Шипица на пальці руки - причини виникнення, діагностика, лікування в домашніх умовах і видалення

Бородавку, яка з вигляду схожа на неоднорідний вузлик або сосок, викликає дискомфорт і різкий біль при натисканні, називають шипицей. Це доброякісне новоутворення, яке здатне швидко збільшуватися в розмірах і вражати велику площу здорової шкіри. Такий недуг виглядає дуже непривабливо, заважає вести звичний спосіб життя. Шипица на пальці руки (гуска) – захворювання вірусної етіології, при відсутності правильного лікування такий наріст здатний з'являтися знову, тому краще вчасно видалити його і регулярно проводити профілактику.

Що таке шипица

Інфекція папіломи людини, проникнувшая в тіло через мікротріщини шкіри (садна, рани, подряпини), може викликати таке вірусне захворювання, як наріст на руці (або пальцях). Фахівці вважають, що збудник бородавки живе в організмі кожної людини і передається контактним шляхом. При ослабленому імунітеті він здатний викликати таке неприємне новоутворення. Найчастіше шипицы вражають глибокі шари епідермісу, аж до м'язової тканини. Якщо не проводити лікування, недуга може дуже швидко поширюватися на ділянки шкіри, що знаходяться навколо наросту.

Від чого з'являються шипицы на руках

На перших етапах розвитку бородавку можна прийняти за звичайну мозоль. Така подібність часто призводить до запізнення діагностування захворювання, внаслідок чого не може його лікування. Якщо після видалення наросту в тканинах залишилася хоч невелика частина його кореня, є великий ризик, що недуга скоро повернеться знову. Інкубаційний період інфекції – до 45 днів, вірусом заражено більшість людей і предметів.

Існують фактори ризику, які суттєво підвищують вірогідність розвитку бородавки:

  • травмування невеликих ділянок шкірних покривів пальців (скалка, подряпина, садно, ранка);
  • стрес, психологічна травма;
  • хронічні захворювання шкіри;
  • сухість шкірних покривів, часті переохолодження;
  • незахищений контакт із шкідливими речовинами (наприклад, хімічний опік);
  • підвищена пітливість долонь, рук, пальців;
  • зниження імунітету (особливо в період після перенесеного захворювання);
  • ВІЛ – інфекція.

Симптоми захворювання

Шипица на долоні або руці у більшості випадків локалізується в області пальців, навколо нігтів, на пучках або бічних сторонах кисті. Іноді виникає кілька бородавок, які зливаються в один болючу ділянку шкіри. Вірус здатний провокувати появу наростів одночасно в кількох різних місцях. Звертатися до лікаря необхідно відразу після появи піднесення (у формі вузлика), фахівець зможе за допомогою огляду, пальпації і досліджень з'ясувати тип збудника і порекомендує ефективний спосіб лікування недуги (процедури або препарати).

Таке доброякісне утворення як шипица на руці або долоні проходить кілька етапів розвитку, які відрізняються симптоматикою:

  • огрубіння ділянки шкіри (пальця руки, долоні), на якому є невеликий горбок;
  • поява хворобливих відчуттів при натисканні (схоже на укол голкою);
  • збільшення наросту в розмірах, шкірні покриви починають лущитися і розшаровуватися, набувають більш темний відтінок;
  • розширення зони ураження шкіри (освіта навколо бородавки дрібних наростів), проростання коріння вглиб;
  • якщо пошкодити верхній шар папіломи, може виділятися мутна рідина (дуже схожа на гній).

Як прибрати шипицу на пальці руки

Існує два способи лікування наростів – механічне видалення і медикаментозна терапія. Фахівці забороняють випалювати новоутворення самостійно, адже можна випадково травмувати здорові ділянки шкіри, але не прибрати сам вірус. Видалення папіломи може затягнутися, якщо людина звертається до фахівця вже після розростання бородавок. Проводити хірургічні процедури може тільки лікар, в стерильних умовах медичного закладу і при одночасному прийомі імуномодуляторів для підвищення опірності організму до вірусів папіломи.

Шипицу на пальцях руки або долонях набагато легше попередити, ніж лікувати, тому потрібно приділяти особливу увагу заходам профілактики:

  • ретельно стежити за гігієною, доглядати за шкірою за допомогою спеціальних засобів;
  • виробляти сильний імунітет;
  • харчуватися збалансовано, щоб в організм надходили всі необхідні речовини;
  • обробляти будь-які мікротравми рук (пальці, подушечки, околоногтевые ділянки) антисептичними препаратами.

Кріодеструкція

При використанні цього методу на бородавку наноситься шар рідкого азоту. Внаслідок заморожування структура папіломи відмирає, ділянка швидко заповнюється здоровою тканиною. Це один з найшвидших і ефективних методів видалення шипиц, але при використанні кріодеструкції є ризик появи нового утворення або пошкодження здорової шкіри. Процедура супроводжується хворобливими відчуттями, але вони дуже швидко проходять. Найчастіше шрамів після лікування не залишається, вже через 2-3 тижні можна очікувати повного відновлення шкірних покривів.

Лазерне видалення

Один з найбільш безболісних і ефективних методів видалення шипицы – лазерна деструкція. Процедура проводиться за допомогою направлення на бородавку лазерного випромінювання. Заражені клітини відмирають і випаровуються, на їх місці залишається тільки невелике заглиблення. Завдяки властивостям регенеруючою лазера, через короткий проміжок часу ямка заповнюється здоровими клітинами шкіри, рубця не залишається. Випромінювання здатне знищувати всі види вірусів. Лазерне випалювання наростів проводять під місцевою анестезією.

Електрокоагуляція

Цей метод механічного видалення ґрунтується на пошаровому висічення шипицы на пальцях руки чи долоні з допомогою струму високої частоти, пропущеного з металевої петлі. Електричні імпульси здатні випалити наріст разом з коренем, уражені тканини шкіри втрачають свої властивості і гинуть. На місці зрізу залишається скоринка, яка швидко зникає. Процедура ефективна, але болюча, тому лікарі часто використовують місцевий наркоз. Цей метод лікування не підійде при глибокому розташуванні бородавки, після електрокоагуляції можуть залишитися шрами на пошкоджених ділянках.

Хірургічне втручання

Якщо випробувані методи позбавлення від наросту не дали очікуваного результату, вражений великою ділянку шкірних покривів, або бородавки проросли занадто глибоко в тканини, застосовують оперативне втручання. Воно ґрунтується на методі видалення скальпелем шипицы на пальцях або долоні разом з корінням. Процедура болюча, проводиться під місцевим наркозом. Такий спосіб лікування недуги застосовують при високому ризику виникнення рецидивів і в особливо запущених випадках. На місці розсічення шкіри можуть залишитися шрами, є ризик пошкодження здорових тканин.

Як позбутися від шипицы на пальці руки в домашніх умовах

Позбутися від болісного наросту можна і в домашніх умовах, використовуючи аптечні або народні кошти. Медичні препарати часто мають у своєму складі кислоти або лугу, які здатні випалювати бородавку разом з корінням. У деяких випадках необхідно одночасне застосування місцевих засобів у комплексі з імунними та противірусними ліками. Такий спосіб лікування суттєво знижує ризик виникнення нового утворення, оскільки усуває причину його виникнення – вірус.

Методи безопераційного видалення наростів і шипиц на руках, ногах і пальцях:

  • аптечні препарати (мазі, креми, розчини, пластирі);
  • народні методи (компреси, маски, які регулярно наносять на уражену ділянку шкіри);
  • фізіотерапевтичні процедури (ванни для рук або ніг, розпарювання).

Плюси і мінуси домашнього лікування

Хоча лікувати бородавки будинку простіше і зручніше, ніж в умовах стаціонару, але ефективність від застосування медикаментозних методів часто істотно нижче, ніж при виборі щадного хірургічного видалення. У деяких випадках глибоко в підшкірних тканинах може залишитися невелика частина кореня шипицы, що в будь-який момент може викликати повторне поява наросту на цій ділянці шкіри. Вибір методу терапії і результат залежать від ступеня розвитку бородавки, її розмірів, локалізації та симптоматики.

Побічні ефекти

Іноді шипица на пальці руки може кровоточити, або сосочки змінюють колір на чорний. Це свідчить про початок запального процесу у всьому організмі. Даний симптом необхідно вчасно помітити й усунути небезпечні наслідки. Місцевою терапією при такій стадії захворювання не обійтися, тому необхідно звернутися до лікаря за складанням схеми лікування. При неправильної терапії доброякісна бородавка може перерости у злоякісну пухлину, тому дуже важливо провести обстеження матеріалу.

Аптечні засоби

Продаються в аптеках медикаменти для лікування бородавок мають випалює дією, тому вважаються небезпечними для слизових оболонок і здорової шкіри. Деякі засоби є комплексними препаратами, що складаються з кількох агресивних до новоутворень речовин. Велика частина ліків після застосування викликає відчуття сильного печіння в місці нанесення препарату. Шипица на пальці руки може відпасти сама після використання засобу.

Веррукацид

Одним з найбільш агресивних препаратів, що дозволяють позбутися від бородавок, є Веррукацид. Це ліки має в своєму складі отруту, який при правильному нанесенні здатний швидко випалити нарости на шкірі пальців рук і ніг:

  1. Як діє: припікає нарости маленьких, середніх і великих (більше 0,3 см) розмірів.
  2. Як наносити: за допомогою спеціального аплікатора невелика кількість рідини наносять на бородавку і чекають повного вбирання і висихання. Найчастіше, через 1-2 доби наріст змінює колір (темніє) і відпадає.
  3. Тривалість лікування: для папілом невеликого розміру вистачить одноразової обробки.
  4. Плюси і мінуси: препарат добре справляється з доброякісними утвореннями на різних ділянках тіла. Основними недоліками ліки вважають його неприємний запах і здатність обпалювати здоровий епітелій між пальцями рук і ніг.
  5. Ефективність процедури – висока.

Суперчистотел

Часто лікарі при лікуванні шипиц рекомендують користуватися засобом Суперчистотел – цей препарат має в основі суміші натрієвої і калієвої лугу. Ліки здатне активізувати процес відмирання уражених клітин (у тому числі бородавок, папілом, мозолів):

  1. Як діє: має здатність випалювати нарости різних розмірів, які знаходяться на пальцях або подушечках рук, ніг.
  2. Як наносити: 1 краплю ліки наносять безпосередньо на тіло бородавки (якщо наріст великого розміру, можна застосовувати 2 краплі кошти). Процедуру проводять 1-2 рази / добу, до потемніння покривів. Після обробки необхідно почекати повного висихання препарату. Шипица на пальці руки відпадає через кілька днів.
  3. Тривалість лікування визначає лікар, виходячи з розмірів новоутворення і ступеня його розвитку. Часто потрібно 5-6 днів для повного виведення наросту.
  4. Плюси і мінуси: засіб допомагає при різних наростах на шкірі, але користуватися ним потрібно з обережністю, оскільки воно небезпечно для здорової епітелію.
  5. Ефективність – висока, але препарат агресивний.

Солкодерм

Один з найбільш популярних препаратів для лікування бородавок – Солкодерм. Кислота, що входить до складу розчину, здатна якісно видаляти місцеві прояви хвороби, руйнуючи корінь новоутворення:

  1. Як діє: знебарвлює уражені ділянки (вони змінюють відтінок ближче до блідо-жовтого або сірого кольору). Тканина зневоднюється, незабаром набуває коричневого забарвлення – виникає струп (ознака муміфікування). Протягом 2-14 днів омертвевшая тканина на ногах і руках поступово відшаровується, починається процес загоєння.
  2. Як наносити: ліки обережно наносять на шипицу або бородавку (трохи натискаючи пальцем на аплікатор). Необхідно щоб розчин повністю вбрався в тканину. Процедуру повторюють кілька разів, до активного знебарвлення.
  3. Тривалість лікування: залежить від кількості новоутворень, загальної поверхні ураження і ступеня розвитку бородавок. В більшості випадків допомагають 3-4 обробки.
  4. Плюси і мінуси: Основними перевагами кошти можна назвати швидкий ефект, простоту в застосуванні. Недоліком є висока вартість препарату.
  5. Ефективність: висока, але можливий розвиток рецидиву.

Мозольний пластир Салипод

Спеціальні пластирі – дуже зручне пристосування, яке активно використовується для видалення доброякісних новоутворень, локалізованих на різних ділянках шкіри (наприклад, шипица на пальці руки, папілома або бородавка):

  1. Як діє: пластир Салипод надає антисептичну і кератолическое дію.
  2. Як наносити: шматочок пластиру вирізують під розмір новоутворення, наклеюють і зверху закріплюють смужкою звичайного пластиру. Перед процедурою варто розпарити шкіру у теплій воді (наприклад, з сіллю) і ретельно витерти поверхню.
  3. Тривалість лікування: пластир знімають через 2 доби. При необхідності можна повторно накласти засіб через кілька днів.
  4. Плюси і мінуси: основний мінус такого методу боротьби з наростами – дискомфорт при носінні пластиру і те, що він погано кріпиться до поверхні шкіри. Неприємний запах так само можна віднести до недоліків кошти.
  5. Ефективність: вище середнього.

Колломак

Цей препарат здатний видаляти бородавки і папіломи, локалізовані на пальцях або долонях. Розчин Колломак надає антисептичну і анестезуючу дію, провокує руйнування шипиц:

  1. Як діє: різні види кислот, що входять до складу ліків, що руйнують новоутворення.
  2. Як наносити: 1 краплю засобу наносять на наріст 1-2 рази на добу (остерігайтеся попадання засобу на ділянки шкіри між пальцями рук і ніг).
  3. Тривалість лікування: у більшості випадків вже через 3-4 дні проведення процедури шипицы повністю відпадуть.
  4. Плюси і мінуси: перевага – захист від рецидивів, недоліки – висока вартість, агресивність, у препарату є серйозні побічні ефекти.
  5. Ефективність: висока.

Ляпісний олівець

Нарівні з припікаючою дією ляпісний олівець справляє бактерицидний ефект. Користуватися таким засобом для видалення шипицы на руках, пальцях і долонях дуже просто:

  1. Як діє: допомагає позбутися від бактерій і активує процес руйнування бородавки.
  2. Як наносити: кінчик олівця вмочують у воду і точково наносять засіб на уражені ділянки.
  3. Тривалість лікування: 1-2 рази в день, процедури продовжують до повного знищення новоутворення.
  4. Плюси і мінуси: недолік – при нанесенні препарату тканини рук і ніг чорніють від срібла, а переваги – легкість у застосуванні, низькі больові відчуття, відсутність запаху.
  5. Ефективність: дуже висока.

Дуофилм

Одним із найбільш безпечних препаратів для лікування доброякісних новоутворень (шипица на пальцях, долонях) вважається Дуофилм. Засіб здатне позбавити шкіру від недуги і при цьому не викликає хімічний опік:

  1. Як діє: має м'яку палюче дію, в результаті якого можна видалити нарости і бородавки.
  2. Як наносити: за допомогою аплікатора, змастити новоутворення ліками і дати висохнути.
  3. Тривалість лікування: процедуру проводять 1 раз в день, протягом 7-10 днів.
  4. Плюси і мінуси: основні переваги препарату – м'яку дію, не залишає шрамів на руках, відсутня печіння. Недолік – тривалість лікування, не завжди позитивний результат.
  5. Ефективність: невисока.

Народні засоби лікування шипички на руках

Більшість фахівців не рекомендують пацієнтам застосування народних засобів для видалення новоутворень. Вони пояснюють таку заборону тим, що повністю знищити вірус при використанні таких методів лікування не вийде, тому цілком можливий рецидив захворювання. Такі засоби слід застосовувати в якості додаткової терапії після дозволу лікаря.

Найпопулярніші в народі засоби для лікування шипицы складаються із звичних компонентів, а не дорогих аптечних коштів, хоча вони також ефективні:

  • Оцет в поєднанні з цибулею. Ріпчасту цибулю подрібнюють, розбавляють кашку оцтом (9%). Здорова шкіра навколо новоутворення заклеюється пластиром з невеликим отвором для бородавки. Сумішшю змащують уражену наростом ділянку, зверху він заклеюється пластиром. Роблять таку процедуру на ніч, до повного відділення шипицы.
  • Корінь хрону. Овоч труть на дрібну тертку і в подрібненому вигляді прикладають до ураженої ділянки, зверху обмотуючи целофаном (одягаючи рукавички на руки). Для одержання ефекту потрібно провести декілька процедур.
  • Листя кропиви та лопуха. Розтирають кропиву (можна ретельно потерти її пальцями) і прикладають до наросту, зверху обмотуючи на ніч. Необхідно повторювати компрес до повного одужання.
  • Часник. Зубчик розрізають і прикладають до розпареного наросту. Закріплюють і залишають на 8-10 годин. Тривалість терапії – 10-14 днів.
  • Компрес з натертої сирої картоплі допомагає безболісно позбутися шипицы, особливо якщо накрити його на 12-15 годин пов'язкою з целофану та пластиру.
  • Чистотіл. Свіжий сік чистотілу, вичавлений з рослини, що завдають точечно на проблемну ділянку на пальцях або долонях 4-5 разів на день.
  • Цемент. Попередньо розпарений уражену ділянку обережно умочують в сухий цемент, поступово акуратно втираючи в наріст. Повторюють процедуру 3-4 рази в день, через 2 дні, до повного одужання.

Як виглядає – фото

Відео

Бородавки на руках. Як позбутися від бородавки на пальці. Видалення бородавок рідким азотом

Видаляємо бородавки і родимки будинку. Жити здорово! (17.03.2016)

Відгуки

Ольга, 48 роківНещодавно виявила, що на пальці руки почав розвиватися якийсь наріст, який хворів при будь-якому дотику. Коли я прийшла до лікаря, він відразу запропонував випалити болячку рідким азотом, але я вирішила спочатку випробувати аптечні препарати. Мені допоміг пластир Салипод, хоча шкіра потім ще довго відновлювалася і гоїлася.
Степан, 37 роківБородавка у мене виникла на пальці ноги, біль при ходьбі була просто нестерпною. Спробував купу рецептів з інтернету, аптечних препаратів. Абсолютно нічого не допомагало. Довелося йти до лікаря процедуру випалювання лазером. Все зробили дуже швидко, через місяць не залишилося навіть сліду від недуги. Сподіваюся, болячка більше ніколи не повернеться.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!