Як вибрати мультиварку

Сучасні кухонні прилади спеціально створені, щоб максимально спростити процес приготування їжі, зекономити час на приготування їжі і урізноманітнити страви. Різновидів цих «чудо виробів» безліч, тому важливо знати, як вибрати мультиварку, враховуючи потреби та матеріальні можливості сім'ї. Це електричний пристрій має вигляд невеликого приладу, який поєднує в собі хлібопічку, духовку, пароварку, скороварку, аерогриль, електричну сковороду.

Поради щодо вибору мультиварки для будинку

Перед тим як приступити до вибору підходящої вам мультиварки, потрібно для початку чітко сформулювати вимоги, які важливі для вас. У кожної господині може бути своя ідеальна «кухонні помічниця», все залежить від кількості членів сім'ї, їх кулінарних побажань, сімейного бюджету, фірми виробника, наявності додаткових опцій, функцій та інших факторів. Давайте спробуємо розібратися, як вибрати прилад за параметрами:

Нагрівальні елементи

Мультиварка являє собою каструлю, яка розташована в спеціальному міцному корпусі на нагрівальному елементі, що відповідає за підігрів і приготування їжі. Ця нагрівальна частина може розташовуватися:

  • Знизу. Використовується в бюджетних варіантах кухонних приладів старого покоління, нагрівання відбувається повільно.
  • Знизу і з боків. Таке розташування нагрівальних елементів використовується у приладах середньої цінової категорії.
  • Знизу, зверху, з боків. Тривимірний нагрівання застосовується в нових моделях скороварок. Чаша з їжею прогрівається рівномірно, а готування займає менше часу. Ціна на прилад з тривимірним нагріванням на порядок вище стандартної моделі.

Тип управління

У продажу є мультиварки з трьома основними типами управління:

  • Механічне. Використовується в недорогих варіантах і вважається найбільш надійним. Управління процесами приладу відбувається за допомогою механічних перемикачів. Вони бувають кнопкові і поворотні.
  • Електронне. Функціональний механічного, управління здійснюється за допомогою кнопок, РК-дисплея або світлодіодних індикаторів.
  • Сенсорне. Застосоване в сучасних моделях, зручно в експлуатації, є можливість вибирати багато функцій.

Кожен тип управління має недоліки і переваги:

  • Механічні кнопки надійні, але малофункціональні, негарно виглядають.
  • РК-дисплей в електронному управлінні має властивість часто ламатися.
  • Сенсорна панель іноді перестає реагувати на дотики.

Покриття чаші

Від внутрішнього шару чаші залежить довговічність роботи побутового приладу. Покриття поділяють на:

  • Тефлонове. Володіє антипригарними властивостями, їжа в такій чаші ніколи не пригорить. Покриття з тефлону термостійке, але при розігріві 260 градусів починають виділятися шкідливі для здоров'я людини речовини. При неправильному поводженні або відхід на тефлоні з'являються подряпини, які руйнують антипригарний шар. Прилад з тефлоновим покриттям прослужить 2-3 роки.
  • Керамічне. Даний вид покриття термостійкий (до 450 градусів) і екологічно безпечний. Кераміка має антипригарними властивостями, за нею легко доглядати. Довговічність такої мультиварки невелика – до 2 років.
  • Мармурове напилення на чаші довговічне, а догляд зводиться до мінімуму.

Саму чашу виготовляють з нержавіючого матеріалу або алюмінію.

  • Нержавіючий сплав погано проводить тепло, із-за чого нагрівання відбувається повільно. Кислі страви не рекомендовано готувати в мультиварці з нержавійки.
  • Алюмінієвий сплав зручний у використанні, головне, вибирати якісну продукцію.

Потужність

Споживана потужність мультиварки варіюється в діапазоні від 490 до 1500 кВт. Від цього параметра залежить якість страв, швидкість приготування. Чим більше потужність кухонного пристрою, тим швидше в ньому будуть готуватися страви, але при вирішенні питання як вибрати мультиварку, максимальний показник по потужності не завжди є найкращим. Якщо у вас невелика сім'я, пристрої потужністю від 670 до 850 кВт цілком вистачатиме.

Додаткові функції

Будь-яка мультиварка має базові та додаткові режими. Від кількості останніх залежить її вартість, тому добре подумайте, які додаткові функції, які вам знадобляться, а за що не варто переплачувати.

До стандартних режимів відносяться:

  • «Гречка» – використовується для приготування розсипчастих круп.
  • «Каша на молоці»– для готування рі каш (перловка, вівсянка, манка).
  • «Плов» – в цьому режимі страву спочатку вариться, потім трохи обсмажується. Крім плову можна варити м'ясо, картоплю.
  • «Варка» – режим для приготування борщів, супів.
  • «Тушкування» – підходить для страв, які треба неспішно варити або тушкувати.
  • «Жарити» – застосовується для швидкого приготування їжі.
  • «Випічка» – крім пирогів, хліба і кексів, можливо запікати м'ясо, овочі.
  • «Вариво на пару» – незамінний режим для людей, що дотримують дієту.
  • «Швидке приготування» – всередині зберігається висока температура і тиск, сприяють швидкої готуванні їжі.

Серед додаткових можливостей часто зустрічаються:

  • «Підігрів холодних страв» – вже охолоджену їжу при необхідності можливо розігріти до потрібної температури.
  • «Підтримка готового страви гарячим».
  • «Таймер відстрочки старту» – зручний режим, що дозволяє, наприклад, увечері закласти всі потрібні продукти в чашу мультиварки, а на ранок отримати готовий сніданок.
  • «Замочування» – зручна функція для любителів страв із бобових.
  • «Сигнал закінчення готування» – сповістить про те, що їжа приготована.
  • «Гриль» – є можливість приготувати м'ясні блюда і випічку з хрусткою скоринкою.
  • «Йогурт» – для приготування і розмноження спеціальних молочних бактерій необхідно підтримання постійної температури (38-42 С) протягом 4-6 годин.
  • «Фритюрниця» – підійде для любителів картоплі фрі та інших страв, приготованих у фритюрі.
  • «Стерилізація» – корисна функція мамам з маленькими дітками для стерилізації приладів.
  • «Мультиповар» – є можливість самим вибрати температуру, час готування страви.
  • «Режим копчення».
  • «Збереження програми при перебое електрики» – з такою функцією при включенні електроенергії, прилад продовжить підготовку з того моменту, на якому сталося відключення світла.
  • «Захист від дітей» – після завдання програми, панель приладів автоматично блокується.
  • «Голосовий гід» – функція для людей з поганим зором, принцип роботи якої полягає в оповіщенні про початок та закінчення готування, подсказыванию на яку кнопку треба натиснути.
  • «Термозахист» – якщо при готуванні на пару закінчилася вода, прилад відключиться, захищаючи себе від перегрівання.

Рейтинг мультиварок 2017— як вибрати і яка краще

З таким кухонним помічником готувати простіше, швидше і економніше. Тільки важливо знати, як вибрати мультиварку скороварку, з величезного асортименту, кращу, перевірену багатьма господинями і розхвалену відгуками в інтернеті. Щоб розібратися, які є найбільш зручними, якісними і затребуваними, пропонуємо вашій увазі ТОП 5 найкращих мультиварок 2019 року.

ARC-QDL– 541DGIFT

Скороварка заощаджує час готування в рази. Гарантовано висока надійність і довговічність в експлуатації. Легко впорається з приготуванням страви від 12 хвилин. Оснащена функціями «смаження» приготування «йогурту», всього 11 програм. В комплект входить антипригарна керамічна 5-літрова чаша. Потужність нагрівального елементу складає 900 кВт. Особливість скороварки в тому, що дизайн виконаний у подарунковому виконанні. З недоліків відзначені відсутність відключення режиму «Зберігання тепла». Ціна – від 6500 рублів.

Marta MT-1963

Відмінна мультиварка для великої сім'ї з 5-літрової чашею і потужністю 900 кВт. Має 12 програм, є ручне регулювання часу, меню зручне і просте. Внутрішня чаша виготовлена з якісного матеріалу, тому не вплине на смакові якості приготовленої їжі. З недоліків даної моделі відзначають відсутність гумових ніжок і непоказний дисплей. Вартість пристрою від 3000 рублів.

Polaris PMC 0517AD

Мультиварка з антибактеріальною керамічної 5-літрової чашею. Має 16 стандартних програм і функцію відкладеного часу». Завдяки чудовій сучасному дизайну прилад гармонійно впишеться в будь-який інтер'єр. Інформативне сенсорне меню ще більше спрощує роботу. До недоліків відносяться нерівності складання і коротковатый кабель підключення до електромережі. Ціна в магазинах Москви від 4000 рублів.

Redmond RMC-M4500

Популярна модель серед користувачів, володіє класичним дизайном і порівняно невеликими габаритами. В мультиварку встановлюється керамічна чаша на 5 літрів, потужність нагрівального елементу складає 700 кВт. Є великий спектр стандартних програм (10 режимів) з додаткових функцій – приготування йогурту, режим відкладеного старту. З недоліків відзначені відсутність режиму «Мультиповар», незнімна кришка. Роздрібна вартість 5200 рублів.

Redmond RMC-PM4507

Максимально проста бюджетна модель з механічним управлінням. Режимів мінімальна кількість, є функція автоподогрева. Потужність агрегату становить 900 кВт, тефлонова чаша має місткість 5 літрів. Прилад добре зарекомендував себе не тільки як мультиварка, але і як пароварка і скороварка. До недоліків належить відсутність дисплея, програми «відкладений старт». Середня вартість мультиварки від 3500 рублів.

Scarlett IS-MC412S01

Практична мультиварка компактних розмірів з яскравим дизайном та зручними ручками для перенесення. Чотирьох літрова чаша має антипригарне покриття, потужність нагрівального елемента дорівнює 940 кВт. Модель відрізняється великим функціоналом і відмінними технічними характеристиками: крім 12 стандартних програм, є режими «відстрочка старту», «мультиповар», «автопідігрів», «пароварка», «йогуртниця», «хлібопічка». Недоліком вважаються малоінформативна інструкція, відсутність сигналу про закінчення готування. Ціна – від 2900 рублів.

Рекомендації по експлуатації і догляду за мультиварка

Господині, які придбали мультиварку, незабаром не можуть уявити, як же можна було обходитися без неї раніше. Робота з нею не вимагає багато зусиль і часу, а завдяки широкому функціоналу і різним додатковим корисним опцій можливо приготувати безліч смачних страв. Здавалося б, що доглядати за таким багатофункціональним пристроєм складно, але насправді все просто.

Очищення потрібно проводити після кожного приготування їжі, дочекавшись, коли вона охолоне. Важливо знати, як правильно зберігати прилад: якщо мультиварка не використовується, відключіть його від мережі електроенергії і не допускайте попадання вологи всередину . Чашу для готування використовуйте лише за призначенням. Щоб скороварка радувала вас і вашу сім'ю смачними і корисними стравами, розглянемо докладніше, як потрібно доглядати за усіма її деталями:

  • Корпус і нагрівальний елемент по мірі забруднення протирати трохи вологою ганчірочкою. При цьому мультиварка повинна бути відключена від мережі живлення до повного висихання її деталей.
  • Чаша. Так як покриття чаші антипригарне, для її чищення використовуйте рідкі засоби для миття посуду і м'яку тканину. Порошкові препарати для очищення не можна.
  • Кришка. Якщо ця деталь знімна, помийте її під струменем теплої води з мильним розчином, незнімну кришку протирають після кожної готування або роблять очищення парою. Для цього в чашу наливають 200 мл води і на 15 хвилин вмикають апарат в режимі варіння.
  • Паровыпускатель і вологозбирач знімають і промивають теплою водою після кожного використання приладу.

Відгуки покупців

Олена, 30 років:«Користуюся мультиварка більше півроку. Готую на ній все, довго думала яку мультиварку краще вибрати, зупинилася на моделі Філіпс з сенсорним управлінням. Що стосується роботи чуйний сенсор, не гальмує, програми прописані правильно і страви виходять смачні, не перепаренные і не пересмажені. Спочатку готувала по книжці з рецептами, яка додавалася до мультиварці, зараз роблю все на око».
Марія, 20 років:«Я студентка, особливо готувати часу немає. Батьки подарували мультиварку, чому я дуже рада. Процес приготування не займає багато часу. Після приготування чаша мультиварки відмивається моментально, внутрішня кришка і клапан витягується за лічені секунди, миття клопотів і труднощів не приносить».
Валентина, 27лет:«На 8 Березня чоловік подарував мультиварку. Перше, що приготувала в ній це плов, всім дуже сподобався. Потім почала готувати в мультиварці все – від супів до випічки. Доглядати за пристроєм не складно, місця на кухні займає мало. Подарунком задоволена, рекомендую всім замовити».
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!