Причини рясних, густих і рідких виділень жовтого кольору без запаху

З-за чого тільки не доводиться переживати жінкам. Незвичайні виділення – черговий привід для занепокоєння. Білі без запаху і свербіння у жінок – явище не таке вже й рідкісне. Вони можуть бути прозорими або білуватими. Якщо жіночий організм абсолютно здоровий, то білі як явище, пов'язане з фізіологією, вважається нормальним. Але іноді ексудат набуває неприємний колір, з'являються жовті виділення без запаху. Треба поспішати до гінеколога?

Причини жовтих слизових виділень у жінок

Причин появи белей, в тому числі, і жовтуватих, існує багато. Одна з перших – фізіологічний цикл, при якому бувають незначні білі, не мають запаху. Часто прозорі, вони на повітрі іноді жовтіють, але шкіру не дратують. Виділення можуть посилюватися під час овуляції, при використанні гормональних протизаплідних засобів або після статевих актів. Все це вважається нормальним явищем.

Жовто-зелених виділень

Якщо жовтуваті виділення без запаху – явище, яке вважається нормальним, то білі жовто-зеленого кольору, як і темно-жовті виділення – патологія. Такий колір часто вказує на наявність гною. Причинами цього можуть бути захворювання запального і інфекційного характеру, такі як молочниця, хламідіоз, гонорея і т. д. Головною причиною, яка викликає жовто-зелений ексудат, є запальний процес стінок піхви.

Світло-жовтих

Біло жовті і жовті незначні виділення без запаху і сверблячки – це норма: зволожуються стінки піхви, забезпечується його захист від інфекції. Білі можуть з'явитися вперше перед початком перших місячних. У них білувата забарвлення або біло-жовта. Запах, болю, свербляче роздратування при цьому не виявляються. У дівчаток до початку періоду статевого дозрівання не повинно бути ніяких піхвових виділень.

На характер белей впливає початок статевого життя, при якому кількість їх збільшується і може змінюватися консистенція і колір: від прозоро-білого до світло-жовтого. Специфічні білі з піхви з'являються і від самого статевого акту. Якщо при цьому пара не користується презервативом, виділяються білуваті або світло-жовті згустки. При захищеному статевому акті має місце убогий біло-жовтий секрет.

Яскраво жовтих

Поява яскраво-жовтих, як і жовто-зелених белей у супроводі з запахом, свербежем, печінням – це вже не дискомфорт, а серйозний привід для відвідування лікаря. Яскраві жовті творожистие виділення характерні для молочниці або вагінального кандидозу. При цьому з'являється сильний свербіж, зовнішні статеві органи червоніють, секрет плотнеет. А якщо турбують болі внизу живота і в області уретри – це ознака хламідіозу. Аналогічні симптоми має і гонорея, але при цьому можливі кровотечі між менструаціями.

Особливості появи жовтуватих виділень без запаху

Обсяг і склад ексудату залежить від ряду таких факторів:

  • загального стану жіночого організму;
  • гормональної функції яєчників;
  • психічного стану.

У нормі вагінальні білі прозорі або білуваті, але іноді секрет набуває жовтого забарвлення різної консистенції. Нижче розглянута, про що сигналізує поява белей в кожній конкретній ситуації.

При вагітності

Особливо уважно до белям потрібно ставитися при вагітності. Гормональний статус організму змінюється, кровопостачання статевої системи підвищується. Збільшується кількість слизового секрету без запаху, з жовтуватим відтінком. Особливо характерно це на ранніх термінах. У другому триместрі білі виділяються рясніше, стають жовтіше.

Перед місячними

Якщо коричневі/жовті виділення без стороннього запаху переростають у повноцінну менструацію, немає підстав турбуватися. Але при появі таких симптомів за тиждень або раніше до місячних здатися лікаря все ж не заважає, так як це ознака запалення матки, поліпів її шийки, а також ерозії і інших гінекологічних захворювань.

При клімаксі

Виділення при клімаксі можуть носити нормальний або патологічний характер. Тут багато залежить від самої жінки. Якщо вона уважна до свого здоров'я, клімакс проходить без небажаних наслідків. Ексудат найчастіше слизовий без особливих запахів. Його кількість невелика. Але в період менопаузи бувають і патології піхвового секрету.

Після пологів

Виділення після пологів лохії, у міру загоєння ран поступово зменшуються, змінюється їх склад, колір. У перші 4-5 післяпологових днів за лохиями спостерігає медперсонал пологового будинку. За цей термін кровотеча зупиняється, перетворюючись в жовто-коричневі виділення. Після кесаревого розтину період спостереження за породіллею збільшується до 7-8 днів.

Після місячних

При нормальної мікрофлори статевих органів виділення не пахнуть, прозорого кольору. При наближенні менструації вони біліють, стають густими. Можлива поява кислого запаху. Якщо приймаються гормональні контрацептиви, не потрібно лякатися і жовто-коричневих виділень. Але при їх повторенні більше трьох місяців від препарату варто відмовитися.

Лікування виділень жовтого кольору

Якщо з'явилися виділення жовтого кольору, які супроводжуються негативними симптомами, необхідно лікування. Ефективно справляється із захворюваннями бактеріального або грибкового характеру препарат «Поліжінакс». При бактеріальному вагінозі допомагає «Лактагель», який справляється зі збудником хвороби, відновлюючи мікрофлору. Для використання лікувального препарату потрібно попередньо пройти лабораторне обстеження, щоб виявити причини недуги.

Щоб лікувати захворювання, викликані піхвовими виділеннями у жінок, медики вдаються до поширеним і перевірених засобів: «Трихополу», «Метрогилу», «Метронідазолу». Їх при необхідності використовують з іншими препаратами місцевого застосування для зрошення порожнини вагіни, спринцювання. При ускладнених випадках захворювання призначаються антибіотики.

Після аборту білі нерідко різко припиняються або виникають рясні виділення, частіше кров'янисті. У першому випадку це можливо говорить про спазм в шийці матки, що призводить до сепсису, у другому – про залишки частинок плода і розвиток інфекційного процесу. А це нерідко вимагає вискоблювання маткової порожнини. Будь-які зазначені зміни небезпечні і часом потребують серйозного лікування, а тому негайно звертайтеся в поліклініку.

Відео про виділеннях з піхви

Які виділення повинні насторожити жінок? Гінекологія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!