Як боротися з осами в дерев'яному будинку за допомогою хімічних засобів

Життя в дерев'яному будинку може омрачаться наявністю осиних гнізд. Пам'ятайте, що комах приваблює запах солодощів, вони шукають затишні і теплі місця для створення своїх осель. При виявленні смугастих комах не зволікайте із застосуванням інсектицидів і народних методів.

Хімічні засоби

Боротися з осами в дерев'яному будинку можна за допомогою спеціальних складів – вони знищують не тільки дорослих особин, але і їх личинок. Щоб виготовити приманку, купуйте порошки, гелі, клеї. Спреї, концентрати підійдуть для знищення ос всередині гнізд.

Багато препарати змішуються з водою, після чого проводиться обприскування жител комах.

Боротися з осами в дерев'яному будинку допоможуть перевірені засоби:

  • Борна кислота – не має різкого запаху, успішно застосовується для виготовлення отруєних приманок. Обробка від ос проводиться розчином з 10 г засобу і 1 л води. Додайте по 1 ст. л. отриманої рідини в кожну приманку.
  • Дихлофос – характеризується токсичним запахом, ефективно знищує ос, мух, комарів, мурах та інших комах, застосовується шляхом розпилення.
  • Дельта Зона – має слабкий запах, який не відлякує ос, тому засіб може застосовуватися для створення отруєних пасток. Обробка проводиться розчином з 15 мл концентрату, 2 л води.
  • Карбофос – неприємно пахне, підходить для розпилення всередині дерев'яного будинку біля осиних гнізд. Практика показує, що не завжди вдається знищити всіх комах після однієї обробки, тому засіб рекомендується застосовувати 2-3 рази. Робоча рідина готується з 15-20 м Карбофосу і 2 л води.
  • Гет – відсутній яскраво виражений запах, підходить для створення приманок, впливає на різних комах. Розчин, що допомагає боротися з осами в дерев'яному будинку, робиться з 50 мл інсектициду, 1 л води.
  • ОтОс – містить потрібну кількість інсектицидів, цукру, ароматизаторів для залучення ос. Згідно з твердженням виробника, засіб безпечний для бджіл. Робочий розчин готується з 10 г речовини, 100 мл теплої води.
  • Кат – випускається рідина в зручному флаконі з насадкою-розпилювачем, застосовується для дезінфекції дерев'яного будинку. Для обприскування готується розчин з 10 мл засобу від ос і 0,5 л теплої води. Обробка дерев'яного будинку проводиться при закритих вікнах, дверях. Шкідники гинуть через 6 годин після дезінфекції.
  • Тетрикс – 83 мл концентрату змішується з 2 л води. Проводиться обприскування гнізд.
  • Синузан – засіб має неприємний запах, небезпечний для тварин, людини, тому при дезінфекції використовуйте спеціальні засоби захисту. Боротися з осами в дерев'яному будинку допоможе розчин з 5 мл концентрату і 1 л води.
  • Кукарача – 2,5 мл емульсії змішується з 1 л води, обприскування проводиться відразу після приготування розчину.
  • Діазинон – для розпилення 40 мл речовини змішується з 1 л води.

Пастки

Щоб виманити рой зі стін будинку, спорудити спеціальну дерев'яну пастку. Для її створення підготуйте:

  • пластикову пляшку;
  • дошки для дерев'яної основи;
  • цвяхи та шурупи для скріплення деталей;
  • молоток;
  • шуруповерт;
  • пилку.

Створення пастки не вимагає особливих умінь і навичок, але рекомендується дотримуватися певної інструкції. Етапи споруди приманки такі:

  1. Створіть короб пастки: випиляєте 4 дошки завдовжки 20-30 см, скріпіть деталі.
  2. Зробіть дах, трохи виступаючу по краях. Пам'ятайте, що дно повинно збігатися з розмірами стін конструкції.
  3. Скріпіть елементи пастки, знизу в центрі зробіть отвір діаметром 10-20 см
  4. Відріжте верх пластикової пляшки, краю розріжте, щоб вийшли «пелюстки».
  5. Вставте пляшку нижньою частиною в горловину, стик зафіксуйте скотчем.
  6. «Пелюстки» повинні виступати за краї клейкої стрічки близько 1-2 див.
  7. За допомогою «пелюсток» пляшка фіксується в отворі пастки.

На даху дерев'яного будинку прикріпіть гачок, на якому буде висіти конструкція: розміщуйте приманку на сонячній стороні. Налийте В пляшку воду з миючим засобом: комахи будуть потрапляти в суміш і гинути.

Для приманки використовуйте солодкі фрукти, рідини: кавун, виноград, сливу, абрикоси, лимонад, сироп, компот, варення з водою, сік, квас. Додатково в пластиці проробіть кілька дірок, які привернуть безліч ос. Спійманих комах можна втопити, спалити, залити інсектицидом або випустити на волю подалі від будинку.

Відлякувачі

Боротися з осами в дерев'яному будинку можна шляхом їх відлякування. Розташування гнізд в глибині ділянки принесе багато користі: пам'ятайте, що оси згодовують своїм личинкам величезна кількість садових шкідників, запилення культур допомагає підвищити врожайність. Вивести ос із дерев'яного будинку допоможуть такі поради:

  • Полийте гніздо горючими речовинами: боротися з осами допоможуть машинне масло, бензин, гас, оцет.
  • Викладіть поруч ганчірку, просякнуту отрутою.
  • Підкиньте комах рибну голову.
  • Використовуйте димові шашки, які можна купити в спеціалізованих магазинах: боротися з шкідниками допоможуть «Тихий вечір», «ФАС», «Клімат», «Сіті», «Самуро», «Вулкан». Ціна однієї шашки – від 50 р. Продукція допомагає позбутися від клопів, мух, ґедзів, комарів, ос, при горінні виділяє отруйний дим, що поширюється на декілька метрів. Вже через 2-3 години шкідники покинуть вашу оселю. Дія засобу зберігається приблизно 2 тижні.
  • На горищі розвісьте м'ятні віники, пучки з багна, бузини. Боротися з шкідниками можна шляхом протирання трав'яними відварами підвіконь, віконних рам, дверних прорізів та інших «вразливих» частин будинку.

Народні методи

Якщо будинок залетів цілий рій і шкідники не загрожують укусами, відкрийте вікна та двері, зачекайте деякий час, комахи полетять. Самостійна боротьба з осами проводиться так:

  1. Використовуйте воду будь-якої температури: підготуйте відро, доверху наповнену рідиною, заблокуйте вхід у вулик, який знаходиться знизу житла, піднесіть ємність, занурте гніздо у воду. Через кілька хвилин оси повинні загинути.
  2. Застосовуйте пилосос: вставити трубку пристрою під вхід гнізда, увімкніть обладнання на повну потужність. Через 10-15 хвилин в пилозбірник затягнеться все сімейство. Далі ос можна знищити або випустити на свободу.
  3. Скористайтеся монтажною піною: закладіть засобом щілини будинку. Склад затвердіє, а разом з ним і комахи.

Заходи безпеки

Перед тим, як почати боротьбу з шкідниками, важливо вивчити особливості їх існування. Комахи сприймають будь-який жест, як небезпека для життя, тому нерідкі напади на людей, тварин. Гніздо охороняється «розвідниками», в критичній ситуації подають сигнал іншим особинам: коли комаха гине, воно виділяє речовину, яка швидко вловлюють родичі і атакують. Робота по знищенню, відлякування осиного сімейства повинна проходити з урахуванням таких моментів:

  1. Попередньо надягайте щільну спецодяг або костюм пасічника, москітну сітку.
  2. Винищують комах увечері, коли вони не надто активні. Пам'ятайте, що особини погано орієнтуються в темряві. Враховуйте, що навіть при відсутності світла шкідники можуть різко атакувати, тому діяти потрібно максимально точно.
  3. Попередньо надягайте костюм пасічника.
  4. Не робіть різких рухів, продумайте план дій заздалегідь, підготуйте необхідні для роботи матеріали та інструменти. Якщо вас вкусила комаха, не вбивайте його, інакше є ризик зустрітися з цілим роєм.
  5. Враховуйте, що інсектицид почне діяти через кілька хвилин, обприскування може потривожити ос. З цієї причини використовуйте отруйна засіб зовні або різко надягайте на гніздо оброблений отрутою поліетиленовий пакет. В останньому випадку мішок накидається на житло шкідників, зав'язується для закриття виходу.

Відео

Як позбутися від ос
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!