Поліестер - що це за тканина

Поліестер є в складі практично будь-якого одягу, але не кожна людина знає, що це за матеріал. Під такою назвою ховається синтетична тканина, вироблена з поліефірних волокон, що нагадує за зовнішнім виглядом шерсть, а за характеристикою – бавовна. З поліестеру шиють жіночі колготки, куртки, плащі, пальто, нижня білизна і навіть штори, портьєри. Ще кілька років тому про такий тканини ніхто не чув, а зараз вона користується величезною популярністю.

Опис і характеристика тканини поліестер

По тактильним відчуттям поліестер нагадує бавовну. Це синтетичне волокно здатне при нагріванні до 40 градусів зберігати свої властивості, тому його рекомендується прати у воді не вище цієї температури. Тканина характеризується «охолоджуючим ефектом, стійкістю до дії прямих сонячних променів, що робить його незамінним при сонячній погоді.

Поліестер виготовляють різних видів: блискучий або матовий, в залежності від подальшого його призначення. Ця синтетична тканина здатна ідеально імітувати фактуру натурального волокна, тому широко використовується при пошитті спідниці-плісе, брючних костюмів та іншого модного одягу. Володіє наступними характеристиками:

  • Відсутність усадки, розтягування.
  • Не мнеться.
  • Швидко сохне після прання.

Склад тканини

Поліестер отримують з поліаміду – пластмаси, виготовленої на основі синтетичних високомолекулярних сполук, одержуваних після переробки нафтопродуктів. В результаті певних хімічних процесів поліамід переробляють в поліестерові волокна, які розтягуються до потрібної міцності і щільності. Перший синтетичний матеріал був створений ще в кінці 19 століття, а випускати масово поліестер стали тільки в 50-х роках минулого століття. Завдяки своєму унікальному складу, він зараз дуже затребуваний у споживачів.

Синтетична тканина поліестер – це оптимальне співвідношення ціна/якість. Склад одягу або підкладкової тканини, крім поліестеру, як правило, містить ще й інші матеріали: акрил, віскозу, лайкру, еластан, бавовна, льон або шерсть. Для штор і домашнього текстилю до виробник поліестерової тканини додає поплін або бамбук з еластаном, щоб крім зносостійкості виріб набувало м'якість, блиск, струмує ефект.

Властивості і переваги

Сучасні синтетичні матеріали мають різні відтінки, довго носяться і навіть після декількох років зберігають насиченість кольору, як в день покупки. Речі, у складі яких знаходиться поліестер, зберігаються без використання захисної хімії, оскільки не бояться паразитів чи молі. Після прання матеріал не сідає, а в сухому вигляді має брудовідштовхуючими ефектом.

До достоїнств синтетичної матерії також відносять можливість будь-якої конструкції і дизайну. У зимових речах, зроблених з поліестеру, дуже комфортно. Завдяки щільності, тканина забезпечує тілу оптимальну температуру навіть у сильні морози. Подивіться відео нижче, якісь легкі і стильні куртки можуть бути пошиті з його допомогою.

як зшити синтепоновую курточку

Плюси і мінуси одягу з поліестеру

Переваги поліестерової тканини:

  • довговічна, міцна;
  • стійка до вигоряння;
  • проста в догляді;
  • гидрофобна (не вбирає вологу);
  • стійка до виникнення катишків;
  • щільна, термостійка.

Недоліки поліестеру:

  • погано пропускає повітря;
  • легко електризується;
  • має підвищену жорсткість;
  • фарба не проникає в середину волокна.

Відповіді на часті запитання

Наш сучасний світ без синтетичних тканин вже не може обійтися. Ми спостерігаємо їх всюди, починаючи з одягу і закінчуючи будматеріалами. Раніше в побуті переважали натуральні тканини, з якими було все зрозуміло. Якщо власник не буде річ пестити і леліяти, то може настати час, коли її доведеться викинути на смітник так як за нею потрібен особливий догляд догляду. Зараз з виходом на ринок синтетики у власників речей виникає безліч питань: чи гарна тканина поліестер, і як за нею доглядати.

Поліестер - тягнеться чи ні?

Тип тканини поліестер, яка застосовується для пошиття одягу, володіє високою функціональністю, довговічністю і зносостійкістю. За гігієнічним властивостям така синтетика поступається лише натуральних матеріалів: вовни, льону, бавовни, набагато перевершуючи нейлон і капрон. Поліестер відмінно тягнеться, що дозволяє з нього шити не тільки якісну верхній одяг, а й спортивні, офісні та дитячі речі. Сукні, в складі яких доданий поліестер, довго зберігають свою первинну форму.

Поліестер тканина - дихає чи ні?

Коли про тканини кажуть «дихає», значить, вона вільно пропускає повітря. Що стосується синтетичного поліестеру, то його повітропроникність залежить від того, з якими тканинами її комбінують. У чистому вигляді синтетика дуже погано пропускає повітря, тому в жарку погоду 100% синтетичні речі носити не рекомендується. Але якщо в складі присутні натуральні тканини: бавовна, льон, шерсть, то річ набуває відмінну повітропроникність, причому по міцності перевершує одяг, у складі яких входять тільки натуральні волокна.

Як прибрати плями на тканини з поліестеру

Одяг, в складі якої знаходиться поліестер, рідко приносить неприємності, але іноді на ній з'являються жирні плями. Щоб прибрати їх з поліестерової тканини, вам знадобиться засіб для миття посуду, пральний порошок і тепла вода. Скористайтеся цим посібником:

  1. Змочіть теплою водою жирний ділянку тканини.
  2. Нанесіть засіб для миття посуду, що добре зарекомендував себе в боротьбі з жиром.
  3. Ретельно втирайте засіб у масну пляму.
  4. Залиште на кілька хвилин, щоб воно вбралося, але не допускайте висихання.
  5. Виперіть виріб, використовуючи пральний порошок.
  6. При необхідності повторіть процедуру.

Фото: як виглядає поліестерова тканина

У чистому вигляді синтетичний поліестер виглядає як вовняна білосніжна вата, ідеально імітуючи натуральні волокна. Після додавання до складу інших волокон, тканина набуває вигляд і властивості доданих матеріалів. Поліестер буває пухнастим або гладким, блискучим або матовим, різних розмірів і плетіння волокон. На фото нижче ви можете побачити, наскільки по-різному виглядають поліестерові матеріали.

Відгуки

Тетяна, 27лет:Я не люблю 100% натуральні речі – не встигнеш надіти, а вони вже м'яті й висять, як на вішалці. Завжди купую одяг з невеликою домішкою поліестеру: вид краще, висока зносостійкість і комфорт забезпечений. Хоча для натільної білизни синтетика не годиться, але для літніх і зимових речей вона незамінна.
Олександр, 32года:У мене пуховик, у складі якого 100% поліестер з пуховим наповнювачем. Я вже багато років його ношу і дуже задоволений! Легкий, теплий, завжди модний, не вбирає запахи, не пропускає пух. Головне його правильно прати, і тоді виробу не буде зносу.
Ольга, 23года:Мені подобаються літні футболки з додаванням поліестеру. Для нашої спеки вони краще підходять, ніж бавовняні – у них не потієш. Бавовняна річ швидко намокає і довго висихає, а поліестерова, навіть якщо стане вологою, то дуже швидко висохне на тілі.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!