Вогнегасник вуглекислотний - пристрій, як привести в дію і правила використання

Норми пожежної безпеки встановлюють жорсткі правила для експлуатації нежитлових приміщень. У приватних квартирах та житлового будівництва відповідальність за життя і здоров'я людей лежить безпосередньо на власника. Для офісів, складів, виробництв та інших місць, де працює найманий персонал, МНС встановила жорсткі норми з безпеки. У разі надзвичайної ситуації за ним люди могли б безпечно її усунути або успішно евакуюватися. Одним з обов'язкових елементів є вогнегасники.

Що таке вуглекислотний вогнегасник

Портативні засоби пожежогасіння на основі СО2 – обов'язковий елемент безпеки для офісів, технічних приміщень, на виробництвах, де присутнє електротехнічне обладнання та велику кількість персоналу. У цих місцях не можна використовувати водні, пінні або порошкові апарати, тому що вони можу зіпсувати неушкоджену вогнем техніку або зашкодити здоров'ю людей. Вуглекислотне обладнання для пожежогасіння призначений для гасіння невеликих осередків загоряння за допомогою діоксиду вуглецю.

Призначення

Призначені для гасіння техніки, невеликих локальних вогнищ загоряння, автомобілів, електропроводки і т. д. Перевага такого типу спецзасобів у використовуваному складі: він складається виключно з вуглекислоти (СО2) під тиском. Через кілька хвилин після використання від діоксиду вуглецю не залишається слідів, він повністю розчиняється в повітрі. Тому застосування вуглекислотних вогнегасників обов'язково в наступних приміщеннях або ситуаціях:

  • на культурних громадських об'єктів (музеї, архіви, галереї);
  • виробничі підприємства з електроустановках з напругою понад 1000 Вт;
  • міський електротранспорт (тролейбуси, трамваї, залізничний транспорт);
  • офісні приміщення;
  • оргтехніка, електропроводка, побутова техніка;
  • приватні житлові будинки і квартири;
  • складські приміщення, автозаправки, лакофарбові підприємства, де присутні горючі рідини, нерозчинні у воді.

Виключення для гасіння:

  • натрій, калій в чистому вигляді;
  • вогонь безпосередньо на людину;
  • паперова, деревна, борошняна суспензія;
  • бавовна-сирець;
  • тирсу;
  • магній, алюміній в чистому вигляді і сплави на їх основі;
  • пірофорні, полімерні речовини, сировину або продукція, яка має здатність горіти без доступу повітря або зберігати вогонь всередині себе.

Пристрій

Незалежно від типу пристрій вуглекислотного вогнегасника однаково для всіх. Основний служить міцний металевий балон здатний витримати високий тиск вуглекислоти. У горловині встановлюється важеля або вентильне запірно-пусковий пристрій. Від нього сифонна трубка спускається до дна балона. Пусковий пристрій з'єднується металевою трубкою або армованим шлангом (для великогабаритних пересувних УО) з напрямних розтрубом.

У переносних моделей присутня важіль на горловині для активації вогнегасника. Для приведення в працездатний стан пересувний моделі потрібно обов'язково розмотати шланг перш, ніж відкривати вентиль подачі. Будь-які типи вуглекислотної пожтехники обладнані захисною пломбою і чекою, які попереджають випадкову активацію УО.

Принцип дії

Робота апарату заснована на фізико-хімічному процесі. Принцип дії вуглекислотного вогнегасника – витіснення охолодженого газу з обмеженого обсягу. Всередину балона під тиском закачують сильно охолоджений діоксид вуглецю. При відкритті запірного клапана надлишковий тиск викидає вуглекислоту через сифонну трубку. Всередині неї відбувається перехід СО2 з рідкого в твердий стан (сніг). Розширення обсягу газу майже 500-кратне.

Температура сніжно-газової суміші, яка потрапляє на вогнище загоряння близько мінус 70°С. Стосуватися направляючого розтруба руками забороняється, щоб не отримати обмороження від різкого виділення холоду. Полум'я гаситься за рахунок сильного напору газу, який збиває полум'я, а температура охолоджує матеріали горіння. Водночас вуглекислий газ витіснять собою кисень, який потрібен для горіння. Швидке випаровування вуглекислоти допомагає візуально контролювати процес гасіння без застосування кисневої маски.

Типи

Вогнегасники вуглекислотні фактично поділяються на два основних різновиди: ручні та пересувні. Перші можна вільно переносити і утримувати в активному стані, максимальний обсяг таких моделей – 7 літрів. Пересувні мають граничний літраж – 80 к. Їх встановлюють на спеціальні візки, які дозволять оперативно транспортувати обладнання в потрібну точку для пожежогасіння.

Переносні

Вогнегасники об'ємом до 7 літрів дозволяють маніпулювати ними на вазі, активно переміщатися між осередками займання. Рычаговый запірний механізм контролює кількість продукції двоокису вуглецю. Площа можливого пожежогасіння безпосередньо залежить від об'єму балона. Також потрібно пам'ятати, що літраж не вказує на вага вогнегасника. За нормативами 1 ОУ-2 розрахований на 200 кв. м. при пожежі класу В (точні кількісні нормативи представлені в актах МНС). Нижче представлені найбільш поширені моделі:

  1. ОУ-1 масою 6,2 кілограма призначений для невеликих приміщень, квартир, дачних ділянок. Такий вогнегасник впорається, приміром, із загорянням олії на сковороді.
  2. ОУ-2 – може загасити невеликі електроустановки. Такі балони розташовують в електрощитових, серверних, їх часто купують автомобілісти замість порошкових аналогів (головне забезпечити надійне кріплення для вогнегасника). Який з них ефективніше, досі немає однозначної відповіді.
  3. ОУ-5 – бореться не тільки з загорянням, але і невеликим країнам пожежею. Застосовується на підприємствах з дорогою технікою, бібліотеках, музеях, продуктових магазинах.
  4. ОУ-7 здебільшого використовують при гасінні пожеж на електротранспорті, технологічних підстанціях, електроустановках з напругою до 10000 Вт.

Пересувні

Перевозяться великі вуглекислотні вогнегасники від 10 до 80 літрів заповнення призначені для гасіння великих площ і активно розвиваються пожеж. Моделі ОУ-10-ОУ-40 переміщуються на невеликих коліщатках внизу балона, всі наступні мають парну конструкцію, яку перевозять на повноцінній візку. Всі пересувні вироби забезпечені броньованим шлангом різної довжини, тому що направляти розтруб безпосередньо з вогнегасника неможливо. Такі апарати використовують на великих підприємствах, цехах, на морському і залізничному транспорті.

Технічні характеристики вуглекислотних вогнегасників

Параметри різних моделей розрізняються в залежності від обсягу та призначення ОУ. Переносні та пересувні заправляються однаковим речовиною (СО2), але з-за різної кількості діоксиду вуглецю і тиску балони відрізняються по товщині корпусу. Важільний механізм у мобільних систем розташовується безпосередньо поруч з розтрубом, а подача вуглекислоти запускається через вентилі. Нижче представлені основні характеристики вогнегасників найпопулярніших моделей:

Характеристики

ОУ-2

ОУ-3

ОУ-5

ОУ-7

ОУ-10

ОУ-55 (колишній ОУ-80)

Маса СО2, кг.

1,4

3,1

4,2

6,5

9,5

52,2

Маса ОУ, кг.

6,2

7,6

13,5

19,5

35-50

220-230

Робоча відстань, м

1,5

2,5

3

3

Три

4-6

Час роботи, з

8

9

9

10

15

25-30

Правила користування вуглекислотним вогнегасником

Успішне усунення вогнища загоряння безпосередньо залежить від уміння користуватися вогнегасником. Насправді нічого складного немає, але, головне, не панікувати і правильно провести всі маніпуляції. Перед гасінням потрібно зірвати пломбу і висмикнути захисну чеку. Далі вирівняти розтруб горизонтально, спрямувати струмінь на вогонь і натиснути важіль. Відстань гасіння має не перевищувати 2 метрів, але не ближче 1 м. Пересувними вогнегасниками оперують 2 особи, що пройшли спеціальний інструктаж. Правила зберігання і розміщення:

  • балон вогнегасника слід розміщувати в доступному місці, так щоб його можна було легко зняти;
  • обладнання встановлюється не менш ніж в 2 метрах від нагрівальних приладів і батарей опалення;
  • слід забезпечити захист від попадання прямих сонячних променів;
  • перезаряджати вогнегасники необхідно мінімум раз у п'ять років (гарантійний термін при цьому – 2 роки);
  • кожні півроку слід перевіряти масу балону (при зниженні – обов'язково перезарядити балон і відремонтувати запірно-пусковий пристрій);
  • кожні 6 місяців перевіряти показання манометра (стрілка в нормальному стані перебуває в зеленій зоні).

Як вибрати вуглекислотний вогнегасник

Основним критерієм вибору вогнегасника стає площу можливого загоряння, так як даний тип протипожежної техніки може гасити фактично будь-які матеріали. Пересувні моделі вибирати не доводиться, тому що їх типи прописані в нормативних актах залежно категорії можливої пожежі. Переносні моделі купують виходячи з бюджету, якщо це приватна ініціатива. Головне, що потрібно – перевірити обов'язкове маркування на балоні, технічний стан, відповідність ТТХ заявленим, сертифікат огляду.

Ціна

Діапазон вартості вогнегасників одного обсягу безпосередньо залежить від виробника. Найчастіше різниця не дуже суттєва, але слід уважно ознайомитися з репутацією компанії, щоб не виявитися з вихідним пристроєм в момент загоряння. Купити вогнегасник можна в спеціалізованих магазинах пожежної безпеки, будівельних супермаркетах або замовити в інтернет-магазинах. Орієнтовна ціна в Москві популярних моделей в таблиці:

Модель

Ціна, рублів

ОУ-1 Ярпожинвест

915

ОУ-2 Ярпожинвест

1 040

ОУ-3 іній ВСЕ

1 950

ОУ-3 Ярпожинвест

1 164

ОУ-7 РИФ

2 445

ОУ-5 Ярпожинвест

1 670

ОУ-20 Ярпожинвест

6 854

ОУ-40 Ярпожинвест

13 455

ОУ-55 (колишній ОУ-80)

16 618

Відео

Вуглекислотні вогнегасники

Вуглекислотний вогнегасник ОУ-2 ІНІЙ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!