Світлий кал: про які захворювання свідчить

Кожна людина знає, який колір стільця є для нього нормальним, і помічає, коли екскременти набувають незвичайного забарвлення. Світлий кал, як у дитини, так і у дорослої людини, може говорити про захворювання, ігнорувати які не можна щоб уникнути серйозних наслідків. Важливо звертати увагу на симптоми, що супроводжують зміни забарвлення стільця.

Чому кал світлого кольору: можливі причини

Випорожнення здорової людини складаються з залишків їжі, що вживається останні 2-3 дні. При нормальному стані, колір фекалій варіюється від світло-коричневого до темно-коричневого, консистенція щільна, відсутній специфічний запах і сторонні домішки. Якщо ви помітили появу незвично світлих випорожнень, не варто робити поспішних висновків і панікувати. Треба виявити можливі причини. Зміна забарвлення калу провокують:

  • фізіологічні процеси;
  • лікарські препарати;
  • різні хвороби.

У дорослої людини

Знебарвлені екскременти у дорослого буває пов'язано з вживанням в їжу великої кількості жирної їжі. Наприклад, сметани або вершкового масла. При цьому зміна кольору калових мас не доставляє дискомфорту людині. Перегляньте свій раціон, виключіть жирні продукти і дотримуйтеся дієтичного харчування. Через кілька днів стілець нормалізується.

На освітлення фекалій впливає прийом лікарських препаратів. Наприклад, антибіотиків, протигрибкових, оральних контрацептивів. Прийом ліків слід припинити та звернутися до свого лікаря для призначення терапевтичних заходів. Велику небезпеку представляє зміна кольору випорожнень, що супроводжується підвищенням температури тіла, болем різної інтенсивності в області живота.

Під час вагітності

Колір калу сигналізує про роботу печінки та підшлункової залози. У період вагітності органи жінки працюють з підвищеним навантаженням. Освітлення фекалій пов'язано з патологічним станом, що супроводжуються збоєм процесу травлення. Джерелом світлого калу у вагітних стає дисбактеріоз або надмірне захоплення полівітамінними комплексами. Вам слід звернутися до лікаря для призначення необхідного лікування.

Ознакою якогось захворювання може бути світлий кал

Освітлення фекалій провокують захворювання, порушують нормальне функціонування печінки, підшлункової залози та шлунково-кишкового тракту. Постарайтеся оцінити своє самопочуття. Як змінилося ваше стан здоров'я за останні дні, тижні, місяці? Згадайте, які хвороби ви перенесли в недалекому минулому. Якщо світлий кал пов'язаний із захворюваннями, нерідко спостерігаються такі симптоми:

  • загальна слабкість;
  • підвищення температури тіла;
  • болі в животі;
  • жовтий колір шкіри і очних склер;
  • темна сеча;
  • нудота, блювання;
  • метеоризм;
  • втрата апетиту і зниження ваги;
  • незрозуміле збільшення обсягів живота;
  • шкірний висип.

Виявивши у себе незвичне зміна кольору фекалій, що супроводжується різким погіршенням стану здоров'я, терміново зверніться до лікаря. Він дасть направлення на проходження аналізів, на основі яких виявить причину освітлення випорожнень і призначити відповідну терапію. Ігнорувати своє незадовільний стан вкрай небезпечно, це може бути ознакою серйозних захворювань:

  1. Гепатиту. Про розвиток запального захворювання печінки, спричиненого токсичною, інфекційних або алкогольним отруєнням, свідчать тягнучі болі в правому боці, розлад шлунку, жовтий відтінок шкіри. Без терапії хвороба призводить до цирозу печінки.
  2. Холециститу. Запалення жовчного міхура супроводжується гострими болями в животі, зниженням апетиту, підвищенням температури тіла, нудотою. Фекалії при холециститі мають рідку консистенцію, іноді з рештками неперетравленої їжі.
  3. Панкреатиту. Запалення підшлункової залози відбувається в результаті неправильного харчування, зловживання алкоголем, інфекційних захворювань внутрішніх органів і прийому лікарських препаратів. Гостра фаза панкреатиту супроводжується ріжучими болями в животі, блювотою, діареєю.
  4. Хвороба Крона. Хронічне розлад травної системи, причиною якого стають алергічні реакції, психосоматичні та інфекційні захворювання, проявляється освітленням випорожнень, блювотою, підвищенням температури тіла, частим появою крові у фекаліях.
  5. Онкологічних захворювань травного тракту. Розвиток злоякісних новоутворень на внутрішніх органах протікає безсимптомно. Перші ознаки проявляються, коли пухлина досягає певного розміру. Серед симптомів лікарі виділяють: біль у черевній порожнині, запор або діарея, блювання, відсутність апетиту, різке зниження ваги.

Дізнайтеся, як проводиться лікування підшлункової залози лікарськими препаратами.

Світло-коричневий кал

Вживання людиною переважно рослинної їжі призводить до освітлення фекалій. Це не є патологією і не несе ризику для вашого здоров'я. При прискореному проходження травних мас по товстій кишці, стілець набуває світло-коричневий колір. Введення в раціон харчування білкових продуктів і дробове харчування нормалізують роботу травного тракту.

Світло-зелений

Фекалії людини набувають неприродний відтінок при надмірному вживанні в їжу харчових барвників, які у великій кількості містяться в солодкій воді, алкогольних напоїв, солодощів. Захоплення препаратами рослинного походження, біологічно активними добавками призводить до фарбування стільця в зеленуватий відтінок. Після відмови від продуктів колір калу відновлюється протягом 3-5 днів. В інших випадках зелений кал — це симптом захворювань:

  1. Дисбактеріозу. Порушення мікрофлори кишечника супроводжується рідкими випорожненнями зі специфічним гнильним запахом.
  2. Гострого ентероколіту. Запалення шлунково-кишкового тракту в гострій формі супроводжується дискомфортом і різкими болями в животі, діареєю, блювотою. Калові маси мають зелений відтінок зі слідами гною.
  3. Інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту проявляються загальною слабкістю людини, нудотою, підвищенням температури тіла. Випорожнення набувають світло-зелений колір і містять домішки крові, гною або слизу.

Світло-жовтий

На забарвлення фекалій впливає білірубін, виділяється разом із жовчю печінкою. Жовтий стілець у здорової людини, з медичної точки зору, - явище нормальне. Занепокоєння у вас повинен викликати бежевий кал. Це може означати, що печінка нестабільно виробляє білірубін або що звужені жовчні протоки. Для виявлення причин зверніться до лікаря, який проведе обстеження і призначить відповідну терапію.

Темна сеча і білий кал

Сірий колір випорожнень у поєднанні з уриною кольору міцного чаю» - це тривожна ознака гострої фази гепатиту. Запалення печінки призводить до порушення функції жовчоутворення, що і стає причиною побіління калу. При гепатиті вироблений організмом білірубін виводиться через нирки і шкіру, тому сеча набуває темний колір, а шкіра - жовтий.

Що робити і яке лікування вжити

Для нормалізації кольору стільця, лікарі радять відмовитися від їжі і прийому лікарських препаратів, що провокують зміна забарвлення випорожнень. Потрібно пити негазовану воду близько 2-х л на день, дотримуватися дієтичного харчування. Виключіть продукти, що підсилюють процес бродіння в кишечнику: молоко, хліб, бобові, буряк, капусту, солодкі, гострі та жирні страви. Зверніться до лікаря, який визначить причини порушення забарвлення фекалій і призначить лікування.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!