Ознаки і лікування лишаю у людини

Серед дерматологічних захворювань найпоширенішим є лишай. Він має багато різновидів, кожна з яких відрізняється симптоматикою і зовнішніми проявами на шкірі. Лишай у людини може з'явитися з-за контакту з хворою твариною або людиною, характерні симптоми цієї хвороби відразу з'являються на тілі, основна ознака – невеликі круглі світлі плями на шкірі. Це захворювання не тільки неприємно виглядає зовні, але ще доставляє масу дискомфорту. Тому своєчасна діагностика даної патології допомагає уникнути погіршення ситуації.

Що таке лишай у людини

Це грибкове захворювання входить до групи дерматологічних патологій, внаслідок яких виникає свербіж, висипи та інші зовнішні ураження шкірних покривів. Хвороба характеризується лущенням рожевого відтінку круглої форми. Найчастіше зустрічається у людей від 15 до 45 років із зниженим імунітетом після перенесеної застуди або вірусного захворювання. Перебіг хвороби тривалий, іноді з'являється свербіж, загострення, навіть вторинне ураження шкірних покривів. Деякі окремі види позбавляючи дуже заразні, вони можуть передаватися через побутові предмети контактним шляхом.

Як виглядає

Щоб правильно діагностувати це захворювання, потрібно знати його зовнішні ознаки. В основному він виглядає як лущення рожевого відтінку, які мають круглу форму. Пляма з часом супроводжується сверблячкою, печінням, його колір варіюється від рожевого до коричневого. Коли виникають рожеві плями, шкіра гладка, але їх край має чіткий обрис. Лущення шкіри, яке утворюється через деякий час, створює шорстку поверхню. Локалізація позбавляючи може бути будь-яка, найчастіше він з'являється на руках, обличчі, шиї, волосистої ділянці голови.

Симптоми

Самим явним ознакою зараження стригучим лишаєм та іншими видами у людини є прояв шкірних висипань. Крім того, що лишай на тілі можна побачити неозброєним оком, ще існує ряд інших ознак, які проявляються варіативно:

  • підвищення температури тіла;
  • нудота;
  • слабкість;
  • випадання волосся;
  • сонливість;
  • болі в суглобах.

Перші ознаки

Як тільки хвороба починає прогресувати, можна відразу помітити лишай на шкірі. Першими ознаками є розвиток круглого плями, воно може розташовуватися в одному місці, але іноді вони бувають множинними. Спочатку пляму невеликого розміру, діаметром 1-1.5 см, через кілька днів воно збільшується до 2-2.5 див. Перші дні поверхню ураженої ділянки гладка, потім починає лущитися. Помітивши такі симптоми лишай у людини потрібно терміново звертатися до лікаря і починати терапію, тому що лікувати хворобу на ранній стадії набагато швидше.

Від чого з'являється

Передумовами до розвитку хвороби є патогенна мікрофлора – грибкова або вірусна. Однак не завжди її наявність може викликати зараження людини. Знижений імунітет, нещодавно перенесені інфекційні захворювання, стреси, генетична схильність, моральне і фізичне перенапруження сприяють розвитку захворювання.

Збудник

Джерелом хвороби є дріжджеподібний гриб. Він представлений в трьох формах: мицелиальной, овальної і круглої. В нормі вони знаходяться на шкірі у кожної людини, але патологічно грибок вражає тільки при певних обставинах, таких як жаркий клімат, недотримання особистої гігієни, підвищена пітливість, терапія кортикостероїдами довгий час, підвищений рівень цукру в крові, контакт із зараженими людьми, тваринами.

Види

Лишайное поразка має кілька різновидів. Кожна з них має свої особливості, причини виникнення, рівень небезпеки зараження і збудників. Щоб правильно призначити лікування, важливо визначити тип захворювання, тому що тактика терапії при кожній різновиди розрізняється. Види лишай у людини:

  • рожевий;
  • стригучий;
  • кольоровий;
  • оперізувальний;
  • червоний плоский.

Рожевий лишай – це не високозаразне захворювання, зараження нею відбувається за користування загальними побутовими речами, через дотик. Для цього типу характерне сезонне загострення восени і навесні, рецидиви відсутні. Оперізувальний тип виникає з-за збудника Herpes Zoster. Цей вид проявляється характерними висипаннями в області нервових стовбурів. Вірус вражає шкірний покрив в основному у дорослих.

Стригучий лишай (мікроспорія і трихофітія) характеризується ураженням волосистої частини голови, іноді нігтів. Заразитися можна через контактно-побутовий шлях з хворими людьми і тваринами. Після розвитку захворювання на шкірі з'являється червона пляма, структура волосся порушується, вони починають випадати, а після них залишаються короткі «пеньки», схожі на стрижені волосся.

Висівкоподібний (різнокольоровий) відноситься до грибкових шкірних захворювань. Характеризується ураженням рогового шару епідермісу – з'являється червоне кругла пляма, потім починають розвиватися такі ж дрібні плями. Вони протікають безсимптомно – свербіж або печіння відсутні. Червоний плоский лишай – це запальний процес хронічного характеру, він вражає слизові оболонки і шкірні покриви. Часто це гомілку, крижі, слизові та передпліччя.

Стадії захворювання

Як будь-яка недуга, лишайное поразка має рівень занедбаності. Початкова стадія практично непомітна неозброєним оком помітити її практично неможливо. На другій стадії всередині першого плями утворюється ще одне, більш дрібного діаметру. Потім розвивається лускатий вогнище, поряд з ним можливе утворення дрібних нових плям. Якщо захворювання не лікувати, то вогнища ураження супроводжуються навіть гнійними інфільтратами, які після себе залишають великі рубці. Для організму небезпечне захворювання тим, що інколи спостерігається ураження внутрішніх органів.

Діагностика

Визначити тип хвороби може тільки лікар дерматолог. Самостійно проводити лікування лишаю у людини не можна, оскільки можна тільки погіршити ситуацію. Доктор проведе візуальний огляд шкіри, поставить точний діагноз виходячи з результатів аналізів, ознак і спостережень. Деякі види патології можуть характеризуватися схожою симптоматикою з іншими дерматологічними захворюваннями, що ускладнює процес діагностики.

Аналіз на лишай

Щоб правильно визначити діагноз, лікар призначить спеціальний аналіз – зіскрібок з ураженої ділянки шкіри. Висипання супроводжуються сухим бляшками, які є матеріалом дослідження. Щоб аналіз показав достовірний результат, потрібно дотримуватися важливі правила перед процедурою:

  • не обробляти водою уражену ділянку 3 дні;
  • не користуватися протигрибковими препаратами.

Як лікувати лишай у людини

Тільки після правильно певного виду цього захворювання лікар може призначити ефективне лікування. Це застосування мазей, розчинів, спреїв, кремів, шампунів, прийом антибіотиків, імуностимуляторів. У разі оперізувального лишайного ураження, викликаного герпесом, застосовуються засоби, у складі яких є компоненти, що усувають збудник – вірус герпесу Зостер, який вражає нервові стовбури.

Протигрибкові мазі

Одне з найпопулярніших засобів – сірчана мазь використовується при корості, мокнучої лишаї, псоріазі та себореї. Активним компонентом є сірка, додаткові – вода і вазелін. Наноситься 2 рази в день. Плюсом є її протимікробну дію, мінусом – через неї може з'являтися шкірний свербіж. Саліцилова мазь теж широко застосовується при різних запаленнях епідермісу. Наноситься 2 рази в день на вогнище інфекції. Головний плюс – її ефективну дію, мінус – після нанесення на шкіру не можна піддавати сонячним променям.

Сірчано-дегтярна мазь активно використовується для лікування лишайных бляшок, надає протипаразитарну дію. Складається з осадженої сірки, березового дьогтю і вазеліну. Застосування: з ранку лишай потрібно мазати йодом, увечері – сірчано-дегтярній маззю, курс лікування проводиться 3 тижні. Головний плюс – відлущування, прискорення регенерації шкіри, мінус – тривалий курс застосування.

Ламізил – протигрибковий засіб для зовнішнього використання. Застосовується при грибкових ураженнях шкіри. Мазь наносять 2 рази на добу на вогнище грибкової інфекції, попередньо вимивши і висушивши. Тривалість застосування – 1-2 тижні. Плюсом є зменшення запалення вже після першого застосування, мінусом – ризик поновлення захворювання при нерегулярному використанні.

Микоспор мазь – нею рекомендується лікувати кандидоз, лишай, попрілості, мікози кінцівок. Складається з головних компонентів бифоназола і сечовини, в якості допоміжних виступають бджолиний віск, ланолін і вазелін. Нею змащують уражені ділянки один раз у день ввечері перед сном. Перевага мазі – швидке усунення неприємних симптомів, зручність застосування, мінус – може викликати роздратування і почервоніння шкіри.

Таблетки

Для лікування лишаю застосовуються не тільки засоби для зовнішнього застосування, але і таблетки. Препарат Орунгал в капсулах складається з ітраконазолу, ця речовина має протигрибковий ефект. Активний проти вірусних інфекцій, які викликаються дерматофітами та дріжджоподібними грибами. Вживається 1 раз на добу після їди. Плюс капсул в тому, що їх можна комбінувати з іншими препаратами, мінус – велика кількість можливих побічних ефектів.

Ще часто призначають препарат Гризеофульвін при мікроспорії, трихофітії і фавусе. Таблетки рекомендується вживати 1 раз в день. Плюсом є ефективне дію проти багатьох видів грибів, мінусом – протипоказання до вживання під час вагітності. Ламізил в таблетках містить тербінафін гідрохлорид, який має широкий спектр протигрибкової дії. Застосовується для лікування хворих стригучим лишаєм. Плюсом є ефективне дію проти багатьох відомих грибів, мінусом – можуть з'являтися висипання.

Народна медицина

Якщо хвороба знаходиться на ранній стадії, його можна спробувати вивести за допомогою натуральних засобів. Одним з таких є березовий дьоготь, на основі якого виготовляються багато препаратів для лікування дерматологічних хвороб. Щоб зробити компрес, потрібно взяти риб'ячий жир і дьоготь в рівних пропорціях, змащувати уражені ділянки шкіри сумішшю і зробити пов'язку з марлею. Носити її слід не більше 2-х годин, робити 2-3 рази в добу.

Профілактика

Будь-яке захворювання легше попередити, ніж лікуватися від нього. Що стосується лишаю, то заходи профілактики повинні дотримуватися особливо суворого, тому що ця патологія передається легко. Щоб звести до мінімуму ризик зараження, здорова людина має дотримуватися таких правил:

  • не доторкатися до безпритульних тварин;
  • прищеплювати домашніх кішок і собак;
  • після кожного виходу на вулицю мити руки з милом;
  • зміцнювати імунітет, вживати вітаміни.

Фото лишаю

Відео

Симптоми і лікування шкірного захворювання - лишаю

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!