Ендометріоз – симптоми і лікування

Існують хвороби, від яких страждають лише жінки. Гінекологічне захворювання ендометріоз – симптоми і лікування – стосується жінок до 35-40 років, які ще не вийшли з репродуктивного віку, після 60 років, при настанні клімаксу, захворювання зустрічається дуже рідко. Провести обстеження, підтвердити діагноз, призначити лікування (з гормонами або негормональний) зможе кваліфікований лікар-гінеколог. Але знати про ендометріоз – що це таке і як лікувати – повинна кожна жінка.

Що таке ендометріоз матки

Поширене захворювання, при якому слизова оболонка (ендометрій), що знаходиться всередині матки, починає розростатися за її межами, відома багатьом. На стінках матки та інших внутрішніх органах, таких як яєчники, шийка матки, кишка, утворюються клітини, які при розвитку стають схожими на пухлину. У молодому віці захворювання ендометріоз матки (зовнішній генітальний), якщо не займатися лікуванням, призводить до безпліддя.

Основні ознаки і симптоми

При ендометріозі переродження здорової тканини внутрішніх органів на слизову, схожу з внутрішньою поверхнею матки, можливо визначити, якщо прислухатися до своїх відчуттів і фіксувати випадки, які не знаходяться в рамках звичайних. Після настання менопаузи або під час вагітності симптоми можуть зникнути, але не саме захворювання ендометріоз. При підозрі на порушення нормального ритму роботи жіночого організму, слід відвідати лікаря. Проявилися симптоми ендометріозу у жінок вказують, що патологія захворювання буде виявлена, якщо:

  1. Перед і в перший день менструації з'являються ниючі, тупі, тягнучі болі в низу живота, в області яєчників і матки.
  2. Не залежно від днів менструації, з'являються тривалі сильні болі, що тягнуть, у попереку, животі, промежині.
  3. Під час статевого акту виникає різкий біль.
  4. Болючі місячні.
  5. Нездатність жінки завагітніти або виносити дитину.
  6. Порушення нормального менструального циклу.
  7. Часто спостерігається підвищена дратівливість, плаксивість, головні болі.
  8. Систематичне збільшення ваги тіла.

Методи діагностики

На прийомі лікар-гінеколог після огляду жінки повинен направити її на проходження клінічного обстеження.

  • На першому етапі з допомогою кольпоскопії доктор визначає місце, де діагностується ендометріоз – клінічні симптоми та лікування вказують на захворювання.
  • Більш доступним і поширеним методом вважається УЗД, за допомогою якого визначається не тільки ступінь ураження тканин, але і простежується динаміка захворювання ендометріозу після курсу лікування, з допомогою порівняння зроблених фото.
  • При необхідності лікар призначає обстеження на МРТ, який визначає розміри пухлини при ендометріозі з високою точністю.
  • Існує ще один спосіб поставити діагноз з точністю до 96% – прокол у черевній порожнині і введення через нього спеціальної апаратури (лапароскопія). З його допомогою визначається не тільки розмір і знаходження вогнищ ендометріозу, але і ступінь активності і зрілості.

Як вилікувати ендометріоз у жінок

У сучасній медицині існує два способи боротьби з ендометріозом – радикальний хірургічний і більш тривалий - гормональними препаратами. Розробляється комплексний підхід, але чим лікувати ендометріоз, вирішує лікар. Лікування залежить від ступеня і швидкості розростання ендометрію. Якщо дівчина чи жінка ще можуть і хочуть завагітніти, то це теж один із способів, як позбутися від недуги.

Лікарські препарати

Медикаментозне лікування ендометріозу гормоносодержащими препаратами займає тривалий період часу, іноді до 11 місяців, приймаються за схемою. Гіперплазія ендометрія, лікування якої почато на ранній стадії за допомогою гормональних препаратів, дає свої результати. Не менш небезпечно стан гіпоплазії ендометрію, яке призводить до неможливості вагітності. Призначуване ліки повинне привести в норму роботу яєчників, щоб виключити появу нових вогнищ утворень ендометріозу. До таких препаратів належать «Даназол», «Дюфастон», «Гестрінон».

Хоча в дії ці ліки відмінно справляються зі своїм завданням, сучасні лікарі попереджають про побічні ефекти – зайва вага, поява волосяного покриву на обличчі, загрубілість голосу. При альтернативному лікуванні призначають ін'єкції «Трипторелина», «Гозерелина», дія яких триває від півроку до трьох років після останнього уколу. Протизаплідні засоби мають лікувальний ефект. «Жанін», до складу якого входить «Диеногест», під час лікування вирівнює регулярність циклів, нормалізує обмінні процеси. Мінімальний період прийому 60 днів.

При комплексному лікуванні захворювання ендометріоз з таблетками або уколами призначають свічки з протизапальною, антибактеріальним ефектом. Знімаючи набряки, прибираючи больовий синдром, свічка, введені ректально, допомагає придушити освіта анаеробної мікрофлори, яка з'являється під час лікування антибіотиками. До більш широко застосовуваним свічок відносяться «Моваліс», «Вольтарен», «Фламакс», вони ж сприяють зняттю запалення, коли хворим органом є сечовий міхур.

Хірургічне втручання

Ендометріоз матки, лікування медикаментозними засобами якого не дало потрібного результату або ж ліки протипоказані за індивідуальної непереносимості, лікарі пропонують видаляти з допомогою ефективного хірургічного методу. Коли недуга виявлений пізно, перейшов у важку стадію розвитку, операційний метод буде єдино можливим. Проводять втручання лапароскопічним або лапаротомическим шляхами:

  • При ураженні великої ділянки будь-якого органу черевної порожнини (часто це матка) його видаляють повністю, щоб уникнути появи супутніх захворювань – міоми, наприклад.
  • Екстрагенітальний ендометріоз яєчника – симптоми і лікування схожі з маточним освітою – також може мати радикальні показання до видалення.
  • Ретроцервікального ендометріоз являє загрозу для кишечника, тому важливо своєчасно видалити небезпечні вогнища, не пошкодивши живу тканину органів малого тазу.

Лікування народними засобами в домашніх умовах

Такі засоби лікування, як нетрадиційні, гарні на початкових стадіях захворювання. Лікування травами ендометріозу дає позитивний ефект, якщо дотримуються правильність приготування відварів і пропорції, а ось самостійні експерименти не рекомендуються. Лікування ендометріозу без гормонів та хірургічного втручання – гомеопатією – приносить користь тільки під керівництвом лікаря.

Ознайомтеся з деякими корисними порадами, за допомогою яких можна якщо не повністю вилікувати недугу, то зняти больовий синдром при ендометріозі, зупинити розростання вогнищ запалення:

  • Сіра або блакитна глина. Глину без сторонніх домішок на ніч заливають невеликою кількістю води. Вранці добре перемішану масу нагрівають на водяній бані і формують коржик, кладуть на живіт нижче пупка, покривають целофаном, обгортають чим-небудь теплим. Лежати близько двох годин, поки не охолоне.
  • Трава чистотілу. Висушену рослину подрібнити і одну ложку залити склянкою окропу. Через 2-2,5 години настій готовий. Пити перед їжею три рази на добу по 50 грам.
  • Борова матка. Траву подрібнити, 1 столову ложку залити 0,5 л кип'яченої води. Нагріти 15-20 хвилин на водяній бані. Приймати по 70-80 мл за годину до прийому їжі.
  • Прополісно-медова вода. Шматочок прополісу заморозити, подрібнити і змішати з медом у співвідношенні 1:10. Масу добре прогріти на водяній бані близько двадцяти хвилин. Відфільтрувати. Приймати 2-3 рази на день.

Профілактика захворювання

Незважаючи на стрімкий розвиток медичного напряму, до цих пір точно не встановлені причини, чому виникає ендометріоз, загальні симптоми якого широко відомі. Правильний спосіб життя, сприятлива екологічна обстановка, можуть знизити ризик початку захворювання. Своєчасна бажана вагітність, пологи іноді служать хорошим методом для профілактики захворювання.

Відео про симптоми і лікування ендометріозу у жінок

Пізнавальне відео, яке вам запропоновано подивитися, допоможе дізнатися про симптоми при захворюванні ендометріоз. Наочні приклади, як відбувається закидання часток ендометрію з матки в інші ділянки організму, дають чітке уявлення про механізм початку захворювання. Ендометріоз проявляється кровотечами, схильний не тільки гормонального, але і гомеопатичного лікування – про все це розкажуть лікарі у відеоролику.

Ендометріоз - симптоми, причини і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!