Блок живлення для стрічки світлодіодів

Стрічка зі світлодіодами – світлотехнічне пристосування, призначене для підсвічування-декору у домі, кафе, на рекламних щитах. LED-пристрій зроблено з пластику, на який прикріплюють світлодіоди. Напруга блоків живлення для світлодіодної стрічки становить 12В або 24В. Іноді використовують трансформатор, призначений для комп'ютера. БЖ виробляють з вбудованим захистом-автоматом, яка рятує від перевантаження мережі і короткого замикання.

Види блоків живлення

Джерело, який дозволяє відрегулювати мережеве напруга для підсвічування світлодіодами, поділяють на кілька типів:

  1. Компактний БЖ. Це пристрій має маленькі розміри, небагато важить, тому найчастіше його використовують для декору в житлових приміщеннях. Проводиться у водонепроникному корпусі. Основним мінусом компактного трансформатора є невисока потужність.
  2. Блок в герметичній коробці з алюмінію. Являє собою великогабаритне пристрій з великою масою. Його потужність може становити більше 100 Ватт. Враховуючи розміри БЖ, його часто застосовують для декору на вулиці (стійкий до впливу вологи, температурних перепадів).
  3. Відкритий провідник. Може мати різну потужність. Цей трансформатор виграє низькою вартістю. Мінуси: БП відкритого типу дуже громіздкий, важкий.

Блоки живлення для світлодіодної стрічки бувають трансформаторними та імпульсними:

  1. Трансформаторний БЖ знижує напруга до 12 В з стандартних 220 В. За допомогою спеціального фільтра здійснюється згладжування пульсуючого напруги. Головною перевагою цього трансформатора вважаються його елементарна конструкція і розв'язка від електричної мережі змінного струму. Мінуси: великий розмір, не справляється з перепадами напруги.
  2. Імпульсний блок теж працює на трансформаторі. Відрізняється тим, що функціонує на високій частоті, характеризується невеликими габаритами і масою. БЖ цього типу підключається до електромережі 220 Вольт, як і трансформаторне пристрій. Недоліки: дуже погано переносить роботу «вхолосту», перевантаження. Плюс його схема важко піддається ремонту.

Як підібрати блок живлення для світлодіодної стрічки

Якщо для конструкції зі світлодіодами вибрати неправильний трансформатор, то це може призвести до пошкодження світлотехніки і навіть стати причиною пожежі. Часто можна відшукати контролери, що виробляють стабільні показники напруги, які не можна змінити. Це не впливає на параметри яскравості світлодіодів, а навпаки, робить простіше роботу провідника. Міні-трансформатор повинен бути налаштований на показники обраної світлодіодної стрічки – щоб уникнути проблем з напругою.

Дуже важливо придбати або зробити самостійно такий провідник, який буде збігатися з усіма умовами певної схеми і грамотно використовувати. Як вибрати блок живлення для світлодіодної стрічки? Для грамотного вибору потрібно розрахувати:

  • робоча напруга;
  • вхідну і видавану потужність.

Як розрахувати потужність

При розрахунку потужності необхідно враховувати довжину світлодіодного пристрою. Для вибору пристрою з потрібними показниками потрібна інформація про споживання одного метра стрічки. Розглянемо на прикладі, як виконати розрахунок потужності блоку живлення. Ви вибрали джерело освітлення типу SMD 5050 з 30 діодами, його довжина становить 5 м. Розрахунок:

  1. Показники потужності для одного метра стрічки множаться на довжину світлотехніки (5х7,2 = 36).
  2. Виходить, що 5 метрів будуть «з'їдати» 36 Ватт.
  3. Слід пам'ятати про те, що потужність трансформатора потрібно вибирати з запасом. У наведеному прикладі краще купити БЖ на 40 Ватт.

Як підключити

Підключити блок просто. Якщо декоративна підсвітка буде встановлюватися у процесі зведення будівлі, то краще підвести електропроводку максимально близько до місця, де буде розміщена стрічка. Встановіть там розетку. Коли така можливість відсутня, варто заздалегідь придбати кабель необхідної довжини. БЖ повинен бути обладнаний штепселем, який буде підключатися до мережі (якщо такого немає, то його виготовляють власноруч).

Схема монтажу

Етапи приєднання:

  1. Беремо кабель потрібної довжини. Жила перерізу – мінімум 1,5 мм.
  2. З одного боку кабелю встановлюються дроти, які зачищають від ізоляції на 3 мм, з іншого – вилка для включення в електромережу.
  3. Провід коричневого кольору підключається до фази (гніздо L), синій – до нуля (гніздо N).
  4. Кінці кабелю треба закріпити за допомогою гвинтів.
  5. Підключають провідник. Якщо планується приєднання декількох стрічок відразу, то у нього повинна бути гарна потужність.

Як зробити блок живлення 12 вольт своїми руками

Будь-який бажаючий самостійно зробить провідник, який стане в нагоді для роботи пристрою зі світлодіодами. Щоб сконструювати БП на 20 ланок знадобляться:

  1. Блок на 12 Вольт, здатний передавати електричний струм на 1 Ампер.
  2. Мікросхема 7812 для радіатора.
  3. Діодний міст з наявністю конденсатора.
  4. Підготовлені пристрою з'єднують за класичною схемою. Залишилося тільки підключити саморобний провідник. Деталі БП при бажанні поміщають в корпус від стандартного маленького трансформатора.

Відео: підключення світлодіодної стрічки до блоків живлення

Під'єднати БП може кожен бажаючий. Головне – точно дотримуватися інструкції. Завдяки відеоролика ви зрозумієте, як правильно живити світлотехніку, які дії виконують для правильної і безпечної роботи освітлення. На відео детально показаний процес підключення блоку для світлодіодної стрічки. Відеоінструкція доступно роз'яснить особливості кожного етапу робіт.

Підключення світлодіодної стрічки до блоків живлення

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!