Як обробляти пупок новонародженого

Народження немовляти чекає кожна сім'я. Якщо дитина перший, у батьків виникають питання, як він повинен виглядати, якою їжею його годувати, як дбати, щоб малюк не хворів. Кожній парі корисно знати, як правильно обробляти пупок новонародженого. Доглядати за ним треба обов'язково, щоб прискорити загоєння.

Догляд за пупком немовляти

У деяких випадках малюків виписують до відпадання пуповини, і в цьому випадку батькам варто бути вкрай обережними. При обробленні важливо дотримуватися певних інструкцій, вживати заходів обережності, щоб уникнути занесення інфекції. Як доглядати за пупком немовляти? Ось рекомендації:

  1. Щоб тканини гоїлися швидше, до них повинен надходити повітря.
  2. Якщо використовуються підгузники, їх рекомендується одягати так, щоб не зачіпали ранку. Для цього можна придбати речі з вирізами.
  3. Слід своєчасно міняти підгузки, щоб виключити потрапляння в складку сечі.
  4. Купати дитину потрібно – вода не чинить негативного впливу.

Як довго обробляти пупок новонародженого

Коли молоді мами цікавляться у лікарів, як обробляти пупок новонародженого, іноді забувають запитати про тривалість догляду. Фахівці радять продовжувати процедури близько 2 тижнів – за цей час шкіра встигає затягнутися і зажити. Якщо вона не підсихає, гноїться, кровоточить, важливо звернутися до лікаря. Правильна обробка пупкової ранки у новонародженого – запорука його правильного розвитку.

Скільки разів обробляти пупок новонародженого

Рекомендована кількість процедур – не більше 2 разів на добу. Частіше не варто, щоб не дратувати шкіру. Неможливо визначити заздалегідь, скільки днів знадобиться проводити процедуру – багато залежить від здоров'я та імунітету дитини, правильність догляду. Загоєння починається з підсихання і відпадання решти пуповини. Далі дізнайтеся, чим і як обробляти пупок новонародженого.

Чим обробляти пупок новонародженого в домашніх умовах

Ще недавно лікарі при виписці з пологового будинку радили батькам купати малюка у воді з розчиненим перманганатом калію, після цього мазати зеленкою. Однак є й інші засоби:

  1. Марганцівка, розлучена з водою (кип'яченою, теплою) на око. При приготуванні розчину дивитися на колір – повинна вийти яскраво-рожева суміш. Щоб прибрати нерастворяющиеся кристали марганцівки, розведену рідину рекомендується процідити через марлю.
  2. Перекис. Необхідно капнути трохи перекису на западину і дочекатися, поки не закінчить пінитися. Після цього слід переконатися, що скоринки на поверхні розм'якли, потім прибрати їх ватною паличкою.
  3. Хлорофіліпт. Це засіб рослинного походження, що ефективно використовується для знищення стафілококової інфекції. Діюча речовина Хлорофіліпту – витяжка з листя евкаліпта.
  4. Банеоцин. Це антибіотик у вигляді порошку, який використовується зовнішньо. Банеоцин можна застосовувати для профілактики інфікування і при запальних процесах. У першому випадку препарат рекомендується наносити на рану раз на добу.

Чим обробляти пупок новонародженого з прищіпкою? Дорослі рідко стикаються з цією проблемою, тому що потреба в скобі відпадає ще в пологовому будинку. Якщо немовля виписали до відпадання пуповини, дорослим слід знати, чим обробити пупок новонародженого з прищіпкою. Догляд потрібно проводити тими ж засобами, які описані вище: Хлорофіліптом, Банеоцином, перекисом, розведеною марганцівкою, а також Фукорцином.

Як обробити пупок новонародженого

Якщо ви не знаєте, як правильно проводити процедуру, вивчіть фото, відео або дотримуйтесь рекомендацій:

  1. Викупайте немовляти, висушіть.
  2. Капніть в западину одне з вибраних засобів, наприклад, перекис розведену марганцівку.
  3. Коли складка розм'якшиться, не забудьте оглянути її, розсунути шкірку і прибрати залишки скоринки.
  4. Висушити хворе місце серветкою, використовувати зеленку.

Неправильний догляд за пупковою ранкою

Велика помилка – коли ранка знаходиться під підгузником. У цьому випадку вона мокне, скоринки не висихають, може розвинутися інфекція. Не потрібно боятися доторкатися або ретельно обробляти складку – малюк не відчуває болю, тільки дискомфорт. Не можна використовувати лейкопластир. При найменших запаленнях потрібно звернутися до лікаря. Важливо, щоб у западину не потрапляла сеча.

Відео: обробка пупка новонародженого

Обробка пупка новонародженого

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!