Причини шлункових болів і їх характер - лікування і препарати для знечулення

Дискомфортні відчуття в області живота можуть бути викликані безліччю факторів: від самих незначних причин до серйозних патологій. При цьому для їх усунення важливо провести правильну діагностику та встановити: коли частіше турбує біль у шлунку до їди чи після, при вдиху, ходьбі або інших рухах, ввечері або вранці, якого характеру відчуття – сильні, приступообразні або постійні. Тільки визначившись з цими поняттями, можна приступати до лікування.

Що таке біль у шлунку

У медицині цей симптом називають гастралгией – неприємні відчуття, переймоподібного або гострого характеру, які викликані шлунковими захворюваннями, сильним стресом або наявністю патологій інших внутрішніх органів. Різна по інтенсивності і локалізації біль часто буває основним і єдиним симптомом проблем з ШКТ. Такі захворювання, як правило, носять хронічний характер: повільно прогресують, а з розвитком викликають посилення симптоматики.

Як болить шлунок

Неприємні відчуття часто виникають під лівим ребром, іноді можуть віддавати в поперек, низ живота і область серця. Крім того, біль розрізняється за характером протікання – інтенсивна, ріжуча, тягучий, кинджальний, переймоподібний, колючий. Залежно від причин виникнення больових спазмів можна помітити і наявність інших симптомів. Найбільш частими є:

  • нудота з блюванням;
  • відрижка шлунковим соком;
  • металевий присмак у роті;
  • печія;
  • порушення стільця – діарея або запор;
  • слабкість;
  • жар;
  • здуття живота;
  • зниження артеріального тиску.

Чому болить

По інтенсивності больових нападів лікарі можуть судити про наявність того чи іншого захворювання. Наприклад, хронічний гастрит завжди супроводжується ниючим болем, важкістю, яка виникає після їжі. Пекучий, нестерпний біль вказує на підвищену кислотність і активність соляної кислоти слизових оболонок. Постійний гострий больовий синдром, як правило, виникає при гострому панкреатиті, холециститі або коліті. Для хронічної виразки характерні переймоподібні напади, а при перфорації виразки цей синдром перетікає в різку біль.

Після їжі

Практично з 100% упевненістю лікарі можуть заявити про хронічному або гострому гастриті, якщо з'являються різкі болі в шлунку після їжі. Наприклад, при наявності виразки такий симптом виникає не відразу, а через півгодини після прийому їжі. Гастрит з підвищеною кислотністю супроводжуватися печією, відрижкою, можливі запори. Для зниженій кислотності характерна нудота, зниження апетиту, бурчання в животі, проноси. Причинами таких запальних процесів можуть стати:

  • тютюнопаління;
  • вживання гострої, солоної, жирної їжею;
  • неправильний режим харчування;
  • нервові потрясіння і часті стреси;
  • фізичні навантаження;
  • зловживання алкоголем;
  • прийом деяких видів лікарських препаратів.

Гострий біль

Виникає раптово, подібно сильного спазму, так же швидко проходить, а через деякий час повертається з новою силою. Самостійно визначити першопричину майже неможливо, адже список проблем дуже широкий. Провокує виникнення такого дискомфорту:

  • отруєння організму токсинами, отрутами або хімікатами;
  • хвороби інших внутрішніх органів – запальні процеси, загострення хронічної патології;
  • інфекційні захворювання;
  • психоемоційні розлади;
  • загострення виразки шлунка;
  • гастроентерит;
  • апендицит;
  • харчові отруєння;
  • загострення хронічних захворювань шкт;
  • індивідуальна непереносимість деяких видів продуктів.

Ниючий

Давящее відчуття є прямим симптомом стенозу воротаря, а якщо відчуття з часом наростають, то гастроентеролог може запідозрити запалення підшлункової. Крім того, ниючий і тупий біль можуть викликати поліпи – дуже рідкісне явище. Запідозрити його наявності можна, якщо біль виникає під час натискання на живіт, іноді мучить нудота або з'являється блювота вмістом шлунку.

Нічні болі в шлунку

Існує не менше причин, які провокують неприємні відчуття у дорослих під час сну, але майже всі вони пов'язані з проблемами травного тракту або порушеннями функцій шлунка. Такі симптоми можуть виникати через:

  • Підвищену кислотність шлункового вмісту, як правило, симптоми починають проявлятися під ранок.
  • Захворювання, які загострюються під час пересування внутрішніх органів. Лежаче положення і постійні повороти тіла під час сну змінюють позицію шлунка, в результаті чого він може тиснути на інші внутрішні органи.
  • Повільна перистальтика. Виникає з-за того, що в кишечнику з'являються токсини і хімічні речовини, патогенні мікроорганізми.

Тяжкість і біль

Такі симптоми часто виникають при наявності гастриту із зниженою кислотністю. Крім того, що після їжі болить шлунок, захворювання супроводжується відрижкою, вагою, нудотою, здуттям живота. Ці ж ознаки можуть бути пов'язані з частковим закидом шлункової кислоти в стравохід і порушенням у роботі сфінктера. Такий стан характеризується точною локалізацією болю в області епігастрії.

Давить

Такий симптом – частий супутник при переїданні, особливо якщо поїсти на ніч. Крім цього, сильні болі в шлунку можуть сигналізувати про порушення перетравлення їжі і нестачі печінкових ферментів, з'являтися після надмірних фізичних навантажень, що пов'язано з сильним перенапруженням м'язів передньої черевної стінки. Якщо локалізація симптому – верхня частина шлунка, то причинами служать зловживання тютюном або алкоголем.

Приступоподібні болі

Симптоми спазматичного характеру можуть бути викликані вірусною або бактеріальною інфекцією. Називається така хвороба кишковий грип або вірусний гастроентерит. Для такої патології характерна наявність температури, проносу, блювоти. Іноді переймоподібні напади можуть бути побічним ефектом ангіни, бронхіту чи пневмонії. В такому випадку неприємні відчуття зникають, як тільки пацієнт позбутися від основного захворювання.

Постійні

Рак шлунка – одне з найнебезпечніших захворювань. Головними ознаками служать слабкі, але постійно виникають болі в області шлунка, які ніяк не пов'язані з часом доби або прийомом їжі. Раннє поява патологічного процесу не має яких-небудь інших виражених симптомів, крім диспепсії і зниження апетиту. На пізніх етапах, коли пухлина проникає крізь оболонку шлунка, больові відчуття посилюються, до них приєднуються інші небезпечні симптоми ураження слизової: кровотеча, блювання з кров'ю.

До їжі

Для попередньої самодіагностики корисно знати, що якщо болить шлунок до їжі, то, ймовірно, причина криється у виразці дванадцятипалої кишки. При цьому симптом може виникати як в епігастральній частині, так і в підребер'ї. Приблизно у третини пацієнтів неприємні відчуття незначної інтенсивності, інші хворі можуть скаржитися на болісні нестерпні болі. Крім того, такі напади часто відбуваються по ночах - так звані голодні болі.

Болі в шлунку і кишечнику

Можуть виникати одночасно з кількох причин:

  • Внаслідок інфекційного захворювання товстого кишечника – коліту або трансверзита. Симптомами хвороби є: бурчання або здуття живота, постійні позиви в туалет, пронос, з вмістом слизу або крові.
  • Синдром роздратованого кишечника. Супроводжується рідким стільцем, наявністю слизу у фекаліях, хронічною втомою, мігренню.
  • Дуоденіт – запалення слизової тонкого кишечника. Ця патологія супроводжується нудотою, блювотою, слабкістю, підвищеною температурою тіла.

Нудота і болі

Одночасна наявність таких симптомів іноді є результатом отруєння організму важкими металами, ртуттю, попаданням в епігастральну зону лугів або кислот. За характером прояву симптоматики така картина майже повністю збігається з гострим гастритом, але має і свої відмінності, наприклад: загальну слабкість, підвищену пітливість, запаморочення.

Від чого може боліти шлунок у жінок

Різкі зміни гормонального фону, загальне зниження імунітету – все це у жінок в період вагітності несе небезпеку загострення наявних раніше хронічних хвороб. Серед найбільш частих причин варто виділити: гастрит, виразку, коліт. Крім того, в цей період у жінки підвищується чутливість до алергенів і харчових продуктів. Навіть відносно свіжа їжа може викликати отруєння, нудоту і блювоту.

Діагностика

Якщо болить шлунок, першим ділом варто записатися на прийом до лікаря-гастроентеролога. На прийомі у діагноста варто розповісти про характер появи спазмів, їх інтенсивність і вказати на наявність неприємних симптомів, якщо такі є. Для обстеження пацієнта використовують:

  • ультразвукове дослідження органів черевної порожнини;
  • эзогастродуоденографию, щоб побачити стан стінок шлунка;
  • комп'ютерну томографію;
  • аналізи крові і калу.

Чим лікувати

Терапія проводиться у відповідності з поставленим діагнозом. При гастриті рекомендують налагодити раціон харчування, виключити з меню шкідливі для шлунка продукти. В залежності від локалізації виразкового процесу використовують або медикаментозні засоби або хірургічне лікування. Якщо офіційні методи лікування не конфліктують із народними засобами, то, крім прийому таблеток, можна пити різні відвари і настої з трав.

Перша допомога при болі в шлунку

В перші хвилини появи хворобливості живота важливо зупинити неприємне відчуття. Для цього використовуються знеболюючі препарати. Крім того, краще відмовитися від вживання їжі на перший час, натомість вживаючи велику кількість гарячого пиття або нежирні бульйони. В різних випадках можуть допомогти і інші прийоми, наприклад:

  • При загостренні гастриту лікарі рекомендують перебувати в лежачому положенні на боці з підібганими колінами. Для більшої ефективності можна покласти холодний компрес на живіт або робити легкий масаж живота. При ускладненнях необхідно випити води і викликати блювоту.
  • При симптомах отруєння позбутися від дискомфорту допоможуть активоване вугілля та інші сорбенти. Потім потрібно відновити водний баланс в організмі рясним питвом.

Препарати

Що пити при болях у шлунку в якості лікування може вирішити тільки лікар. Він же призначає дозування і курс прийому ліків. Однак бувають випадки, коли звернутися до фахівця немає можливості, тоді підбирати ліки потрібно, виходячи з симптоматики:

  • При гастриті або виразці з підвищеною кислотністю шлунка, кислою відрижкою і печінням допоможуть: Гастрал, Анацид, Де-нол, Флакарбін, Алмагель.
  • Коли дискомфорт викликаний неправильним харчуванням, переїданням та іншими факторами прийміть: Гастромакс, Мезим, Омепразол, Циметидин.
  • Полегшити шлункові спазми добре допомагають: Но-шпа, Бесалол, Бускопан.
  • Від нетравлення шлунку і при гастриті зниженій кислотності лікарі виписують: Фестал, Трифермент, Панзинорм, Креон.
 

Дієта

Незалежно від того, які причини появи спазмів, лікування завжди повинно проходити в комплексі з правильним харчуванням. На перший час варто повністю відмовитися від їжі, до тих пір, поки сильний дискомфорт не вщухне. Потім раціон варто складати виходячи з таблиці заборонених-дозволених продуктів:

Можна їсти

Продукти і страви під забороною

рідкі каші – манка, гречана, вівсяна, рисова

свіжа випічка, здоба

вчорашній хліб

жирні, гострі, солоні страви та консервація

овочеві супи

овочі, що викликають метеоризм кишечнику – капуста, бобові

дієтичне м'ясо кролика, телятину, курку

міцні наваристі супи чи бульйони

нежирну рибу

жирне м'ясо

відварені або приготовані на пару овочі

колу, каву, шоколад, какао

Народна медицина

Добре усуває печію, свербіння і запобігає відрижку мед, картопля. Для підняття кислотності шлунка знахарі рекомендують вживати квашену капусту. Для профілактики хронічного стресу, щоб зняти подразнення слизової можна робити чай з чорниці, ромашки, звіробою. Замість знеболювального краще взяти настоянку з гілок і стебел жимолості, яку потрібно робити так:

  1. Чайну ложку жимолості залити склянкою окропу.
  2. Настояти не менше 30 хвилин.
  3. Потім процідити через марлю.
  4. Приймати відвар потрібно по 1 ст. л. 3 рази на день.

Відео

ЧАСТО БОЛИТЬ ШЛУНОК? 8 продуктів ДОПОМОЖУТЬ У ЛІКУВАННІ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!