Види дієт для схуднення або лікування - меню найбільш ефективних і популярних

Сьогодні для швидкого і ефективного схуднення використовують різні види дієт, які відрізняються дозволеної їжею і впливом на всі системи організму. Вони можуть бути короткими або тривалими, з одноманітним раціоном або більш збалансованим, жорсткі чи м'які. По кожному критерію можна виділити кілька найбільш дієвих методик. Далі ви можете ознайомитися з рейтингом, який описує, які найефективніші дієти для швидкого схуднення.

Що таке дієта

Перед вивченням інформації про те, які бувають дієти, варто уточнити, що означає саме поняття. Так називають систему правил вживання людиною їжі. Мета дотримуватися режиму харчування може бути різною – оздоровлення, лікування, схуднення, профілактика та ін. Основний принцип дієти–виключення певних продуктів, складання меню з їжі, корисною в конкретному випадку - низкобелковой, низкожировых, безвуглеводних, для зниження холестерину і т. д.

Для схуднення

Основною особливістю звичайних дієт є те, що не всі з них благотворно впливають на організм. Хоч періодичні розвантаження і корисні, все ж більшість мають деякі побічні ефекти. Головний з них – це ризик повернення ваги, причому навіть в більшій кількості. Цього вдасться уникнути, лише здійснивши правильний вихід після схуднення. Краще, якщо це буде відразу перехід на правильне харчування.

Можна підібрати і більш щадні системи живлення, які будуть відповідати віку, статі, професії, способу життя. Така дієта для схуднення буде ефективна і безпечна. Але в прагненні швидко знизити вагу люди часто вибирають і жорсткі варіанти – монодієти, низкоуглеводное меню або навіть голодування. Такі варіанти теж існують у великій кількості.

Медичні

Іншими особливостями відрізняються лікувальні дієти. Вони частіше використовуються не тільки для схуднення, а ще для профілактики або лікування захворювань та їх наслідків. Крім того, такі системи живлення затримують перехід гострих патологій у хронічні. Основою тут є продукти, максимально збагачені мінералами і вітамінами. Такі дієти поділяються на 15 видів, інша назва –столи. Кожен з видів призначений для харчування при захворюваннях певної системи органів.

Ефективні дієти для схуднення

У список входять самі різні види. Відрізняються основними принципами. Деякі пропонують харчуватися переважно білком, інші – низькокалорійними продуктами або якимось одним, наприклад, кефіром, яблуками або гречкою. Є системи живлення, що враховують фізіологічні особливості. Це система харчування по групі крові. Окремо варто виділити експрес-дієти. Вони більш жорсткі, але дозволяють скинути велику вагу в короткі терміни. Не просто харчуванням, а спосіб життя, можна вважати вегетаріанство. Не менш ефективні види режимів харчування пропонують і світові зірки.

Білкова

Інакше білкові дієти ще називають низкоуглеводными. Вважаються дуже ефективними щодо спалювання жиру, якого організму бракує, із-за чого він і використовує свої запаси. Суть цього виду полягає у переважанні в раціоні білкових продуктів і повне виключення або зведення до мінімум вуглеводних. Дозволяється вживати нежирні сорти м'яса і риби, молоко, сир, яєчний білок, а з круп гречку. Використовувати такий вид раціону довго не можна, адже з-за надлишку білка може погіршитися стан шкіри і волосся. Крім того, це високе навантаження на нирки.

По групі крові

Розробники цього виду харчування вважають, що раціон повинен підбиратися по групі крові. Люди з першою вважаються здобувачами, другий – землеробами, третьої – кочівниками. Виходячи з цих умов, підбирається харчування. У першому випадку раціон складається в основному з морепродуктів і м'яса, у другому – з фруктів з овочами, а в третьому – різними продуктами.

Люди з четвертою групою крові вважаються поєднують в собі якості мисливців і землеробів. З цієї причини харчуватися вони повинні кількома видами – м'ясом, овочами, фруктами, морепродуктів. Дієта для схуднення по групі крові має плюси і мінуси:

  1. Переваги. За рахунок низькокалорійного раціону відбувається схуднення, поліпшується загальне самопочуття.
  2. Недоліки. Не враховуються фізіологічні особливості людини. Групи крові поділяються на підсистеми, тому поділ раціону на 4 частини не цілком обгрунтовано.

Монодієти

Таку назву носить дієта одного продукту. В якості нього може бути використаний кефір, вівсяна каша, певний вид фруктів, капуста, гречка, рис, сир, кавуни і навіть іноді шоколад, але тільки гіркий. На перетравлення цих видів їжі організм витрачає більше енергії, ніж отримує, чим і пояснюється втрата ваги. Для організму це серйозний стрес, тому частини і довго видами монодієт захоплюватися не можна. За 7 днів можна позбутися від 3-5 кілограм. В залежності від обраного продукту монодієта має наступні недоліки:

  • кефір може призвести до надлишку кисломолочних бактерій, дисбактеріозу і проблем з шкірою;
  • один тільки вид фруктів часто викликає погіршення настрою, дратівливість;
  • вівсяна каша часто виступає провокатором виникнення в організмі дефіциту заліза.

Низькокалорійні

Один з варіантів схуднення з підрахунком енергетичної цінності з'їдених за день страв – це дієта по калорійності. Суть її дуже проста. Калорійність денного раціону повинна перебувати в певних межах, часто від 800 до 1500 ккал. Ще одна умова – за день ви повинні витрачати більше калорій, ніж з'їдаєте. Тільки так можна схуднути. Все завдяки дефіциту калорій. При цьому в денний раціон потрібно включати тільки низькокалорійні продукти, а не солодощі або випічку.

Харчуватися потрібно часто і потроху – 4-5 разів на добу. Низька калорійність раціону може принести шкоду в наступних випадках:

  • ниркова недостатність;
  • у жінок під час вагітності або лактації;
  • захворювання травної системи, особливо в хронічній формі;
  • серцево-судинні патології.

Для швидкого схуднення

В окрему категорії варто віднести експрес-дієти. Це самий жорсткий варіант схуднення, який краще застосовувати тільки в екстрених випадках, коли попереду важлива подія і треба до нього скинути пару зайвих кілограм. Суть системи полягає в максимальному зменшення калорійності раціону аж до голодування на одній воді. Організм очиститься, надмірна вага дійсно піде, але виключно за рахунок виведення рідини. Потім кілограми можуть повернутися навіть у більшому розмірі. Крім того, є ризик проблем зі здоров'ям.

Зіркові

Більшість зірок, що миготять на екранах, не приховують своїх проблем з фігурою і навіть, навпаки, намагаються надалі показати, як вони змогли схуднути. Бачачи дійсні результати, багато довіряють порадам знаменитостей, але зовсім покладатися на їхні рекомендації не варто. Зоряні дієти для схуднення можна представити у вигляді наступного списку:

  1. Система живлення від Надії Бабкіної. Завдяки виключенню з раціону копченості, солодощів, борошняних виробів і алкоголю, співачка змогла схуднути на 36 кг.
  2. Від Алли Пугачової. Заснована на огірках, дуже жорстка, але ефективна, допомагає скинути багато зайвої ваги.
  3. Поради від Анджеліни Джолі. Відома актриса виключила зі свого раціону більшість продуктів з високим вмістом жиру.

Популярні дієти

Хоч всі види дієт і мають безліч відмінностей, мета у них одна – допомогти людині впоратися із зайвою вагою. Це їх і об'єднує. Розглядаючи їх у цілому, можна виділити загальні плюси і мінуси. До переваг належать:

  • більшість видів дієт пропонують різноманітний раціон, але тільки здорових і корисних продуктів, з-за чого людина не відчуває голод;
  • короткочасні обмеження в харчуванні очищають організм, дають відчуття легкості, нормалізують обмін речовин;
  • дотримання певних правил харчування тривалий час дає ефективний результат.

Недоліки:

  • будь суворе обмеження, особливо улюблених продуктів, загрожує зривами, коли людина об'їдається великою кількістю їжі, з-за чого попередні результати йдуть нанівець;
  • експрес-дієти підвищують ризик повернення кілограмів, причому навіть вага може стати навіть вище, ніж був на початку шляху;
  • більшість дієтичних систем не спалюють жир, при цьому ще й зачіпають м'язову масу, зменшують її;
  • одне тільки харчування не зробить тіло пружним і красивим, в цьому випадку потрібен спорт;
  • з-за інтенсивного схуднення підвищується ризик розвитку захворювань шлунка і гормональних збоїв.

Дюкана

Дуже незвичайна система харчування – дієта з Дюкану. Вона передбачає розділення всього процесу схуднення на три основних етапи. Це атака, безпосереднє зниження ваги і закріплення отриманого результату. Кожен етап має певну тривалість. Вона вираховується в залежності від статі, віку, способу життя і кількості зайвої ваги.

В інтернеті навіть є спеціальні калькулятори, які допоможуть вам визначити тривалість кожної фази схуднення онлайн. Вам тільки потрібно буде ввести свої дані і натиснути кнопку «розрахувати». Така система харчування, судячи з відгуків, дуже ефективна, особливо щодо збереження ваги після схуднення. Крім того, раціон не має багато обмежень і включає різні продукти.

Гречана

Цей вид харчування відноситься до монодієти. Варіантів схуднути на гречці дуже багато. Вони розрізняються в основному за тривалістю. Саму крупу рекомендується запарювати. Так вона збереже більше корисних речовин. Запарювати крупу краще з вечора. Вранці її вже можна буде їсти. Отримане кількість каші просто ділять на 4-5 прийомів їжі. Між ними повинні бути рівні проміжки часу. Дієта на гречаної каші допоможе позбутися від 5 кг за один тиждень. При сильному голоді дозволяється випити склянку кефіру або з'їсти яблуко.

Для очищення Детокс

Наступний тип дієтичного харчування допомагає схуднути. В результаті егособлюдения йдуть шлаки і токсини, знижується рівень холестерину, стабілізується тиск. Дієта, що очищає організм, поділяється ще на кілька видів. Серед основних можна виділити наступні:

  1. Голодування. Небезпечний варіант, його використовують тільки під наглядом лікаря.
  2. Детокс на свіжовичавлених соках. Дозволяє вживання сирих овочів і фруктів як у свіжому вигляді, так і у формі соків.
  3. Вегетаріанство. За рахунок виключення продуктів тваринного походження теж відбувається очищення організму.
  4. Сироїдіння. У даному вигляді харчування дозволено вживати лише термічно необроблені продукти.

Energy diet

Хорошим відгуками користується і продукція компанії Енерджі Дієт. Це ціла колекція продуктів харчування – від протеїну і батончиків до коктейлів, причому самих різних смаків. Їх вживають у поєднанні зі звичайною їжею або замість однієї з трапез, але страви повинні бути правильними. Якщо заїдати дієтичним батончиком жирний борщ – дива не станеться, і ви не схуднете. Продукція Енерджі лише посилює ефект.

Для лінивих

Якщо з великої кількості видів дієт жоден вам не підходить, спробуйте варіант для ледачих. Він зажадає від вас мінімум обмежень і зусиль. В одному з видів обіцяє дієта для ледачих мінус 3-4 кг за тиждень. Умови дуже прості. Раз в тиждень необхідно робити розвантаження, вживаючи весь день тільки воду. Дотримуватися подібний режим необхідно не довше 3 місяців. В інші дні раціон може бути будь-яким, але сильно об'їдатися теж не варто.

Дієта 6 пелюсток

Ще один варіант для схуднення з незвичною назвою - дієта Пелюстки. Вона розділяє процес схуднення на 6 етапів. У кожний необхідно вживати певні продукти. Спочатку рибу, потім – овочі, в третій день – курку, в четвертий – злакові, на п'яту добу – сир, а в останню фазу – фрукти. Перевага такого раціону очевидно – це різноманітність. Кожен день ви харчуєтеся новим видом продуктів.

Відео

Дієта за типом фігури

Відгуки

Наталя, 35 роківтільки Скільки видів дієт я не випробувала. Монодієти і експрес-методики, але позитивний результат зазначила тільки від системи Дюка. На останньому етапі перебуваю вже близько 3 місяців і все ще продовжую худнути. За фазу атаки скинула близько 10 кг, всього за 3,5 тижні.
Олена, 28 роківДуже люблю вівсянку, можу їсти її хоч кожен день, тому для схуднення використовую монодієту як раз на цій крупі. За тиждень вдається скинути до 3-4 кг. При цьому дозволяю собі деякі інші продукти, частіше фрукти або овочі. Іноді – курячу грудку. Смачно і ситно, всім раджу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!