Красиві візерунки спицями зі схемами та описом

Одним з видів поширеного рукоділля є в'язання. Кожна жінка, яка вирішила досконало оволодіти роботою зі спицями, повинна починати з азів. Спочатку потрібно керуватися простими прийомами, а з часом вийде створювати складні кольорові речі. Освойте базові принципи в'язання.

Схеми в'язання спицями візерунків з описом

Красиві орнаменти на виробах завжди привертають увагу. Кількість всіляких плетінь при роботі спицями важко уявити. Для їх створення використовується два простих типу петлі – лицьова плюс виворітна в різних комбінаціях. Виріб може бути гладким або об'ємним, горизонтальної або вертикальної в'язки, двоколірним або однотонним. Для рукодільниць створені нескладні схеми візерунків для в'язання спицями з описом і фото, завдяки яким кожна порадує близьких красивим светром, шапкою, шарфом.

Прості візерунки спицями з описом і схемами

Початківці умільці часто хочуть пов'язати цікаву модель дитячого одягу для хлопчика, дівчинки або теплий светр собі, але при цьому навіть не знають всіх позначень. У такому разі їм підійдуть базові орнаменти. До простих відноситься панчішна, платочная в'язка, техніка «Рис», виворітні смужки, різні техніки – дірочки, штрихи. Найпопулярніші красиві візерунки спицями з докладними схемами і описами:

  • Панчішна в'язка. Полягає в наборі будь-якої кількості виворітних петель, а потім чергування – ряд лицьових петель поруч з виворітними. Даний зразок є основою всіх основ, його можна зустріти практично в будь-якому виробі з пряжі.
  • Платочная в'язка. Орнамент виходить шляхом в'язання лицьовими петлями. Однак при в'язанні по колу застосовують прийом, при якому провязывают ряд лицьовими петлями, а в наступному ряду переходять на виворітну. Вироби виходять щільними, стійкими до деформації. Краю в таких речах не закручуються.
  • Техніка в'язання «Рис». Часто застосовується для дитячих костюмчиків, тому що малюнок спочатку не складний, а одяг виходить красива. Умовний найпростіший орнамент виходить двостороннього типу, пухкий, еластичний. Техніка передбачає набір парного кількості петель: на першому ряду відбувається чергування однієї лицьової і виворітної, а на другому – навпаки. Далі все повторюється.

Ажурні візерунки спицями з описом і схемами

Естетично виглядають ажурні малюнки, зроблені спицями, як на літніх кофтах (вони виходять легше, ніж бавовна), так і на товстих зимових светрах. Красиві візерунки спицями зі схемами та описом допоможуть кожній майстрині попрацювати над новою річчю. З ними легко перетворити одяг у витвір мистецтва. Ось базові ажурні візерунки спицями зі схемами та описом:

  • Простий ажурний орнамент. Легкий красивий малюнок можна швидко освоїти зі схемами або покроковим описом. Техніка передбачає використання лицьових петель, накидов, петель. Вони провязываются по дві разом з нахилами направо, потім наліво.
  • Мереживний. Варіант підходить для рукоділля спицями або гачком. Мереживо виходить в результаті чергування петель з лицьового і виворітного боку, які провязываются разом з накидами. Зі схемами або докладним описом кожна зможе створювати літні тонкі кофти або прикрасити зимову шаль з об'ємного мохеру.

Ірландські візерунки спицями з описом

Зовсім не нові ірландські орнаменти – арани (аранское в'язання) – включають в себе коси, плетінки, метелики, стільники. Все це різноманіття візерунків допоможе створити красиву річ собі або дитині для холодного часу року:

  • Ірландський №1. Плетіння виглядає як джгут, який можна пов'язати різної ширини. Так, невеликі варіанти провязываются на дві петлі, що перехрещуються в одну сторону в кожному другому ряду. Збільшення кількості рядів зробить джгут об'ємніше, а виріб стане м'якше.
  • Ірландський №2 – «Плетінка». Якщо застосувати цю техніку, вийде оригінальний красивий малюнок. Сенс полягає в чергуванні виворітних петель з лицьовими.

Рельєфні узори для в'язання на спицях

Це кращий вибір для новачків, тому що робити їх дуже просто. Такі способи хороші тим, що малюнок виходить об'ємним, а похибки залишаються непомітними:

  • У вигляді дрібних «сот». Красиві візерунки спицями зі схемами та описом включають в себе малюнок «соти». Така в'язка підійде для вовняної або бавовняної нитки. Загальне число петель – вісім плюс один плюс дві на кромці виробу. В'язати зі схемою і описом легко, варто лише почергово поєднувати лицьові петлі з виворітними.
  • Смужки з ромбів. Тут слід постаратися оптично виділити ромбоподібний малюнок за допомогою того, що ліворуч і праворуч основного малюнка пров'язати частина виворітного ряду гладдю. В'язати потрібно за схемою в двадцять одну петлю.

Схеми для в'язання спицями – візерунки джгути і коси

Об'ємне плетіння можна отримати за рахунок переплітаються між собою кос зі джгутами. Варіантів є багато, але починати краще з простими схемами з описом, як наприклад:

  • Візерунок №1. Переплетення трьох особових на три виворітні зі зняттям петлі створюють оригінальний орнамент. Спочатку шість петель перехрещують направо, а потім стільки ж – наліво.
  • Узір №2. За схемами і описами зрозуміло, що тут поєднуються лицьовий і виворітний ряди. Ширина зразка розрахована на 24 петлі, а у висоту слід повторювати з 1-го по 38-й ряд. Спочатку потрібно чотири петлі схрестити наліво: одна петля виворітного, а три – лицьовими. Потім чотири петлі зв'язати направо: одна петля лицьова, а три – виворітними. Після – 6 петель перехрестити вліво, чергуючи лицьові і виворітні, потім переплести 6 петель і перехрестити вправо.

Красиве вязання спицями – візерунки з перехрещених петель

Зразки візерунків спицями з описом схрещених петель трохи відрізняються від звичайної в'язки. Це особливе поєднання лицьових петель з виворітними, завдяки їм можна отримати дуже гарні речі:

  • Гумка з схрещених петель. У схемі показано чергування однієї лицьової перекрещивающейся петлі з однієї виворітного перекрещивающейся петлею. Всі наступні ряди в'яжуться з таким же нехитрим принципом.
  • Стовпчики з схрещених петель. Схеми візерунків спицями тут гранично прості. У першому ряду слід чергувати через одну лицьову скрещивающуюся петлю з виворітного скрещивающейся. У другому ряду необхідно використовувати дві особових з одного виворітного і однієї виворітного скрещивающейся петлею, продовжуючи черговість до кінця ряду.

Відеоуроки: зразки в'язання спицями з описом і схемами

Прості і красиві візерунки для в'язання спицями допомагають зробити своїми руками одяг, аксесуар, килимок, квітка або іграшку. Початківці рукодільниці і жінки з досвідом прагнуть освоювати нові техніки, додаючи вишукані орнаменти в свою скарбничку. Добірка безкоштовних відеоуроків допоможе кожній швидко освоїти різні способи в'язання спицями. Багато з них ще підійдуть для гачка.

Сітчастий візерунок спицями для початківців

Патентний візерунок спицями. Сітчастий патентний візерунок спицями

Перловий візерунок – дрібний і крупний

В'ЯЗАННЯ СПИЦЯМИ