Шкірні висипання при гельмінтозі

Є чимало ознак, які розкажуть сведующему людині про наявність в організмі паразитів, стануть сигналом до активних дій по їх вигнання. Серед усіх ознак можна звернути увагу на характерні висипання на шкірі при глистах. Сліди на шкірі можуть бути у вигляді прищів, схожих на псоріаз або екзему вогнищ або почервоніння різної інтенсивності.

Причини шкірних висипань при гельмінтозі

Чому ж з'являються сверблячі висипання на шкірі? Гельмінти (різними видами глистів) порушують мікрофлору кишечника – у слизову починають потрапляти неперетравлені частинки їжі. Рівень захисних клітин, еозинофілів, стрімко збільшується, захищаючи організм від продуктів життєдіяльності глистів. Так в результаті дії паразитів в організмі людини і реакції на них клітин на шкірі з'являється алергічна реакція, що має різноманітні форми.

Негайно з'являються побічні фактори, які можуть посилити інтенсивність шкірних висипань. Глистова інвазія викликає активне вироблення імуноглобуліну Е, а це теж «найближчий супутник» всіх алергічних проявів. Якщо розглядати висипання на шкірі, які з'являються при глистах, як одні з основних ознак зараження глистами, то варто звертати увагу на наступні показники:

  • висипання, схожі на екзему;
  • кропив'янку;
  • вугрі;
  • фурункульоз;
  • шкірні нарости у вигляді папілом і папул.

Перші ознаки і симптоми

В організмі людини з'являються глисти, він починає це відчувати дуже швидко. Загальна клініка первинних ознак у дорослої людини і дитини виглядає наступним чином:

  • шкіра стає блідою;
  • людина втрачає у вазі, це помітно;
  • з'являється свербіж у ділянці ануса;
  • зовні «носій» виглядає втомленим і виснаженим.

Але це лише найбільш відомі симптоми. Якщо заглиблюватися далі, можна виділити ще одну ознаку глистів у дорослих, який люди часто відносять до прояву інших захворювань, навіть не здогадуючись про справжні причини нездужань.

У дорослих присутність глистів спостерігається при наявності наступних ознак:

  1. Запор, що виникає від виросли до великих розмірів глистів або від перекривають кишечник відходах їх діяльності.
  2. Пронос, який може з'явитися з-за виділень деякими видами глистів, сприяють розрідженню перевареної їжі, подразнення стінок кишечника.
  3. Газоутворення, здуття живота.
  4. Шкірні прояви: вугри, прищі, поява зморшок, папул, тріщин, ламкі волосся, нігті.

У дітей, особливо в немовлят, наявність глистів виявити набагато складніше. Їх може не бути в калі навіть при здачі аналізу на яйцеглист. Фахівці можуть визначити наявність черв'яків по ряду інших ознак:

  1. Відсутність спокійного сну.
  2. Гостра періодичний біль у животі в області пупка.
  3. Порушення стільця (чергування запорів і проносів), блювотні позиви і нудота.
  4. Знижується вага.
  5. Несподіваний кашель без ознак застуди.
  6. Головний біль і запаморочення.
  7. Скарги на свербіж, печіння в області ануса.
  8. Висипання на шкірі, які бувають при глистах.

Які глисти викликають яскраві шкірні прояви

Гельмінтоз – хвороба, яку викликають паразити, іменовані гостриками, аскаридами і лямбліями. Гостро реагує епідерміс на наявність стрічкових черв'яків. Висип з'являється, як реакція організму на ті токсичні речовини, які вони виділяють в процесі своєї життєдіяльності. Лише медичне втручання дозволить усунути паразитози.

  • Аскариди. Це круглі черви, які потрапляють всередину шлунка після спілкування з домашніми тваринками, прогулянки, внаслідок вживання немитих фруктів і овочів. Шкірний висип схожа на кропив'янку – маленькі червоні плями. При прогресуючої хвороби висипання поширюються на все тіло, на слизові оболонки, сильно сверблять і сверблять.
  • Гострики. Захворювання, при якому відбувається зараження гостриками, називається ентеробіоз. Заразитися можна від контакту з хворіють, вдихання вуличної пилу, вживання в їжу фруктів і овочів, які не пройшли термічну обробку. Зовнішні симптоми – наявність різних видів висипки, які призводять до почервонінь великих ділянок шкіри і набряків.
  • Лямбліоз. Захворювання відбувається, коли найпростіші черв'яки лямблії вражають тонку кишку. Якщо вони починають активно розмножуватися, це призводить до сильного токсичного отруєння, що незмінно позначається на шкірі. Вона стає блідою, збільшується кількість вугрів. Спостерігається кілька видів висипань: від кропив'янки з пухирями до великих дерматозів з нестерпним свербінням і підшкірними вузликами.
  • Стрічковий черв'як. Його діяльність у людському організмі призводить до інтоксикації, яка зовні може виявлятися в шкірних висипаннях, посилення грибкової активності, лупиться, зуд шкіри. Це відбувається, коли печінка вже не може справлятися з тим отруєнням, яке настає в зв'язку з присутністю черв'яків.

Методи діагностики та лікування

Якщо з'явилися підозри на наявність паразитів, візит до лікаря повинен бути негайним. Обов'язкова умова відвідування – розповідь фахівця про всіх «тривожних маячки», відчуттях, зміни. Обстеження починається з вивчення біологічних матеріалів: дослідження крові, жовчі, слизу, кишкової слизу, аналіз калу і тканини м'язів. Комплексне обстеження передбачає УЗД органів, аналіз даних рентгена, ендоскопію і комп'ютерну томографію. Запущені форми гельмінтозу провокують ряд важких захворювань, аж до поразки мозку.

Для того щоб позбавити людину від глистів, лікар призначає спеціальні таблетки і препарати, в кожному випадку окремі. З народних засобів найпопулярніше і дієве – насіння гарбуза, які потрібно розтерти до кашкоподібного стану і додати мед (по столовій ложці кожного інгредієнта). Це засіб приймають вранці, до сніданку, а через кілька годин роблять клізму.

Відео: може бути висипання від глистів у дітей

Симптоми гельмінтозу (глистів) у дітей: біль, висипання, свербіж, скрегіт зубами, кашель, нудота, блювота

Як виглядає висип при глистах на шкірі людини

Висипання, які з'являються на шкірі людини при глистах, часто схожі на звичайні дерматические. Це може бути кропив'янка: сверблячі почервоніння, дрібні цятки, які при розчісуванні стають лопающимися пухирями. Висип може проявлятися у вигляді экземных утворень, шелушащихся ділянок шкіри, вугрів, всіляких прищів.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!