Клізма при запорі - дитині і дорослому в домашніх умовах. Як правильно робити клізму

Ще древні люди використовували клізми в якості лікувального засобу. У наші дні така допомога при проблемах в травній системі теж не втратила своєї актуальності, адже сучасне харчування на швидку руку і швидкий темп життя шкодять організму, викликаючи непрохідність кишечника (запори). Для його лікування існує багато хімічних препаратів, але всім відоме ефективний засіб – це клізма при запорі. Існує кілька варіантів клізм: опорожняющие, сифонні, промывательные, лікарські або очисні. Ми розглянемо деякі з них.

Як правильно зробити клізму в домашніх умовах?

Якщо трапився запор, то допомогти собі вдома зможе будь-яка людина, за умови правильного проведення процедури. Клізма – це введення в нижній відрізок кишки рідини, для чого використовується спеціальний резервуар, званий кухлем Есмарха. Щоб терміново очистити кишечник будинку, потрібно підготувати:

  • Таз із широким дном.
  • Гумовий балон з наконечником.
  • Кухоль Есмарха (представлена на фото нижче).
  • Медичну клейонку.

Місце, на якому буде відбуватися клизмирование, застеляється клейонкою так, щоб її краї звисали над тазом. Для клізми, коли потрібно позбутися від скупчення газів і калових мас, потрібно чиста тепла вода 36 градусів, яка наливається в кухоль Есмарха. Потрібно почекати, поки з гумової трубки почне витікати вода, а потім лягти на лівий бік і повільно ввести в задній прохід на глибину 10 см наконечник трубки, змащений вазеліном.

Кружка з трубкою повинна знаходитися на відстані одного метра від підлоги. Коли наконечник вже в анальному отворі, кран гуртки слід поступово відкривати. Якщо вода не надходить, треба створити більший тиск. Для цього наконечник вводиться трохи глибше, а кружка Есмарха піднімається ще вище. Кран треба відкривати і закривати поперемінно, допомагаючи рідини проходити. Якщо ви відчуєте позиви до дефекації, то процедуру слід припинити, так як вода вже пішла в товсту кишку.

Яку краще ставити клізму при запорі?

При запорі клізма є екстреної заходом, до якого слід вдаватися в крайньому випадку. Зловживаючи подібної процедури, ви не тільки завдасте шкоди своєму кишечнику, вимиваючи з нього корисні бактерії, але і відучіть його спорожнятися самостійно. Після цього про регулярному стільці залишиться тільки мріяти. Очисні процедури мають не тільки різний вигляд, але і об'єм. Наприклад, деякі лікарські мікроклізми не перевищують 100 мл вводиться в організм рідини.

Олійна клізма

Олійна мікроклізма вводиться при спастичних запорах з додаванням вазелінового або рослинного масла. Додають його на 100 мл води не більше 3 столових ложок. Вводять олійний розчин за допомогою спринцівки об'ємом від 50 до 100 мл Щоб масло подіяло швидше, його краще підігріти до температури 38 градусів, тоді воно полегшить спорожнення, обволікаючи калові маси і знімаючи спазми. Але не варто чекати швидкого ефекту – олійна клізма подіє не раніше ніж через 8 годин.

Очисна

Зазвичай при тривалих запорах ставлять очисну клізму. Вона швидко розм'якшує і виводить калові маси і не впливає на тонус м'язів. Для її проведення потрібне кип'ячена вода і гуртка Есмарха. Ідеально, коли процедура виконується не самостійно, а з допомогою професіонала, оскільки хворому повноцінно контролювати процес незручно.

Після того як вода закінчиться в кружку Есмарха, хворий повинен хвилин 15-20 лежати на животі, щоб рідина змогла проникнути в кишечник і сильно розм'якшити калові маси. Якщо час не витримати, то фекалії так і залишаться в кишечнику, навіть після того, як води вийде. Для очисної процедури бажано додати відвар ромашки, володіє протизапальними властивостями, і одну чайну ложку яблучного оцту для поліпшення перистальтики.

Гіпертонічна

Гіпертонічна клізма ставиться при запорі для провокації рецепторів кишечнику самостійно очищатися. Робиться вона з допомогою міцного сольового розчину або аптечних препаратів, таких як:

  • магнезія;
  • англійська сіль;
  • гірка сіль;
  • эпсом сіль.

При гіпертонічної клізми в просвіті кишки від розчину підвищується осмотичний тиск, сіль стимулює перистальтику, вбираючи рідину з найближчих тканин. Вже через 20 хвилин після проведення такої процедури кишечник спорожняється. Не всі фахівці вважають цей склад при запорі корисним, оскільки він чинить подразнюючу дію на стінки кишечника.

Який розчин для клізми підійде дитині?

Іноді виникає необхідність в клізмі і у дітей, адже запори у них трапляються, особливо на перших місяцях життя, коли мікрофлора кишечника ще тільки формується. Але захоплюватися не варто – очисні процедури потрібні тільки в крайніх випадках. Якщо запори у дитини трапляються постійно, то потрібно шукати причини цього явища. Для клизмирования новонароджених дітей застосовують грушу маленького розміру і різні розчини:

  1. Відвар ромашки в пропорції 2 чайні ложки на 200 мл теплої води.
  2. Розчин кухонної солі, приготований в пропорції 0,5 чайної ложки на 200 мл теплої води.
  3. Мильний розчин, який готується з шматка дитячого мила, розчиненого у потрібному обсязі води.
  4. Гліцерин, розчинений у воді в пропорції 2 чайні ложки на 200 мл теплої води.

Мильний розчин

Мильні клізми для очищення кишечника при запорі застосовуються вже давно. Їх ставлять як дорослим пацієнтам, так і дітям. Для цього на 1 літр звичайної води додається 1/2 чайної ложки натертого дитячого мила і розмішати до повного розчинення. Нерідко у мильний розчин додають трохи гліцерину для стимуляції моторики кишечника.

Сольовий

Сольові клізми (натрій фосфат) лікарі призначають при хронічних запорах. Щоб спостерігався ефект від сольового розчину, фахівці рекомендують використовувати кухонну сіль, а моршинську, англійську або карловарську слабительную сіль. Для очищення застарілих калових мас сольові клізми потрібно ставити не більше трьох разів на рік, щоб не нашкодити кишечнику. Температура сольовий води не повинна перевищувати 23 градусів.

Лікувальний відвар ромашки

Для очисних клізм при запорах у воду додають відвар ромашки. Вона має в'яжучу дію на слизову і поглинає гази, які виділяє шлунковий-кишковий тракт. Після того як ромашку заливають окропом, через 15 хвилин слід процідити через марлю і вилити в клізму, змішуючи з водою. Такі процедури призначають дітям і вагітним жінкам, щоб очисна клізма не спровокувала дисбактеріоз кишечника.

Чи можна робити клізму вагітним?

Вагітність провокує запори, адже із збільшенням у майбутньої мами в крові прогестерону, пригнічується активність кишечника. Також запори виникають через малорухливого способу життя вагітної або незбалансованого харчування. Але застосування клізми в період вагітності підвищує ризик спровокувати скорочення матки, тому застосовувати її треба лише в умовах медичного закладу і дуже обережно.

Клізма не зможе вирішити проблему нерегулярного стільця, вона тільки на час полегшить стан вагітної, створивши рух калових мас, а причину потрібно шукати і лікувати. Перш ніж проводити будь-які очисні процедури, потрібно проконсультуватися з гінекологом. Якщо ж у жінки раніше траплялися викидні, то клізма однозначно протипоказана.

Шкоди та протипоказання клізм при запорі

Сама по собі процедура, якщо її проводити правильно, не шкідлива. Шкода від клізми починається, якщо її зводити в культ і застосовувати щодня для очисних методик. В цьому випадку збиток організму буде завдано дуже серйозний:

  1. Порушення природної перистальтики.
  2. Дисбактеріоз.
  3. Вимивання корисної мікрофлори.
  4. Зниження імунітету.

Така процедура при запорі має свої протипоказання, це:

  • гострий апендицит;
  • виразкові процеси прямої кишки;
  • перитоніт;
  • тріщина заднього проходу;
  • випадіння прямої кишки;
  • гострі болі при проведенні процедури;
  • рак товстої кишки;
  • кишкові кровотечі;
  • кривавий геморой.

Дізнайтеся,як почистити кишечник в домашніх умовах іншими способами.

Відео: Як поставити клізму новонародженій дитині

Грудної дитина страждає від проблем з травленням, тому молодим мамам і татам слід знати, як допомогти своєму немовляті під час запорів. Розповість і покаже, як проводити цю процедуру правильно дитячий лікар:

Ставимо дитині клізму

Як зробити процедуру дорослій людині

Іноді клізма потрібна терміново, а звернутися не до кого. Про те, як поставити собі клізму самостійно, провести повну процедуру очищення кишечника, ви дізнаєтеся з цього матеріалу:

КЛІЗМА як робити процедуру. Очищення кишечника клізмою.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!