Деменція - що це таке у літніх людей

Набуте недоумство, яке частіше наздоганяє літніх людей, називають деменцією. До захворювання пацієнт адекватний в поведінці, логічно мислить і сам себе обслуговує. Після початку хвороби всі ці функції повністю або частково втрачаються. Патологія не буває вродженою, тому плутати її з дитячим недоумством не варто.

Що таке деменція

Важкий розлад нервової діяльності, викликане ураженням головного мозку, називають деменцією. Проявляється хвороба зниженням розумових здібностей людини і протікає аж до розпаду особистості. Як правило, особистісна трансформація відбувається у літніх людей старше 60 років. Іноді після важкої хвороби, сильної інтоксикації або травми, під час якої загинули клітини головного мозку, захворювання розвивається стрімко, після чого настає смерть.

Проявляється синдром деменції багатогранно. Це порушення мови, логіки, пам'яті, безпричинні депресивні стани. Люди, що страждають слабоумством, змушені піти з роботи, оскільки потребують постійному лікуванні і догляді. Захворювання змінює життя не тільки пацієнта, але і його близьких. Основні види патології – це стареча (сенільний недоумство) і судинна.

Стареча деменція

У зрілому віці нерідко людей наздоганяє слабоумство. Стареча деменція – що це таке? Хвороба тісно пов'язана з психікою. Сенильная деменція виражена погіршенням пам'яті. Коли вона прогресує, то закінчується розпадом психічної діяльності і повним маразмом. Зустрічається старече слабоумство набагато частіше інших розладів психіки, причому жінки схильні до хвороби більше, ніж чоловіки. Пік захворюваності припадає на період 65-75 років. Симптоми, які супроводжують старечий маразм:

  1. Легка стадія. Хворий йде з роботи, не може нормально спілкуватися з близькими людьми, робити повсякденні справи. Апатичний до зовнішнього світу, але ще себе самостійно обслуговує.
  2. Помірна стадія. Пацієнт втрачає навички управління технікою, страждає від самотності, відчуває депресивні розлади, порушення сприйняття (агнозию). Людина ще контролює фізіологічні процеси, але вже потребує допомоги.
  3. Важка стадія. Пацієнт стає некерований, не здійснює елементарні дії: тримати ложку, чистити зуби, самостійно ходити в туалет.

Судинна деменція

Така форма захворювання виникає, як правило, після інсульту або інфаркту. Судинна деменція – що це таке? Це цілий комплекс ознак, які характеризуються погіршенням поведінкових і розумових здібностей людини після ураження судин головного мозку. При змішаному судинному слабоумстві прогноз найбільш несприятливий, так як воно зачіпає кілька патологічних процесів.

Якщо сталася деменція після інсульту, який пошкодив область середнього мозку, то у хворого характерні труднощі з свідомістю. Його регулярно мучать галюцинації, людина не може зв'язати воєдино події. Пацієнт воліє багато спати і ні з ким не розмовляти. Коли інсульт зачіпає частину гіпокампу, то хворий не пам'ятає своїх близьких.

Причини деменції

Найвідоміший представник первинної патології – хвороба Альцгеймера. Серед усіх видів слабоумства вона становить 60%. До цих пір причини хвороби альцгеймеровского типу не з'ясовані, але факторами ризику є спадковість і вік старше 85 років. Другою причиною розвитку захворювання є хвороба Піка або лобове слабоумство, яка виникає з-за патологічних змін в скроневих та лобних клітинах мозку.

Подкорковая і коркова деменція у літніх людей зустрічається при хворобі Паркінсона. Алкогольне недоумство може розвинутися на тлі систематичного споживання спиртовмісних напоїв. Ацетальдегід, що утворюється у процесі розпаду в організмі етилового спирту, впливає на судини головного мозку токсичну дію, що призводить до атеросклерозу і микротромбам.

У розвитку гіпотермічного виду захворювання відіграє роль судинний фактор (переохолодження, перегрів). Причина мультиинфарктной патології – порушення мозку після декількох мікроінсультів. Органічне слабоумство розвивається після черепно-мозкових травм. Епілептичний – після частих нападів епілепсії. Псевдодеменция розвивається через психічних захворювань (істерія, шизофренія).

Ознаки деменції

Перший симптом захворювання будь-якої типології – розлад пам'яті, яка швидко прогресує. Реакції індивіда на навколишню дійсність стають дратівливими, імпульсивними. Поведінка людини наповнене регресією: ригідність (жорстокість), стереотипність, неохайність. Пацієнти перестають вмиватися і одягатися, порушується професійна пам'ять.

Вторинні ознаки старечої деменції або патології іншої класифікації включають в себе амнестические порушення, коли хворі плутають ліву ногу до правої, не впізнають в дзеркалі себе. Основна характеристика третьої стадії захворювання – у пацієнта підвищений м'язовий тонус. Після перебування у вегетативній комі кілька місяців настає летальний результат.

Діагностика деменції

Розпізнавання захворювання відбувається в основному після проведення психологічної діагностики. Лікар розмовляє з хворим і його родичами. При первинному опитуванні допомагають спеціально розроблені психологічні тести. Щоб поставити діагноз «деменція головного мозку», слід з'ясувати:

  • як починалася хвороба: повільно або гостро, які симптоми з'явились спочатку, які – пізніше;
  • що передувало патології (зловживання алкоголем, зміна житла, вихід на пенсію або інші причини);
  • який вік був, коли виявилися перші симптоми;
  • змінився характер.

Лікування деменції

Коли з'ясовано генез захворювання, лікар призначає його лікування. Лікується чи деменція лікарськими препаратами? Сьогодні є дві групи ліків: інгібітори ацетилхолінестерази та антагоністи NMDA-рецептора. Лікувати патологію будь-якого прояву слід довічно. Застосування препаратів проводиться тільки після ретельного обстеження і виключення протипоказань. До додатковим лікувальним заходам можна віднести корекцію емоційного стану антидепресантами.

Тривалість життя при деменції

У родичів, які знають не з чуток, деменція – що це взагалі таке, завжди виникає питання про те, скільки проживе хворий. Купуючи хвороба в молодому віці, людина може прожити 10-15 років. Скільки живуть з деменцією літні люди, сказати складно, оскільки це залежить від багатьох факторів: характеру харчування, наявності якісного догляду, фізичного здоров'я, спадковості, своєчасної профілактики. Людина може прожити 5-7 років, а може померти через кілька тижнів від приєдналися ускладнень.

Відео: хвороба деменція

Студія Здоров'я на ОТР. Деменція (12.12.2014)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!