Мокнуча екзема у людини: симптоми і лікування

Таке захворювання шкіри одне з найпоширеніших. Воно візуально проявляється у вигляді бульбашок і прищів на різних ділянках тіла, набряків, шкірних висипань. Ці болячки виділяють гнійну рідину і ранка виглядає мокнучої, тому хвороба отримала таку назву. Іноді даний недуга помилково називають «позбавляємо».

Мокнуча екзема на руках і пальцях рук

Ця різновид хвороби ускладнюється тим, що болячки знаходяться на відкритих ділянках шкіри і завжди видно стороннім. Причинами їх виникнення можуть стати:

  • імунні захворювання;
  • хвороби ШКТ;
  • алергії;
  • гіпертиреоз;
  • спадковість;
  • цукровий діабет;
  • стреси і психологічні проблеми;
  • нервові перенапруження.

Характерні плями без чітких меж виступають на внутрішній частині ліктях, кисті, зап'ястя, рідше на долонях. З часом бульбашки перетворюються в гнійні рани, які, лопаючись, виділяють серозну рідину. Шкіра втрачає еластичність, стає жорсткою, покритої коростами, які при нетерпиме свербінні розчісується до крові.

Мокнуча екзема на руках і пальцях супроводжується сверблячкою, дискомфортом, хворобливими відчуттями, які можуть стати причиною постійної втоми, знервованості, безсоння. Несвоєчасне лікування призводить до хронічних інфекцій, поширенню болячок по всьому тілу. Реагувати на симптоми хвороби потрібно швидко, звернувшись на консультацію до лікаря-дерматолога, застосовуючи регенеруючі мазі, креми, антигістамінні засоби. Хвороба не передається контактним шляхом, тому рукостискань можна не уникати.

На ногах

Цей вид дерматозу проявляється на колінах, стегнах переважно спереду і збоку, рідше на стопах. Мокнуча екзема на ногах часто супроводжується зараженням патогенними грибами. Грибкові інфекції у вигляді ерозії шкіри ніг вимагають своєчасного лікування, при його відсутності часто приводять до ускладнень, розвитку псоріазу.

На обличчі

Цей вид мокрої екземи проявляється рідко, але сприймається пацієнтами дуже негативно, у зв'язку з появою неэстетического зовнішнього вигляду. Мокнучі болячки на обличчі, шкірні висипи, везикули, дрібні тріщинки проявляються на бровах, носі, в області губ, рідше-на щоках. Часто прояви хвороби на одних ділянках обличчя зникають і з'являються а інших. Мокра екзема на обличчі може стати причиною попадання через відкриті ранки інфекцій.

Мокнуча екзема на обличчі виникає із-за ослаблення імунітету і захисних властивостей епідермісу. На її розвиток можуть вплинути генетичні фактори або порушення обміну речовин. Розрізняють три види мокрої екземи шкіри:

  • себорейна, на ділянках з волосяний рослинністю;
  • професійна, яка викликана впливом хімічних речовин;
  • мікробна екзема, яка є наслідком інших шкірних захворювань.

На голові

Себорейний тип даної хвороби може виявлятися там, де розташована велика кількість сальних залоз. Шкірний покрив під волоссям мокне при виділенні рідини з лопнули болячок, що сприяють розвитку грибкової інфекції. Крім загальних факторів, характерних для цього захворювання, мокнуча екзема на голові з'являється з-за дефіциту вітаміну або цинку. При розвитку хвороба може проявитися в лобовій області, на бровах, за вушними раковинами.

Мокнуча екзема у дитини

Хвороба може проявитися і у дітей. Основними причинами є спадкова схильність, стрес або алергія, наприклад, на інгредієнти молочних сумішей. Мокнуча екзема у немовляти проявляється висипаннями і папулами на грудях, обличчі, шиї, згинах рук, в області паху. В аптеках є спеціальні медикаменти, мазі і креми, призначені виключно для дітей.

Симптоми

Мокнучий лишай на різних ділянках тіла володіє рядом загальних ознак. Візуальні симптоми - це почервоніння шкіри, об'ємні запалення у формі бульбашок, хаотичні плями з нерівними контурами. Симптоми мокнучої екземи, які хворий відчуває: інтенсивний і регулярний свербіж, сухість шкірних покривів, нездужання, безсоння. Подібні ознаки можуть бути характерними і для інших недуг: дерматозу, псоріазу. Перевірити, що це дійсно описувана хвороба, можна за допомогою аналізу зіскрібка з запаленої області.

Лікування мокнучої екземи

Методи лікування за допомогою аптечних ліків складаються з декількох етапів. При прояві початкових стадій пацієнту рекомендовані внутрішньом'язові ін'єкції з розчинів глюконату кальцію, сульфату магнію і тіосульфату натрію, які зміцнюють імунітет. Для очищення організму застосовують сечогінні препарати з энтеросорбентами, виводять токсини. Якщо людина відчуває при лікуванні мокнучої екземи нервові розлади, варто прийняти седативні засоби - таблетки з рослинними компонентами.

Для купірування процесів запалення використовуються антигістамінні препарати: гистан, резорцин, тавегіл. Крім усунення хворобливих вогнищ вони здатні ефективно позбавити від нестерпного свербежу. Денні транквілізатори в формі капсул і таблеток при купіруванні запалення допоможуть позбавитися від стресових станів, депресії, нервових напружень. Комплекс препаратів для лікування призначає лікар-дерматолог.

Мазь

Іхтіолова мазь містить в складі березовий дьоготь, який володіє цілющими антибактеріальними, протизапальними і знеболюючими властивостями. Лікувальні креми з нафталана запобігають зараження патогенними організмами. Виразки на тілі результативно заліковують склади на основі нітрату срібла. Мазь при мокнучій екземі Фенистил наноситься на проблемні ділянки обличчя. Гелі, креми і мазі застосовують на всіх стадіях хвороби, вони використовуються в профілактичних цілях.

Народне лікування

Як лікувати мокнучу екзему народними способами? Здавна люди використовували для лікування натуральні компоненти, тільки в них бачили справжню користь у лікуванні. Березовий дьоготь є відмінним антисептиком, який вбиває хвороботворні організми. Перевіреним способом народного лікування мокнучої екземи є зволожуючі мазі на основі сечової кислоти, олія звіробою і кмину, гірчиця, склади на основі болотній ряски.

Відео

Мокнуча екзема

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!