Як правильно штукатурити стіни

Над цим питанням замислюється кожен, хто вирішив приступити до самостійного ремонту квартири, будинку чи іншого приміщення. Оштукатурювання сприяє вирівнюванню поверхонь перегородок, стін або інших площин, роблячи їх ідеально рівними. Як за допомогою суміші усунути видимі дефекти на площині?

Чим краще штукатурити стіни

Перед вирівнюванням поверхні ви повинні знати, як потрібно правильно штукатурити стіни і який буває штукатурка:

  1. Звичайної. Використовується з метою вирівнювання робочої поверхні, щоб потім на неї можна було нанести декоративне покриття тонким шаром. Звичайна штукатурка захищає стіни зовні від згубного впливу навколишнього середовища.
  2. Спеціальної. Призначена для поліпшення тепло - і звукоізоляції приміщення. Такого роду суміш створює экранизирующий шар на поверхні, що захищає від рентгенівського випромінювання і т. п.
  3. Декоративною. Служить фінішною обробкою, підвищує естетичну виразність конструкції.

Для штукатурення стін часто застосовують такі суміші:

  1. Вапняно-піщаний розчин. Рекомендований для оздоблення всередині приміщень, з тієї причини, що його консистенція менш міцна, на відміну цементно-піщаного розчину. Перевагою даної суміші є її екологічна чистота і зручність експлуатації.
  2. Цементно-піщаний розчин. Може застосовуватися для вирівнювання внутрішньої і зовнішньої поверхонь. Склад за відносно невелику вартість здатний змінити до невпізнання ваш цегляний гараж або послужити основою під плитку у ванній кімнаті. При роботі з такою штукатуркою можна домогтися виправлення значних дефектів стін. Якщо розчин був правильно приготований і нанесений на стіну, то вуличне покриття прослужить довгі роки.
  3. Гіпсова суміш. Годиться для обробки усередині приміщення. Застосування селенита і алебастру гарантує абсолютну гладкість поверхні. Процес оздоблення гіпсовою сумішшю швидкий і простий. Мінусом покриття є його висока ціна і нестійкість проти вологи.
  4. Магнезіальних суміш. Є додатковим компонентом при приготуванні спеціалізованої штукатурки, з допомогою якого проводять оздоблювальні роботи всередині приміщень.

Технологія штукатурки стін

Людині, що виконує ремонтні роботи, потрібно знати, як правильно наносити штукатурку на стіни. Потім вже можна визначати необхідні для роботи інструменти:

  1. Штукатурна лопатка – головний інвентар опоряджувальних робіт, без якого не обійтися. Завдяки їй здійснюється процес дозування сировини, перемішування, накидання, вирівнювання розчину.
  2. Літровий ківш. Необхідний для дозування оздоблювального матеріалу і акуратного нанесення суміші.
  3. Напівтерки. Бувають різних розмірів і призначені для розрівнювання готової поверхні та затирання останнього шару.
  4. Маяки – рейки-правила, за допомогою яких визначається рівень нанесення розчину на поверхню.

Якщо в наявності є всі інструменти, які необхідні для обробки, то можна приступати до безпосереднього вирівнювання. Для цього вам потрібно знати, як поштукатурити стіни своїми руками. Процес передбачає:

  • Очищення, зволоження і ґрунтовну підготовку стін. Якщо покриття цегляна, то слід розчистити шви, глибина яких складе не менше одного сантиметра. На дерев'яні і шлакобетонні стіни необхідно нанести часті насічки або обтягнути армованою сіткою з діаметром вічок не більше п'яти сантиметрів. Сітку краще покрити фарбою, щоб вона не ушкодилася від корозії.
  • Розміщення лузг на попередньо підготовлену поверхню. Тобто по кутах намазують розчинні марки, які прирівнюються до товщині необхідного шару штукатурної маси. На ці місця прикріплюють маяки і накидають розчин у порожнину між маркером і стіною в три шари: перший – обризг в п'ять міліметрів рідкою сумішшю, другий – грунт, що являє собою самий товстий шар (густіше, ніж обризг), третій – накривка в два міліметри наноситься на грунт, який вже застиг, а після розрівнюється.
  • Штукатурку основної стіни в три етапи. На неї ставлять маяки, а потім накидають розчин.
  • Затірку. Нанесений склад затирають з допомогою напівтерток інтенсивними круговими рухами, а решта рельєфні западини заповнюють свіжою штукатуркою.

Як вирівняти стіни штукатуркою

Штукатурка є прекрасним обробним матеріалом, який сприяє ідеального вирівнювання. Як правильно штукатурити стіни? Для цього потрібно:

  1. Видалити обробку у вигляді шпалер, верхнього шару штукатурки, яка була раніше на поверхні. Постаратися позбавити стіни (цегляні, інші) від тріщин, сколів, пустот.
  2. Нанести правильний шар грунтовки, щоб нова штукатурка відмінно зафіксувалася.
  3. Виміряти кривизну поверхні перед безпосередньою установкою маятників. Докласти рівень до неї і обчислити різницю між верхньою і нижньою крапкою. Ділянка варто вибирати не менше півтора метра, щоб встановити точні показники кривизни. Якщо перепад менше сантиметра, то вирівнювання можна зробити шпаклівкою, але відчутні перепади потребують штукатурці.
  4. Фіксувати маячки з допомогою алебастру у вертикальній позиції по всій довжині на верхні перепади. Нитку на профіль натягуємо зверху вниз.

Настав час дізнатися, як правильно штукатурити стіни: першим ділом готуємо суміш, а після зліпками наносимо розчин від маятника до маятника. Процес піде набагато швидше, якщо користуватися спеціальною технікою – компресором (пістолетом) для штукатурки. Після висихання одного шару наносимо іншого. Не намагайтеся за раз вирівняти штукатурку, це неможливо. Вирівнюючий шар потрібно наносити за допомогою шпателя. Він згодом затирається напівтерткою або наждачним папером.

Штукатурка стін по маяках

Маяки допомагають зробити будь-яку поверхню ідеально рівною. Вони дозволяють наочно побачити, скільки штукатурки слід наносити. Штукатурку по маяках здійснюють класичним способом, який часто застосовується в будівництві: натягування по парі шнурів паралельно підлозі і стелі, вертикально, по діагоналі. Такий спосіб розмітки дає чітке уявлення про нерівності стін, які слід закрити штукатуркою.

Відстань між шнуром і робочою поверхнею вибирають довільно, але воно повинно бути достатнім, щоб не було зіткнення. Перші дві позначки повинні розміщуватися в кутах стінки з відступом в п'ятнадцять-двадцять сантиметрів і кріпитися алебастром. Проміжні ж встановлюються по шнурах, що натягнуті між профілями, які виходять із кутів. Як потім правильно штукатурити стіни? Розчин наноситься від маяка до маяка.

Вирівнювання стін без маяків

Плюси оштукатурювання даним методом полягають в економії, так як витрата готової штукатурки значно знижується із-за нанесення тонким шаром і через відсутність трудомістких підготовчих робіт з виставлення маяків. Отже, для вирівнювання без маяків слід:

  • Очищену і прогрунтовану поверхню шпаклювати в три-п'ять сантиметрів за допомогою шпателя, а потім пройтися правилом для часткового вирівнювання.
  • Після висихання першого шару докласти правило, щоб вирівняти пропущені місця.
  • Думаєте, як штукатурити кути стін? Аналогічним способом: видаляючи зайвий розчин і додаючи його в ями.

Відеоінструкції: як штукатурити стіни

Матеріал буде корисний як початківцям будівельникам-самоучкам, так і досвідченим штукатурам, адже немає межі людської досконалості. Відеоролики допоможуть вам зрозуміти, як заштукатурити стіни своїми руками за допомогою різних розчинів. Майстри детально розкажуть і покажуть, як правильно вирівняти стіни штукатуркою, щоб повністю підготувати їх для нанесення фінішного покриття.

Як обштукатурити стіну своїми руками гіпсовою штукатуркою

Як штукатурити стіни. Гіпсова штукатурка по маяках.

Штукатурка гіпсової сумішшю по маяках.

Штукатурка стін своїми руками цементним розчином

штукатурка стін по маяках цементним розчином своїми руками відео

Штукатурка стін цементним розчином

Як правильно обштукатурити стіни з піноблоків

Як навчитися штукатурити стіни з газосилікатних блоків

Штукатурка газобетону , підготовка підстави

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!