Як викликати місячні при затримці

Затримка місячних – важливий сигнал, який говорить про зміни в жіночому організмі. Це може бути вагітність, запальні процеси, нервове перенапруження, гормональний збій і інші причини, на які жінка обов'язково повинна звернути увагу. Тому так важливо знати, як викликати місячні при затримці, чи дозволяється це робити і в яких випадках, які основні методи стимулювання менструації і показання для цього.

Чи можна викликати місячні в домашніх умовах?

Жінка в домашніх умовах самостійно може зрушити місячний цикл, вживаючи, наприклад, вітамін Е (є в насінні) або приймаючи регулярні теплі ванни (прогрівання викликає прискорене дозрівання фолікулів). Однак все це не можна робити бездумно, т. к. при запальному процесі прогрівання лише погіршить ситуацію. А тому перед прийняттям рішення жінка повинна спочатку зрозуміти, навіщо їй потрібно прискорювати менструацію.

Існують наступні причини затримки:

  • Зміна менструального циклу. Наприклад, дівчина вирішила поїхати у відпустку на море, але її менструація потрапляє прямо на цей період. Вживаючи вітамін Е (лузаючи насіння), імбирні і ромашкові чаї, кріп і петрушку, приймаючи гарячі ванни, вона викликає місячний цикл раніше, що дозволить їй повноцінно відпочити.
  • Менструація пропала. Затримка буває, якщо у жінки гормональний збій або нервовий зрив. Якщо це пов'язано з особливими подіями (розлучення, переїзд, звільнення, травма, народження дитини, стреси), то після зміни умов місячні підуть самі. Якщо ж відсутність їх безпричинно, варто звернутися до лікаря.
  • Вагітність. Нерідко затримка означає вагітність. У цьому випадку викликати місячні не можна, навіть якщо вагітність небажана. Виявивши відсутність менструації, спочатку необхідно впевнитися, не розвивається у вас нове життя, а потім вже думати, як можна викликати місячні при затримці.

  • Запальний процес або інші проблеми з жіночою статевою системою. Затримка місячних – ознака проблем «по-жіночому». Необхідно відвідати гінеколога, щоб виключити цю причину. Якщо ж єзапалення придатків, місячні можуть бути викликані (чи налагодяться самі) тільки після лікування проблеми.
  • Місячний цикл збільшився. Цикл жінки не обов'язково кожен місяць має бути однаковим. В нормі його термін варіюється в діапазоні 26-35 днів. Якщо ваш звичайний місячний цикл – 28 днів, а менструація не прийшла, почекайте, вона може прийти на 35-й.

  • Екстрена контрацепція. У вас відбувся незапланований статевий акт, а за календарем є ризик овуляції? Щоб уникнути запліднення, скористайтеся засобами екстреної контрацепції – спеціальними таблетками, що містять ударну дозу прогестеронозаменителя і викликають передчасну менструацію, яка не дозволить яйцеклітині оплодотвориться або закріпитися на стінках матки. Ці таблетки шкідливі для організму, приймайте їх вкрай рідко і лише в екстрених випадках.

Детальніше про причини, що викликають затримку місячних, дивіться у відео однієї з передач «Жити здорово», де Олена Малишева зі своїми помічниками роз'яснить всі важливі моменти цієї проблеми:

Затримка місячних

Які лікарські препарати викликають місячні?

Існує ряд препаратів, які можуть викликати місячний цикл, вони продаються в аптеках вільно, але пам'ятайте, що приймати їх дозволяється тільки за призначенням лікаря! І навіть до рецептом гінеколога необхідно ставитися розсудливо:

  • Якщо ви молода дівчина і ваш місячний цикл нерегулярен, це може не бути порушенням – ваш цикл формується. Менструація може бути раз у кілька місяців і не вимагати лікування. Гінекологи ж часто на ньому наполягають.
  • Якщо у вас гормональні збої, не поспішайте «сідати на таблетки», організм саморегулюється під умови. Подумайте, що у вашому житті могло призвести до гормональної недостатності, затримки. Змінити це, і все налагодиться саме по собі.
  • Найчастіше гінекологи не відносяться до проблеми комплексно, діють шаблонно. Наприклад, штучне підвищення рівня прогестерону необхідно тільки в разі істинної прогестероновою недостатності, а це досить рідкісний і погано диагностируемый діагноз, ознакою якого буде швидше короткий місячний цикл, чому затримка. Але на практиці такий діагноз гінекологи ставлять, чи не кожної другої жінки з порушенням циклу і наполягають на гормональної терапії, а це втручання в саморегульований процес жіночої репродуктивної системи.

Наведені нижче лікарські засоби підходять лише в разі справжньої недостатності прогестерону, затримки місячного циклу. Якщо ж у жінки дійсно спостерігається захворювання ендокринної системи (а не тимчасовий збій), що не таке вже й часте явище, то необхідно починати гормональну терапію, оскільки в даному випадку з'являється ризик безпліддя або викидня під час вагітності.

Таблетки Дюфастон

Препарат «Дюфастон» – досить поширений метод боротьби з нерегулярним місячним циклом (затримкою місячних), однак підходить тільки тим, у кого справжня недостатність гормонів. Його також прописують для подолання загрози переривання вагітності. Він створений на основі прогестерону, отриманого синтетично і компенсує недолік природного гормону в організмі жінки.

У вагітних він підтримує харчування матки та імплантацію плоду (тобто перешкоджає викидня). У невагітних – створює типове кількість прогестерону в організмі, що призводить до стандартизації місячного циклу і початку менструації. Однак це не вирішує основної причини затримки, швидше штучно підтримує гормональний фон жінки (аналогічно контрацептивів, але без оберігання від вагітності).

Капсули Утрожестан

«Утрожестан» має таку ж дію на місячний цикл, як і «Дюфастон». Їх призначають як синонімічні препарати на випадок непереносимості чи недієвість одного з них на організм конкретної жінки. «Утрожестан» має деякі переваги перед іншими подібними препаратами: створений з рослинної сировини, що приймається перорально і вагінально (другий спосіб різко знижує навантаження на печінку).

Таблетки Постинор

Постинор застосовується як засіб разової екстреної контрацепції, при незахищеному статевому акті, календарної загрозу вагітності. Він містить 750 мл левоноргестрелу (похідний прогестерону), який у великих дозах різко скоротить 2-ю фазу і викличе місячні раніше терміну. У цьому випадку з місячними піде і весь вміст матки, в тому числі – сперматозоїди і яйцеклітини, або запліднена яйцеклітина, яка не встигла імплантуватися в матку. Вагітність не настане тільки в разі правильного прийому «Постинора» згідно інструкції.

Пити «Постинор» дозволяється вкрай рідко, оскільки така «гормональна» буря негативно позначається на загальному здоров'ї жінки. Якщо взяти його все ж довелося, необхідно скоротити вплив шкідливих речовин на печінку і нирки (не пити алкоголь, не є пересмажену або переперченную їжу), щоб легше перенести період дії таблеток і відновлення після них. При дотриманні всіх рекомендацій критичних наслідків не повинно бути (кровотеча – це не побічний ефект, а метод дії препарату).

Уколи Прогестерону

Уколи прогестерону мають те ж дію, що «Дюфастон» і «Утрожестан». Прописується серія уколів, які робляться підшкірно або внутрішньом'язово. Призначаються при затримці місячних, після проведення аналізів на гормональний фон. Є частим способом лікування внаслідок того, що аналізи нерідко говорять про нестачу прогестерону, т. до. його максимальний вміст може бути виявлено виключно на 6-8 день 2-ї фази, а вгадати це час непросто.

Відгуки про наслідки застосування даних препаратів

Марія, 23 роки«Користувалася Постинором, робила все те, що було написано в інструкції. Вагітності не було, місячні прийшли через кілька днів після прийому таблеток».
Тетяна, 21 рік«Погано перенесла Постинор. Була нудота, сильна кровотеча, кілька місяців не могла стабілізувати місячний цикл».
Світлана, 30 років:«Прописали уколи Прогестерону для стабілізації місячного циклу. Ще не пройшла весь курс, а місячні вже пішли».

Як викликати місячні при затримці народними засобами?

Багато зі свого досвіду знають, як викликати місячні при затримці, адже жінки можуть і самі в домашніх умовах сприяти нормалізації місячного циклу. Для цього треба вести нормальний спосіб життя, пити достатню кількість рідини, повноцінно відпочивати, не нервувати. «Затягувати» цикли можуть і активні заняття спортом, а тому спортивні тренування повинні бути помірними, якщо жінка хоче нормалізувати свій місячний цикл або виносити дитину.

Настій з лаврового листа

Спровокувати менструацію може настій з лаврушки, який викликає скорочення матки. Перед використанням такого засобу подумайте про причини затримки місячних, т. к. менструація раніше часу призводить до негативних наслідків. Ні в якому разі не можна приймати його, якщо причина затримки – вагітність, оскільки це призведе до плачевного результату. Готують настоянку наступним чином:

  1. Візьміть 10 г лаврового листа.
  2. Налийте 400 мл води в каструльку».
  3. Не закриваючи кришку, варіть 5 хвилин.
  4. Налийте в термос і настоюйте 3 години.
  5. Охолодіть і пийте по 1 ст. л. 3-4 рази на день.

Чай з ромашки

Вважається, що ромашка – природний замінник естрогенів, і якщо пити її міцний відвар (2-3 рази на день по півсклянки), місячні можуть піти раніше часу. Також відомо, що підвищення рівня естрогенів від ромашки викликає порушення розвитку ембріона, а тому деякі застосовують його як абортивний засіб. Хоча до аборту ромашка ніяк не призведе, але ризик нашкодити майбутній дитині все ж залишається.

Відвар оману

Корінь оману вважають ефективним засобом для втручання у місячний цикл, але небезпечним. Він викликає рясні місячні і може спровокувати викидень, а тому його не можна вживати вагітним жінкам. Відвар протипоказаний сердечницам і тим, у кого затримка місячних викликана запальними процесами. Залийте 1 ч. ложку подрібненого кореня окропом (1 склянка), варіть 15 хвилин, настоюйте 4 години. Пийте по 1 ч. л. кілька разів на день.

Трави

Крім вищевказаних, вплинути на затримку місячних допоможуть наступні трави (показані в порядку збільшення небезпеки для організму):

  1. петрушка і кріп (у сирому вигляді і як настій);
  2. імбир (у вигляді чаю і маринований корінь);
  3. цибулиння (настій);
  4. пижмо і кропива (відвар);
  5. валеріана, материнка (орегано) і м'ята (збір, вживати потроху, не можна вагітним). Дізнайтеся більше про орегано - що це таке, корисні властивості та застосування.

Ознайомтеся з причинами, чому місячні йдуть 2 рази в місяць.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!