Як відмити каструлю від пригорілого молока - огляд ефективних засобів і способів

Навіть у досвідчених господинь періодично псується посуд. Одна з найпоширеніших проблем – молоко, яке сильно прикипіли до каструлі. Відмити його складно, але реально, для цього є спеціальна побутова хімія і народні засоби. Важливо вжити заходів, поки забруднення ще свіже.

Кошти від пригару

Важко зловити той момент, коли молоко закипає, але ще не встигає втекти. Якщо ви пропустили його, то на посуді утворюється щільний чорний нагар, який важко відмити. Позбутися від забруднення можна побутовою хімією з содою (лугом) або народними способами. Якщо ви віддаєте перевагу магазинні засоби, спробуйте наступні:

Назва

Характеристики

Склад

Призначення

Шуманит

Кислотний розчин з ПАВ, розчинниками, гідроксидом натрію (луг).

Для видалення нагару, жиру, застарілих забруднень.

Містер Мускул «Експерт»

Пави, органічні розчинники, гідроксид натрію, терпенові масло, калієва сіль.

Для миття посуду, духовок, плит від нагару, жиру.

Helper

Луг, Пави.

Рідина для чистки духовок, посуду, фритюрниць, гриля.

Пемолюкс

Сода і додаткові компоненти.

Для видалення жиру і нагару з будь-яких поверхонь.

Frosch

Сода, рослинні компоненти, екстракт грейпфрута.

Спрей для видалення нагару і жиру.

Крем Cif

Мікрогранули мінеральних речовин, біологічні добавки, Пави.

Очищувач будь-яких поверхонь від сажі, жиру, застарілих забруднень.

Як очистити пригоріла емальовану каструлю

Вироби з цього матеріалу перед миттям потрібно повністю остуджувати. Під впливом холодної рідини гаряча емаль може відколотися. Ви можете відмити пригар будь-яким хімічним засобом в рідкій формі (без абразивних частинок) або спробувати такі народні методи:

  1. Зробіть суміш з розрахунку 30 г лимонної кислоти на 5 л води. Залийте ємність, поставте на вогонь. Кип'ятіть годину. Злийте рідину і помийте жорсткої стороною губки.
  2. Щоб очистити каструлю від пригару, зробіть розчин з розрахунку 5-6 ст. л. солі на кожен літр води. Залийте її. Кип'ятіть 40-45 хвилин. Злийте розчин разом із залишками забруднення.
  3. Щоб очистити пригоріла дно каструлі зсередини, змішайте сіль з содою в рівних кількостях. Засипте в посуд, розбавте водою, щоб вийшла кашка. Дайте постояти добу. Потім замініть суміш соди і солі на свіжу. Додайте води, щоб покривала палене молоко. Поставте ємність на маленький вогонь і кип'ятіть півгодини. Коли вона охолоне, помийте.

Як відмити пригоріла каструлю з нержавіючої сталі

Для посуду зі сталі підходять будь-які засоби побутової хімії. Ще можна очистити пригоріла каструлю з нержавіючої сталі такими народними способами:

  1. Змішайте воду, порошок крейди, нашатирний спирт і господарське мило в пропорції 6:9:3:2. Отриманою пастою почистіть прикипевшее молоко за допомогою жорсткої щітки.
  2. Налийте в ємність трохи гарячої води, додайте 1 ст. л. харчової соди. Залиште на 40-50 хвилин. Поставте на плиту. Кип'ятіть 5-10 мні. Дайте ємності повністю охолонути. Промийте губкою.
  3. Кілька таблеток активованого вугілля ретельно потовчіть. Засипте отриманим порошком пальників дно металевої ємності. Залиште на 30-40 хв. Налийте холодної води. Залиште на півгодини. Очистіть за допомогою губки і будь-якого миючого для посуду.

Як відмити пригоріла алюмінієву каструлю

З цим матеріалом потрібно бути обережним. Агресивна чистка може сприяти появі на поверхні мікротріщин. Щоб відмити виріб з алюмінію, використовуйте побутові засоби без абразивних частинок або такі домашні методи:

  1. Заповніть алюмінієву ємність холодною водою. Залиште на чверть години. Злийте воду і дно посипте великою кількістю солі. Старанно потріть жорсткою губкою або спеціальною сіткою. Якщо ще залишилися забруднення – повторіть процедуру.
  2. Налийте в ємність стільки столового оцту, щоб він покривав палене молоко. Залиште на 2 години під кришкою. Злийте рідину і вимийте жорсткою губкою з мильним розчином.
  3. Налийте молочну сироватку, щоб на 1-2 см покривала нагар. Залиште на добу. Злийте сироватку. Почистіть миючим засобом.

Відео

Як легко відмити пригоріла молоко в емальованій каструлі

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!