Посадка картоплі під солому

Картопля – популярна овочева культура, улюблена багатьма. Отримання багатого врожаю цієї рослини у відкритому грунті є непростим завданням, що вимагає маси зусиль і вільного часу. Культивування картоплі під шаром соломи – альтернативний метод, який добре зарекомендував себе серед городників.

Особливості вирощування картоплі під соломою або сіном

Картопля під соломою або сіном відрізняється невибагливістю:

  • Немає необхідності прополювати і підгортати виросли кущі, а смітної траві не вдається пробитися крізь шар сухої трави.
  • Картопля під сіном в меншій мірі піддається навалі колорадського жука.
  • Для того щоб посадити бульби, не потрібно перекопувати землю лопатою – вистачає розпушування садовим інструментом на невелику глибину.
  • Солома добре тримає вологу: якщо влітку бувають дощі, посадку можна не поливати.

Всі ці умови сприяють підвищенню врожайності картоплі. Посадка картоплі під солому має свої недоліки:

  • Не завжди на ділянці під рукою є матеріал в кількості, необхідній для вирощування рослин таким способом.
  • Пошук соломи або сіна доставляє додатковий клопіт. У такому випадку потрібно шукати матеріал на полі або скошувати самим.
  • Якщо ж ви вирішите заощадити на соломі і погано укроете картопля, він позеленіє, стане повністю непридатним.
  • Крім того, висушена трава являє собою середовище, сприятливе для дрібних гризунів і хвороботворних бактерій.

Як садити картоплю під солому

Вирощування картоплі під соломою вимагає мінімальних витрат часу і сил. При цьому під шаром мульчі утворюється природний мікроклімат, який оздоровлює ґрунт, робить її родючою для наступних посівів. Посадка картоплі під солому підходить літнім людям, яким важко працювати фізично. Переваги такого методу вирощування оцінять всі, у кого влітку немає часу на обробку і прополювання рослин.

Як підготувати грунт

Грунт для посадки картоплі під солому потребує перекопуванні або розпушенні перед посівом насіння. Можна приготувати поверхню землі заздалегідь, ще з осені. Для цього потрібно накрити ділянку картоном, засипати зверху ґрунтом і полити. Бур'яни, що потрапили під папір, сопреют, перетворяться в цінне добриво, а сам картон розійдеться і не буде перешкодою для картопляних корінців. Підживлення грунту при такій технології не обов'язкова. Сіно по мірі розкладання передає землі потрібні органічні речовини.

Підготовка бульб до посадки

Хороша якість посадкового матеріалу збільшує врожайність овочевих культур. Щоб приготувати бульби до посіву, зробіть наступне:

  1. Забракуйте слабкі, уражені хворобами картоплини.
  2. Приберіть занадто великі й занадто маленькі бульби.
  3. Витягніть добірну картоплю з погреба, погрійте її на сонечку.
  4. Занесіть бульби в приміщення з температурою 18-29 градусів, залиште їх там полежати протягом 5-7 днів.
  5. Перемістіть насіння в прохолодне місце, зберігайте їх до висадки.

Посадка

Агротехніка посадки картоплі під солому гранично проста. Посів проводиться в кінці травня або початку червня. Процес посадки виглядає так:

  1. Зробіть неглибокі борозенки, як на фото, або маленькі лунки в розпушеному землі на відстані 30-40 сантиметрів.
  2. Посипте викопані поглиблення невеликою кількістю золи. Це захистить рослини від нападу слимаків.
  3. Покладіть бульби в приготовлену грунт.
  4. Злегка присипте картоплини землею.
  5. Ретельно накрийте сіном засіяний ділянку, не залишаючи відкритих місць. Товщина захисного шару повинна бути 30-45 сантиметрів.

Правильний догляд

Розведення картоплі під соломою зручно тим, що не вимагає прополки і підгортання: бур'янам важко прорости крізь товстий шар мульчі. Тим не менш, ця технологія посадки має свої нюанси, адже садівник може зіткнутися зі слимаками, що ховаються в сухій траві від спеки. Щоб захистити свій урожай від цих шкідників, насипте товчену яєчну шкаралупу між картопляними рядами. Поливати рослини слід при посушливій погоді один раз в тиждень. Якщо солом'яне покриття пошкоджується, його потрібно заново відновлювати, щоб уникнути позеленіння бульб.

Як зібрати урожай

Збирання врожаю картоплі, посадженого під сіном, потребує незначних зусиль. Для цього потрібно просто розгребти захисне покриття граблями або вилами, дістати бульби з поверхні землі. При цьому відсутня необхідність очищати коренеплоди від налиплого ґрунту. Потім можна зібрати вирощену картоплю в приготовані відра і мішки. Решту солому не варто викидати, вона стане в нагоді для посадки на наступний рік.

Видеорекомендации: як виростити картопля під соломою або сіном

У першому відеоуроці розповідається, як отримати відмінний урожай картоплі за короткий термін, не копаючи землю. Пророщені бульби потрібно розкласти на поверхні грунту і вкрити їх шаром сіна. Потім, після появи зелених паростків, на грядку складаються бур'яни. Поступово між кущами утворюється компостна купа. У другому відео наочно показана схема посіву картоплі під сіном. Спочатку бульби розкладають в борозенки, зроблені в розпушеному ґрунті, потім насіння накриваються зверху сіном і свіжозрізаної травою.

Посадка картоплі під солому - город без клопоту

Посадка картоплі під солому. GuberniaTV

На якій відстані садити картоплю

Як правильно висаджувати картоплю тонкощі і секрети

Відгуки та результати

Юлія, 38 років Вирощуємо картоплю під сіном вже кілька років. Нам дуже подобається. Дача наша далеко, їздимо нечасто. Рыхлим грядку плоскорізом, викладаємо рядком картоплю. Зверху накриваємо шаром сіна. Картопля виростає до серпня. Волога зберігається добре, поливати, полоти, сапати не треба. Добрива не вносимо. Урожай виходить хороший, ми задоволені.
Михайло, 42 роки Хотів спробувати виростити картоплю під сіном, але не хотів, щоб були миші. У минулому році спробував посадити бульби під житню солому. Чув, що так не буде мишей. Результат дуже хороший. Урожай вийшов відмінний. Жодного разу не сапав, не підгортав за все літо. Тільки поливав трохи в суху погоду. Жук був, а слідів мишей не помітив.
Микола, 56 роківУ позаминулому році вирощував картоплю по цілині, укривши зверху сіном. Урожай виріс відмінний, поливати навіть не треба було, адже під товстим шаром мульчі завжди волого. Незручно те, що сіна потрібно багато, щоб картопля не була зеленою. Доводиться збирати у полі, то підкошувати косою. Інша неприємна обставина – під сіном завелася щур.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!