Чому в глушнику багато води: проблема появи конденсату

Волога у внутрішніх компонентах автомобіля – це ознака справного функціонування його основних вузлів. При цьому, немає необхідності хапатися за голову і мчати на найближчу СТО. Адже ні про яке дефекті тут і мови бути не може. Хоча початківці автолюбителі часом шокируются, коли цієї вологи накопичується на пристойну калюжку. Резонне питання: чому в глушнику багато води? Це вже залежить від навколишньої температури, режиму експлуатації та якості палива.

Звідки вода у вихлопній системі авто

Причиною тому є конденсат – рідина, що перейшла з газового стану завдяки охолодженню або стиску. Її поява зумовлена різницею температур: прогрітий зсередини глушник охолоджується не настільки інтенсивно, як ззовні. При цьому волога утворюється тільки після зупинки двигуна. Варто машині стихнути, як у вихлопній трубі почнуть осідати росинки. Взимку скупчується конденсат ще й замерзає. Так крижані нарости поступово збільшуються, утворюючи в глушнику автомобіля пробку.

Фізичні процеси утворення конденсату

Склад палива – це основа, від якої й з'являється волога всередині вихлопної труби. Бензин є сумішшю легких вуглеводнів. При згорянні вони утворюють безліч газоподібних речовин, включаючи водяні пари. Незважаючи на якість палива, волога в глушнику буде завжди. Але «преміальний» бензин виділяє менше води, ніж дешевий. При певній температурі повітря ці пари осідають. Так утворюється конденсат: вихлопна труба швидко охолоджується зовні, але тепле повітря ще надовго залишається всередині.

Чому збирається багато води в глушнику

Помітивши конденсат, що капає з вихлопної труби, недосвідчений власник автомобіля або панікує, або дивується. Поспішати при цьому на найближчу СТО – не сама продумана ідея. Скупченню вологи у внутрішній частині труби сприяють декілька чинників. З ними потрібно розібратися детальніше:

  • їзда взимку – різниця температури зовні глушника і всередині нього дає про себе знати;
  • рідкісне використання автомобіля – короткі нетривалі поїздки загрожують підвищенням конденсату;
  • сучасні очищення вихлопних газів – їх пристрій спричиняє побічні ефекти.

При їзді взимку

Холодна пора року – найкраща умова для формування конденсату в глушнику. Температура повітря зовні вихлопної труби набагато нижче, ніж усередині неї. Так волога не випаровується, а осідає в рідкому стані. Автоматичний прогрів автомобіля частково вирішує проблему з конденсатом. Але волога все одно залишається на холодних компонентах випускної системи, адже обороти на холостому ходу не настільки великі, щоб видути її потоком газів. Тому вода осідає всередині глушника, накопичуючись з кожним новим обігрівом.

При нечастому використанні автомобіля

Чим коротше поїздки, тим гірше прогрівається глушник, а це означає менш інтенсивне випаровування вологи. Вона буде осідати всередині вихлопної труби у великих обсягах, ніж при тривалій експлуатації. Власники автомобілів, що здійснюють тривалі поїздки, відчувають менше труднощів з конденсатом в глушнику. Чого не скажеш про тих, хто користується своїм залізним конем тільки для коротких вилазок «будинок-робота-будинок».

У машинах з сучасною системою очищення вихлопних газів

З-за каталізатора (система викиду шкідливих елементів) конденсат може текти прямо під час їзди на автомобілі. З циліндрів виходять безліч речовин, які направляються у випускний колектор. Процес супроводжується виділенням оксидів азоту, чадного газу, несожженных вуглеводнів, вуглекислого газу, кисню і води. Тільки три останніх елементи є нешкідливими для людини. Всі інші надходять у каталізатор автомобіля, де окислюються платиною та паладієм. Так утворюються вуглекислий газ і водяна пара. Останній і залишається всередині глушника.

Небезпечний конденсат в авто

Волога, що осіла в глушнику – ознака справної роботи внутрішніх систем автомобіля. Подібне явище хоч і не несе в собі радикальної небезпеки, але закривати очі на це, було б необачно. Головна тому причина – корозія. Фахівці на вітчизняних СТО стверджують, що вихлопні гази мають не менш агресивним впливом, ніж конденсат. Але вода в глушнику авто все ще залишається потенційною загрозою, рівно як і будь-яка рідина для металу. Це ж стосується і бензобака, двигуна, салону – в цих місцях волога часом накопичується в таких же обсягах, як і в глушнику.

Крім того, що вода буде ефектно розбризкуватися з вихлопної труби, власник автомобіля до того ж зіткнеться з банальним незручністю. Під час поїздки мало хто проігнорує булькаючі і «плюються» звуки, що видаються глушником, а в холодну пору року з'являється додаткова неприємність – крижана пробка. Заморожений конденсат може просто перекрити вихід для вихлопних газів, з-за чого машина не зрушиться з місця.

Якщо тече вода з вихлопної труби на прогрітому двигуні

Волога може потрапити з баку з пальним всередину інших систем автомобіля. Якщо горловина кришки для затоки масла забруднена білим нальотом, то конденсат присутній і в самому двигуні. При пошкодженнях прокладки аналогічні сліди залишаються і поруч з клапанами. Такий же вид може мати змішаний з маслом антифриз. У будь-якому випадку, волога в двигуні – це ризик його підвищеного нагріву.

Джерело проблеми криється в дірявих деталі автомобіля, але якщо ці ушкодження не виявлені навіть при ретельному огляді, то турбуватися ще рано. Конденсат може з'явитися через змішування води та олії на двигуні. Позбутися від нього допоможуть звичайні видалення вологи. При взаємодії з водою ці речовини вступають в хімічну реакцію. Так утворюються сполуки, згоряють під час роботи двигуна без шкоди для нутрощів автомобіля.

Якщо капає чорна рідина

Занепокоєння починається з того моменту, коли конденсат, що витекла з вихлопної труби, переливається незвичайним відтінком. Він може бути чорним, синім, а часом і жовто-зеленим. Але колір вологи з глушника не повинен дивувати автовласника. Навпаки, цей відтінок дасть розуміння про природу проблеми:

  • Деякі деталі автомобіля сильно зношені. Можливо, підтікає масло або охолоджуюча рідина забарвлює вологу з глушника в незвичайний колір.
  • Дешеве неякісне паливо з високим вмістом присадок. Останні, як правило, не згорають, а виходять з глушника разом з конденсатом.
  • Висока концентрація сажі в бензині забарвлює вологу в жовто-зелений колір.
  • Всередині глушника осіла сажа, з-за якої з вихлопної труби капає чорна вода.

Причина кольорового конденсату виявляється тільки шляхом діагностики. Попередні висновки можна зробити і щодо самостійного огляду автомобіля:

  1. Перевірити склад конденсату. Добре прогрів двигун, необхідно закрити вихлопну трубу щільним папером. Після чого цей лист відкладається просохнути в теплі. Якщо на ньому залишилися жирні плями, то це свідчить про витік масла.
  2. Оглянути простір під капотом. Всі увагу необхідно сконцентрувати на пошуку масляних плівок. При такій поломці будь-яка людина, що стоїть поруч з автомобілем, почує характерний маслянистий запах протікання.
  3. Оглянути свічки запалювання. Одна або навіть декілька з них зовні можуть виглядати ідеально чистими. Це вірна ознака того, що на неї/них потрапила охолоджуюча рідина.
  4. Перевірити шкалу масла і антифризу. Перевитрата цих компонентів призводить до протікання.
  5. Проконтролювати стан двигуна. Його перегрів може бути пов'язаний з течею у внутрішніх системах транспорту.
  6. Знайти нового постачальника палива. Якість бензину з іншого автозаправки може разюче відрізнятися від колишнього.
  7. Не уникати візитів на СТО. Фахівці пристойного автосервісу побачать те, на що більшість водіїв просто не звернуть уваги. Самостійна діагностика деталей не гарантує яких-небудь результатів, обслуговування машини слід довірити досвідченим професіоналам.

Якщо йде білий дим з глушника і вода

Це ознака вологи, накопиченої всередині бензобака. Звідти рідина потрапляє у вихлопну трубу, на свічки і паливний насос. Таким же чином вона може виявитися і у двигуні автомобіля. Причина проблеми – низькосортне паливо, яке продають на старих, малих або дешевих заправках. Щоб цього уникнути, потрібно поцікавитися ціною бензину. Якщо його вартість на конкретній АЗС нижче среднегородских значень, то не все так райдужно.

На такий крок наважуються лише при поставках пального з октановим числом, штучно підвищеним за рахунок додавання присадок. Перевірені заправки від відомих компаній однозначно надійніше. Але навіть низькоякісний бензин кардинальна не перешкода, якщо наповнювати їм повний бак. Так для вологи фізично не залишиться місця, де вона могла б утворитися. В іншому випадку ризик появи конденсату всередині циліндрів значно зростає.

Як не допустити появи рідини у вихлопній трубі

Будь то автомобіль класу люкс або старенька машина – від законів фізики не захистить, конденсат утворюється у всіх. Те ж саме стосується і якості бензину – волога буде у всіх марках, нехай і в різних обсягах. Але якщо вода потрапила в глушник, то слід дотримуватися діючих рекомендацій. Перевірені часом і практикою, вони допоможуть позбавитися від конденсату:

  1. Зберігати машину всередині гаража при настанні холодів. Багато автовласників воліють залишати свій транспорт на морозі, не бажаючи витрачати час на ходіння від будинку до гаража – взимку це брутальна неповага до своєї машини. Якщо вночі припаркувати її в тепле приміщення (наприклад, гараж), то з ранку прогрів займе менше часу.
  2. Автопрогрев. Ця функція доступна в більшості сучасних автомобілів. Важливо грамотно налаштувати її, щоб разом з машиною прогрівся і її глушник. Інакше немає жодних гарантій, що навіть при активації цієї системи вихлопна труба не буде забита зледенілим конденсатом. Це стосується машин з інжекторами, так і з карбюраторами – правда, останні прогріваються повільніше.
  3. Звертати увагу на місце паркування. Якщо автомобіль стоїть на ухилі в бік його глушника, то вода з нього випливає швидше.
  4. Влаштовувати хоча б щотижневі тривалі поїздки. Це дієва профілактика від формування крижаної пробки із замерзлої вологи.
  5. Утеплити вихлопну трубу автомобіля, якщо немає ні гаража, ні функції прогріву. Для цього підійдуть негорючі теплоізолятори або рідинний підігрів.
  6. Змінити АЗС. Неякісне паливо також сприяє утворенню конденсату всередині глушника.
  7. Просвердлити крихітний отвір у резонаторі. Старий і неоднозначний спосіб, що забезпечує вільний відтік води. Мінус цього способу – це ж отвір послужить каталізатором для розвитку корозії.

Відео

Як позбавитися від КОНДЕНСАТУ в глушнику

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!