У немовляти зелений стілець

Батьки, у яких нещодавно з'явився малюк, уважно відстежують будь-які зміни, пов'язані з його станом. Без уваги не залишається навіть вміст підгузника. У деяких випадках зміна консистенції, запаху або кольору калової маси може вказувати на наявність певної проблеми.

Коли зелений кал у немовляти вважається нормою

Стілець немовлят часто змінюється протягом першого року життя, при цьому він набуває різні відтінки, стає більш густим/рідким або збільшується його об'єм. Щоб вчасно виявити ознаки відхилення від норми, більшість молодих мам регулярно звертають увагу на вміст підгузників. Такий постійний контроль дозволяє запобігти розвитку різних захворювань, оскільки не нормальний вигляд калу може служити першим симптомом порушення нормального розвитку організму дитини.

При появі у грудничка зеленого стільця немає причин впадати в паніку, оскільки в деяких випадках це є нормою. Після народження малюка меконій (перший кал) в'язкий і має темно-зелений відтінок. Калові маси, що накопичуються в організмі дитини ще в утробі, а виводяться поступово, по мірі вживання материнського молока. Як правило, меконій видаляється з дитячого організму протягом перших 2-3 діб. В цей час випорожнень у малюка дуже мало, так як він їсть поки тільки молозиво.

Починаючи з 4 дня кал малюка стає більш світлим і рідким. Зеленувато-сірі випорожнення свідчать про те, що ШКТ малюка налагоджує свою роботу. Якщо зеленуватий стілець у немовляти не супроводжують інші симптоми, це не вважається відхиленням. На забарвлення калових мас дитини можуть впливати такі фактори:

  • травна система малюка поки не готова виробляти потрібне для якісного перетравлення їжі кількість ферментів;
  • зелені випорожнення нерідко вказують на неправильне харчування годуючої жінки;
  • зеленуватий кал часто з'являється після введення прикорму дитині або вживання мамою нових продуктів;
  • якщо малюк їсть тільки переднє грудне молоко, не добираючись до живильного заднього;
  • колір калу змінюється під час прорізування зубів;
  • дитині не підходить складу суміші, яку йому дають в якості прикорму.

Зелений стілець у грудничка на грудному вигодовуванні

Діти, яких годують грудьми, мають блідий жовтий (гірчичний) або золотистий колір випорожнень. Крім того, може спостерігатися у немовляти зелений стілець, і це не вважається відхиленням. У цей період дитячий рідкий стілець перетворюється в кашоподібну без різкого запаху, іноді в нього з'являються білі грудочки. Доктор Комаровський заспокоює батьків тим, що у маленьких дітей в перші місяці життя можуть виділятися калові маси різних відтінків і це не повинно стати причиною для занепокоєння батьків, якщо іншої підозрілої симптоматики не спостерігається.

Зелений стілець у новонародженого на штучному вигодовуванні

Оскільки немовлята-ті, хто на штучному споживають однаковий набір мікроелементів, що міститься в суміші, відстежити їх якість стільця простіше. Запах, колір і консистенція випорожнень у даному випадку залишаються незмінними. Тим не менш, у зв'язку з перебудовою організму малюків у перші 2 місяці відтінок і структура калових мас може бути змінена: не до кінця сформована травна система іноді не справляється з переробкою надходить їжі. Внаслідок цього у стільці малюка з'являються згустки і слиз.

У немовляти зелений стілець може виникати при переході з однієї суміші на іншу, з-за індивідуальної несприйнятливості будь-яких компонентів. Крім того, зеленуватий відтінок калу іноді вказує на вміст у продукті великої кількості заліза, яке окислюється при перетравленні і здобуває відповідний колір. Якщо такі явища не носять постійний характер, приводу для хвилювання у батьків немає.

Зелений стілець у грудничка на змішаному вигодовуванні

Внаслідок введення прикорму у немовляти відразу змінюється колір випорожнень: він придбає коричневий відтінок. Від кількості твердої їжі, що вживається малюком, прямо залежить різкість запаху і консистенція калу (чим більше, тим густіше). Іноді в калових масах помітні шматочки їжі – цей факт не потрібно вважати відхиленням. Якщо у немовляти зелений стілець, це може бути наслідком вживання певних видів продуктів, наприклад, брокколі.

При яких патологіях з'являється стілець зеленого кольору у грудничка

У маленьких дітей нерідко виникає дисбактеріоз (порушення здорової кишкової мікрофлори). Це закономірно, адже в материній утробі дитина була захищена від будь-яких патогенних бактерій, а при появі на світ зіткнувся з ними, маючи поки ще незахищену травну систему. Здорова мікрофлора у немовляти формується протягом кількох місяців, тому її легко порушити. При цьому з'являється у немовляти зелений стілець. Порушення кишкової мікрофлори відбувається внаслідок:

  • прийому годуючої мамою серйозних препаратів, включаючи антибіотики;
  • попадання всередину організму малюка різних інфекцій (стафілокока, тощо);
  • при штучному вигодовуванні або відстрочене прикладанні до грудей.

Іншою причиною, чому у новонародженого зелений стілець, може служити проблема з ШКТ або іншими органами. Якщо ви не впевнені, що вплинуло на фарбування дитячих випорожнень у зеленуватий відтінок, краще звернутися до лікаря і здати певні аналізи. Оскільки у немовляти тільки відбувається налагодження процесу травлення, важливо своєчасно усунути будь-які патологічні стани, щоб уникнути негативних наслідків у розвитку внутрішніх органів.

Зелений рідкий стілець у грудничка

На дисбактеріоз може вказувати також рідкий стілець. Іноді при цьому у малюка спостерігається пронос у вигляді води: на внутрішній стороні підгузника залишається не кашка, а лише пляма жовтого, коричневого або зеленуватого відтінку. Це є наслідком попадання в організм новонародженого інфекції або вказує на прояв алергічної реакції на продукти, що споживаються годуючої мамою. Якщо таке явище спостерігається довше доби – є привід звернутися до лікаря, оскільки високий ризик зневоднення дитячого організму, що буде супроводжуватися різкими болями.

Зелений пінистий стілець у грудничка

Про виявлення алергії або інфікуванні малюка говорить темно-зелений колір випорожнень, мають пінисту структуру і неоднорідні вкраплення. При збереженні даних ознак протягом як мінімум 3 діб та неспокійному поведінці малюка, негайно зверніться за допомогою до фахівця. Якщо калові маси немовляти супроводжуються навіть незначними кров'янистими виділеннями – це явне відхилення від норми, яке теж вимагає оперативної консультації лікаря. Червона кров в калі свідчить про алергію на молочний білок, а чорна – про кишковій кровотечі.

Відео: кишкові інфекції і зелений колір калу у грудничка

Кишкові інфекції - Школа доктора Комаровського

Відгуки

Ангеліна, 31 рікЯ діток годувала тільки грудьми до 3 місяців, потім перейшла на змішане вигодовування. Періодично з'являвся зелений стілець, але лікар не призначав робити аналізи, оскільки іншої симптоматики типу неприємного запаху, газоутворення, бурчання в животі не було. Раджу почитати, що пише з цього приводу Комаровський.
Оля, 28 роківЯ почала переживати, коли з'явився кислий запах випорожнень дитини, а колір став зеленуватим, причому виключно грудне годування і такого не повинно було бути. Доктор призначив аналізи, підтвердився дисбактеріоз, але оскільки ми вчасно звернулися до лікарні, змогли швидко впоратися з проблемою – я збалансувала своє харчування і все прийшло в норму.
Мар'яна, 24 рокиДоньці і сину вже 8 місяців і коли даю їм прикорм зеленими овочами, кал виходить з відповідним відтінком, тому не переживаю. Якщо малюки не ті, хто на штучному, то зеленуваті випорожнення трапляються вкрай рідко, а ті дітки, хто їсть суміші, частіше стикаються з проблемою, тому краще годувати дітей грудьми – це допоможе їм швидше налагодити травлення.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!