Великодні послання владик Українських Церков

 Великодні послання владик Українських Церков

Всечесні, всесвітліші та високопреподобні отці, преподобні монахи та монахині, дорогі семінаристи, возлюблені у Христі брати і сестри! Христос воскрес!
Воскресіння Христове є центром християнської віри, запорукою і запевненням нашого особистого воскресіння, найсвітлішим днем історії цілого людства та історії спасіння. Христос виводить людину з пітьми зла і гріха, даруючи їй цілком нове життя. Таким чином, маючи живе свідчення Воскреслого Христа, ми покликані бути Його свідками «аж до краю землі».
Ми не можемо бути байдужі до складної ситуації сьогодення: страждань наших братів і сестер та важких суспільних випробувань, з якими щоденно зустрічаємося. Відповіддю на наші проблеми є Сам Христос, який твердить: «У світі страждатимете. Та бадьортеся! Я бо подолав світ!».
Воскресіння є найбільшою надією, запевненням, що наше швидкоплинне життя покликане до вищої реальності — вічної блаженної злуки з Богом.
Саме ця правда має додавати нам терпеливості, мужності та наполегливості у повсякденному свідченні Воскреслого Господа нашими християнськими вчинками, особистими любов’ю та прощенням. Саме ця правда спонукала блаженного владику Григорія Хомишина і владику Софрона Дмитерка не йти на компроміс зі злом, не змирюватися із несправедливою реальністю, але ціною власного життя свідчити Христа: «Сонце правди», який «...смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував» (Тропар Пасхи). і саме за вірність Христовій правді цих святих мужів архієпархія вшановує ювілейними заходами цього року.
Осяяні благодаттю та радістю Христового Воскресіння, несімо у власні домівки, місця праці, діяльності та відпочинку незгасне світло Господньої любові та тепла. Обіймімо найбільш нужденних та відкинутих, потішмо засмучених: «...просвітімся торжеством і одні одних обнімімо та скажімо: Браття! і тим, що ненавидять нас, простім все з Воскресінням!» (Стихира Канону Пасхальної Утрені).
Сердечно вітаємо з Воскресінням Христовим усіх воїнів, волонтерів та тих, хто щиро жертвує свої життя, здоров’я і зусилля заради довгоочікуваного миру на нашій рідній землі! Обіймаємо вас батьківськими обіймами і благословляємо у Господі! Вітаємо всіх наших вірних, нашу молодь і дітей, священнослужителів, богопосвячених осіб та семінаристів із Пасхальним торжеством. Нехай Воскреслий Христос наповнить ваші серця своїм божественним миром! Нехай Пречиста Богородиця, сторіччя об‘явлення якої у Фатімі цього року відзначає вся Вселенська Церква, дарує кожному з нас дар правдивої і живої віри у Воскреслого Спасителя!
Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.
Христос воскрес! Воістину воскрес!

† Володимир ВІЙТИШИН.
Архієпископ і митрополит Івано-Франківський УГКЦ.
† Йосафат МОЩИЧ.
Єпископ-помічник УГКЦ


* * *
Високопреподобні і всечесні отці! Дорогі брати і сестри у Христі!
З Божої ласки ми знову зустрічаємо празник празників — Світле Христове Воскресіння — Пасху Господню. Кожне із дванадесятих християнських свят сповнене глибокими роздумами про таємницю нашого спасіння, про мету нашого земного життя. Та відчуття пасхальної радості, хвилюючі й піднесені переживання свята із свят — Світлого Воскресіння із мертвих Господа і Бога нашого ісуса Христа незрівнянні.
Тож дочекавшись тріумфальних акордів пісні перемоги добра над злом, що лунає під супровід радісних передзвонів у всіх храмах, ми обіймаємо одне одного й радісно виголошуємо слова великоднього привітання: «Христос воскрес! — Воістину воскрес!». Скільки невимовної радості, скільки духовного піднесення у цих словах, що лунають сьогодні у всьому християнському світі! Адже нечасто випадає так, як цього року, щоб усі християни — православні і католики — святкували Великдень разом, в одну і ту ж неділю. Звістка про одночасне святкування Великодня повинна сповнити наші серця безмежною радістю та впевненістю, що Христос-Спаситель таки перебуває з нами. Тож як нам не радіти, коли згідно з ангельським благовістям жінкам мироносицям: «Чого ви шукаєте Живого між мертвими? Нема Його тут, бо воскрес!» (Лк. 24:5-6), ми переконані в тому, що Христос направду воскрес і Його Воскресіння присоромило тодішній грішний світ та знищило владу Божого супротивника над людством. Сьогодні світ перебуває у такому ж стані, як колись перед втіленням Господнім: оповитий темрявою, війнами, стражданнями та втратою надії. Тож людству потрібно нарешті зрозуміти, що камінь відвалений від входу в гріб Господній не для того, щоб ісус міг вийти з нього, а радше для того, щоб впустити нас, щоб і ми з вами могли виголосити: «Воістину воскрес!», щоб віра наша відновилась, щоби запевнити нас в тому, що ворога життя раз і назавжди подолано.
Тож хай віра у Воскреслого Христа зміцнить нашу надію в остаточну перемогу Божої правди і справедливості, надію на те, що з часом наша Церква і Україна здолають усі труднощі та перешкоди, тільки нам усім треба разом стати до праці за правдиве оздоровлення і воскресіння самих себе і своєї долі. Адже Господь Бог воскресив наші надії на незалежність в 1991 році, давши можливість взяти долю народу в свої руки. Та чи знайдуться у нас розум і уміння цю можливість використати, засвоїти й остаточно утвердити як для себе, так і для своїх нащадків? Сам Господь Бог відкрив перед нами дорогу волі і свободи, Він кличе нас до спільної праці з міцним стисканням руки одне одному, щоби разом перемогти підступи зла та скласти отой хтозна чи не останній іспит, бо ж світ котиться у невідомість.
З такими роздумами та щирими побажаннями якнайбільших ласк і щедрот Божих від Воскреслого Христа — Спасителя нашого вітаю вас, дорогі отці, брати і сестри, і хай Воскреслий Господь пошле нам щастя, пасхальну радість, здоров’я, а матері нашій Україні — мир, добробут і духовне процвітання.

† АНДРІЙ.
Митрополит Галицький.
Керуючий Івано-Франківською єпархією УАПЦ


* * *
Духовним пастирям, монашеству і всім вірним УПЦ КП на Прикарпатті! Христос воскрес!
Дорогі у Христі духовні отці, брати і сестри нашого Богом спасаємого Прикарпаття!
Голгофським стражданням і Воскресінням гріх знищено й переможено, бо Христос, безвинний, приніс Себе в жертву на знак спокути гріхів усього людства. Христос — Агнець Самого Себе віддав в жертву за гріхи світу. Через Хрест Христа нас звільнено від провини первородного гріха. Тому щораз, коли ми причащаємось хлібом та вином, які дією Святого Духа стають істинними Тілом і Кров’ю Христа, ми стаємо співучасниками Його Голгофських страждань.
Господь ісус Христос прийшов у світ для того, щоби людина увійшла в повноту життя. Він воістину наш Небесний Отець, а якщо Бог — наш Отець, то ми з вами — Його діти. Царство Боже поширюється не без зусиль, воно здобувається наполегливою працею. Ворог роду людського невтомно сіє між людьми заздрість і ворожнечу, він люто противиться правді і справедливості, тому всі, хто відступає від правди, від справедливості, є дітьми диявола.
Неправда, обман, лицемірство пронизують усе наше суспільство. Злодійство (корупція) у всіх ешелонах влади стало загальноприйнятним, неправда є засобом досягнення влади, а життя по правді — важким випробовуванням, поєднаним з ризиком. Це повинні особливо пам’ятати ті, хто при владі, ті, кому Господь доручив бути правителями народу. Форма урядування, побудована на неправді і лицемірстві, є найбільш огидною формою правління, бо вона несе в собі обман народу і є втіленням зла, горя й страждання. Ми, християни, зобов’язані противитися неправді, боротьба за правду є покликанням християн, бо Господь там — де правда, там — де істина. Найсильнішою нашою зброєю в поборенні корупції й утвердженні правди є вона сама, бо правда є й метою, й засобом. Хто з правдою, з тим Христос Бог. А святі отці Церкви нас навчають, що в цьому важкому діянні потрібні терпіння і мужність.
Царство Боже відкрите для всіх, і воно починається тут, на землі. Нас усиновлено Богом-Отцем через Його Божественного Сина ісуса Христа, який дарував нам причастя Святого Духа. Силою Святого Духа Божого ми можемо увійти до Царства Божого.
Всюди — і в храмі, і вдома, і там, куди нас Господь направляє, — нам належить бути свідками Христа Розіп’ятого і Воскреслого, просвічувати світ світлом духовної радості.
Дорогі у Христі всечесні духовні отці, возлюблені брати і сестри, від усього серця вітаю вас зі святом Світлого Христового Воскресіння! Шлю пасхальні вітання всім християнам нашого Богом спасаємого Прикарпаття.
Бажаю всім священикам і дияконам, монахам і монахиням, всім жителям івано-Франківської області благодатної Божої допомоги на всі дні життя! Мир, радість духовну, здоров’я, спасіння хай дарує усім вам Воскреслий із гробу Христос Спаситель! Благодать Господа нашого ісуса Христа і любов Бога-Отця, і причастя Святого Духа хай буде з усіма вами!
Христос воскрес! Воістину воскрес!

† ІОАСАФ.
Митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП


* * *
Всечесному духовенству, преподобному монашеству, возлюбленим у Христі братам і сестрам Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.
Христове Воскресіння — це неймовірна євангельська подія, яка пригадує кожному з нас про справжню ціну нашого життя — шлях Спасителя через смерть на Землі до життя вічного у Небі. Чудо Воскресіння запрошує нас прийняти звістку про перемогу життя над смертю, світла — над темрявою. Прийняти по-особливому — у час Голгофної війни на сході нашої держави із надією та вірою у прийдешній мир. Христос сьогодні у світлій одежі Славного Воскресіння дарує нам особливий мир, принесений Його Святою жертвою. і всі ми покликані відкрити своє серце для нього. Відкрити, як колись жінки мироносиці, котрі на світанку першого дня тижня прийшли до Господнього гробу. Відтоді понад дві тисячі років християни з уст в уста радісно передають одне одному звістку про цей великий день — Світле Воскресіння Ісуса.
Дух Воскреслого Спасителя прогнав страх із сердець апостолів і спонукав їх вийти поза межі зачиненої світлиці, щоб проповідувати науку Євангелія людям.
Великдень — це день миру на церковних подвір’ях, у наших оселях і в людських душах. Господь спокоєм очищає рани душевні та загоює їх. Мир випливає з Божого милосердя і прощення гріхів. Церква є спільнотою, яка приносить мир Воскреслого Христа до кожного помешкання і до серця кожної людини. і як ніколи в цих важких обставинах життя: голоду, холоду, безробіття, вбивства і насильства — слід діяти і не соромитись бути християнами — мужніми носіями миру і Божого милосердя.
Незважаючи на дуже складні історичні, економічні та соціальні обставини, зустрічаємо це велике свято миру в умовах АТО та продовження військових подій на сході України.
Згадаймо про всіх покинутих, хворих, немічних, заблукалих, емігрантів — тих, кому немає від кого почути цю світлу звістку, і молімося за них. Згадаймо про рідних і близьких, облишмо сьогодні усі турботи, проблеми чи образи, бо Христос воскрес!
Застановімося над тим, чим є для мене та яке місце займає в моєму житті таємниця Христового Воскресіння? Чи я готовий прийняти у своє життя запропонований мир Христовий? Святий Дух усім тим, хто просить та цього достойний, дарує світле розуміння Пасхи і мужність проповідувати Воскреслого Христа, Бога миру, з Його безмежною любов’ю і милосердним прощенням.
Бажаю вам радісного і глибокого внутрішнього пережиття Пасхального періоду.
Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі дасть вам заохочення бути апостолом правди Воскресіння ісуса Христа. Святий Дух обдаровує світлом віри, щоб віднайти внутрішній спокій та мир у повсякденному житті. Воскреслий Христос благословить вас дарами родинного і суспільного миру в Україні та людей у цілому світі.
Христос воскрес! Воістину воскрес! Благословення Господнє на вас!

† Василій ІВАСЮК.
Єпарх Коломийсько-Чернівецький УГКЦ


* * *
Боголюбиві пастирі! Дорогі браття і сестри! Христос воскрес!
Многомилостивий і Чоловіколюбний Бог зі Своєї великої благості зволив усім нам знову дочекатися радісної події, величного світлого дня — Воскресіння Христового! Сьогодні Воскреслий Господь кличе нас усіх на приготовлену Ним багату трапезу. Отож увійдімо всі у вічну радість нашого Господа!
У духовному житті органом пізнання слугує не лише розум, а й віра. Віра вибудовує міст між буттям тимчасовим і вічним, стирає стіну неможливого, долає бар’єри на шляху духовного сходження. Про смерть і Воскресіння по-особливому яскраво свідчить сама природа. Смерть, як і раніше, царює на землі. Хтось цього року втратив своїх рідних, близьких. Для нас, українців, особливо реальною до жорстокості є смерть тепер, у часі війни, коли на передовій майже щодня гинуть воїни, захищаючи кордони нашої держави. Але нехай не засмутить нашу Пасхальну радість цей танець смерті, бо ми віримо, що стихне музика суєти теперішнього життя і танець припиниться. Тоді зазвучить нова пісня перед Престолом Всевишнього, звуки якої уже линуть з переможною силою сьогодні на землі, у всіх храмах і в серцях віруючих людей. Це звуки радісного оклику: Христос воскрес!
Таємниця Воскресіння є таємницею Божої любові. Любов не мислить смерті того, кого любить. Коли смерть розлучає люблячих, то сама любов не слабне і тим більше не зникає. Ми вічні, тому що Бог полюбив нас, і в Своїй любові визначив нам вічне блаженне буття. Любов стала причиною втілення Спасителя в людській подобі. Любов возвела Його на Хрест. Любов’ю ми спасенні.
2017-й є ювілейним у житті нашої Коломийської єпархії — сповнюється 20 років від часу її заснування. І як ніщо не змогло завадити Воскресінню Господньому — ні камінь, привалений до гробу, ні сторожа, ні брехня ворогів, — так ніщо не зможе завадити воскресінню й утвердженню Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні. Історія нашої єпархії є підтвердженням цього. Будують нові церкви, зростає кількість парафій і віруючих, нові покоління священнослужителів звершують пастирське служіння, реалізовуються різноманітні задуми задля розквіту єпархії. Відчувається Благословення Боже, Його всесильна допомога і постійні ласки.
Вітаю вас, всечесні отці, улюблені брати і сестри! Бажаю вам усім якомога довше зберігати у собі радість від звістки про Воскреслого Христа. Нехай Господь Бог дасть нам можливість проникнути у глибину розуміння цієї події і в цій глибині побачити реальність і запоруку нашого власного воскресіння. Просвічені світлом Христового Воскресіння, несімо світло істини Христової до тих, хто досі блукає у темряві, хто потребує нашої любові, турботи і підтримки. З допомогою Божою, заступництвом Божої Матері і всіх святих зростаймо духовно, преображаймо світ своєю любов’ю, творімо добро, підтримуймо одне одного, щоб уже тут, на землі, доторкнутися до вічного блаженного життя, приготовленого нам Люблячим Богом ще від створення світу.
Воістину Христос воскрес!

† ЮЛІАН.
Єпископ Коломийський і Косівський УПЦ КП

- Перелік святкових Богослужінь на час Великодніх свят у головних храмах міста Івано-Франківська

- Пасхальні традиції

- Страсна п'ятниця: правила поведінки в найскорботніший для християн день

 

 

14 Квітня 2017, 15:41
Версія для друку Iнтернет-видання "Паралелі"
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...
Loading...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Культура:

Рівноапостольна Свята княгиня Ольга засяяла храмом Господнім у Дземброні (Фото)
Івано-франківські гвардійці здали кров для поранених побратимів
Найпопулярніші імена новонароджених прикарпатців назвали в Мін'юсті
В Івано-Франківську освятять першу церкву для дітей
Військові паломники з сім'ями відвідали святі місця Франківщині (Фото)