Симптоми і лікування алкогольного цирозу печінки

Залежність від спиртних напоїв руйнує не тільки свідомість питущого, але і його тіло. Лікарі стверджують, що від етилового спирту страждають без винятку всі внутрішні органи людини, а особливо печінка – адже саме вона виступає в ролі захисного бар'єру і своєрідного фільтра. Тривалий алкоголізм у чоловіків може призвести до розвитку гепатиту, викликати симптоми жирової дистрофії і спровокувати алкогольний цироз печінки.

Що таке алкогольний цироз печінки

Це масовий етанол некроз паренхіми органу, який розвивається на фоні регулярного і тривалого вживання спиртних напоїв. Етіологія даного захворювання характеризується загибеллю гепатоцитів – нормальних здорових клітин печінки, заміною їх на фіброзні тканини з утворенням рубців. В результаті таких процесів орган перестає справлятися з покладеними на нього завданнями.

Причини

Виникає цироз печінки від алкоголю. Щодо статистики, хвороба розвивається не у кожного алкоголіка, а лише у 10-30% сильно питущих людей. З-за частого вживання спиртного орган починає виробляти меншу кількість особливих ферментів. З плином часу паренхіми печінки стоншуються, а її стінки заростають жировою тканиною, що призводить до розвитку жирового гепатозу. На останніх стадіях токсини провокують масову загибель гепатоцитів, а на їх місці наростає сполучна тканина, на що орган відповідає повною відмовою.

Незворотні зміни призводять до інвалідності, а без необхідного лікування до стрімкої смерті. Однак розвинутись алкогольний цироз печінки може далеко не у кожного п'яниці. Умовно прийнято вважати, що ризик печінкової енцефалопатії і гепатиту збільшується тільки при щоденному вживанні 80 грам спирту чоловіками і 40 грам спирту жінками протягом більше 5 років:

  • 80 грам спирту – це 2 літри пива, 800 мл вина або 210 мл горілки;
  • 40 грам спирту – це 1 літр пива, 400 мл вина, 100 мл горілки.

Діагностика

Постановкою діагнозу і подальшим лікуванням займаються лікарі хірурги і гастроентерологи. Як правило, основним маркером, що вказує на відхилення в роботі багатьох внутрішніх органів, наприклад, селезінки, є білірубін. Для його виявлення береться біохімічний аналіз крові, калу та сечі. Перевищення нормальних значень білірубіну показує ступінь та стадію алкогольного цирозу печінки.

Щодо інструментальної діагностики, то тут використовують високоінформативні методики, серед яких:

  • УЗД органів черевної порожнини – допомагає визначити структуру паренхіми, розмір органів, знайти фіброзні утворення.
  • КТ і МРТ – дає повну картину будови внутрішніх органів.
  • ЕРХПГ – допомагає визначити стан судин.
  • Еластографія – сприяє виявленню ступеня розростання сполучної тканини.
  • Біопсія печінки – передбачає забір біологічного матеріалу для подальшого детального дослідження під мікроскопом. Дослідження біоптатів часто виявляє некрози гепатоцитів, алкогольний гиалин, нейтрофильную інфільтрацію.

Форми і стадії

Алкогольний або токсичний цироз печінки поділяється на три основні форми: великовузлове, мелкоузелковую і змішану. При мелкоузелковом або микронодулярном поразку в тканинах з'являються рубці діаметром менше 3 міліметрів. Великовузлове або макронодулярна форма характеризується утворенням вузликів до 5 см в діаметрі, при цьому кожен рубець може відрізнятися розмірами від іншого. Класифікують захворювання у відповідності з розвитком функціональних порушень, а кожна стадія відображає наскільки далеко зайшов процес.

Компенсований цироз

Ця стадія захворювання дуже складно діагностується на ранній стадії, а діагноз, як правило, ставлять тільки після проведення біопсії. Приводом для проведення такої діагностики служить візуальний огляд у лікаря – при пальпації органу помітно його значне збільшення в розмірах. Інші симптоми алкогольного цирозу печінки при цьому можуть повністю бути відсутнім.

Субкомпенсований цироз

На середній стадії виявляються всі симптоми печінкової недостатності, значне збільшення печінки, поява болю в області шлунка, відчуття печіння, жовтяниця шкіри і очей. Разом з цими ознаками можуть з'явитися й інші, такі як: втрата апетиту, швидка втомлюваність, втрата ваги при нормальному харчуванні. Функціональні порушення легко підтверджуються при проведенні лабораторних досліджень.

Декомпенсований цироз

Діагностується при повній дисфункції, коли орган повністю не справляється з усіма обов'язками. Поразка декомпенсованим цирозом охоплює весь організм. Характерними ознаками є: почервоніння долонь пацієнта, поява судинних зірочок на тілі, кровотеча із слизових оболонок, іноді можуть спостерігатися синці на шкірному покриві потерпілого.

Ознаки цирозу печінки в алкоголіків

Через що стрімко розвиваються порушень метаболізму на пізніх стадіях явно видно ознаки гострої білкової недостатності і брак вітамінів. Симптоми цирозу печінки у чоловіків алкоголіків доповнюються порушенням в гормональній сфері: атрофії яєчок, імпотенції, гінекомастії. Жінки, які страждають від алкоголізму, часто стають безплідними, у них зростає ризик мимовільних абортів.

Перші ознаки

Порушення будови характеризуються майже миттєвим появою симптомів гіпертензії: оперізуючий біль, здуття живота, бурчання кишечника, нудота, асцит. Інші перші ознаки цирозу печінки від алкоголю проявляються симптомами диспепсії:

  • порушення стільця;
  • абстиненція;
  • появу ранкової нудоти;
  • важкість у правому підребер'ї;
  • відрижка;
  • збільшені розміри живота;
  • зниження апетиту;
  • метеоризм.

Вираженість симптоматики залежить від тяжкості токсичного ураження печінки продуктами розпаду етилового спирту. Часто на фоні дії алкоголю розвивається гастрит, панкреатит, відбуваються збої в роботі селезінки і підшлункової залози. При огляді у лікаря спостерігається збільшення печінки в розмірах, її ущільнення. Біохімічні аналізи крові показують підвищення рівня білірубіну і зниження норми білка.

Зовнішні ознаки

Визначити випиваючого людини дуже просто – у нього нездоровий колір шкіри, тремтячі руки, порушена координація рухів, нерозбірлива мова, невпевнена хода. Однак пов'язати ці симптоми з алкогольним гепатитом не можна. Зовнішні ознаки цирозу печінки проявляються дещо інакше:

  • шкіра обличчя стає в'ялою, під очима з'являються мішки і синюшність;
  • на тілі видно синці, можлива поява венозних сіток;
  • обличчя, руки, ноги набряклі№
  • пальці кистей рук скорчені;
  • привушні лімфатичні вузли збільшені в розмірах.

Прояви печінкової недостатності

Характерними ознаками функціональної недостатності є поява жовтяниці, геморагічний синдром, асцит і лихоманка. Лабораторними ознаками є сильне збільшення альбуміну, за рахунок чого відбувається зниження білка. Ризик летального результату при появі таких ознак дуже високий. Як правило, на фоні алкогольного цирозу печінки у таких пацієнтів виникає сильна кровотеча стравоходу та кома.

Портальна гіпертензія

Систематична алкогольна інтоксикація організму призводить до фіброзу печінки і як результат – виключення цього органу із загального кровотоку. При хронічному гепатиті можуть проявлятися й інші ознаки синдрому портальної гіпертензії, наприклад:

  • погіршення згортання крові;
  • відхилення від норми рівня тромбоцитів, лейкоцитів і еритроцитів;
  • спленомегалія;
  • скупчення зайвої рідини в брюшинном просторі;
  • кровотечі в печінкових тканинах;
  • анемія;
  • варикозне розширення вен травного тракту.

Прояви полінейропатії

Про порушення периферичної нервової системи при алкогольному цирозі сигналізує виснаження м'язів, втрата тонусу і м'язового об'єму, зниження гостроти слуху та зору, обмеження чутливості. Іноді клінічні прояви по ходу течії хвороби можуть змінюватися або доповнюватися іншими ознаками, наприклад:

  • пекучий біль у кінцівках, м'язові спазми дкр;
  • слабкість в ногах;
  • парестезії;
  • зміна кольору шкіри;
  • порушення рівноваги і координації в просторі;
  • часте сечовипускання;
  • коливання артеріального тиску.

Прояви серцево-судинної недостатності

При застоях печінки або частковому її відмову характерні болі в правому підребер'ї. На середньому етапі розвитку цирозу може спостерігатися помірне підвищення непрямого білірубіну в аналізах крові, незначне підвищення рівня амінотрансфераз та інших ферментів, як при гострому вірусному гепатиті. Серцево-судинна недостатність може проявлятися зменшенням хвилинного об'єму серця, різким зниженням артеріального тиску, тромбозом, задишкою при навантаженні, нестійкої тахікардією.

Лікування алкогольного цирозу печінки

Хоча сучасна медицина зробила крок далеко вперед, повністю вилікувати цироз їй не під силу. Єдиний варіант – пересадка печінки від здорового донора, але сама процедура дорога і складна. Розвиток патології, виявленої на ранній стадії, при грамотної терапії може бути призупинено. Для цього пацієнту призначаються ліки для лікування ускладнень і правильна дієта.

Медикаментозне

Обов'язковою умовою лікування є – категорична відмова від алкоголю. Однак терапія на цьому не закінчується. Хворому призначають препарати наступних груп:

  • Гепатопротектори – допомагають вижити здоровим клітинам. Це лікарські засоби на основі рослинного або синтетичного походження: Карсил, Есенціале, Аллохол.
  • Адеметионаны – сприяють переродження гепатоцитів. Самим популярним засобом є ліки Гептрал.
  • Вітаміни групи В, С, РР, Д.
  • Глюкокортикоїди – прибирають ознаки запалення, перешкоджають формуванню рубцевої тканини (Урбазол, Преднізолон).
  • Інгібітори ферменту ангіотензин і тканинних протеаз – запобігають подальше поширення фіброзної тканини.

Хірургічне

Операція з пересадки органу від донора – єдиний радикальний метод лікування. Трансплантація триває близько 8 годин і полягає в повному вилучення пошкодженого органу і заміні його на здорову печінку від померлої людини. Іноді від донора беруть тільки частину органу. Показаннями для трансплантації печінки є: падіння альбуміну нижче норми, розвиток асциту, який не піддається консервативному лікуванню, внутрішні кровотечі, активне зростання протроминового часу. Від операції доведеться відмовитися, якщо:

  • є важкі патології серця;
  • порушена робота легенів;
  • є злоякісні утворення з метастазуванням;
  • вражений головний мозок.

Народне лікування

Домашнє лікування вибирається як метод підтримуючої терапії і не призводить до повного позбавлення від цирозу. Список народних рецептів великий. Для підтримки організму під час медикаментозного лікування знахарі рекомендують пити трав'яні чаї з розторопші, відвари з куркуми, настоянки з оману і кульбаби. Якщо основне лікування не суперечить використанню лікарських трав, можна спробувати приготувати наступний збір:

  1. Змішайте подрібнені листя кропиви ягодами шипшини і кореня пирію в співвідношеннях 10-20-20 грам.
  2. Столову ложку отриманого збору залийте склянкою окропу.
  3. Проваріть протягом 15 хвилин, а після дайте настоятися ще 10-15 хвилин.
  4. Відвар процідіть. Для регенерації печінки приймайте напій по склянці вранці і перед сном.

Дієта

Харчуватися необхідно буде по п'ять разів на день, при цьому страви краще доводити до пюреобразного стану. Категорично не дозволено вживати м'ясні або рибні бульйони, консерви, молочні продукти з високою жирністю, ковбасні вироби, сири, яйця і боби. Не рекомендується включати в раціон продукти, які сприятимуть виробленню шлункового соку і жовчі:

  • капусту;
  • цибуля;
  • ягоди або фрукти;
  • соки;
  • щавель;
  • редис.

Скільки живуть з цирозом печінки алкоголіки

Спрогнозувати скільки проживе людина з таким захворюванням складно, адже багато що залежить від стану пацієнта, стадії розвитку хвороби та інших супутніх захворювань. Якщо цироз був виявлений на ранній стадії прогноз більш сприятливий. При адекватному лікуванні та підтримуючої терапії виживаність таких пацієнтів дуже висока, а тривалість життя варіюється від 5 до 10 років. Якщо розвинулася повна дистрофія печінки, великий шанс померти в перші 1-3 роки.

Відео

Алкогольний цироз печінки програма Малишевої

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!