Дієта під час вагітності

Те, як протікає вагітність, є самим важливим для повноцінного розвитку міцного здоров'я малюка. Харчування відіграє чи не головну роль, тому відмовляти собі в примхах просто недозволено. Залишатися у формі і не поправитися в цьому випадку допоможе нескладна дієта для вагітних, яка включає тільки саме необхідне для розвитку плода і вашого самопочуття. Що ж в неї входить?

Основні принципи харчування для вагітних

Правильне харчування під час вагітності має бути максимально здоровим, продукти необхідно вибирати з високим вмістом білків і вуглеводів. Це потрібно не тільки для здоров'я вашої дитини, але і для самої майбутньої мами. Заповнити нестачу вітамінів і мінералів можна тільки за допомогою постійних перекусів. Фахівці рекомендують не купувати все підряд, а стежити за тим, що ви їсте, а також радять дотримуватися будь-якої дієти для вагітних.

Як під час вагітності не набрати зайву вагу

Найстрашніше для вагітної – це зайві кілограми, які після пологів дуже складно усунути. Адже правда, що майбутні мами набирають багато надлишкової ваги, намагаючись дати своїй дитині все ті поживні речовини та вітаміни, які обов'язково повинні поступати, поки малюк ще в утробі. Стежити за собою необхідно не менше, тому впоратися з нездоровим апетитом і не набрати злощасних кілограм допоможуть розвантажувальні дні при вагітності або спеціальні дієти.

Дозволені та заборонені продукти

Під час виношування необхідно не тільки купувати ті продукти, які є важливими для повноцінного розвитку плоду, але і обов'язково відмовитися від шкідливих страв. Планування раціону вагітної (дієта), допоможе в підготовці до ведення здорового харчування. Ось що повинно обов'язково бути на вашому столі:

  • яйця;
  • молоко і низкопроцентная кісломолочка;
  • м'ясні продукти і фарш;
  • риба;
  • свіжі овочі;
  • фрукти;
  • крупи;
  • сухофрукти, горіхи;
  • хліб або хлібці.

Цей список легко відшукати в будь-якому холодильнику, тому вам не складе труднощів придумувати різноманітні рецепти для дієти, щоб підтримувати свою фігуру і не залишатися голодною. Однак на час вагітності з дієтою або без неї варто відмовитися від таких страв і продуктів:

  • копчені, сиров'ялені м'яса і риби;
  • сосисок-ковбаси;
  • смажених страв (з скоринкою);
  • сухариків-чіпсів (магазинні);
  • консервів (навіть улюблених шпрот і червоної ікри).

Зразкове меню дієти на тиждень

Тим, хто поки не розуміє, як побудувати правильний раціон харчування на всі триместри, пропонуються зразкові меню дієти для вагітних в таблицях. Вони включають все, що так необхідно для розвитку плода і підтримки своєї фігури в повному порядку. Не бійтеся постійно перекушувати, вибираючи для цього сезонні стиглі фрукти, овочі, а ось улюблені булочки, смажене насіння зовсім не вітається. Важливо визначити свою порцію (розміром з два кулаки), адже здорова їжа без міри теж поганий варіант. Приблизну кількість в калоріях:

  • 1 триместр – 2200 за день;
  • 2 триместр – 2600 за день;
  • 3 триместр – 2200-2400 за день.

1 триместр

Харчування вагітних в першому триместрі (дієта) повинно містити якомога більше білка, адже він скорочує ризик розвитку різних патологій, тому меню обов'язково має містити яйця, більше м'яса. Зразкове меню для вагітних, якщо термін ще невеликий, допоможе вам дотримуватися правильний раціон харчування і не поправлятися. Залишатися ситій і підтримувати себе у формі в цей період дуже просто, потрібно дотримуватися рекомендованого меню дієти:

День тижня

Сніданок

Ланч

Обід

Полуденок

Вечеря

До сну

Понеділок

Молочна каша, фрукти

Йогурт

М'ясний суп

Відварені овочі

Рис з куркою

Кефір

Вівторок

Мюслі

Бутерброд з маслом (82,5%)

Куряча локшина

Відварені яйця

Печінка, макарони

Ряжанка

Середа

Сир зі сметаною

Кекс

Рибний суп

Фрукти

Картопля, м'ясо

Молоко

Четвер

Омлет

Чай, печиво

М'ясний суп

Відварені яйця

Гречка з грибами

Кефір

П'ятниця

Мюслі

Бутерброд (злив. масло, сир, лист салату)

Куряча локшина

Відварені овочі

Риба, рис

Ряжанка

Субота

Сир зі сметаною

Кекс

Рибний суп

Фрукти

Картопля, м'ясо

Молоко

Неділя

Манна каша

Йогурт

М'ясний суп

Відварені овочі

Рис, курка

Кефір з печивом

2 триместр

З настанням другого триместру плід вже сформувався, в цей час важливо стежити за правильним розвитком органів. Необхідно збалансувати харчування, вживати більше кальцію, магнію. Намагайтеся пити багато води, є менше солоного, не потрібно сильно збільшувати порції. Ось приблизна система дієти на цей термін:

День тижня

Сніданок

Ланч

Обід

Полуденок

Вечеря

До сну

Понеділок

Яєчня, бутерброд

Сирок з родзинками

М'ясний суп

Салат з горіхами

Рис з куркою

Кефір

Вівторок

Мюслі

Фрукти, сухофрукти, горіхи

Куряча локшина

Сир

Рагу з яловичиною

Ряжанка

Середа

Омлет

Сирок з родзинками

Рибний суп

Сирна маса

Картопля, м'ясо

Молоко

Четвер

Сирники з родзинками

Сухофрукти, горіхи

М'ясний суп

Сирок

Гречка, печінка

Кефір

П'ятниця

Яєчня з бутербродом

Сирок з родзинками

Куряча локшина

Йогурт

Риба, овочі

Ряжанка

Субота

Омлет

Йогурт

Рибний суп

Фрукти

Картопля, м'ясо

Молоко

Неділя

Вівсянка, фрукти

Йогурт

М'ясний суп

Сир

Рис, курка

Кефір

3 триместр

У третьому триместрі вагітної важливо не переїдати, хоча їсти хочеться постійно. Стежте за споживанням вуглеводів: сильна надбавка зіпсує фігуру, а може ускладнити самі пологи. В останні місяці вагітності відмовтеся від жирного, калорійність страв дієти слід зменшити:

День тижня

Сніданок

Ланч

Обід

Полуденок

Вечеря

До сну

Понеділок

Яєчня, бутерброд

Сирок з родзинками

Овочевий суп

Йогурт

Терта морква

Кефір

Вівторок

Мюслі

Курага, горіхи

Куряча локшина

Сирок з чорносливом

Рагу з яловичиною

Ряжанка

Середа

Омлет

Сирок з родзинками

Вуха

Сир

Картопля, гриби

Молоко

Четвер

Сирники з родзинками

Банани, горіхи

Гороховий суп

Сир

Гречка з овочами

Кефір

П'ятниця

Яєчня, хліб

Сирок з родзинками

Гарбузовий суп

Йогурт

Риба, рис

Ряжанка

Субота

Омлет

Йогурт

Рибний суп

Сир

Картопля, квасоля

Молоко

Неділя

Каша

Йогурт

Суп з м'ясом

Сир

Різотто

Кефір

Варіанти дієт при вагітності для зниження ваги

Наслідком переїдання у вагітних може стати гестаційний діабет – підвищений рівень цукру в крові. Якщо лікар виявив у вас симптоми гестозу, необхідно терміново сісти на дієту для вагітних, щоб нормалізувати показник. При недоїданні або потужному токсикозі у сечі спостерігається ацетон. В даному випадку важливо збалансувати споживання їжі, дотримуватися правильної дієти або дробового харчування для набору ваги.

Білкова

Одна з ефективних – білкова дієта (наприклад, Дюка). Суть її у тому, щоб споживати білок у вигляді нежирного м'яса, яєць, молочних продуктів більше, ніж раніше. Виключати з раціону вуглеводи ні в якому разі не можна. Важливо вибирати рецепти страв в духовці або на пару, а ось копчене і смажене не вітається. Крім того, білок краще приймати вранці та вдень:

  • 15% добової норми кілокалорій на сніданок;
  • 40% на обід;
  • і тільки 10% на вечерю.

Безсольова

Безсольова дієта збирає позитивні відгуки вагітних і теж допомагає скинути кілька кіло, привести своє тіло в порядок. Вона допускає вибір будь-яких продуктів без солі зі списку 5 разів у день:

  • овочі;
  • сир;
  • йогурт;
  • знежирене молоко;
  • фрукти, сухофрукти, ягоди;
  • нежирна риба, м'ясо;
  • яйця;
  • каші.

З допомогою безсольової дієти майбутня мама не тільки зможе позбутися від надмірної ваги, але і впоратися з підвищеною набряком, від якої часто страждають вагітні жінки. Вода буде добре виводитися з організму, підуть набряки. що посприяє поліпшенню загального стану. Переходити до дієти краще поступово, щоразу зменшуючи кількість солі в приготованому блюді. Такий підхід допоможе вам не випробувати стресу, а потихеньку влитися в новий ритм з користю для себе і майбутньої дитини.

Як проводити розвантажувальні дні

Дізнатися, як схуднути під час вагітності, просто: використовуйте крім розвантажувальні дієти або безуглеводные дні. Під час вагітності вони повинні проводитися кілька разів на місяць. В цей день відмовтеся від вуглеводів і солодкого. Запасіться овочами і фруктами багатими вітамінами, їх можна їсти цілий день без зупинки. Ви обов'язково відчуєте легкість вже на наступний день. Пам'ятайте, що такі дні не повинні входити в звичний режим, адже вашому організму і малюкові необхідно ще багато корисних речовин.

Відео: що можна їсти під час вагітності

Пам'ятайте, що не тільки дієта для вагітних допоможе вам уникнути сильного набору ваги. Вправи, йога та інші активні заняття повинні стати вашою звичкою на це час і піти на користь вашій фігурі. Тільки так ви зможете їсти все, що захочете і не набирати зайву вагу. У відеоролику дієтолог докладно розповість, чи можна худнути під час вагітності, що корисно їсти і як скинути зайві кілограми.

Як правильно харчуватися під час вагітності?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!