Себорейний дерматит волосистої частини голови - причини і чим лікувати

Є низка хвороб, не тільки доставляють хворого дискомфорт, але і погіршують його зовнішній вигляд. Себорея шкіри голови – подібного роду недуг, яким властивий хронічний характер. Як позбутися від себореї на голові – питання, яке потребує глибокого вивчення.

Причини себорейного дерматиту волосистої частини голови

Перед лікуванням варто дізнатися, від чого виникає себорея волосистої частини голови. Хвороба проявляється внаслідок активної дії умовно-патогенних грибків Pityrosporum Ovale. У разі надмірної вироблення шкірного сала грибки, які живуть в сальних залозах, починають проявляти активність і швидко розмножуватися. З цієї причини себорея на голові має локалізацію тільки там, де сальні залози.

Здатний вразити себорейний дерматит волосистої частини голови людей будь-якого віку – це може бути дитина, підліток, чи дорослий чоловік, але частіше себорея зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. На голові з'являються білі лусочки, що утворюються кірочки, починається випадання волосся. Хвороба не є заразною, можна виділити ряд основних причин себореї шкіри голови:

  • авітаміноз;
  • гормональні порушення;
  • депресія і стресові стани;
  • якщо часто фарбувати волосся неякісним матеріалом;
  • недолік поживних речовин;
  • погана спадковість;
  • слабкий імунітет;
  • неякісне харчування та ін.

Ознаки себореї на голові

Проявлятися дерматит може декількома симптомами, а встановити точну причину його виникнення можливо, звернувшись до лікаря. Серед явних ознак себореї на голові можна виділити появу так званої лупи, яка є отшелушивающимися лусками. З часом вони набувають жовтуватого забарвлення. З'являється гіперчутливість шкірного покриву з частим утворенням вугрової висипки. Себорейний дерматит супроводжується втратою волосся, голова постійно свербить і свербить.

Лікування себорейного дерматиту шкіри голови

Дерматит себорейний лікується комплексно, і перше, що повинен прописати лікар, – це дотримання спеціальної дієти. Крім цього, лікар призначить протигрибкові препарати. Себорейний дерматит прекрасно лікується народними засобами, але медикаментозне лікування себореї шкіри голови призначається дерматологом та іншими фахівцями: ендокринологом, гастроентерологом, гінекологом та ін.

Лікування жирної себореї волосистої частини голови

Провокуючі причини розвитку жирного себорейного дерматиту – порушення функціонування ШЛУНКОВО-кишкового тракту, надлишок чоловічих гормонів і неправильна робота сальних залоз. Крім гормональної терапії в лікуванні жирної себореї волосистої частини голови дотримують строгу дієту, приймають лікарські препарати спільно з фізичними навантаженнями, гуляють на відкритому повітрі і проводять фізіотерапії.

Чим лікувати суху себорею на голові

Недолік шкірного сала провокує суху себорею, вилікувати яку можна тільки під пильним наглядом фахівців. Як і при жирній формі себорейного дерматиту, лікувати суху себорею на голові слід спеціальними препаратами, які підбираються індивідуально після проведення ряду обстежень у фахівців. Вони допоможуть з'ясувати, чому з'явився дерматит. Прогулянки, прийняття повітряних або сонячних ванн, дотримання дієти – все це відновить стан шкіри.

Лікування себорейного дерматиту на голові аптечними препаратами

На волосистої частини вилікувати себорейний дерматит можна, застосовуючи комплексний підхід. Одночасно з таблетками і уколами використовуються мазі, а при митті волосся застосовують спеціально підібрані шампуні. Як правило, спеціалістами призначаються такі препарати від себореї шкіри голови:

  • антигістамінні;
  • протигрибкові;
  • кортикостероїди;
  • антибактеріальні;
  • кератолітіки;
  • глюкокортикоїди.

Таблетки від себорейного дерматиту на голові

Пацієнтам прописують таблетки від себорейного дерматиту на голові:

  • Андрокур. Приймають всередину тільки після їди, запиваючи невеликою кількістю рідини.
  • Лоратадин. П'ють таблетки до прийняття їжі по 1 штуці на добу.
  • Нагипол. Застосовують внутрішньо перед їжею 1-3 рази на добу. Курс займає від 1 тижня до 2 місяців.
  • Триамцинолон. Таблетки, надають протизапальну дію, відносяться до глюкокортикостероїдів. Застосовують після їди, точне дозування і кількість прийому призначає лікар.
  • Тріовіт і Селевит. Це полівітамінні мінеральні препарати, що містять у своїй основі селен.
  • Цинктерал. Препарат з цинком застосовують внутрішньо не розжовуючи. Варто уникати вживання спиртних напоїв під час прийому засобу.

Мазь при себорейному дерматиті на голові

Після постановки діагнозу лікар може прописати використовувати такі крему або мазі при себорейному дерматиті на голові:

  • Дермовейт. Знімає свербіж, зменшує запалення. Антисептичний засіб наносять на добу 1-2 рази на уражену шкіру. Курс триває не більше місяця.
  • Делор. Знімає при дерматиті запалення і свербіж. Наноситься в день 1-2 рази.
  • Апілак. Мазь на основі маточного молочка з цілим комплексом мінеральних речовин, вітамінів і фолієвої кислоти. Наноситься двічі на день при курсі лікування себореї до 1 місяця.
  • Банеоцин. Антибактеріальна мазь з неоміцином і бацитрацином в складі. Не використовують при вагітності та лактації. Наносять на добу 2-3 рази.
  • Бетноват. Мазь чудово знімає набряклість і усуває запальний процес. Наноситься на добу 2-3 рази. Застосовують до того, як буде помітно поліпшення. Після цього використовують для підтримки ефекту 1 раз на добу.
  • Цинкова мазь. Загоює шкірні покриви на волосистій частині, знімаючи запальний процес при себорейному дерматиті.
  • Цинкова паста з антиоксидантним ефектом. Наносять до 3 рази на добу вогнища хвороби тонким шаром.
  • Сірчана мазь. Наноситься 8 днів поспіль перед сном масажними рухами. На 9-й день роблять перерву, а на 10-й волосся миють.

Народні засоби від себорейного дерматиту на голові

Чим лікувати себорейний дерматит на голові крім ліків? Народна медицина має у своєму розпорядженні різними засобами, які успішно справляються з запальними процесами, знімаючи свербіж і позбавляючи шкіру від дискомфорту. Лікування себорейного дерматиту на голові народними засобами не виключає використання медикаментів, а проводиться спільно, доповнюючи один одного.

У лікуванні використовують ефірні масла, різні лікарські трави. Часто для позбавлення від себореї застосовують березовий дьоготь, що володіє прекрасними протизапальними властивостями. Рослинні засоби знімають роздратованість шкірного покриву, підсушуючи кірки. Різні засоби – маски, примочки, всілякі аплікації і втирання – допоможуть здобути перемогу над недугою.

Маска для волосся при себорейному дерматиті

Важливо зрозуміти, яка себорея вразила шкіру, і від цього відштовхуватися під час приготування лікувальних складів. Маска для волосся при себорейному дерматиті з використанням лука чудово підійде при жирній формою недуги. Для цього беруть:

  • олія реп'яхова – 1 ст. л.;
  • порошок гірчичний – 1 ч. л.;
  • жовток курячого яйця – 1 шт.;
  • мед – 1 ч. л.;
  • цибуля – 1 шт.

До стану густої сметани розвести водою гірчичний порошок. Мед розтерти з жовтком і ввести туди реп'яхову олію. З цибулини вичавити сік і додати його до приготовленого складу. Все знову ретельно перемішати до утворення в ємності однорідної маси. Перед лікуванням маскою волосся мити не треба. Наносять суміш на корені і витримують під поліетиленом протягом півгодини. Після процедури волосся слід вимити бессульфатным шампунем.

При себореї сухого типу можна скористатися наступним рецептом:

  • банан – 1 шт.;
  • сіль – 2 ст. л.

Перестиглий банан – той, який з чорною шкірою – перетерти в блендері разом з шкіркою. Додати сіль і все перемішати. Голову вимити і нанести маску на півгодини. По закінченні процедури волосся сполоснути теплою водою.

Сода від себореї шкіри голови

Відомо, що часто використовується сода від себореї шкіри голови. Це речовина непогано бореться з хворобою на волосистій частині. Треба пам'ятати, що при лікуванні захворювання потрібно спочатку знаходити першопричину прояви себореї. Одним з ефективних способів використання соди є рецепт, згідно з яким для приготування складу одну ложку речовини розчиняють у літрі кип'яченої води і поливають волосся перед миттям.

Дієта при себорейному дерматиті на голові

Лікування багатьох захворювань слід починати зсередини, і головне тут – це правильне і раціональне харчування. Дієта при себореї шкіри голови передбачає включення в раціон продуктів, багатих цинком і селеном. Особливу увагу варто приділити свіжим овочам і фруктам, які відмінно підходять для збагачення організму поживними мінералами і вітамінами. Виключити з раціону солодощі і здобу – ще один крок, щоб вилікувати себорейний дерматит.

Догляд за шкірою голови при себореї

Перше, на що потрібно звернути увагу – підтримання гігієни. Це є основним правилом у початку боротьби з недугою і запобігання облисіння. Догляд за шкірою при себореї включає використання м'яких, не агресивних миючих засобів на водній основі. Після лікування необхідно обов'язково змінити гребінець і головні убори. Якщо матеріал, з якого зроблені убори, можна кип'ятити, то дозволяється обробити їх таким способом.

Як часто мити голову при себорейному дерматиті

У звичайній практиці фахівці не радять часте миття волосся, проте часто мити голову при себорейному дерматиті, навпаки, рекомендується. При розвитку і перебігу захворювання у скальпі відбувається інтенсивне розмноження патогенних мікроорганізмів, тому миття в тиждень близько 3 разів сприяє видаленню надлишку паразитів і шкіри.

Чим мити голову при себорейному дерматиті

Під час хвороби часто у людини виникає дискомфорт від того, що волосся виглядають непривабливо – вони швидко жирніє, на них з'являється лупа. Мити голову при себорейному дерматиті в домашніх умовах потрібно теплою водою, але не гарячої. При цьому використовують дігтярне мило і спеціальні шампуні, які можна легко придбати в спеціалізованих відділах магазинів і аптеках. Для полоскання можна використовувати настої з трав за рецептами народної медицини.

Шампуні при себореї волосистої частини голови

Близько 2 тижнів триває курс лікування з використанням шампунів при себореї волосистої частини голови. Потрібно придбати спеціальні засоби, у складі яких саліцилова кислота, кам'яновугільний дьоготь, піритіон цинку, масло чайного дерева, кетоконазол, сульфід селену. Який шампунь від себорейного дерматиту на голові вибрати – підкаже фахівець після проведення діагностики. Це може бути:

  • Данекс;
  • Дермазол;
  • Келюаль DS;
  • Микозорал;
  • Низорекс;
  • Себазол;
  • Сквафан S;
  • Сульсена;
  • Циновит.

Відео: як лікувати себорею на голові

Лікування себореї голови

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!