Що повинна робити хрещена перед і на хрестинах. Обов'язки хрещеною і подарунки для дівчинки або хлопчика

Хрестини – доленосна подія для кожної дитини, батьків. Це набуття духовного спокою, цілісності духу, надійна божа захист людини. До того ж, у малюка з'являються другі батьки, готові завжди надати допомогу і сприяння. Особливо цінні в подальшому житті обов'язки хрещеної мами.

Хрещена мама

Перш ніж дати згоду охрестити дитину, жінка повинна прийняти велику відповідальність, покладену на її плечі. Важливо розуміти, що значить бути хрещеним, а не поверхнево слідувати традиціям православ'я. Вибирати підходящу кандидатуру обов'язково з вірою в серці і повною відповідальністю. Це може бути родичка або подруга, не обов'язково заміжня, але віруюча і зразкова. Якщо вона не хрещена, важливо перед доленосним для малюка днем хреститися, обов'язково причащатися.

Обов'язки хрещеної матері

Не варто проводити співбесіду і кастинг на роль друге батьків. Необхідно просто зробити висновок, яке ставлення претендентів до Бога, оточуючим людям та всьому живому. Якщо мама дитини думає, що хресні повинні тільки купувати хрестик і крижму, а потім брати участь у церковному обряді, і на цьому участь у долі нового людини закінчується, то сильно помиляється. Духовне виховання і розвиток дитини – ось що повинна вміти робити хрещена мама протягом життя. В даному випадку мова йде про такі обов'язки хресних батьків:

  1. Весь час бути поруч з дитиною, допомагати в складних ситуаціях.
  2. Вчити молитвам і просто розповідати про Бога, його ролі в житті кожної людини, спільно відвідувати церкву.
  3. Щороку вітати з днем народження, робити подарунки на день Ангела.
  4. Регулярно причащатися, залучати до обряду хрещеника/хрещеницю.

Скільки разів можна бути хресною

Кожен православний людина може взяти участь у цьому церковному обряді, причому необмежену кількість разів, якщо про це попросять батьки малюка. Правдиве і усвідомлене рішення тільки вітається. Ще одне важливе питання, що турбує перед таїнством, хто може бути хрещеними, згідно з церковним писанням? Покласти на себе обов'язки можуть усі віруючі родичі і друзі, наприклад, старший брат, сестра, подруга, друг, дідусь, бабуся, навіть вітчим. Не можуть бути хрещеними:

  • невіруючі;
  • служителі церкви;
  • люди іншої віри;
  • нехрещені;
  • психічно неврівноважені люди;
  • біологічні батьки.

Хрещення дитини - правила для хрещеної мами

Хрестильне рушник і одяг робить або купує майбутня хрещена, причому це обов'язковий етап підготовки до майбутнього таїнства. Крім того, попередньо жінці необхідно причаститися і сповідатися, в день хрестин обов'язково мати на грудях хрестик. Є й інші правила хрещення дитини в православній церкві, які важливо включити в обряд.

Хрестини дівчинки - правила для хрещеної

Для дівчинки важливо наявність духовної мами, оскільки вона перша після мами й тата дитини несе за нього відповідальність. Одна справа хрестити немовля, і зовсім інша – стати для підростаючої людини опорою, підтримкою, духовним наставником у житті. Обов'язки хрещеної матері при хрещенні дівчинки такі:

  1. Перед початком таїнства читати напам'ять молитви про дитину, серед них «Символ віри».
  2. Одягнути на хрестини скромне довге плаття, пов'язати голову хусткою.
  3. Взяти на руки хрещеницю після занурення в купіль, одягнути в одяг білого кольору.
  4. Тримати на руках хрещеницю під час проходження навколо купелі за священиків, при читанні молитви, процесії миропомазанья.

Хрестини хлопчика - правила для хрещеної мами

Під час хрестин хлопчика важливу роль відіграє не тільки хрещена мати, але й батько, який в майбутньому надасть йому духовну підтримку у всьому. Основні обов'язки хрещеної матері при хрещенні хлопчика ідентичні, як і при проведенні церковного обряду дівчинки. Єдина відмінність полягає в наступному: після занурення в купіль малюка бере на руки хрещений батько; також хрещених хлопчиків священик носить за вівтар.

Молитва на хрещення дитини для хрещених

Під час процесії батюшка залишає пам'ятку, що хресні повинні робити: вголос тричі проказати молитву «Символ віри», «Отче наш», «Богородице Діво, радуйся», «Царю Небесний», відповісти чесно на кілька традиційних питань про віру. Кожна молитва для хрещених при хрещенні дає потужний енергетичний заряд, сприяє здобуттю дитиною благодаті.

Що дарують на хрестини дівчинки

Що повинна робити хрещена після завершення таїнства? Купити і подарувати своєму хрещеникові або хрещениці пам'ятний подарунок. Ось тут і виникає проблема з вибором відповідного презенту. Так що дарує хрещена на водохреща дівчинки?

  • срібний або золотий хрестик;
  • божий образок;
  • іменну ікону Ангела Зберігача;
  • срібну ложечку.

Що купує хрещена на хрестини хлопчика

Для майбутніх чоловіків теж існують певні вимоги до подарунків. Цьому необхідно знати, що потрібно на хрестини хлопчика, щоб при таїнстві не бути захопленою зненацька. Ось що повинна робити друга мама:

  • купити білу розлітайку, ковдрочку, рушник;
  • піднести в дар Біблію, іменну ікону;
  • зробити інший пам'ятний презент.

Що повинна робити хрещена мама

Якщо жінка має своїх дітей, племінників, молодших братів і сестер, вона не повинна забувати про власні хрещеників. Є низка повір'їв і прикмет, для чого потрібні хрещені батьки. Ось що зобов'язана робити хрещена до останнього дня життя:

  1. За хрещеника щодня молитися, просити для нього в Бога світлий шлях.
  2. Відвідувати з ним церква, причащатися, сповідатися.
  3. Брати участь у духовному становленні, зростанні і розвитку.
  4. Стати в його свідомості зразком для наслідування.
  5. Взяти на себе всю відповідальність за дитину, якщо кровні батьки помруть.

Відео: що потрібно знати хрещеним батькам перед хрещенням

"Одним словом" Обов'язки хресних батьків

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!