Причини появи роздратування по статевих губах - як швидко зняти запалення

Головною причиною появи запалень або подразнень на статевих губах вважається розвиток захворювань внутрішніх органів, які проектують свої симптоми в області піхви. Подібні реакції дуже рідко виступають в якості самостійного недуги, адже вони є наслідком інших патологічних змін в організмі. Дуже рідко почервоніння статевих губ свідчить про нехтування правилами особистої гігієни, ускладнення часто виникає із-за несприятливих умов навколишнього середовища.

Що таке роздратування

Поява червоних плям на шкірі сигналізує про наявність запалень в організмі. Жіноча половина населення набагато частіше страждає від роздратування в інтимній зоні, тому що їх шкіра більш чутлива і легко піддається впливу ззовні. Найменша зміна навколишнього середовища здатне викликати негативні прояви на шкірі, тому багатьом людям доводиться щодня боротися з цією недугою. Роздратування на статевих губах – це дуже делікатна проблема, яка може виникнути не тільки через порушення гігієнічних норм, але і з огляду розвитку патологічних процесів.

Причини виникнення подразнення

Усунути ускладнення можливе лише після проведення обстеження, яке вкаже на основні причини виникнення цієї реакції. Їх прийнято розділяти на два види – внутрішні і зовнішні. До першої групи відносяться хвороби органів, викликані неправильним харчуванням або важким психологічним станом. Як відомо, такі фактори, як стрес або сильне емоційне напруження, можуть провокувати розвиток всіляких шкірних недуг, наприклад, подразнення статевих губах. Що стосується зовнішніх факторів, то до них відносяться:

  • уходовые кошти;
  • клімат;
  • декоративна косметика;
  • погода.

Запалення статевих губ

Відомо, що запальні процеси, що стосуються зовнішніх статевих органів, завжди заподіюють сильний дискомфорт своєму власникові. Подразнення статевих губ в медичних колах має назву вульвіт і охоплює широку аудиторію пацієнтів різної вікової категорії. Допомогти впоратися з цим захворюванням може тільки лікуючий лікар, який за характером інфекції виявить причину недуги. Не варто відкладати візит до гінеколога, адже подразнення в ділянці статевих органів має тенденцію до розмноження. Загальноприйняті симптоми вульвіта у жінок:

  • біль при сечовипусканні;
  • рясні виділення з піхви;
  • сильний свербіж;
  • паління;
  • набряк;
  • неприємний запах;
  • підвищення температури;
  • відчуття загального нездужання.

Печіння

Мікрофлора жіночих статевих органів може ставати вразливою для шкідливих мікроорганізмів при розвитку будь-яких внутрішніх хвороб. Патологічні процеси негативним чином позначаються на жіночому здоров'ї, тому такий симптом, як печіння в області піхви, говорить про виникнення серйозних ускладнень. Спровокувати появу роздратування на статевих органах можуть самі різні недуги, наприклад, молочниця, цукровий діабет або дисбактеріоз.

Запалення бере свій початок в бартолінових залоз, після закупорки яких роздратування поступово поширюється по всьому периметру слизової. Вульвіт може бути наслідком венеричних захворювань або інших інфекцій, що передаються статевим шляхом. Інтенсивність проявів розрізняється в залежності від характеру подразнень на статевих органах, при важкому перебігу хвороби у пацієнтки спостерігаються дуже сильні дискомфортні зовнішні прояви.

Тріщини

Будь-які порушення в роботі організму здатні привести до появи тріщин на малих статевих губах. Вони виникають через патологічних змін слизової оболонки, при яких вона втрачає свою цілісність. Запалення на статевий губі може супроводжуватися такими неприємними проявами, як гіперемія, свербіж або роздратування. Хвороба виникає як результат відповідної реакції імунної системи на дію подразників, будь то грибки, інфекція або вірус.

На ранніх стадіях подразнення в ділянці статевих органів легко піддається лікуванню, необхідно лише усунути первісну причину недуги. До них відноситься носіння тісної білизни з синтетичних матеріалів, механічні пошкодження при депіляції або невідповідні за типом шкіри прокладки. Однак, якщо вчасно не пройти курс терапії, існує ризик утворення омозолений в даній зоні.

Сильний свербіж

Зовнішні ураження статевих органів можуть вказувати на серйозні проблеми зі здоров'ям, де сильний свербіж в інтимній зоні виступає в якості попереджувального сигналу. Якщо запалилися статеві губи або на них з'явилися бляшки, то намагатися самостійно лікувати таку патологію не рекомендується. Вагінальний свербіж часом викликає сильний дискомфорт, який повторюється кожні кілька годин. В цих умовах також можуть спостерігатися інтенсивні виділення і почервоніння шкіри в певний період місячного циклу.

Якщо свербить в інтимній зоні, то це буває викликано двома основними причинами – запальними і незапальними. При активному статевому житті у деяких жінок з часом з'являється вагініт або герпес, обидва захворювання розвиваються з вини патогенних бактерій в організмі. Якщо у хворого відсутні ознаки запального процесу, то вплинути на виникнення подразнення могли гормональні або алергічні чинники, наприклад, такі сучасні методи контрацепції, як мастило або презервативи.

Почервоніння і свербіння

Фізіологічні особливості жіночих статевих органів роблять їх уразливими для різного роду інфекцій, що переносяться чоловіками. У будь-який момент може статися зараження, з наслідками якого доведеться ще довго боротися: неприємний запах з промежини, набряк статевих губ, рясні виділення на одязі, хворобливі відчуття внизу живота і так далі.

Дані симптоми є наслідком механічних ушкоджень статевих органів, невідповідного натільної білизни або спринцювання піхви. При виникненні свербежу або почервоніння необхідно відразу ж відправитися на прийом до лікаря. Обстеження в кабінеті гінеколога здатна дати вичерпну відповідь про походження подразнення на шкірі, а фахівець повинен призначити відповідний спосіб терапії.

Висип в інтимній зоні у жінок

У більшості випадків подразнення або висип в інтимній зоні виникає із-за присутності в організмі патогенних мікроорганізмів, які провокують утворення дефектів на шкірі. Вони можуть бути різноманітних форм і розмірів, розрізняють кілька видів висипань, що є порушенням цілісності епітеліального покриву. Прищі і пухирі, як правило, утворюються на зовнішній стороні шкіри, хоча іноді можуть з'являтися і в більш глибоких шарах.

Деякі освіти вважаються звичайним фізіологічним дефектом, які не представляють загрозу для здоров'я людини. До них відносяться папули на чоловічих і микропапилломатоз на жіночих статевих органах, що виникають із-за порушень гормональних процесів в організмі. Дані дефекти можна видалити за допомогою лазерної хірургії або інших методів шкірної корекції.

Чим лікувати роздратування в інтимній зоні

Проблеми зі шкірою, особливо в області статевих губ, вимагають особливого підходу. Не завжди розрекламовані і дорогі препарати в силах допомогти впоратися з такою делікатною ситуацією, а звертатися до лікаря багато людей просто соромляться. Якщо подразнення носить епізодичний характер і раптово застав вас зненацька, для початку зверніть увагу на предмети особистої гігієни.

Цілком можливо, що причина виникнення подразнення в ділянці статевих органів полягає в нещодавно придбаної бритві або гелі для душу. Впоратися з проблемою допоможуть відвари на основі цілющих трав або ефірних масел. В екстрених випадках можна користуватися содою, приготувавши з її використанням ванночки або компреси. Розчин повинен бути насиченим, процедуру рекомендується проводити не більш півгодини.

Крем для інтимної зони від подразнення

Сучасний ринок косметологічної продукції надає широкий вибір самих різних кремів від подразнення. Тут можна знайти спеціальні продукти для депіляції або легкі зволожуючі емульсії для чутливої шкіри. Щоб зняти почервоніння, використовуються креми на основі декспантенолу, які сприяють посиленню регенерації шкірних покривів. Ці засоби допомагають ефективно впоратися з роздратуванням, знімають свербіж і печіння.

Дотримання правил безпеки під час застосування крему гарантує безпеку для здоров'я пацієнта. Тестувати продукт краще всього на зап'ясті, при відсутності яких-небудь побічних ефектів можна починати процедуру. Наносити складу необхідно на уражену ділянку шкіри, давши йому час, щоб повністю вбратися. Не слід паралельно використовувати інші препарати, так як є ризик терапевтичного взаємодії.

Мазь

Від роздратування в інтимній зоні фахівці часто призначають гормональні мазі. Результат від їх застосування помітний відразу після першої процедури, однак, важливо строго слідувати запропонованим гінекологом норм під час лікування. Не рекомендується робити компреси з використанням даних коштів дуже часто – існує ймовірність появи алергічної реакції.

Найефективнішою маззю проти роздратування вважається цинкова. Вона здатна швидко усувати ознаки подразнення не тільки в області статевих органів, але і на будь-якому іншому ділянці шкірі. Мазь з прополісом і гліцерином, виконана по відомому народному рецепту, володіє аналогічними властивостями. Її найкраще зберігати в холодильнику протягом всього періоду лікування.

Профілактичні заходи

Щоб попередити виникнення почервоніння або подразнення, допускається використання аптечного Аспірину в інтимній зоні. Кілька таблеток подрібнюють до порошкоподібного стану і заливають теплою кип'яченою водою. Отриману суміш застосовують перед голінням як пілінгу – вона добре відлущує ороговілі клітини і стимулює процеси регенерації.

Як тільки процедура буде завершена, шкіру слід протерти розчином перекису водню. Область бікіні є дуже чутливою зоною, яка потребує не тільки в регулярному пілінг, але і в зволоженні. Для цих цілей рекомендується використовувати тоніки на основі цілющих рослин або масляні лосьйони. Вони запобіжать появі подразнення після гоління і зроблять шкіру м'якою.

Відео

Чому там свербить? Причини свербіння у піхві

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!