Розведення раків у домашніх умовах. Умови для вирощування раків на продаж в ставку або акваріумі

Слабка конкуренція і стабільний попит на раків гарантують гарний прибуток для тих, хто вирішив зайнятися розведенням членистоногих. Бізнес не вимагає серйозних матеріальних вкладень, його організація – не така вже складна задача. При грамотному підході діяльність незабаром почне приносити прибуток.

Розведення раків як бізнес

Масштабне вирощування членистоногих на території нашої країни не поширене. На споживчий ринок раки потрапляють в більшості випадків з природних водойм, що веде до зниження кількості природних особин. Попит на смачне делікатесне м'ясо залишається незмінно високим. Це робить бізнес з розведення раків привабливим з точки зору фінансів. Основні витрати потрібні на початковому етапі, коли потрібно придбати обладнання, самих особин і облаштувати місце для них.

Ферма з розведення раків

Сучасна ракова ферма – це спеціальні криті басейни з підігрівом. Велика кількість корму і тепло дозволяють вирощувати тварин набагато швидше. Якщо ставок має площу всього близько 50 кв. м, то ферма з розведення раків може займати до 1000 кв. м. Для облаштування ракової «плантації» власнику знадобиться придбати кілька басейнів. Для цієї мети часто використовують поліпропіленові чаші.

Ферми є максимально рентабельним, але не єдиним способом розведення членистоногих. У приміщенні встановлюють акваріуми з підтримкою постійної температури. Ферма буде менше площі, чим ставок, але тварини ростуть швидше. Процес линьки раків проходить 3 рази за рік при акваріумної посадці, тоді як у природі вони змінюють панцир 1 раз за 12 місяців. Часта линька – найкраще свідчення зростання членистоногих.

Якщо ви думаєте, як розводити раків в домашніх умовах з мінімальними вкладеннями, то варто розглянути варіант ферми з штучного або природного ставка. Природне утримання тварин не вимагає спеціалізованого обладнання, витрати підприємця будуть невеликими. Перший дохід від такого бізнесу буде отримано нескоро, адже членистоногому знадобиться кілька років, щоб досягти товарної ваги.

Породи для розведення раків

Успішність бізнесу залежить від правильно обраної породи раків для розведення. Найцікавішими з економічної сторони різновидів вважаються:

  1. Кубинський блакитний. Це порода членистоногих, виведена штучно. Основна особливість виду – швидке зростання. Вже через один рік особини досягають дорослого ваги. Для кубинських блакитних потрібні водойми з жорсткою водою і піщаним дном. Раціон цих особин не відрізняється від будь-яких інших видів.
  2. Австралійський красноклешневый рак (АККР). Ця порода підходить для розведення тільки в закритих водоймах з додатковим підігрівом. Попит на цей вид дуже високий, так як австралійські красноклешие відрізняються найбільшою кількістю м'яса. Харчування австралійських членистоногих різноманітно: мертві риби, хліб, водна рослинність підходять для їх раціону.
  3. Узкопалый (долгоногий). Ця порода швидко розмножується, прекрасно почуває себе в відкритих і штучних водоймах.

Розведення раків в домашніх умовах

Стабільний дохід, який забезпечує високий попит на членистоногих, робить розведення раків у домашніх умовах вигідним заняттям. Містити річкових і озерних членистоногих можна в різних умовах: максимально наближених до природних чи штучно створених для найкращого розвитку і швидкого зростання. Важливо правильно вибрати спосіб, як вирощувати раків, забезпечити їм оптимальні зручності для росту і розмноження.

Розведення раків у ставку

Для вирощування тварин знадобиться природне або штучне водоймище на дачі. Розведення раків у ставку вимагає піщаного або глинистого дна, наявності мулу. Слід продумати систему водопостачання та водовідведення. Такі умови допоможуть виростити великий обсяг членистоногих, природна озерна середовище позитивно впливає на адаптацію тварин. Метод розведення особин має істотний недолік: взимку вони засинають і припиняють ріст.

Розведення раків в акваріумі

В невеликих обсягах розведення раків в акваріумі – відмінний варіант. Можна задавати постійну температуру, сприятливу для росту і розмноження, тварини не впадають в сплячку, а постійно набирають масу, їх зручно виловлювати для продажу. До мінусів акваріумного розведення відноситься подорожчання собівартості продукції за рахунок витрат на опалення та обмеження площею приміщення. Також турбот при такому способі утримання додається: акваріуми слід чистити.

Вирощування раків у підвалі

Чистий і сухий підвал, без грибка і шкідників підійде для розміщення ракової ферми. На полицях розміщують акваріуми з тваринами. Ці умови вмістити велику кількість особин не дозволять, але для невеликого виробництва підвального приміщення вистачить. Вирощування раків у підвалі має свої переваги:

  • для життєдіяльності особин взимку вистачає природної температури приміщення;
  • немає необхідності інтенсивного світла, використовується одна лампочка на всю площу.

Розведення раків в УЗВ

Установка замкнутого водопостачання (УЗВ) – це ідеальне рішення для того, щоб розвести членистоногих. Фільтрована, що підігрівається і аэрируемая вода – найкраще середовище для гарного росту. Розведення раків в УЗВ вимагає наявності приміщення, температура якого взимку не буде опускатися нижче 1 градуса тепла, в ідеальних умовах – нижче 15 градусів. Вирощування раків в УЗВ набуває все більшу популярність з-за високої рентабельності і постійного доходу.

Технологія розведення раків

Вирощування членистоногих – це процес, який вимагає дотримання певної технології. Тільки виконуючи рекомендації фахівців, підприємець може розраховувати на хороший результат своєї діяльності. Технологія розведення раків включає такі стадії:

  1. У підготовлені ставки, акваріуми або ємності поміщають дорослих особин. Їх можна відловити або купити у інших господарств.
  2. При температурі вище + 7 градусів тварин потрібно годувати свіжим або вареним кормом (добова норма – 2% від маси тіла членистоногого).
  3. При появі річних особин їх відловлюють і пересаджують , використовуючи іншу водойму.
  4. На другому або третьому році життя членистоногі досягають товарної маси, їх можна продавати.

Обладнання для розведення раків

Щоб ракова ферма була високорентабельною, слід створити максимально комфортні умови для зростання членистоногих. Забезпечити зручне середовище проживання допоможе наступне обладнання для вирощування раків:

  • Теплиці. Для підтримки певної температури використовують не тільки промислові, а й найпростіші теплиці.
  • Повітряний компресор. Пристосування допоможе запобігти застою води.
  • Оксидатор. Це пристрій призначений для запобігання кисневого голодування тварин в ємності, де вони зимуватимуть.
  • Система фільтрації. Для видалення залишків їжі та процесів життєдіяльності недостатньо своєчасно міняти воду. Фільтр необхідний для формування сприятливого середовища проживання, в якій особини досягають потрібних розмірів.

Як містити раків в домашніх умовах

Членистоногі схильні до канібалізму, тому слід попередити неприємні ситуації. Зміст раків в домашніх умовах вимагає відселення дорослих і великих особин. Для цього використовується окремий водойма (акваріум). Інакше дорослі членистоногі можуть знищити слабкий молодняк. Сильні особини набагато легше звикнути до нової обстановки, а ось молодь більш чутлива до змін і може загинути при переселенні.

Скільки ростуть раки

Відповісти, скільки зростає рак, складно. Швидкість росту членистоногого залежить від безлічі чинників – таких, як:

  • температура і склад води;
  • вид та кількість корму;
  • щільність особин у водоймі;
  • вид раків.

При умовах, наближених до природних, особини виростають до нормальних розмірів за 4 роки. При більш сприятливому навколишньому середовищі цей процес прискорюється. При вирощуванні тварин в умовах акваріума вже через рік можна отримати членистоногих, готових до продажу. Займатися ними доведеться весь рік: чистити акваріуми, заготовляти корм і розсаджувати особин і т. д.

Розмноження раків в домашніх умовах

Для успішного втілення ідеї розлучення тварин слід уважно вивчити умови їх розмноження. Злучатися особини починають ранньою восени. Для розмноження раків в домашніх умовах потрібно 2 самки і 1 самець. Коли самок буде 3 і більше, самець може з'їсти одну з них. Рачью ікру розгледіти не можна, вона надійно укрита під панциром. Тільки до кінця весни ікринки перемістяться ближче до хвоста. Личинки після вилуплення теж якийсь час знаходяться під хвостом. Так природа оберігає потомство від можливих небезпек.

Чим годувати раків в домашніх умовах

Для живлення членистоногих підходить рослинна і тваринна їжа, яку можна купити в спеціалізованих або звичайних магазинах. Годувати раків у домашніх умовах можна такими продуктами, як:

  • личинки комарів;
  • дощові черв'яки;
  • картопля;
  • водорості;
  • овочі;
  • м'ясо;
  • пшениця, ячмінь та інше зерно;
  • спеціалізований корм для членистоногих;
  • равлики;
  • риба і мальки;
  • морква;
  • комахи.

Як доглядати за раком в домашніх умовах

Як і всі живі істоти, раки можуть хворіти і гинути. Причиною цьому служать інфекційні або інвазійні хвороби. Щоб уникнути загибелі членистоногих, потрібно правильно доглядати за раком в домашніх умовах. Причини розвитку захворювань наступні:

  • перепади температури;
  • багато корму;
  • недостатнє очищення води;
  • несприятлива обстановка.

Відео: бізнес по вирощуванню раків

Розведення раків. Ідея малого бізнесу

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!