Види інтоксикації організму людини

Порушення життєдіяльності людини, викликане токсичними речовинами, які проникли в організм ззовні або утвореними в ньому, називається інтоксикацією. За статистикою, в 95% випадків отруєння пов'язано з забрудненням кишечника. Інтоксикація призводить до загострення вже наявних захворювань, викликає рецидиви.

Види отруєнь

Інтоксикація викликається різними речовинами і способами. Яким би шляхом токсини в організм не потрапили, вони порушують його роботу, викликають важкі ускладнення, а іноді призводять до летального результату. В залежності від того, який токсин завдає поразки, розрізняють наступні види отруєння:

  • Гостре. Результат токсичного впливу, яке сталося один раз з вираженими клінічними симптомами.
  • Підгострий. Результат повторних впливів з помірно вираженою симптоматикою.
  • Надгострий. Має місце порушення ЦНС (центральної нервової системи), яке виражається судомами, проблеми з координацією рухів.
  • Хронічне. Результат впливу отруйних речовин, що триває тривалий період часу.

Всі ці дії призводять до різних форм тяжкості отруєння (легкої, середньої, важкої, вкрай важкою). Отруйні речовини в організм надходять з різних джерел (екзогенна інтоксикація), тому існує класифікація причин, що викликали інтоксикаційний синдром:

  • чадний газ;
  • бактеріальна або вірусна інфекція
  • отрутохімікати;
  • кислоти або лугу;
  • алкоголь;
  • продукти харчування;
  • медикаменти.
За принципом дії отрути бувають прижигающими (кислоти, луги, окислювачі), дратівливими (аміак, сірчистий газ, азот), гемолітичними (сірководень, свинець, анілін, укуси отруйних змій та інші).
Токсичні речовини може виробляти і людський організм, якщо відбулися збої в його діяльності. Наприклад, при нирковій недостатності в крові накопичується креатинін та/або сечовина (ендогенна інтоксикація).

Харчова інтоксикація

Отруєння, що виникає в результаті вживання їжі, яка містить шкідливі для людського організму бактерії, називається харчовою інтоксикацією. Це поняття збірне, оскільки може бути викликано різними причинами, але механізм розвитку патологічного процесу та його клінічні прояви схожі:

Продукти, що викликають інтоксикацію

Основні симптоми

М'ясо, курка, яйця, молочна продукція, риба, кондитерські вироби, коренеплоди, консерви, маринади, соління.

Температура тіла від субфебрильної (37,1°С) до найвищих показників (40°С), здуття живота, нездужання, втрата апетиту, біль в епігастрії схваткообразного характеру, блювота, нудота, зниження артеріального тиску, холодний піт.

Ліками

При неправильному або невмілому використанні лікарських засобів у людини може виникнути гостра інтоксикація. Викликають залежність і передозування такі види препаратів:

Види лікарських засобів

Основні симптоми

Снодійні, седативні, опіати, стимулятори, галюциногени, антидепресанти.

Блювота, різкі болі в шлунку, діарея, головний біль, задишка, гіпотермія, зниження зору, ломота та біль у суглобах, порушення роботи серця (брадикардія, аритмія).

Алкогольна

Після вживання спиртних напоїв у великій кількості настає алкогольне отруєння. Виділяють три стадії інтоксикації, кожна з яких має свою симптоматику:

Стадії алкогольного отруєння

Симптоми інтоксикаційного синдрому

Легка

Піднесений настрій, підвищена пітливість, розширення зіниць, часте сечовипускання.

Середня

Двоїння в очах, порушення координації рухів, нерозбірлива мова.

Важка

Порушення дихальну функції, дисфункція підшлункової залози, збої серцевого ритму аж до зупинки серця, можлива алкогольна кома.

Отруєння кислотами, лугами

Частіше інтоксикація лугами і кислотами відбувається при їх неправильному використанні в побуті. Кожен вид прижигающих речовин викликає свою симптоматику:

Назва кислоти/луги

Основні симптоми

Сірчана, азотна соляна

Некроз тканин, набряк гортані, сильна біль, утворення струпів, гнійно-запальних процесів на слизовій оболонці, шоковий стан.

Щавлева, оцтова

Порушення функціонування печінки, нирок.

Вапно, гідроокис натрію, нашатирний спирт, рідке скло.

Болісна біль у стравоході, спрага, блювання кавового кольору зі слідами крові, металевий смак у роті, характерний запах, набряк гортані, порушення прохідності кишечника.

Отрутохімікатами

Отруєння пестицидами відбувається інгаляційним шляхом, або отрутохімікати проникають через травну систему в організм разом з водою або їжею. Механізм розвитку інтоксикації залежить від того, який вид отруйних речовин його викликав:

Вид отрутохімікату

Симптоми

Інсектициди

Посмикування м'язів, судоми, звуження зіниць, утруднене дихання, психомоторне збудження.

Пестициди, що містять хлор

Сльозотеча, м'язова слабкість, жовтяниця, набряки, надсадний кашель.

Солі важких металів

Збільшення лімфовузлів, анемія, порушення свідомості, головний біль, блювання, нудота.

Газова

Отруєння побутовим газом при відсутності медичної допомоги призводить до летального результату. Хронічна інтоксикація метаном буває декількох видів, від яких залежать клінічні прояви:

Ступінь отруєння

Симптоми

Легка

Запаморочення, загальна слабкість, різь в очах, біль за грудиною.

Середня

Порушення координації, почастішання пульсу і серцебиття, сплутаність свідомості.

Важка

Несвідомий стан, набряк легень, патологічні ураження головного мозку, серця.

Миттєва

Втрата свідомості, задуха через декілька зітхань, через 5-8 хвилин настає смерть.

Відео

Що таке інтоксикація організму. Її причини, наслідки. Лікар, дієтолог Борис Скачко.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!