидкого харчування, бутерброди з соусами, вони дуже шкодять здоров'ю;
  • не виключати фізичні навантаження, навіть зарядка дуже допоможе в процесі схуднення.

Види дієт для схуднення без шкоди здоров'ю

Будь-який перехід із звичного раціону на більш дієтичне харчування – це стрес для організму, а до нього слід ретельно підготуватися (морально і фізично). Зміна балансу, швидкості метаболізму повинно відбуватися поступово. Не менш важливо стежити за станом печінки, оскільки на неї припадає велике навантаження. Якщо рішення сісти на дієту прийшло у весняний період, потрібно подбати про підтримку імунної системи, грамотному підборі продуктів. Не шкідливі дієти для схуднення допомагають поступово знизити вагу, при цьому не залишивши розтяжки або висить шкіру.

Методика «правильного» схуднення:

  • у щоденному раціоні присутня необхідна кількість корисних речовин;
  • до шести прийомів їжі;
  • достатній питний режим;
  • основа меню – овочі, фрукти, зелень;
  • не можна прибирати з харчування м'ясо, рибу, м'ясні продукти;
  • вживання рослинної олії обмежена (30 грам в день).

Корисні дієти для схуднення

Лікарі часто нарікають на велику кількість пацієнтів, які після бездумного домашнього схуднення змушені займатися лікуванням їх наслідків. Як правило, основна причина порушень в організмі – це мізерний раціон, недолік корисних елементів і надмірна тривалість дієти. Так чи не краще скинути вагу без шкоди для здоров'я? Розроблені різні методики живлення, при яких можна схуднути, оздоровивши при цьому свій організм. Це може бути система живлення, яка володіє збалансованим раціоном, не викликаючи при цьому постійного сильного почуття голоду.

Фактори залежності корисних і негативних наслідків від дієти:

  • тривалість;
  • рівень строгості;
  • різноманітна їжа в раціоні, режим харчування;
  • наявність або відсутність стресових факторів, що впливають на зриви;
  • протипоказання, індивідуальні особливості організму.

Нешкідлива дієта

Навіть невеликі обмеження несуть для організму певний рівень шкоди, основне завдання – вибрати ту систему, негативний вплив якої мінімально. Зміна раціону пов'язана з навантаженням на організм і необхідністю перебудови під переробку незвичних продуктів. Нешкідливі дієти для схуднення можуть допомогти скинути на тиждень до двох кілограм зайвої ваги і запустити процес схуднення. Основне завдання такої системи живлення – поступово змінити звичний раціон на більш щадний варіант, відмовившись від жирної, копченої, солодкої їжі в користь овочів, круп, м'яса.

Принципи щадною системи живлення:

  • тривалість – 21 день;
  • 2 варіанти меню на тиждень, чергуються через день;
  • щотижня меню змінюється;
  • обов'язково вживати селеру, він прискорює метаболізм;
  • цукор необхідно замінити медом;
  • дозволено вживання в невеликих кількостях чорного хліба, картоплі, вершкового масла, молока, галетного печива.

Дієта без шкоди для шлунка

Як відомо, більшість дієт заборонені при захворюваннях шлунка або схильності до них. Але оскільки не всі люди знають про проблеми зі здоров'ям, необхідно добре стежити за самопочуттям: при ознаках нездужання відразу відмовитися від такого харчування. Заборонено голодувати, оскільки організм буде стимулювати мозок до переїдання, депресії і зривів. Для шлунку небезпечна жирна, копчена, гостра їжа, ідеальний варіант – супи, киселі, кефір. Найактуальніші дієти без шкоди для шлунка – супова, кефірна, салатна.

Основні принципи вибору системи живлення, якщо є або можливі проблеми з ШКТ:

  • необхідна консультація з дієтологом щоб виявити проблеми, підлаштувати харчування;
  • краще вибирати методику, в якій принципи і режим харчування схожі з здоровим харчуванням;
  • заборонені тривалі перерви між прийомами їжі, адже вироблений шлунковий сік роз'їдає стінки шлунка, провокуючи появу гастриту, виразкової хвороби;
  • необхідно кинути палити, оскільки тютюн, а особливо дим, негативно впливає на слизову.

Японська

Ефективність традиційної безсольової дієти доведена величезною кількістю струнких людей в Піднебесній, адже продукти, які вони вживають, корисні малокалорійні. Змінена під наш раціон японська дієта допомагає прибрати зайву вагу. Її основний принцип – повна відмова від додавання солі (можна соєвий соус) або цукру, алкоголю або кондитерських страв. Тривалість – 2 тижні. Ще одна важлива відмінність – дозволено пити чорну каву і воду (тільки мінеральну або кип'ячену), зрідка можна додавати натуральні напої. Натщесерце потрібно випити 200 мл води.

Плюси, мінуси японської (низкоуглеводной) системи живлення:

Плюси

Мінуси

Обсяг шлунка зменшується.

Надмірна кількість жирів, білків, при недостатності кількості вуглеводів.

Після закінчення можна збільшити порцію і додавати більше спецій (крім солі).

Дефіцит основних необхідних мікроелементів, деяких вітамінів.

Втрата ваги за 14 днів – до 8 кг.

Низькокалорійне меню, кількості калорій недостатньо для організму.

Різноманітний раціон

Кефірна

Кефір має масу корисних властивостей, тому він став основою для однієї з найпопулярніших дієт. Кефірна дієта (безбелковая) зручна тим, що у людей не виникає постійного почуття голоду, адже завжди можна перекусити яблуком, сиром або відварною картоплею. Кефір можна використовувати лише свіжий, у якого термін придатності не більше двох тижнів, знежирений. Тривалість в середньому 7 днів, але якщо не вистачає відчуття ситості, можна додавати в раціон гречку. Варто врахувати, що одночасне вживання кефіру, сиру або сиру може призвести до дискомфорту.

Плюси, мінуси такої системи харчування:

Плюси

Мінуси

Виведення токсинів, шлаків.

Протипоказана при хворобах ШКТ, серцево-судинної системи.

Нормалізація обміну речовин, процесу травлення.

Нестача клітковини, мікроелементів, деяких вітамінів.

Невисока калорійність, втрата ваги за тиждень – до 5 кг, виведення рідини.

При розладі шлунка може посилити проблему.

Рисова дієта

Якщо крім зниження ваги є мета очистити організм від накопичених шлаків, рисова дієта підійде ідеально. Каша з рису насичена вуглеводами, що допомагає надовго утримати відчуття ситості. Рис готується особливим чином – його вимочують у воді протягом 10 годин і ставлять варитися. Як тільки рис закипить – крупу промивають, міняють воду і ставлять знову. Так потрібно зробити не менше 4 разів, щоб вся клейковина вымылась з рису. На сніданок можна їсти тільки кашу, і після нього необхідно не їсти, не пити протягом 4 годин. Тривалість безглютенової дієти – півтора місяця.

Плюси, мінуси рисової методики живлення:

Плюси

Мінуси

Нормалізує обмін речовин, покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Виведення солей негативно впливає на серце.

Насичує вітамінами групи В, амінокислотами.

Вимиває з кишечника всі шкідливі, і навіть корисні речовини.

Втрата ваги за 30 днів – до 10 кг.

Є ряд протипоказань (нирковокам'яна хвороба, діабет, порушення серцевого ритму).

Супова

Якщо приготувати суп з правильних продуктів, це смачно, незвично і корисно. Супову дієту рекомендують лікарі для очищення організму або схуднення. Особливо корисний такий раціон після «свята живота» або при необхідності поліпшити стан слизової шлунка. Така методика підходить тим, у кого знижений рівень кислотності шлунка або недостатня ферментація. Для правильного приготування бульйону потрібен цибуля, селера, капуста, перець солодкий (зелений), помідори. Головна умова – всі інгредієнти варяться десять хвилин на сильному вогні півгодини на невеликому.

Плюси, мінуси:

Плюси

Мінуси

Суп дозволено їсти в будь-яких кількостях.

Є протипоказання, необхідна консультація з лікарем.

Рідка їжа швидше перетравлюється.

Нетривалий відчуття ситості, відчуття голодування.

Швидке відчуття насичення.

Занадто низька кількість калорій.

Салатна

Методика для схуднення, яка передбачає вживання овочів, вважається безвуглеводної. Вона актуальна особливо в літній період, адже тоді прилавки магазинів ломляться від різних овочів, фруктів. В меню є м'ясо, риба, молочні продукти, але немає цукру, хліба або солодощів. У салатною дієті тільки три прийоми їжі (сніданок, ланч і обід), вечері немає (в останній раз можна їсти до 17.00). Тривалість – 1 або 2 тижні. Можна вибирати фруктові або овочеві салати (приправлені сметаною, лимонним соком або оливковою олією), м'ясо і морепродукти, яйця і бринзу, зелень.

Плюси, мінуси:

Плюси

Мінуси

Виводить рідину.

Є протипоказання.

Основна перевага – насичує організм вітамінами.

Нестача білка.

Втрата ваги за тиждень – до 10 кг.

Вагітність, лактація, цукровий діабет, інші захворювання – протипоказання.

Відео: дієта для схуднення без шкоди для здоров'я

Щоб зміни в системі живлення не спричинили за собою неприємних наслідків, необхідно вибрати той варіант раціону, який підібраний в залежності від індивідуальних особливостей організму. Щоб отримати стійкий результат, не можна використовувати жорсткі монодієти. Кожна дієта для схуднення без шкоди для здоров'я має свої особливості і чіткі правила, режим і принципи харчування, яких потрібно ретельно дотримуватися. Детальну інформацію про правила і меню різних дієт можна отримати, подивившись тематичні відео.

Худнемо без шкоди для здоров'я

Як схуднути без шкоди для здоров'я [Лабораториия Workout]

Як швидко схуднути без шкоди для здоров'я

Як схуднути швидко і без шкоди для здоров'я

Меню дієти без шкоди для здоров'я

Як схуднути без шкоди для здоров'я ? Меню на день [Лабораторія Workout]

Ефективна дієта без шкоди для здоров'я

Дієта "Блюдечко".

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!