Симптоми і лікування невралгії трійчастого лицьового нерва - діагностика і медикаментозні препарати

Захворювання нервової системи зустрічаються у кожного 5 людини. У деяких вони проявляються судомами в ногах, а кому-то з-за таких патологій доводиться періодично відчувати нестерпний біль. Дані недуги найчастіше виникають із-за отриманих в ході життя травм і з-за генетичних мутацій. Особливо неприємно, коли людина страждає від невралгії, що виражається в запаленні трійчастого нерва, з-за якого починають сильно боліти лицьові м'язи.

Де знаходиться трійчастий нерв

Це скупчення нейронів виходить з варолиевого мосту. Трійчастий нерв розділений на 2 частини: руховий і чутливий корінець. Обидві складові спрямовуються вперед, проходять через тверду оболонку мозку. У процесі переходу чутливий корінець утворює трійчасту порожнину, розташовану на скроневої кістки. Всередині неї знаходиться ганглій, де нерв поділяється на такі частини:

  • очні гілки;
  • нижньощелепові гілки;
  • верхньощелепні гілки.

Руховий корінець огинає вузол з внутрішньої сторони і в районі овального отвору стає частиною нижньощелепної гілки. Лицьовий нерв трійчастий є змішаним, тому ураження гілок супроводжується реакцією нервової і м'язової системи. Пошкодження або запалення волокон здатне викликати втрату чутливості деяких частин обличчя, зниження або зникнення нижньощелепного рефлексу.

Що таке запалення трійчастого нерва

Нервові корінці дуже чутливі до будь-яких подразників. Якщо в результаті хронічного захворювання, травми або інфекції оболонка нейронів пошкоджується, то розвивається запалення трійчастого нерва. Напади супроводжуються гострими больовими симптомами. Локалізація неприємних відчуттів залежить від того, де були пошкоджені або передавлены нервові волокна. Ефективного лікування захворювання не існує. Таблетки і масаж тимчасово усувають подразнення трійчастого нерва.

Симптоми

Помітити прояви невралгії трійчастого нерва неважко. Вона супроводжується характерними больовими нападами, що зачіпають зону лоба, носа, щелепи, підборіддя, надбрівних дуг. У деяких людей з'являється зубний біль. На фото хворих можна помітити набряки на збудженій ділянці. Враховуючи, що іннервація не тільки афферентная, але і еферентна, виникає мимовільне скорочення або розслаблення лицьових м'язів. До специфічних ознак невралгії трійчастого нерва відносять:

  • параліч м'язів з вираженою асиметрією обличчя;
  • порушення чутливості шкіри в місці пошкодження або здавлювання нерва;
  • постійний біль, що виникає із-за хронічного запалення одного з корінців трійчастого нерва;
  • підвищена нервозність на тлі постійного очікування нового нападу.

Причини

Лікарям складно виділити один конкретний чинник, що впливає на розвиток невралгії. Запалення нерва на обличчі може виникнути з різних причин. Багато неврологи сходяться на думці про те, що на розвиток хвороби впливає генетична схильність. Аномалії можуть зустрічатися по ходу трійчастого нерва або охоплювати всю ЦНС. Поява неприємних симптомів може бути пов'язано з наступними факторами:

  1. Переохолодження черепно-мозкових нервів. Цей стан добре знайоме людям, яким подобається ходити восени і взимку без головних уборів. Якщо робити це постійно, то звичайне умивання прохолодною водою може викликати різку біль.
  2. Захворювання ротової порожнини. Карієс, пародонтит і пульпіт – найпоширеніші причини запалення чутливих нервових закінчень. Ці хвороби без лікування починають прогресувати, зачіпаючи лицьові нейронні мережі.
  3. Пошкодження тканин обличчя і голови. Будь-які травми можуть призвести до пошкоджень судин головного мозку і невриту лицьових нервів.
  4. Оперізуючий герпес. Причиною розвитку захворювання є вірус. Недуга залишається непоміченим довгий час, завдяки чому може вразити чутливі і рухові волокна трійчастого нерва.
  5. Здавлення нервів. Пухлини, аневризми можуть тиснути на оболонку нервових корінців, що перешкоджають їх нормальній роботі.
  6. Недолік харчування. По мірі старіння метаболізм сповільнюється, а в організмі людини накопичується багато холестерину. Коли скупчення ліпідів перекривають судини, що забезпечують поживними речовинами трійчастий нерв, він починає хворіти.

Діагностика

Первинними у постановці невралгії стають скарги хворого. Лікар з'ясовує, чи не було яких-небудь травм, пов'язаних з пошкодженням артерій або кісток, розташованих недалеко від трійчастого нерва. Людина може пригадати, коли виникала найсильніша біль, скільки напади тривають. Практично у всіх пацієнтів є тригерна зона, при подразненні якій з'являються симптоми запалення. До апаратних способів діагностики невралгії трійчастого нерва відносять:

  • МРТ;
  • КТ;
  • электронейромиографию;
  • электроэнцефалографию.

Постановка діагнозу здійснюється після отримання знімків і результатів оцінки електричної активності головного мозку. На їх основі розробляють план терапії, виписують препарати, пацієнта направляють на масаж і застосовують інші методики, які допоможуть вилікувати запалення. Хворий повинен налаштуватися на відвідування процедур протягом 7-8 місяців, т. к. лікувати будь-які невралгії дуже важко.

До якого лікаря звертатися

Лікувати невралгії повинен невролог. При сильних болях пацієнтом паралельно починають займатися фізіотерапевт, отоларинголог, стоматолог та нейрохірург. Попередньо хворий повинен пройти повне обстеження. Ретельна діагностика потрібна для виключення наявності в організмі хронічних патологій придаткових носових пазух і зубів. Пацієнта можуть направити до онколога, якщо в результаті обстеження буде виявлена пухлина головного мозку або кісток черепа.

Лікування

Основною метою терапії є усунення болісних болів, які супроводжують напади. Лікарі призначають знеболюючі препарати, вітаміни і дають направлення на відвідування фізіотерапевтичного кабінету. Лікування невралгії трійчастого нерва в домашніх умовах завжди курується лікарем. Пацієнт повинен у встановлені нейрологом дати відвідувати клініку. Комплексна терапія може допомогти, якщо хворий буде виконувати всі рекомендації фахівців.

Медикаментозне лікування

При запаленні нижньощелепного, верхньощелепного, очного або потиличного нерва призначають Карбамазепін у таблетках. Його аналогами є Тегретол, Финлепсин. Головна проблема при прийомі цих ліків полягає в його високій токсичності, тому воно не підходить для людей, які страждають від хвороб печінки і нирок. У таких ситуаціях лікарі призначають інші медикаментозні препарати для лікування трійчастого нерва:

  • Депакин;
  • Пімозид;
  • Діазепам;
  • глюкокортикоїди, якщо у пацієнта наявна алергія;
  • Фенітоїн;
  • Оксибутират натрію;
  • Лідокаїн;
  • Гліцин.

Приймати препарати потрібно в дозах, зазначених лікарем. Якщо таблетки не допомагають, то лікарі роблять блокаду. У процедурі задіють кортикостероїди, холінолітики, нейротропні засоби. Процедура триває всього 10 хвилин. Ефект після введення препаратів зберігається 3-4 місяці. Після блокади трійчастого нерва пацієнт повинен спостерігатися у лікаря, щоб уникнути ускладнень після введення препаратів.

Карбамазепін при невралгії трійчастого нерва

Препарат пацієнту призначають лікарі після того, як діагноз був підтверджений. Карбамазепін усуває біль, м'язові спазми. Самостійно приймати засіб без консультації з лікарем не можна, т. до. воно дуже токсична, а дозу необхідно розраховувати індивідуально. У перші дні пацієнт випиває по 1-2 таблетки Карбамазепіну для перевірки реакції організму на ліки. Для зняття запалення призначають дозу, що не перевищує 1200 мг на добу. Після досягнення стабільного знеболюючого ефекту кількість таблеток, що приймаються в день, зменшують.

Хірургічне втручання

Існує безліч неінвазивних методів терапії невралгії, але якщо запалення не проходить, хворого направляють на операцію. Хірургічне лікування передбачає проведення мікросудинної декомпресії або радіочастотної деструкції. При першому методі пережимающий трійчастий нерв посудину видаляють або зміщують. Друга методика полягає в руйнуванні нервового корінця під анестезією. Обидва способи дозволяють досягти стійкого знеболюючого ефекту.

Масаж

Невралгія характеризується надмірним напруженням і атонією лицьових м'язів. Усунути це патологічний стан допоможе масаж. При фізичному впливі поліпшується не тільки тонус м'язів, але і мікроциркуляція крові в глибоко лежачих тканинах. Лікування трійчастого нерва обличчя за допомогою масажу може проводитися вдома або в лікарні. Перші сеанси краще довірити фахівцеві, оскільки без відповідних знань можна спровокувати напад.

Лікування в домашніх умовах

Приймати трави для усунення запалення можна, якщо це схвалив лікар. Лікування трійчастого нерва в домашніх умовах здійснюється рослинами, що містять антиневротические речовини. У боротьбі із запаленням важливий комплексний підхід. Домашнє лікування не передбачає відмови від медикаментів і іншої терапії, призначеної лікарем. Серед народних методів ефективними вважаються наступні рецепти:

  • Сік чорної редьки. Потрібно видавити 20-30 мл рідини, а потім втирати її в уражене місце.
  • Ромашковий настій. Його приймають, якщо біль торкнулася десни. 1 ложку квіток ромашки заливають 250 мл окропу, а потім настоюють годину. Розчином промивають рот.
  • Прикладання гарячого розрізаного на 2 частини вареного яйця до хворих місць.

Наслідки

Якщо не почати лікування запалення відразу, то у людини значно погіршиться якість життя. Постійні болі призведуть до нервозності, дратівливості, депресії. При особливо запущених випадках у людей спостерігається асиметрія особи. Деякі пацієнти не можуть нормально приймати їжу, т. к. відчувають проблеми з пережовуванням твердих продуктів.

Профілактика

Вважається, що часто викликає напади болю при хронічному запаленні сильне переохолодження, тому пацієнтам з невралгією рекомендується уникати протягів. Вони повинні відразу звертатися до лікаря при нежиті або проблеми з зубами. Лікування будь-яких інфекцій слід проводити в стаціонарі. Раз в рік таким пацієнтам призначають курс вітамінів B для поліпшення провідності нервових волокон.

Відео

Запалення трійчастого нерва - симптоми і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!