Чому з'являється целюліт

Ця неприємна проблема готова з'явитися в будь-який момент. «Апельсинова кірка» на руках, ногах, животі або попі зустрічається і в 15 років, і в 50 – целюліту всі віки, будь-які типи фігур покірні. Перемогти його може кожна жінка. Головне – зрозуміти, чому з'являється целюліт, впливати на причину, а не на наслідок. Результати не змусять себе чекати.

Що таке целюліт

Деякі лікарі визначають його як хвороба, інші відмахуються від проблеми. По суті целюліт – це зміна структури клітин підшкірного жиру. В уражених зонах порушується обмін речовин. Жирові клітини розростаються, накопичують токсини, закріплюються на проблемних ділянках – на сідницях, ногах, руках, животі, – перешкоджаючи доброму кровообігу, харчування тканин. Там, де з'являється целюліт, дерму покриває «апельсинова кірка» – це ямки, горбочки, вузли, синюшні плями.

Прямої загрози внутрішнім органам целюліт не несе, але ігнорувати його неприпустимо. Уражені целюлітом ділянки, не отримуючи вітамінів, мікроелементів, кисню, накопичуючи токсини, стають джерелом загальної інтоксикації. Якщо у вас з'явилася в'яла шкіра – та сама «апельсинова кірка», це явний сигнал організму потрібні увага та підтримка.

Нерідко страдниці стикаються з психологічними наслідками целюліту – не відчувають себе красивими. Оголена спина, прочинене стегно, фото в купальнику, ефектна поява на людях? Яке там! Не вникаючи в деталі, чому з'являється целюліт, дами прагнуть будь-якими способами позбутися «апельсинової кірки». Великих витрат легко уникнути, якщо зрозуміти, від чого з'являється целюліт.

Причини целюліту у жінок

Згідно з дослідженнями, «апельсинова кірка» целюліту з'являється у 90% жінок. У худих і пишнотілих дам процес розвивається однаково. Чому ж з'являється целюліт набагато частіше у жінок, ніж у чоловіків? З безлічі причин фахівці виділяють три головні: шкідливим продукти, гормональний дисбаланс, куріння. Насторожують і наступні фактори:

  • Нестача рідини. Змарнілий організм гірше виводить шлаки і токсини, і тому схильний до целюліту.
  • Вживання антибіотиків, діуретиків, снодійних. Агресивні ліки порушують механізм самоочищення й регулювання обмінних процесів, закладений природою. Целюліт – відповідь внутрішньої системи на зовнішнє втручання.
  • Надмірне захоплення дієтами. Організм, який постійно тримають на голодному пайку, в рідкісні дні повноцінного харчування прагне відкласти більше енергозапасів. Нові жирові клітини – прекрасне середовище для розвитку целюліту.

Продукти, що викликають целюліт

Швидкий ритм життя, неуважність до організму – причини любові до смачним, але шкідливим страв, продуктів. Вони провокують погіршення здоров'я, а також сприяють появі «апельсинової кірки». Якщо боротьба з целюлітом стала головною метою, відмовитися від них доведеться назавжди. Задавшись питанням, чому з'являється ненависний целюліт, і, вирішивши з ним боротися, ви повинні відмовитися від таких продуктів та страв, як:

  • Торти, тістечка, десерти, здобна випічка. Швидкі вуглеводи, ледве потрапивши в організм, відкладається у жировому депо, перетворюючись на целюліт. Повільні вуглеводи – з'їдені на сніданок каші, фрукти, гіркий шоколад – подарують масу енергії, не заподіявши шкоди фігурі.
  • Кухонна сіль понад міру. Багаті нею продукти викликають затримку рідини. Не знаходячи виходу, вона відкладається... у вигляді целюліту. Не виключайте це речовина зовсім. Денна норма солі, не провокує появу «апельсинової кірки», – всього 5 р. Цей продукт містять свіжі овочі, гриби, морська капуста.
  • Будь-яка термічно оброблена і заготовлена про запас їжа. Разом з сосисками, паштетами, майонезом, кетчупом в шлунок потрапляє кінська доза консервантів, барвників, згущувачів, наповнювачів. Мудрий організм розпізнає їх як небезпечні речовини і прагне позбутися від баласту. Частина цих речовин осідає... у вигляді целюліту.
  • Молочні продукти з максимальною жирністю. Травна система людини неспроможна повністю засвоїти важкі тваринні продукти. Не всі жири виводяться з організму, решта – складуються в проблемних зонах. Виникнення целюліту гарантовано. Зарікатися від молочних продуктів не варто. Замість цього вибирайте сир і кефір з нульовим відсотком жирності, саму низькокалорійну сметану, тоді целюліт не буде страшний.
  • Солодка газована вода, спиртне і особливо розчинна кава. Якщо у вашому раціоні ці напої займають значне місце, значить відповідь на питання, чому ж з'являється целюліт, ви знайшли. Замініть їх водою, неміцним зеленим, чорним чаєм, свіжовичавленими соками.

Гормони

Нерідко целюліт супроводжує гормональний збій. Надлишок естрогену послаблює кровоносні судини, і уражені ділянки покриваються целюлітом. Гормональні перебудови жіночий організм відчуває постійно: при статевому дозріванні, при вагітності та грудному вигодовуванні, після настання менопаузи. Високий рівень естрогену, через що з'являється після пологів, в періоди лактації і в зрілі роки целюліт.

Куріння

Розпізнати заядлую курильщицу легко за станом шкіри. Жовтуватого відтінку, тонка, покрита павутиною зморшок, а в проблемних зонах – «апельсиновою кіркою» целюліту. Тютюновий дим висушує епідерміс, нікотин на міжклітинному рівні порушує кисневий обмін, а смоли тютюну отруюють без того крихкий жіночий організм. Наближає до целюліту кожна сигарета.

Чоловічий целюліт

Цю проблему традиційно вважають жіночої. Нерідко пані обурюються, чому у чоловіків немає целюліту? І марно. Відповідь на питання, чи є целюліт у чоловіків, неоднозначний. Так, «апельсинову кірку» не побачиш. Але якщо у жінок жирові клітини целюліту накопичуються по всьому тілу, то у чоловіків страждають талія і живіт. З вигляду не скажеш, що м'які валики – «рятувальні кола» – це целюліт. Більш товста, ніж у жінок, шкіра в змозі приховати під собою нерівності «апельсинової кірки».

Інша особливість чоловічого організму – більш активне спалювання жиру, який становить основу целюліту. Так діє гормон адреналін. У крові чоловіків його дуже багато. На відміну від жіночого, організм представників сильної половини людства схильний нарощувати м'язову масу, але не накопичувати надлишковий жир. Целюліту за таких обставин утворюватися просто не на чому.

Як позбутися целюліту в домашніх умовах

Швидко позбавитися від »апельсинової кірки» целюліту навряд чи вдасться: за 2 тижні ліквідувати запаси на руках, на ногах, на животі не вийде. Головне – знати, як утворюється целюліт, і пам'ятати, що його реально перемогти і в 18 років, і в 30, і у 60. Програма позбавлення від «апельсинової кірки» включає заняття спортом, масаж, перегляд раціону, загальне оздоровлення організму. Краще не задаватися питанням, за скільки можна усунути наслідки целюліту, а зробити благотворні зміни частиною життя. Від «апельсинової кірки» з часом залишаться самі спогади.

Фізичні вправи

Підвищить ефективність боротьби з целюлітом звичайна щоденна ранкова гімнастика (зарядка), що включає такі вправи:

  1. Приседы і полуприседы. Виконуйте відразу кілька підходів по 10-15 разів, чергуючи приседы з полуприседами. Це прекрасне заняття допоможе прибрати «апельсинову кірку» на ногах, так і підтягти м'язи сідниць, підтримати тонус в ураженій целюлітом організмі.
  2. Махи ногами стоячи і лежачи. Піднімайте ноги уздовж тіла або убік, і відкладення целюліту почнуть танути. Головне правило – виконувати вправу за рахунок роботи м'язів.
  3. Будь-які вправи на прес з положення лежачи. Рівномірно розробляйте прямі, косі м'язи живота, верхні і нижні відділи, щоб позбавитися від «апельсинової кірки» целюліту в цій області.

Таблетки

Пілюль, заявлених як засоби від целюліту, безліч. Деякі «ліки» нешкідливі, інші завдають серйозного удару по організму, але не за самою «апельсинової кірки». Чарівної таблетки від целюліту ні! Гарні: правильне харчування, догляд за собою, масаж зон, де з'являється «апельсинова кірка», очищення організму, спорт. Кошти ж, безпосередньо здійснює лікування целюліту, ще не винайшли.

Масаж

Цей метод – один з ефективних у боротьбі з «апельсиновою кіркою». Курс проти целюліту включає мінімум 10 процедур. Краще всього довіритися фахівцеві, який зуміє впоратися з «апельсиновою кіркою». Заздалегідь налаштуйтеся на неприємні відчуття: розбити жирові відкладення целюліту, змусити організм качати туди кров непросто. В таких зонах масажист працює дуже активно.

Дієта

Режим харчування при целюліті по суті ідентичний тому, що становить основу здорового способу життя: свіжі продукти, натуральна їжа, приготовлена своїми руками, мінімум жиру, багато овочів і фруктів. У боротьбі з «апельсиновою кіркою» целюліту не забувайте про воду (2-3 літри на добу) і активні добавки. Збалансовані комплекси вітамінів і мінералів краще приймати по місяцю 2-3 рази в рік.

Відео: як боротися з целюлітом на ногах

У боротьбі з «апельсиновою кіркою» відеоуроки з програмами проти целюліту чудово замінюють тренування у фітнес-центрі. Розміщене нижче відео допоможе вам самостійно впоратися з целюлітом на ногах. Це чи не найбільш проблемна зона. Тут целюліт з'являється раніше, ніж в інших областях, і зустрічається дуже часто. Вам доведеться потрудитися, позбавляючись від покладів жирів. Результат же у вигляді гладкої шкіри без целюліту неодмінно порадує.

ТОП 5 кращих вправ для стегон і сідниць від Катерини Усманової [Workout | Будь в формі]

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!