Підживлення огірків в теплиці

Тим, хто зважився на вирощування огірків в теплиці, необхідно приділити значну увагу їх підгодівлі. Якщо регулярно удобрювати овочі спеціальними рідкими хімікатами на різних етапах їх розвитку (починаючи від проростання насіння і аж до плодоношення), то можна добитися високого врожаю.

Підживлення огірків під час цвітіння і плодоношення

Плодам необхідна підгодівля на будь-якому етапі свого розвитку. Зрошення з достатньою кількістю добрив забезпечить огіркам швидкий і здоровий ріст. Існує кілька періодів годування овочів, які мають свої особливості:

  1. час проростання розсади (підготовка грунту до посадки);
  2. етап пересадки;
  3. період цвітіння і росту;
  4. плодоношення.

Спочатку розсада витримується за допомогою дерев'яних ящиків з землею, а потім пересідає у теплицю (не стосується будівель з полікарбонату, які добре обігріваються). Для більш комфортного утримання, багато дачники використовують додаткове пристосування – ПЕ-плівку. Перед періодом цвітіння застосовуються два види добрив, які кожен дачник вибирає сам на свою перевагу:

  • органічні;
  • мінеральні.

Добрива прийнято розрізняти і за способом внесення:

  • кореневі;
  • позакореневе.

Кореневе підживлення розсади огірків навесні

Згідно зі схемою добрива, сама перша процедура обробки припадає на час, коли з розсади проявляються ознаки початкового росту – кілька зелених листочків на стеблі. Перед тим як підгодовувати огірки в теплиці, приготуйте такий розчин, якого вистачить на 12-15 рослин:

  • суперфосфат подвійний – 20 г;
  • сірчанокислий калій -15 г;
  • селітра (аміачна) – 10-15 р.

Після закінчення двох тижнів необхідно провести чергову підживлення огірків в парнику. Ця процедура випадає на момент першого появи квітів і зав'язі овочів. Годування припускає використання природних (органічних) добрив – коров'яку або курячого посліду. Ці елементи збагачуються золою, калієм або йодом. Наприклад, яким може бути розчин: на 10 літрів води розвести 0,5 літра рідкого коров'яку і одну столову ложку нітрофоски. Підказки:

  1. Застосовується розчин у розмірі трьох літрів на кожен квадратний метр зрошуваного ділянки.
  2. Якщо немає можливості знайти органічні добрива, то можна використовувати активні мінеральні речовини, однак в такому випадку зменшуйте кількість азотних складових.

Позакореневе підживлення огірків в теплиці

Перш ніж підгодовувати огірки в теплиці, слід розібратися, як виражається недолік того чи іншого елемента живлення. Існує ряд видимих ознак, притаманних рослині, які проявляються, якщо воно потребує в обробці яким-небудь компонентом. За позакореневого підживлення необхідно використовувати не тільки комплексні речовини, але і всілякі мікроелементи. Всі розчини можна приготувати самому, так і придбати їх у спеціалізованих аграрних магазинах. Варіанти – у таблиці:

Поживні елементи (дефіцит)

Видимі прояви на рослинах

Кальцій

Некроз країв і кінців нижніх листків, пошкодження нирок, листя середнього ярусу мають куполоподібну форму.

Фосфор

Листя повністю не виростають, мають темно-зелений колір жилок, батоги розвиваються уповільнено.

Калій

Облямівка по краю всіх листя має світле забарвлення, батоги і коріння в'януть, плоди виходять грушоподібної форми.

Азот

Пожовтіння листя, затримка росту плодів, зеленці клиноподібної загостреної форми.

Мікроелементи (мідь, залізо, цинк, марганець)

Листя верхнього і середнього ярусу мають невластиві хлоротичні плями.

Як доглядати за огірками в теплиці

Багато дачників не знають чим підживити огірки під час плодоношення, а цей процес – найважливіший при вирощуванні здорових і стиглих плодів. Під час догляду за овочами слід використовувати різні види добрив – як органічні, так і мінеральні. Існує схема, за якою підгодовувати огірки можна комплексно, чергуючи різні види елементів живлення.

Органічне підживлення огірків в теплиці

До основних органічних добрив (народним), з допомогою яких відбувається підживлення огірків в теплиці, агрономи відносять:

  • дріжджі;
  • зола;
  • хлібна закваска.

Як підгодувати огірки дріжджами

Як відомо багатьом професійним квітникарям – дріжджі багаті мінералами, вітамінами, білками і вуглеводами. Всі ці елементи допоможуть овочу швидко і повноцінно зрости. Дріжджовий грибок вважається життєздатною – він може витримати сухість, спеку, холод. Завдяки цим якостям тепличні огірки зможуть постійно і правильно розвивати кореневу систему. Перш ніж підгодувати огірки в теплиці з допомогою дріжджів, слід знати деякі нюанси:

  1. Не слід з'єднувати дріжджі з гноєм, курячим послідом або травою з-за малої ефективності.
  2. При взаємодії з іншими бактеріями дріжджі можуть знищити рослину, тому при зрошенні слід дотримувати чистоту.

Щоб приготувати розчин для добрива, можна використовувати сухі, свіжі дріжджі пресовані або:

  1. Свіжі: розвести дріжджі в теплій воді (пропорція п'ять до одного), а після цього розчин розвести ще на десять частин рідини. Добриво можна виливати під рослину.
  2. Сухі: 10 грамів дріжджів змішайте з 10 літрами теплої води. Додайте 50 г цукру і поставте ємність з розчином на кілька годин в тепле місце. Розведіть настій 40 літрах води – розчин готовий до застосування.

Підживлення огірків золою в теплиці

Звична зола – важливий елемент підгодівлі плодів. Добриво є ефективним на будь-якому етапі росту огірків, тому воно є популярним серед агрономів і квітникарів. Така підгодівля готується просто: склянка золи змішується з відром води. Добриво застосовується до чотирьох разів в місяць аж до кінця плодоношення. Золу можна чергувати з іншими органічними підгодівлями – коров'яком, послідом птахів або хлібною закваскою.

Підживлення огірків хлібом

Не всі здогадуються, але удобрювати грунт можна і хлібом. Для цього готується спеціальна закваска. Все дуже просто – хліб замочується водою і настоюється кілька годин у теплому місці. Пропорції підбираються «на око». Однак слід пам'ятати, що на кислих грунтах таке добриво застосовувати небажано. Нейтралізувати при необхідності закваску можна за допомогою крейди – натурального абсорбенту. Така підгодівля забезпечить дачників високим урожаєм.

Мінеральне добриво огірків в теплиці

Цей вид добрив часто зустрічається при вирощуванні овочів у теплицях. До мінеральних добрив прийнято відносити:

  • калійні;
  • азотні.

Калійні добрива

Підживлення на основі сульфату калію, крім збільшення плодоносності, покращує якісні властивості рослини. Після обробки такими добривами у огірків виробляється імунітет до багатьох захворювань, підвищується лежкість при зберіганні, проявляється висока стійкість плодів при транспортуванні. До калійним підкормкам відносять:

  • сульфат калію;
  • калімагнезію;
  • сечовину;
  • карбонат калію;
  • калійну селітру;
  • хлористий калій.

Азотні добрива для огірків

Огірки потребують підживлення азотними добривами практично на кожному етапі свого зростання. Важливо пам'ятати, що деякі препарати можуть негативно позначитися на стані представників овочевої культури. Наприклад, аміачна селітра має властивість накопичуватися в плодах нітратами, хоча і вкрай корисна для правильного росту огірків. Кращим вибором серед таких добрив стануть ті, у складі яких не присутня нітратний азот. Використовувати підгодівлі можна або обприскуванням, або з крапельною системою поливу.

Комплексне добриво для огірків в теплиці

Городникам, які тільки починають свою діяльність, професіонали радять на перших етапу використовувати комплексні мінеральні добрива. Наприклад, Кеміра, Нитроамофос, Агрікола містять весь спектр необхідних речовин для повноцінного і правильного росту огірків. На етикетці коштів описана вся важлива інформація, що стосується дозувань, термінах використання комплексних добрив.

Відео: чим удобрювати огірки в теплиці

Підживлення огірків.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!