Як написати пісню

Музика завжди була і буде важливою частиною буття. Слова кожної композиції відображають переживання, розповідають історії та описують події, які хвилюють ту або іншу сторону людської душі. Поети і композитори можуть дати безліч порад про те, як написати пісню, але жоден з них не знайде для вас основні компоненти – душевний політ, ентузіазм і натхнення. З цим кожен автор повинен впоратися самостійно. Якщо ви відчуваєте, що готові творити, читайте далі. Попереду вас чекає безліч цінних порад, які допоможуть перетворити потік думок у музичний твір.

Структура написання пісень

Існує обмежений набір структурних варіацій пісень, які використовуються в переважній більшості композицій. Якщо ви вирішили зайнятися створенням текстів, запам'ятайте їх як «Отче наш». Процес освоєння структури не можна назвати самою хвилюючою і захоплюючою частиною навчання, однак він необхідний. Сприймайте це як базис, без якого успіх неможливий. Отже, для більшості пісенних композицій використовуються наступні варіації структури:

  • куплет – приспів – куплет – приспів – приспів;
  • куплет – куплет – приспів – куплет – приспів – бридж – приспів – приспів;
  • куплет – куплет – бридж – куплет;
  • куплет – приспів – куплет – приспів – бридж – приспів – приспів;
  • куплет – приспів – куплет – приспів – куплет – приспів – приспів.

Куплет

Основним завданням куплета є передача інформації, яка підводить слухача до змістом композиції. Куплет розповідає історію і задає настрій. У ньому має міститися сюжет, а ще дію і деталі емоційної картини. Слова кожного куплету в одній композиції будуть відрізнятися, однак мотив повинен зберігатися незмінно. Кількість складів у рядках треба розраховувати так, щоб виконавець міг проспівати всі куплети в одному ритмі.

Перед-приспів

Додатковим елементом всередині куплета може бути перед-приспів, який представляє собою одну або дві пари рядків, що стоять безпосередньо перед початком приспіву. Завданням цього компонента є підготовка слухача до приспіву. Він не вважається обов'язковим, однак, якщо в першому куплеті ви його використали, доведеться продовжувати по всьому тексту. Мелодія для всіх підпри-приспівів буде однаковою. Слова можуть повторюватися або відрізнятися – на розсуд автора.

Приспів

Ця частина пісні покликана бути чуттєвої. Приспів чіпляє слухача за душу. Якщо ви вирішили написати текст пісні, продумайте приспів на всі 100%. Він має бути коротким та емоційним. Приспів принесе композиції популярність, якщо в ньому буде виражатися основна ідея. Використовуйте слова, які будуть поєднуватися з текстом приспіву, і не намагайтеся вносити нову інформацію. Щоб вірші нормально співвідносилися з музикою, не робіть значних відмінностей між приспівками на початку і кінці.

Бридж

Цим елементом ви можете розбавити свою пісню, внести різноманітність і на мить відвернути слухача від основної ідеї, щоб наступним куплетом/приспівом знову захопити увагу і занурити в колишню емоційну атмосферу. Правильно складений бридж буде доречний у пісні будь-якої тематики і спрямування. Це може бути композиція про любов або про дружбу, відверта лірика під гітару або текстовка для репу. Побудова мосту являє собою складну задачу. Щоб зрозуміти, як з нею впоратися, візьміть кілька прикладів популярних груп різних жанрів.

Техніка написання слів пісні

Якщо ви вирішили творити музику, виходите з того, що підказує серце, проте не забувайте і про те, що твір, який вийде в кінцевому результаті, має бути приємним для вуха слухача. Щоб домогтися цього, дотримуйтесь наступних правил:

  • Слідкуйте за відповідністю структурі тексту. Рахуйтеся з кількістю і порядком складових елементів твору.
  • Слідкуйте за відповідністю тексту розміром твори. Слова повинні бути такими, щоб їх можна було проспівати.
  • Суворо дотримуйтеся стилістику. Не намагайтеся писати гумористичний текст під сумну мелодію.
  • Намагайтеся робити лаконічний текст з простими римами, в особливості, якщо пишете пісню англійською мовою.
  • Не переводьте увагу слухача від змісту, укладеного в назві композиції.
  • Будуйте куплети так, щоб вони повністю розкривали зміст назви.
  • Уникайте повчань і наставлянь.

Ідеї для тих назв пісень і

Щоб ваші творчі доробки були оцінені по достоїнству, навчитеся вибирати актуальні тематики і перетворювати свої твори в невеликі історії. Загальний сюжет може бути почерпнуть з реальних подій або особистих переживань. Не забувайте про те, що сучасний слухач знаходить музику через пошук онлайн. Намагайтеся робити так, щоб ваші твори виділялися з величезної маси композицій маловідомих виконавців. Якщо вам потрібно написати пісню на замовлення, труднощів з вибором тематики не виникне: завдання обмежиться розкриттям змісту, закладеного в назві.

Створення легенди для пісні

Щоб ясно зрозуміти, як написати текст пісні, ви повинні чітко уявляти сюжет. Намалюйте в уяві історію з конкретними подіями, які буде описувати композиція. Тут потрібно проявити творчий підхід, знайти оригінальну ідею, яку захочеться поєднати з музикою, виконати і записати. Слова кожного наступного елемента повинні продовжувати головну думку.

Твір тексту

Якщо ви вирішили написати пісню про свої почуття і переживання, будьте готові до того, що загального визнання такий твір не знайде. Вас зрозуміють обрані, але в цьому немає нічого поганого. Щоб створити народний хіт, який оцінять у вашому місті і за його межами, використовуйте слова і звороти, доступні широкій аудиторії. Таку композицію ви зможете вигідно продати. Головну роль грає манера інтерпретації думки.

Як скласти пісню самому: покрокова інструкція

Справжній хіт не може народитися випадково: ви повинні його створити. Для цього буде потрібно кілька важливих компонентів, зібраних в правильному порядку. Покроковий план самостійного написання тексту пісні виглядає наступним чином:

  • Згенеруйте ідеї. Ви повинні чітко відчувати посил, який буде розкрито у творі.
  • Складіть назву. Ім'я композиції формує в голові слухача перше враження. Якщо воно буде відштовхуючим або недостатньо привабливим, ніхто не буде цікавитися піснею.
  • Змалюйте історію. Запишіть на папері ланцюжок подій, які будуть подаватись слухачеві.
  • Початок. Напишіть вступний куплет, намагаючись вкласти в нього найціннішу інформацію, яка цікавитиме й інтригувати слухача.
  • Середина. Яскравий, емоційний куплет, який буде підривати емоції, викликані першою частиною пісні. Можливо, знадобиться бридж.
  • Кінцівка. Останні рядки тексту мають натякати, що сюжет підходить до кінця. Зробіть так, щоб вони ставили крапку розпочатої історії. Нитка подій підійти до фіналу, інакше залишиться відчуття незавершеності.

Як навчитися писати реп

Автор текстів реп-композицій повинен чітко знати, які бувають рими, і володіти ними досконало. Цей стиль музики неймовірно складний, тому багато початківці репери зазнають невдачі, незважаючи на докладені зусилля. Про те, як почати писати реп, ми можемо говорити дуже довго, але при цьому ви повинні розуміти головне: тут немає строгих правил і канонів. Кожен автор формує свій індивідуальний стиль, тому необхідно продумувати всі елементи пісні до дрібниць. Рими для репу можуть бути найрізноманітнішими. Потрібно пам'ятати лише про те, що вони повинні бути наповнені змістом.

Відеопоради: як придумати пісню та музику до неї

Людина, яка звертається за допомогою у створенні власної пісні до комп'ютера, навряд чи представляє, з чого починати і чим закінчувати. Вирішити цю проблему допоможе ролик, розташований нижче. Успішні музиканти, композитори і продюсери підкажуть, де знайти джерело для натхнення. Використовуйте це відео в якості підказки – і зрозумієте, як написати гарну пісню, використовуючи власну уяву і поетичний талант.

ЯК СТВОРИТИ ГАРНУ ПІСНЮ?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!