Чорні крапки на обличчі - як позбавитися в домашніх умовах косметичними і народними засобами

Коли пори забиваються шкірним салом і частинками пилу, вони темніють і запалюються. Переважно закупорки виникають на носі і в Т-зоні особи, оскільки на цих ділянках найактивніше працюють залози, що виділяють жир. Причини, чому з'являються чорні крапки, можуть бути різні, важливіше дізнатися, які існують засоби, щоб їх прибрати, бажано, раз і назавжди.

Що таке чорні крапки

По-науковому їх називають комедони відкритого типу. Фактично – це забиті пори шкірним салом, брудом і пилом і т. п. Комедони можуть бути різних розмірів (причому дрібні, які складно видавити, нітрохи не краще великих, що псують зовнішній вигляд), можуть запалюватися, потім перетворюючись на прищі. Проблема чорних крапок медична, тому для її вирішення рекомендується звертатися за допомогою до косметолога. Тим не менш, є домашні методи позбавлення.

Як виглядають

Комедони виглядають згідно з їх описом – це темні точки, які з'являються переважно на носі і в Т-зоні (лоб/перенісся), але можуть розташовуватися на інших частинах особи, наприклад, на щоках і підборідді, або на тілі. Особливо явно виражена проблема у власників шкіри жирного або комбінованого типу, і розширених пор. Візуальний ефект чорних пір виходить в результаті накопичення в них бруду. Чим більше забитого сміття – тим більше і темніше точка.

Чому з'являються чорні крапки

На відміну від підліткових прищів, забиті пори виникають і в зрілому віці. Причини цього наступні:

  • Гормональні збої в організмі. 27-30 років йде різкий спад в крові естрогену, через що шкірне сало починає виділятися в більшій кількості, ніж раніше. Ще до гормональних збоїв можуть приводити деякі лікарські препарати.
  • Неправильний догляд. Негативний вплив чинять ароматизовані засоби для макіяжу і неправильно підібрані косметичні засоби. Жирні креми можуть закупорювати пори. Підсушуючі препарати можуть пересушити шкіру, з-за чого вона у відповідь почне виділяти більше сала. Крім того, якщо нехтувати регулярним очищенням особи щовечора і щоранку (не обов'язково дорогими тоніками, але мінімальний догляд, умивання і повне зняття макіяжу перед сном повинні мати місце), шкіра почне забруднюватися.
  • Неправильне харчування. Зловживання гострої, солоної і жирною їжею (особливо, фастфудом), кава, енергетичними, алкогольними напоями призводить до активної роботи сальних залоз.
  • Куріння. Тютюн погано впливає на стан шкіри. Його рекомендується обмежити або зовсім виключити.
  • Пітливість. Цю функцію можна регулювати: не фарбуватися в спекотні дні, використовувати термальну воду, не носити одяг із синтетичних тканин.
  • Екологія. Повітря в мегаполісах забруднений більше, ніж у селах. Рішення просте: очищати обличчя як можна частіше.

Як позбутися від чорних крапок

Щоб підібрати ефективний спосіб позбавлення, потрібно з'ясувати причину появи. Тільки вирішивши початкову проблему, можна буде очистити обличчя від чорних крапок раз і назавжди. Методи боротьби такі:

  • Домашні очищаючі маски для обличчя. Роблять на основі підсушують і антибактеріальних компонентів – лимонного соку, кефіру, відвару ромашки. Ефект помітний після декількох повторень.
  • Видавлювання. Це нескладна, але копітка, болісна робота, яку рекомендується проводити раз на два тижні. Можна записатися на цю процедуру до косметолога або видавити чорні точки вдома самостійно.
  • Пілінги і скраби. Можуть бути домашніми (містити цукор, соду або дрібну сіль) або покупними косметичними засобами. Видалення чорних крапок цим способом проводять як самостійно, так і в салонах. Рекомендується проводити один-два рази на тиждень (для легкого пілінгу), рідше – для агресивного скрабування.
  • Смужки для видалення закупорок. Продаються в магазинах або робляться за народними рецептами на основі желатину.
  • Комбіновані препарати. Лікарські гелі, що містять протизапальні компоненти і антибіотики. Очищають зсередини, глибоко проникаючи в шари епідермісу, тим самим знищуючи шкідливі мікроорганізми.

Як прибрати в домашніх умовах

Позбутися від прищів і чорних крапок не вдаючись до допомоги косметолога, можна кількома способами, зазначеними вище. Витискання – один із самих безпечних і ефективних. Смужки-пластирі, скраби і маски допомагають не відразу. Механічне очищення дозволяє видалити більшу частину забруднень за один сеанс. Для цього перед процедурою видавлювання обов'язково треба розпарити шкіру, а щоб уникнути запалень провести дезінфекцію.

Парові ванночки

Закип'ятіть воду в каструлі, додайте пару крапель ефірних масел, зніміть з вогню, викладіть краю ємності рушником і тримати обличчя над водою протягом 10 хвилин (не більше!). Щоб не занести інфекцію, обеззаразьте шкіру спиртом. Ще можна використовувати для цієї мети саліцилову кислоту. Крім того, протирають шкіру перекисом водню. Видавлюйте чорні точки на тілі та обличчі акуратно, обернувши пальці стерильними бинтами або надівши рукавички. Якщо не виходить, візьміть ампулу від ручки, продезінфікуйте кінець і придавіть сальну пробку – так вона вийде швидше.

Кошти від чорних крапок на особі

Виробники косметичних товарів постачають на ринки величезна кількість засобів проти закупорених пор. Різної консистенції, для певних типів шкіри, з різними ефектами – їх використовують як «швидку допомогу». Яке з засобів вибрати, щоб не погіршити ситуацію, але дбайливо очистити обличчя? Чи Правда, що з проблемою може впоратися тільки дорогі препарати?

Лосьйон

Очищаючі засоби від Clean and Clear мають хороші відгуки про ефективність. Але головний недолік бренду – це склад лосьйонів, який часто викликає алергію, тому користуватися ними треба обережно, попередньо провівши тест на реакцію шкіри. Ще одне популярне засіб – «Пропелер», випускає вітчизняний виробник. Воно бюджетне та ефективне, але тільки на ранніх етапах проблеми.

Маски

Дві найбільш популярні маски – чорна і біла (є різних виробників). Перша виготовлена на основі активованого вугілля, друга має у складі соду. Ефективність засобів однакова, але в обох є головний недолік – вони сильно сушать шкіру, тому після їх застосування її потрібно активно зволожити, а змити маску потрібно після 10 хвилин витримки. Також корисно використовувати косметичну глину – блакитну чи білу. Її основна функція – підсушувати шкіру, тому з такою маскою потрібно поєднувати інші методи очищення.

Креми

Один з найдієвіших засобів на ринку – крем Діфферін. Активна речовина в складі – ретиноид адапален – здатне прибрати комедони. Крем добре прочищає сальні залози. Вартість продукту 600 рублів. Більш дешевий варіант є у виробника, вже згадуваного вище. За 100 грн. можна придбати крем «Пропелер», у вигляді пінки. Його головна перевага – гіпоалергенність.

Скраби

«Чиста лінія» з абрикосовими кісточками – популярний і ефективний бюджетний продукт. Призначений для нормальної шкіри. Власницям сухої і чутливої рекомендується його більш м'який варіант «Чиста лінія» з кісточками журавлини і соком малини. «Абрикосові кісточки» в продажу вже більше 15 років, ефективність підтверджена сотнями відгуків. Судячи з них, «малиновий» скраб теж не відстає в результативності.

Аптечні засоби

Ефективний спосіб видалити забруднення з пір – скористатися патчем. Це спеціальний пластир на тканинній основі, який продається в аптеках. Патч витягає закупорки на поверхню, тому після використання їх залишається тільки стерти ватною паличкою. Перед тим як наклеювати пластир, обличчя треба розпарити. Ще одне аптечне засіб – настойка календули. Розводиться водою 1:1, застосовується як лосьйон.

Салонні процедури

Використання домашніх засобів – це метод проб і помилок. Не маючи спеціальної освіти, підібрати ідеальний для себе догляд складно. Тому багато дівчат звертаються в салони. В цілях чищення пір майстри проводять такі процедури:

  • Механічна чистка. То ж видавлювання, тільки професійне.
  • Ультразвукова. Безболісна процедура, стимулює процеси регенерації.
  • Вакуумна. Прочищає найглибші забруднення за допомогою трубки, що створює тиск. Лайфхак з ампулою – домашній аналог цієї маніпуляції.
  • Хімічний пілінг. Видалення комедонов фруктовими кислотами, які розчиняють закупорки.
  • Вапоризатор. Апаратне розпарювання шкіри обличчя.

Вакуумна чистка

Проводиться спеціальним інструментом, який створює тиск. Так, сальні пробки буквально витягуються назовні.

  • Користь: ефективно чистить навіть найсерйозніші закупорки.
  • Протипоказання: суха, чутлива шкіра, запалення, дерматологічні поразки.
  • Процес: перед маніпуляцією пори розкривають вапоризатора або готують особа розігрівають кремами, потім беруть вакуумну трубку і проводять по всій поверхні. Займає процедура до години, сама чистка – 15-20 хвилин. Після маніпуляції наносять заспокійливу маску.

Механічна чистка

Хоча цей вид очищення можна провести вдома самостійно, ефект від професійної процедури з ним не зрівнятися. По-перше, майстри використовують якісні препарати для обробки шкіри, по-друге, видаляють комедони бережливо, використовуючи для цього пальці і спеціальні інструменти.

  • Користь: кропітка ручна робота гарантує видалення всіх забруднень.
  • Протипоказання: дерматити, менструація (з'являться запалення), чутлива шкіра, близкорасположенные до верхнього шару дерми судини.
  • Процес: спочатку обличчя вмивають антибактеріальним розчином, а потім наносять заспокійливі і розпарювальні мазі або гелі, або розширюють пори за допомогою ванночки, після чого приступають до видавлювання. Сама чистка займає до півгодини, весь сеанс – близько 1,5-2. Після видавлювання наносять маску, звужує пори, і проводять апаратом Дарсонваль для прискорення загоєння шкіри.

Народні засоби

В основі народних рецептів лежить використання трав і продуктів в косметичних цілях. З них роблять домашні маски і лосьйони проти сальних пробок. Їх основна перевага: натуральність.

  • Білкова маска. Один білок змішують з однією столовою ложкою цукру. Наносять на обличчя і залишають до висихання. Потім рухами накладають другий шар, створюючи вытягивающую клейку маску. Продовжують маніпуляцію, поки субстанція не перестає липнути до пальців. Змивають маску, після зволожують шкіру кремом. Повторюють 3-4 рази в тиждень.
  • Засіб на основі солі і соди. Речовини змішують 1:1. Змочують ватний тампон і занурюють в суміш. Обробляють їй комедони, легко протираючи шкіру. Повторюють раз в тиждень.
  • Кефірна маска (для власниць жирної і змішаної шкіри). Змащують обличчя кефіром, залишають до 20 хвилин. Потім змивають.
  • М'який засіб для чутливої шкіри. В мед додають кілька крапель лимонного соку, наносять на ділянки обличчя, де є закупорки, залишають на 10 хвилин, змивають.

Профілактика появи

По-перше, потрібно уважно вивчити причини появи на обличчі комедонов і максимально зменшити їх вплив. Нормалізувати харчування, виключити кофеїн і алкоголь. По-друге, потрібно запам'ятати головне правило: якомога менше торкатися до обличчя руками. При появі запалень на шкірі, не чіпати їх, видавлювати тільки з дезінфекцією. Крім того, користуватися правильно підібраною косметикою, забезпечити регулярний догляд, вмивати обличчя вранці і ввечері (тільки м'яким лосьйоном, а не милом, воно сушить).

Відео

Як позбутися від чорних крапок на обличчі: прибираємо їх в домашніх умовах з [Шпильки|Жіночий журнал]

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!