Як навчитися кататися на роликах

Ви не любите займатися спортом, але хочете зберегти гарну фігуру? Займіться роллерблейдингом – катанням на роликових ковзанах. Ви не будете прив'язані до часу, як для ранкової зарядки або відвідування спортивних залів. Це і спорт, і веселий активний відпочинок одночасно. Він підходить для всіх.

Як навчити дитину кататися на роликах

Купуємо для дитини ролики з кріпленням до взуття і комплект захисту. Почнемо навчання:

  1. Придивляємося до майданчика, де буде проходити навчання дитини. Потрібна гарна рівна асфальтна поверхня, розташована подалі від автомобільних доріг.
  2. Щоб уникнути наслідків для здоров'я вашого чада, необхідно надягнути повну захисну екіпіровку поверх одяг.
  3. Допомагаємо прийняти основну стійку: ноги – на ширині плечей, одна при цьому трохи виставлена вперед, коліна злегка зігнуті.
  4. Далі експериментувати: похитування вліво і вправо, відривання ніг по одній від землі. При падінні вчимо вставати: один коник повинен стояти усіма чотирма колесами, двома руками спертися перед собою. Далі дитина повинна підтягнути другу ногу, поставити її перпендикулярно першій всіма колесами і спробувати піднятися.
  5. Навчання руху: п'яти необхідно ставити разом, а носки нарізно, трохи нахилити корпус вперед і починати рух. Щоб зупинитися, треба носи ковзанів повернути так, щоб вони почали сходитися, і випрямити корпус.
  6. При русі слід робити послідовно кроки – це основа техніки руху на роликах. Необхідно контролювати ситуацію, поки дитина не почне рухатися впевнено.

Самостійне катання на роликах

Перед тим, як навчити дитину катання на роликових ковзанах, треба для початку оволодіти ними самому, щоб поради стали йому зрозуміліше. Так і разом займатися значно веселіше, ніж бігати по майданчику за дитиною. Як навчитися кататися на роликах дорослій людині? Необхідно надіти захисне спорядження, щоб уникнути можливих травм. Пояснювати, як це важливо дорослій людині, не треба.

Як кататися на роликах з нуля

Техніка катання на роликах проста. Необхідно виконувати наступні прості вправи:

  1. Відірвати ноги по черзі від асфальту і котитися кожної якомога довше. Зробити крок, і ролики пройдуть самі вас, потрібно лише ловити рівновагу. Корпус тримати нахиленим вперед, ноги – зігнутими в колінах. Відштовхуватися послідовно всіма колесами кожного коника.
  2. Для швидкого звикання до роликів необхідно виконувати переміщення в позі «ноги на ширині плечей». Кожна нога послідовно переміщається паралельно другий без відриву роликів від поверхні асфальту. Розкачуватись так вперед-назад, збільшуючи швидкість руху, поки не відчується впевненість.
  3. Дві схожі техніки: «Змійка» і «Лабіринт». У першому випадку треба розставити невеликі предмети на одній лінії через 1-1,5 м, у другому – через 2-3 м по майданчику, і спробувати об'їхати їх. Ноги тримати на ширині плечей, потім пробувати зблизити їх. Швидкість збільшувати поступово, при цьому треба працювати корпусом і не кататися з прямими ногами!
  4. Ускладнювати руху пробіжками, перескоками з однієї ноги на іншу, відриваючи обидві ноги від асфальту, підстрибуванням з двох ніг. Відштовхуватися при цьому всіма колесами і намагатися для збереження стійкості приземлятися на ноги так, щоб одна була на полконька попереду іншої.

Як гальмувати на роликах

Перед тим, як навчитися добре кататися на роликах, освоюємо техніку гальмування:

  • Поворотом: під'їжджаючи до місця зупинки, розвернутися. Для цього опорною ногою продовжувати їхати вперед, а другу поставити під прямим кутом до неї і з'єднати п'яти разом.
  • Штатним гальмом (гальма частіше розташований на правому черевику). Виставити праву ногу вперед, тримаючи тіло рівно. Уникати при цьому розвороту.

Трюки на роликах

Якщо ви освоїли, як їздити, гальмувати, повертати – можна виконувати найпростіші трюки на роликах для початківців:

  • Їзда обома ногами синхронно, «виписуючи» по доріжці дві лінії. При цьому треба схрещувати ноги в одному конусі, розводити в наступному, а потім знову зводити.
  • Катання спиною вперед. Швидкість катання слід збільшувати в міру накопичення досвіду. Правильна постановка тіла важлива: плечі повинні бути максимально розгорнутими, щоб забезпечити достатній огляд, коліна – зігнутими.
  • Їзда на одній нозі. Для початку необхідно навчитися цим трюком розганятися з місця. Потім при русі вперед пробувати відштовхуватися п'ятою опорної ноги, а при русі назад – миском.

Де покататися на роликах

Трохи про це розказано в початку статті. Потрібна гладка широка площадка без будь-яких гірок. Для освоєння перших уроків, коли є ще проблеми з гальмуванням, вибирайте майданчик, навколо якої є дерева або високі парапети, за які можна вхопитися. Трава навколо майданчика теж підійде. На неї можна виїжджати, тоді безпечне падіння забезпечено.

Якщо придбаний досвід невеликий – можна кататися по доріжках навколо будинку, в парках, поступово збільшуючи відстань. При цьому треба уважно стежити за перешкодами, які можуть потрапляти під ногами. З їх допомогою можна швидше навчитися утримувати рівновагу, маневрувати, об'їжджаючи перешкоди. Та й для відпрацювання техніки поворотів вони суттєво допомагають.

Відео: як правильно кататися на роликах

Як навчитися кататися на роликах за 5 хвилин!

Відгуки

Ольга, 28 роківЯк швидко навчитися кататися на роликах? Якщо ви всерйоз хочете цього, є школи ролерів, в яких працюють досвідчені інструктори. Багато з них – професійні спортсмени, призери різних змагань. Я обрала такий шлях. Школи працюють і вдень, і ввечері. Заняття проходять результативно і весело. Раджу.
Дмитро, 27 роківСин на день народження (4 роки) замовив ролики. Як тут було не купити? Щоб навчити його, вирішив і сам навчитися, і дуже вдячний йому! Уроки освоював з допомогою самовчителя в інтернеті. У ньому міститься достатній базовий курс з відповіддю на питання про те, як навчитися кататися на роликах. Раджу для навчання відеоуроки.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!