Як лікувати золотистий стафілокок у горлі народними засобами і препаратами

Стафілококи – це бактерії, які є частиною природної людської мікрофлори, в тому числі наявною в носі і горлі. Коли баланс мікроорганізмів порушений, вони стають збудниками хвороб. Стафілокок у горлі викликає захворювання ЛОР-органів і дихальних шляхів. Люди з підірваним імунітетом, маленькі діти, літні люди, схильні до більшого ризику. Стафілокок непросто виявити і складно лікувати.

Що таке золотистий стафілокок в горлі

Стафілококових бактерій існує близько 20 видів, багато з них не викликають ніяких хвороб, в нормі вони є на слизовій оболонці органів людини, його епідермісі. Є два види стафілококів, здатних виробляти фермент, який викликає згортання плазми – коагулазу. Зустрічаються бактерії коагулазо-негативні і коагулазо-позитивні. До других відноситься staphylococcus aureus, або золотистий стафілокок, найбільш патогенний з усього сімейства».

До бактерій, що викликають захворювання, відносяться і не виробляють ферменти стафілококи: епідермальний і сапрофітний. Вони менш небезпечні, ніж ауреус. Ще один вид патогенних мікробів – гемолітичний стафілокок, викликає сепсис. Золотистий стафілокок тимчасово заселяє ніс, зів. До 50% людей є носіями бактерії. Якщо чисельність цих мікроорганізмів невелика, вони не небезпечні. Імунна система контролює їх діяльність, пригнічує інфекцію. Якщо є провокуючі фактори або імунітет ослаблений, бактерії активізуються – і людина захворює.

Назва бактерія отримала з-за пігменту, що додає їй золотавий колір. Staphylococcus aureus – збудник ряду хвороб. Часто зараження відбувається всередині лікарні. Цей мікроорганізм – одна з головних причин госпітальних інфекцій, він дуже заразний. Хвороби, викликані бактерією, лікувати складно, так як золотистий стафілокок, стійкий до антибіотиків. Передається повітряно-крапельним шляхом. Одна з причин проникнення золотистого стафілокока в горло – карієс і хронічні хвороби верхніх дихальних шляхів.

Симптоми у дітей

У малюків золотистий стафілокок у горлі виявляють часто. Бактерія може передаватися через грудне молоко або під час пологів від матері, хворіють новонароджені. У дітей стафілококова інфекція призводить до хронічних захворювань. Бактерії схильні подорожувати по організму, викликаючи ураження різних органів і систем. У новонароджених інфекція викликає фарингіти. Часто до золотистого стафілококу приєднується грибок кандида.

Прояв симптомів інфікування золотистим стафілококом:

  • висип;
  • розлади кишечника;
  • болить живіт;
  • метеоризм;
  • ознаки ангіни, ГРВІ.

Ознаки стафілокока у дорослих

Дорослі можуть бути носіями інфекції, при цьому жодні симптоми не проявляються. Коли захисні сили організму ослаблені, стафілокок в зіві поширюється, з'являються наступні проблеми:

  • різке підвищення температури;
  • сильний головний біль;
  • зниження апетиту, слабкість, млявість;
  • збільшення, запалення мигдалин, труднощі з ковтанням;
  • поява гнійного нальоту на мигдаликах;
  • мокрота;
  • збільшення лімфовузлів.

Діагностика стафілококової інфекції

Прояви золотистого стафілокока в горлі не специфічні, тому підозрювати його починають не відразу. Починають лікувати застуду, ангіну звичними засобами, безсилими проти бактеріальних інфекцій. Щоб визначити захворювання, необхідно провести лабораторні дослідження, здати мазок з зіву на стафілокок. Направити на посів бактеріальної флори можуть педіатр, терапевт, отоларинголог. Якщо епізоди захворювання повторюються, потрібна консультація інфекціоніста, імунолога. До здачі мазка із зіву потрібно підготуватися:

  • Не полоскати горло, рот кілька діб до аналізу, не користуватися спреями, що містять антибіотики.
  • Перед дослідженням не чистити зуби. Зранку нічого не їсти і не пити.

Методи діагностики інфекції поділяються на:

  1. Мікроскопічний, при якому отримані препарати забарвлюють спеціальним чином (за методом Грама). Під мікроскопом видно патогенні коки кулястої форми, пофарбовані синім.
  2. Культуральний: бактерії «пророщують». Результати такого аналізу готуються кілька днів. В результатах аналізів може бути позначений як конкретний вид виявленої бактерії, так і бути написано staphylococcus spp. Це розшифровується як speciales, що передбачає наявність декількох видів стафілококів.

Як лікувати у горлі стафілокок

Таке захворювання як стафілококова ангіна вимагає до початку лікування здачі аналізів на чутливість до антибіотиків. Тоді лікування буде результативним. Лікар повинен підібрати антибактеріальні засоби, які впораються в конкретному випадку. Якщо антибіотики не спрацюють, бактерії виробили до них стійкість. Призначаються бактеріофаги – «приручені» віруси, які знищують певні види бактерій.

Антибіотики

Для лікування стафілокока в горлі використовуються антибіотики нового покоління. До них відносяться інгібітор-захищені і напівсинтетичні пеніциліни. Наприклад, амоксицилін, діюча речовина ряду препаратів, таких як «Амоксиклав». При лікуванні дітей застосовують розчинні, що диспергуються форми («Флемоклав солютаб»). У цих пігулках амоксицилін поєднується з клавуланової кислотою, щоб перемогти стійкість бактерій до антибіотика.

Інші антибіотики, що застосовуються для лікування стафілокока: аміноглікозиди («Неоміцин»), цефалоспорини («Зиннат», «Цефтріаксон»), макроліди («Азитроміцин»). Який антибіотик зможе вилікувати хворобу, може визначити тільки лікар. Доктор призначить дозування ліків: вона залежить від віку та ваги пацієнта. Тривалість прийому може бути різною, одне незмінно: пити антибіотики потрібно не менше 5 днів, навіть якщо вам стало легше раніше. Переривати процес прийому не можна.

Антисептичні препарати

Поширені засоби для полоскання горла при стафилококке, що володіють антисептичним ефектом: «Фурацилін», «Хлоргексидин», «Диоксидин» і «Хлорофіліпт». Особливо популярний останній препарат. Він випускається в таблетках, у вигляді розчину на масляній або спиртовій основі. Засіб знижує резистентність стафілокока до антибіотиків, збагачує тканини киснем, працює як антисептик і антибактеріальну ліки. «Хлорофіліпт» вживають, щоб доповнити дію антибіотиків на бактерії, посилити його. Як готувати і застосовувати розчин для полоскання:

  1. На 100 грамів теплої води взяти чайну ложку 1% спиртового розчину препарату.
  2. Полоскати 4 рази (кожні 3 години) протягом доби після їди. Триває процедура не менше п'яти хвилин. Розчин використати протягом однієї процедури, не залишати на потім – він втратить антисептичні властивості.
  3. Не можна ковтати ліки. Не їсти і не пити півгодини після процедури.

Бактеріофаг і анатоксин

Бактерія швидко виробляє стійкість до антимікробних препаратів. Якщо з'ясовується їх неефективність, лікар призначає бактеріофаг. Він діє тільки на патогенний мікроб, не пошкоджуючи інші. Препарат приймають всередину, використовують для зрошень, аплікацій, полоскання, закапування. Стандартно при стафилококке в зіві призначають полоскання: 1 флакон бактеріофага, 4 рази на день, протягом тижня.

Поширена причина, по якій відбувається інфікування організму стафілококом – знижений імунітет. Для профілактики і терапії інфекції, викликаної бактеріями, використовують анатоксини. Фактично, це щеплення, покликана виробити імунітет. Препарат вводиться підшкірно, потрапляє в кров, організм виробляє антитіла. Стафілококовий анатоксин вводять тільки дорослим, під лопатку, по 0,5 мл, через день. Курс – 5 уколів. Через місяць повторюють.

Народні засоби

Застосування відварів за народними рецептами полегшує перебіг захворювання, прискорює одужання. Ось кілька способів лікування стафілокока натуральними засобами:

  • Свіжі фрукти і ягоди. Щодня рекомендується вживати в їжу 100 г чорної смородини і 500 г абрикос.
  • Відвар лопуха та ехінацеї. Подрібнити коріння рослин, 2 чайних ложки заварити чотирма склянками окропу. Довести на малому вогні до кипіння, пити по склянці тричі на день.
  • Збір на травах. Все береться по 1 столовій ложці: череда, чебрець, багно, деревій, березові бруньки. Залити сировину 2 склянками окропу, настояти 2 години, пити по півсклянки 4 рази за добу.

Відео про особливості лікування золотистого стафілокока в горлі у дітей

Отримуючи на руки результати аналізу на мікрофлору, багато хто бачать у них слово «стафілокок». Варто турбуватися, якщо при цьому симптоми інфекції відсутні? Передасться чи бактерія від мами-носія дитині, і чи обов'язково він захворіє після цього? Ці питання хвилюють батьків. Нерідко дорослі, отримавши позитивний аналіз на стафілокок, починають лікуватися незрозуміло від чого. У пропонованому відео доктор Комаровський розповість про бактерії-збудники інфекції, про стафілококової ангіні у дітей, і лікуванні малюків.

Як передається

Стафілокок - Школа доктора Комаровського

Стафілококова ангіна

Ангіна - Школа доктора Комаровського

Відгуки

Аріна, 32 роки минулого року донька захворіла, спочатку вирішили, що у неї грип. Почалися ускладнення, розпухли мигдалини, з'явився наліт. Спочатку поставили гнійну ангіну. ЛОР направив на мазок, знайшли золотистий стафілокок. Відразу призначили бактеріофаги. Лікування ефективне, але дуже дороге.
Сніжана, 29 років Лежала в лікарні з переломом ноги і підхопила там золотистий стафілокок. Запалилася горло, було боляче ковтати, з'явився гнійний наліт. Прописали «Амоксин», полоскання «Хлорофіліптом». Таблетки пила два тижні, допомогло позбутися від хвороби. Полегшення відчувала після кожного полоскання, думаю, без нього довше б видужувала.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!