Харчова міль - як швидко позбутися на кухні

Багато господинь стикаються з тим, що в продуктах, які довго зберігаються поза холодильника, заводяться літаючі комахи. Це харчова міль, яку важко вивести, тому що потрібно позбавлятися від дорослих метеликів, а ще личинок і яєць. Паразит інтенсивно розмножується і псує продукти, роблячи їх шкідливими для здоров'я людини.

Що таке моль

Шкідник належить до сімейства лускокрилих метеликів. Цикл розмноження молі дуже короткий. Дорослі особини забарвлені в бежевий або блідо-коричневий відтінок. Личинки молі схожі на невеликих гусениць або черв'яків з чорними або коричневими головками, максимальна довжина – 1 див.

Вони вважаються найбільш небезпечними для людини, знищують продукти, обплутують їх павутиною.

Дорослі особини – метелики, що живуть максимум кілька днів, а потім відкладають яйця світлого відтінку і гинуть. Період розмноження триває до 6 діб, протягом яких шкідник псує харчові продукти. Процес протікає активніше у вологому теплому середовищі. Продуктова моль підрозділяється на кілька видів. Як правило, в житлових приміщеннях мешкають вогнівки – борошняна, какаовая, південна амбарна. Боротися з останньої найважче.

Поширені місця проживання:

  1. Сипучі харчові продукти.
  2. Простору за тумбами, навісними шафами, під вікнами. Паразит може поселитися навіть у давно не використовуються побутових приладах.
  3. Картонні коробки. Кухонні моль може мешкати в запакованих або відкритих пачках чаю, каш.
  4. Простору під стелею.

Шкода харчової молі

Думка про те, що людині комаха не може заподіяти шкоди, помилково. За життєвий цикл доросла борошняна міль відкладає близько півтисячі яєць. Вони стають личинками, які по кілька разів скидають шкіру і заражають харчові продукти відходами – фекаліями і частинками шкірного покриву. Шкоду вживання ураженої міллю їжі:

  1. Високий ризик харчового отруєння з сильною інтоксикацією.
  2. Дисфункції імунної системи.
  3. Сильні алергічні реакції, включаючи набряк Квінке.

Звідки береться моль в продуктах

У більшості випадків заводяться паразити у всьому сипучому: крупи, спеції, горіхи, борошно і т. д. Варто відзначити, що найпоширеніша причина її появи – зберігання вдома продуктів, принесені з магазину вже зараженими. Одна з найбільш дієвих заходів профілактики – купувати товари в перевірених місцях і уважно вивчати упаковку на предмет герметичності.

Друга причина появи будинку молі – проникнення паразитів від сусідів. В пошуках більш живильного середовища вони можуть перекочувати з однієї квартири в іншу, наприклад, з вентиляції. Теоретично моль може залетіти в будинок через вікно і там влаштуватися, але на практиці ймовірність цього дуже мала. Частіше заводиться в таких продуктах:

  1. Сіль, сода. Їх харчової шкідник не їсть, але вибирає для проживання.
  2. Крупи. Моль «любить» рис, макарони, вівсянку, геркулес, гречку, будь-які каші.
  3. Горіхи. Харчового шкідника залучають шкарлупки, чищений арахіс.
  4. Сухофрукти. Паразити поселяються в ємностях з цими продуктами і обволікають їх чимось, схожим на павутину.

Як позбутися від харчової молі

Паразити псують продукти і стрімко розмножуються. Дорослі особини відкладають яйця, які потім стають личинками.

Іноді для усунення харчових шкідників доводиться звертатися до радикальних заходів – викидати абсолютно всі дані, що зберігаються продукти і викликати службу дезінсекції.
Процес боротьби з паразитами можна розділити на кілька етапів:
  • виявлення джерел зараження;
  • зачистка;
  • знищення дорослих метеликів;
  • ліквідація яєць і личинок;
  • генеральне прибирання;
  • профілактичні заходи.

Правила боротьби з шкідником

Позбутися від молі будинку складно. Основні етапи боротьби з шкідниками:

  1. Переберіть сипучі харчові продукти. Викиньте ті, де знайдені личинки, а решта обробіть в СВЧ-печі або морозилці. Інший спосіб дезінфекції – пропарювання в духовій шафі протягом 20 хвилин. Для максимальної безпеки краще викинути абсолютно все, якщо ви виявили моль в крупі.
  2. Контейнери для зберігання старанно промийте, просушіть, обітріть оцтом.
  3. Приведіть у порядок шафки. Почистіть пилососом їх і стельові стики, люстри. Часто паразит відкладає личинки там, тому що при готуванні там стає жарко і волого.
  4. Меблі та інші поверхні протріть розчином оцту або господарського мила.
  5. Проведіть обробку приміщення хімічним засобом проти паразитів.

Кошти від харчової молі

У боротьбі з харчовими шкідниками допомагають багато хімічні препарати: аерозолі, пастки, олівці, порошки. Засоби можна поділити на 2 групи:

  1. Інсектициди. Отруюють дорослих особин, яйця, личинки. Дієві, але після застосування таких засобів продукти з оброблюваного приміщення потрібно викидати.
  2. Репеленти. Містять натуральні компоненти, які відлякують харчових шкідників. Репеленти не вбивають моль, але змушують її покинути житло. Повністю безпечні для людини, але їх ефективність спірна.

Види препаратів від молі за формою випуску:

  1. Аерозолі, спреї. Розпорошуються на поверхні, швидко знищують паразитів. Містять компоненти, небезпечні для здоров'я людини. Вони вимагають обережності у застосуванні.
  2. Пастки і липучки. Принаджують моль і отруюють її. Недолік кошти в тому, що на нього можуть «злітатися» метелики не тільки вашої, але і з сусідніх квартир.
  3. Фумігатори. Діють повільніше аерозолів, але теж знищують паразитів. Застосовуючи їх, не потрібно провітрювати приміщення, як при використанні спрею.
  4. Секції. Відлякують дорослих харчових метеликів. Ніяк не впливають на личинок та яйця, є додатковою профілактичним заходом боротьби.

Хімічні інсектициди

Найефективніші засоби:

  1. Аерозоль Mosquitall. Універсальний інсектицид-акарицид, що містить перметрин, трансфлутрин. Вбиває дорослі особини харчових шкідників і личинки, надаючи нервово-паралітичну дію. Засіб розпорошується на внутрішні поверхні кухонних шафок з відстані 20-30 см. Середня вартість флакона 150 мл – 200 рублів.
  2. Спрей Bros. Ефективний інсектицид миттєвої дії, що захищає від паразитів на 4 місяці максимум. Розпорошується на внутрішні поверхні меблів з відстані 25-30 см. Приблизна ціна флакона 150 мл – 250 р.
  3. Пластини «Армоль». Просочені інсектицидом піретроїдом. Пластинки розкладаються по поверхнях. Просочення випаровується зверху вниз, отруюючи дорослих метеликів, личинки. Упаковка з 10 пластинками коштує приблизно 30-50 рублів.

Репеленти

Дієві відлякують препарати:

  1. Таблетки Greenfield. Кульки з тальку пролонгованої дії, просочені ефірними маслами і синтетичними речовинами. Розкладаються по відділеннях меблів для відлякування харчових шкідників. Діють до півроку. В упаковці 7 таблеток білого кольору. Середня вартість – 40 р.
  2. Пластинки Glorus. Містять тільки натуральні компоненти, ефірні олії, безпечні для людини. Відлякують метеликів, але не знищують їх. Рекомендується розкладати їх по поверхнях у приміщенні з харчовими шкідниками. Упаковка з 10 пластинками варто 40-70 рублів.

Народні засоби проти молі на кухні

Якщо вам не доступна боротьба з паразитами за допомогою хімічних препаратів, спробуйте такі способи:

  1. Розкладіть по шафах кірки апельсина і лимона. Міль не терпить запаху цитрусових. Так само добре допомагає аромат лаванди.
  2. Старанно очистити поверхні, шафи, щілини та інші важкодоступні місця пилососом, промийте мильним розчином. Потім протріть всі оцтом.
  3. По периметрах шафок і в кожну баночку з сипучим продуктом покладіть лавровий лист. Його запах відлякує паразитів.
  4. Розкладіть по шафок тканинні подушечки, просочені ефірними маслами гвоздики, базиліка, герані, розмарину, багна, ялиці або пижма.

Профілактика появи молі в продуктах

Позбутися від паразитів значно складніше, ніж запобігти зараженню. Для цього потрібно дотримувати наступні заходи профілактики:

  1. Купуйте продукти тривалого зберігання в перевірених магазинах.
  2. Намагайтеся уникати придбання круп, борошна та інших сипких по акціях. Часто їх оголошують на товари, які зберігалися з порушенням умов.
  3. Ретельно перевіряйте цілісність упаковки.
  4. Періодично переглядайте вже куплені продукти. Насторожувати мають не тільки присутні там метелики і личинки, але і грудочки, там можуть бути яйця молі. Сипучі, які виглядають підозріло, краще одразу викинути.
  5. На форумах в інтернеті багато господинь рекомендують принесені з магазину продукти на пару годин прибирати в морозилку для знезараження.
  6. Ще один спосіб профілактики – обробка в НВЧ-печі. Висипте крупу або інший продукт в суху миску і поставте в мікрохвильовку на півхвилини на максимальну потужність.
  7. Не зберігайте продукти у паперових або поліетиленових пакетах. Купіть для них спеціальні герметичні контейнери або скляні банки. Стежте, щоб нічого не розсипалося.
  8. Регулярно мийте кухонні шафи. Якщо що-то прокидалося, швидко прибирайте.
  9. Моль боїться різкого запаху. Покладіть в шафи сушену гвоздику, або клаптики тканини, просочені ефірними маслами лаванди, розмарину, бергамоту.

Відео

Жити здорово! Харчова моль.(13.05.2016)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!