Як намалювати сімейне дерево: шаблони та програми

Перебираючи дитячі фотографії або слухаючи історії батьків, ви мимоволі можете зацікавитися свого родоводу. Ще в стародавні часи її складали у вигляді сімейного дерева: це зручний варіант подання інформації. Складання родоводу навіть задають у школі до уроку Навколишній світ чи садочку, тому потрібно знати, як створити генеалогічне дерево своїми руками.

Що таке генеалогічне древо

Саме поняття «генеалогічне древо» являє собою список людей, які пов'язані між собою спорідненістю. Перерахування відбувається по ієрархії, заснованої на роках життя людей і те, ким вони доводяться один одному. На стовбурі дерева вказують подружню пару, яка стоїть на чолі роду. Потім розташовують їх дітей, онуків і двоюрідних братів, сестер. Покоління при цьому перебувають на одному рівні. Цей варіант є класичним, коли побудова йде від предків до нащадків.

Крім основного варіанта, як намалювати сімейне дерево, існує ще декілька:

  1. Особисто від себе. В якості гілок виступають батьки, бабусі і дідусі, інші родичі. Це зручно тим, що вказується вся родина по лінії тільки однієї людини. Доповнити ж таке дерево буде вже складно.
  2. Фамільне дерево. У цьому випадку окремо можуть зазначатися родичі по батьківській або материнській лінії, адже прізвища подружжя до одруження були різними.

Як намалювати дерево за шаблоном

В інтернеті існує безліч сайтів на російській і англійській мовах, де ви можете знайти спеціальні шаблони сімейного дерева. Скачавши і роздрукувавши їх, потрібно просто заповнити порожні місця фотографіями родичів відповідно до зазначеного розташуванню. Більш акуратно буде виглядати, якщо скористатися фотошопом. Для цього потрібно відкрити шаблон у цій програмі і вже там вставити фотографії. Рекомендований формат макета – png. Це розширення для картинок, з якими в фотошопі дуже зручно працювати.

Як скласти генеалогічне древо сім'ї

Як же намалювати сімейне дерево? Для цього краще розділити роботу на кілька етапів. Перший крок – дізнатися про всіх генетичних родичів. Це найвідповідальніший етап, адже від кількості відомостей залежить те, наскільки повним буде готова база даних. Якщо раптом ви кого-то пропустіть, то сенс древа буде частково втрачений. Якщо збір інформації пройшов успішно, то залишається вибрати варіант побудови схеми – особисто від себе, від засновника роду або ж відразу кілька прізвищ.

Як зробити родове дерево

Перед тим, як скласти своє генеалогічне древо, варто зробити попередню схему всіх родичів, розподіливши їх за ступеня споріднення. Головне – визначитися з тим, на скільки поколінь тому плануєте зайти. Для власників великої родини краще обмежитися найближчими родичами і не вписувати двоюрідних дідусів і бабусь, в іншому випадку можна розширити родове дерево і зробити в ньому бічні гілки. Вони будуть служити для запису більш віддалених родичів – двоюрідних братів, сестер, бабусь і дідусів.

Понять спорідненості дуже багато: крім кровного, вони відображають шлюбне або ж духовний зв'язок. У першому випадку у людей є загальний предок, у другому – вони одружені, до третього ж відносять такі форми споріднення як, кумівство і побратимство. Основним є кровне – в ньому виділяється кілька ступенів споріднення. Одна з них являє собою покоління, ланцюг яких вже становить лінію.

Така ланцюжок включає стільки ступенів, скільки народжень було в сім'ї, тобто син або дочка – перша ступінь, онук чи онука – друга і т. д. Кожна з них повинна слідувати один за одним по черзі. Виходить, що побудова йде за поколінням – від старшого до молодшого або ж навпаки, у разі виконання схеми особисто від себе. На основної гілки повинні зазначатися всі рідні брати або сестри, бабусі і дідусі, а вже на бічних – двоюрідні чи троюрідні. Так відстань між родичами буде відображати дальність їх спорідненості.

Як побудувати генеалогічне дерево

Якщо приблизна схема зі списком родичів готова, потрібно визначитися, як краще намалювати сімейне дерево. Тут є кілька варіантів:

  1. Класичний, коли внизу стовбура вказується основний носій прізвища. У більшості випадків це подружня пара, наприклад, бабуся і дідусь чи прабабуся і прадідусь (можна зайти і ще далі). Далі вказуються усі їхні діти, онуки та інші родичі по порядку. На основної гілки краще помістити свою лінію, тобто ту, за якою ви прийдете до ваших батьків і конкретно собі. У бічних розгалуженнях будуть розташовуватися двоюрідні та троюрідні родичі.
  2. Особисте дерево. У цьому варіанті основою виступаєте ви самі, тобто укладач родинного дерева. Далі йдуть батьки, бабуся з дідусем по обох лініях і т. д. Це буде основна гілка. На бічних ж варто відобразити рідних сестер чи братів, батьків, їхніх дітей, онуків і т. д.
  3. Дерево родини. Цей варіант більш об'ємний з усіх. Тут можна відобразити відразу кілька прізвищ. Цікавим для самого укладача є відстеження лінії батька і матері. До шлюбу вони носили різні прізвища, але по відношенню до своїх дітей вони мають однакову ступінь споріднення. З цієї причини і цікаво скласти дерево так, щоб одна половина гілок відображала родичів батька, а інша – матері.

Дізнайтеся, як знайти родичів за прізвища.

Як зробити сімейне дерево на комп'ютері

Існують спеціальні програми для складання генеалогічного древа. Одні з них являють собою онлайн-сервіси, де можна замовити або самостійно безкоштовно оформити незаповнений зразок з місцями під фотографії. Залишається тільки додати картинки, скачати і при необхідності роздрукувати. Інший варіант – це завантажити графічний редактор на комп'ютер і попрацювати в ньому. Серед таких програм виділяються SimTree, RootsMagic, GenoPro, Family Tree Builder, GRAMPS. Російським аналогом виступає «Древо життя».

Будуємо (малювання) генеалогічного древа. Програма GenoPro

Кожна з програм має набір певних функцій, що допомагають намалювати, а потім і роздрукувати дерево. У більшості з них вже є приклади шаблонів, які потрібно заповнити. Вони являють собою таблицю з клітинками або ж картинку. Деякі програми навіть пропонують прикріпити не тільки фото, але і аудіо - або відеозапису. Для кожного члена сім'ї пропонується заповнити анкету, де вказуються основні дані про нього аж до опису зовнішності або цікавих фактів біографії.

Огляд БЕЗКОШТОВНОЇ програми Family Tree Builder для створення сімейного дерева.

Як намалювати генеалогічне дерево сім'ї

Починати потрібно з того, скільки і які покоління планується намалювати. Це необхідно, щоб заздалегідь знати кількість гілочок дерева. Після цього етапу скористайтеся інструкцією, як намалювати сімейне дерево:

  1. Намалюйте товстий стовбур, використовуючи при цьому м'який простий олівець, щоб була можливість видалити зайве.
  2. В залежності від виду дерева робіть напис біля основи стовбура, де вкажіть повне ім'я однієї або кількох осіб. Це можуть бути батьки, бабуся з дідусем або ж ваша дитина або ви самі.
  3. Далі трохи вище намалюйте гілочки для інших родичів. Правильно розташуйте їх так, щоб кожне наступне покоління було трохи вище попереднього.
  4. Домалюйте стільки гілок, скільки ще ви знаєте родичів. Враховуйте при цьому розмір вашого листа, щоб помістилися всі родинні зв'язки, які ви хочете вказати.
  5. Після закінчення розміщення всіх рідних зітріть зайві лінії, а потрібні обведіть пожирніше. В кінці оформлення скористайтеся кольоровими олівцями, щоб зробити малюнок яскравіше.

Дізнайтеся, як створюються ляльки з капрону.

Відео

Як правильно скласти генеалогічне древо? (27.05.14)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!