Креатинін в крові підвищений - причини у жінок, чоловіків та дітей. Норми показника креатиніну в крові

Стандартний біохімічний аналіз крові може виявити зміну концентрації креатиніну в сироватці або плазмі. Ці дані використовуються при необхідності діагностувати роботу нирок. Іноді показники виходять за межі норми, але чому підвищується креатинін в крові? Нижче розглянуті причини цього відхилення.

Підвищений креатинін, що це означає

Щоб зрозуміти про що свідчить підвищений креатинін в крові, необхідно розібратися, що це за елемент, як він утворюється. Дана речовина є кінцевим продуктів у метаболічному розпаді креатинфосфату, який представляє собою органічне з'єднання, яка бере участь у процесі отримання енергії при скороченні м'язів. Якщо розглядати з хімічної точки зору, то утворює речовину з креатину при отщеплении фосфатної групи від креатинфосфату.

У здорових жінок і чоловіків цей елемент генерується постійно. Існує конкретне значення норми, яке залежить від віку, об'єму м'язів. З цієї ж причини у чоловіків показник, як правило, вище, ніж у жінок, тому що м'язової маси більше. Кількість елемента буде збільшуватися з віком, тому у дітей показник завжди нижче, ніж у дорослих. Зниження показника спостерігається під час вагітності із-за зростання обсягу циркулюючої в організмі крові.

Видаляється з тіла елемент разом з сечею, він є «беспороговым» речовиною (в ниркових клубочках повністю фільтрується при відсутності патологій). Елемент не піддається зворотному всмоктуванню, тому виходить з організму людини повністю. Виявлення креатиніну в аналізі плазми говорить про порушення роботи нирок (ниркова недостатність). Важливим показником при діагностиці є проба Реберга:

  1. Проводиться замір елемента в плазмі.
  2. Потім вимірюється його кількість в сечі.
  3. Порівнюються показники і розраховується кліренс речовини.

Через м'язової атрофії в організмі людини похилого рівень розглянутого елемента значно знижений, тому при аналізі роботи нирок спиратися тільки на дослідження кількості даної речовини не можна. Функція нирок може бути знижена значно більше, ніж покаже аналіз крові на кількість даної речовини в сироватці чи плазмі. В даному випадку цей аналіз не вважається показовим.

Норма показника креатиніну

Щоб зрозуміти, що підвищений креатинін, необхідно знати його нормальний рівень. Лікарям слід враховувати, що нирки мають резервними прихованими можливостями, тому нормальний вміст не є приводом для однозначного висновку про відсутність захворювань. В деяких випадках навіть значне ураження ниркової тканини не впливає на рівень елемента. Для діагностики важливість представляють дані про кількість сечовини в крові, що свідчить про стан нирок безпосередньо.

Забір крові необхідно вранці до прийому їжі. Для вимірювання рівня речовини використовується одиниця вимірювання ммоль/л (мілімоль на літр) або мкмоль/л (мікромоль на літр). Такі показники вважаються нормальними для людини:

Період/Підлога

Вік

мкмоль/л

Плід (пуповинна кров)

53-106

Діти

Новонароджені до 4 днів

27-88

До 1 року

18-35

1 - 10 років

27-62

Підлітки

10-18 років

44-88

Чоловіки

До 60 років

80-115

60-90 років

71-115

Жінки

До 60 років

53-97

60-90 років

53-106

Підвищений креатинін в крові за фізіологічних причин

Виділяють два фактори, які можуть пояснити, чому підвищений креатинін в крові – патологічний і фізіологічний. Перший викликаний захворюваннями, які впливають на роботу нирок, другий – природна реакція організму на зовнішні і внутрішні зміни, які не є небезпечними для здоров'я. Всі ці чинники під час обстеження обов'язково повинні бути озвучені лікаря. Креатинін в крові підвищений – причини фізіологічного характеру:

  1. Вік. У літніх людей рівень цієї речовини може незначно коливатися, що є нормою. У підлітковий період у дітей (час активного зростання) спостерігається зростання кількості даного елемента. Після цього рівень повинен нормалізуватися.
  2. Стать. У порівнянні з чоловіками, у жінок показник повинен бути нижче (за умови однакового віку), що пояснюється меншим обсягом м'язової маси.
  3. Вагітність, гормональний фон (у жінок в особливості). Два ці фактори здатні покращити білковий обмін, що призведе до зростання речовини.
  4. Фізичні навантаження. Для спортсменів, людей, які займаються активним фізичним навантаженням на роботі, норма речовини повинна бути вище.
  5. Маса м'язів, їх обсяг. Цей фактор повинен обов'язково бути врахований при біохімічному аналізі сироватки спортсменів, які займаються важкою атлетикою, культуризмом. Чим більше м'язів, тим вище показник, що не вважається симптомом порушення роботи нирок.
  6. Харчування. Багато спортсменів дотримуються білкової дієти для стимуляції росту м'язової маси. Велика кількість протеїну призводить до того, що креатинін в крові підвищений. Такий же ефект спостерігається при тривалому голодуванні, що також провокує руйнування м'язових волокон для генерації енергії.
  7. Харчові добавки, які містять амінокислоту креатин, теж призводять до того, що елемент підвищений в плазмі.

Високий креатинін в крові патологічних причин

Друга група причин, чому підвищується креатинін, відноситься до патологічних відхилень. Дане явище називають гиперкреатининемией. Воно може виступати додатковим симптомом інших захворювань і бути головним критерієм для діагностики. Ступінь зростання речовини може вказувати на причини розвитку патологічного стану. Можна виділити дві стадії гиперкреатининемии.

Помірна, незначна – причини:

  • патологія нирок, органна недостатність 1, 2 ступеня;
  • причиною стає запальне, токсична або цирротическое ураження печінки;
  • підвищений показник спостерігається з-за масивного змертвіння тканин, гангрени внутрішніх органів, кінцівок;
  • зростання відбувається за обширних опіків, ушкодження кісток, м'язової тканини;
  • тиреотоксикоз – гіперфункція щитовидної залози;
  • підвищений показник провокує діабетична нефропатія, причиною якої став цукровий діабет;
  • міастенія;
  • гіперфункція надниркових залоз;
  • причиною підвищеного значення може стати токсичний вплив на організм з боку шкідливих речовин, важких патологій, наприклад, кишкова непрохідність, інфекція, перитоніт;
  • лікарські препарати, які мають нефротоксичну ефектом, здатні чинити вплив на організм, що провокує підвищений рівень елемента;
  • у ролі причини може виступати токсикоз, який ускладнює перебіг вагітності;
  • надмірна втрата рідини або її недостатнє надходження в організм призводить до підвищеного значення;
  • масивне пошкодження сполучної тканини з-за аутоімунного захворювання (червоний вовчак, ревматоїдний артрит);
  • декомпенсована серцева недостатність, що має виражений застій у великому колі кровообігу, стає причиною підвищеного вмісту елемента.

Виражена (небезпечна) гіперкреатинемія:

  • ниркова недостатність 3,4 ступеня на тлі хвороби нирок забезпечує підвищений рівень;
  • великий запальний процес м'язів;
  • причиною підвищеного значення речовини стає руйнування м'язів у великих кількостях при м'язової дистрофії;
  • підвищений вміст може спостерігатися при тривалому здавлюванні великих м'язових масивів;
  • лептоспіроз, інші важкі інфекції.

Відео: підвищений вміст креатиніну в крові

креатинін (creatinine)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!