Перші ознаки вітрянки

Таке інфекційне захворювання, як вітряна віспа, важко сплутати з іншими хворобами. Перші ознаки вітрянки у дитини мало чим відрізняються від хвороби дорослої людини. Хоча більшість людей переносять це захворювання в дитинстві, деякі не заражаються ним до зрілих років. Радіти цьому причини немає, тому що чим старше людина стає, тим важче протікає хвороба. Як виглядає вітряна віспа, за допомогою яких перших ознак її можна розпізнати, ви дізнаєтеся, ознайомившись з інформацією, фото та відеоматеріалами.

Як виглядає вітрянка

Характерна висип у вигляді маленьких рожевих плям діаметром від одного до п'яти мм поширюється по тілу дуже швидко, не виключаючи слизові ротової порожнини, носа. Через кілька годин переходить у стадію, коли з'являються бульбашки, які наповнені рідиною. Рожевий ореол навколо пухирця зберігається протягом декількох днів. Коли запалений міхур лопається, з'являється скоринка, яка самостійно відпаде після повного загоєння. Для того щоб процес йшов швидше, висип змазують зеленкою. Висипання можуть повторюватися хвилеподібно кілька разів.

Форми захворювання

Залежно від віку, загального стану організму, рівня імунітету медики визначають три основні форми розвитку хвороби за певними ознаками. Важливо, щоб незважаючи на свербіж, не були пошкоджені підсихаючою скоринки, адже в іншому випадку може відбутися повторне інфікування і перейти в більш складну важку форму, яка може спричинити за собою ряд ускладнень і рубці на шкірі. Поширені відомості:

  • Легка форма захворювання часто спостерігається у дітей до дворічного віку і до дванадцяти років. Вітрянка у легкій формі може супроводжуватися незначним короткочасним підвищенням температури тіла та незначною висипанням протягом 2-3 днів.
  • При середньої по тяжкості протікання формі вітрянки спостерігається рясне висипання, підвищена температура, свербіж тіла. Через 5 днів висипання припиняються. Температура нормалізується, коли на всіх місцях запалення з'являються підсохлі скоринки.
  • Важка форма вітряної віспи супроводжується сильними висипом по всьому тілу, в тому числі на волосяній частині голови, статевих органах, слизової оболонки очей, рота і носа. Висока температура, відсутність апетиту, сильні головні болі і свербіж супроводжують хворого більше тижня.

Перші симптоми захворювання

З чого починається вітрянка? Найхарактернішою ознакою вітряної віспи вважаються висипання по всьому тілу, підвищена температура, іноді доходить до 39 градусів і вище, озноб, головний біль. Інкубаційний період вірусу становить до трьох тижнів. Висипання можуть з'явитися як на десятий, так і на двадцятий день після зараження. Залежно від опірності організму і віку хворого, перебіг хвороби проходить по-різному.

У дітей

Діти не завжди можуть пояснити, що їх турбує в момент початку захворювання. Перші дні по симптомам хвороба схожа на простудне захворювання: у дитини пропадає апетит, він стає примхливим і млявим, підвищується температура тіла, болить живіт. Через кілька днів на шкірному покриві з'являються перші сліди у вигляді рожевих вугрів. Коли дитина ще маленький, він не може контролювати свербіж. Важливо стежити, щоб не були пошкоджені оспинки. Змащуючи з'являються водянисті пухирці зеленкою, простіше відстежити, коли припиниться поява нових хворобливих і сверблячих плям.

Немовлят

Перебуваючи на грудному вигодовуванні, маленькі дітки до року рідко заражаються вітряну віспу. Імунітет до різного роду захворювань з'являється разом з антитілами, що надходять з грудним молоком. Якщо зараження все одно сталося, інкубаційний період вітрянки новонародженого становить 7 днів. Форма захворювання може бути легким з незначними висипаннями і більш важке, супроводжується високою температурою і множинними папулами з нагноєнням.

У підлітків

Випадки вітряної віспи в підлітковий період переносяться важко. Це пов'язано зі зміною гормонального фону, зниженням імунітету. Висока температура 39,0-39,7 може триматися протягом декількох днів. Висипання часто бувають рясними, гнійними, які залишають ямочки і шрами на шкірі після одужання. Важливо, щоб перші з'явилися папули віспи не переплутати з підлітковими висипаннями і своєчасно почати мастити їх зеленкою.

У дорослих

Симптоми вітрянки у дорослих проявляється загальним нездужанням, головним болем, ломотою, підвищенням температури. Через пару днів після загострення стану, на тілі з'являється висип. Дорослі дуже важко переносять захворювання, висока температура не знижується, поки всі оспинки не підсохнуть. Небезпека вітрянки у дорослому віці така, що можуть виявитися ускладнення (пневмонія, артрити, втрата зору, менінгіт, запалюються і збільшуються лімфовузли).

Як починається повторна вітрянка

До цих пір в світі медицини існують розбіжності щодо питання, чи може вітряна віспа повторитися. Симптоми вітрянки схожі на висипання герпесу, вони відносяться до однієї категорії. Бувають випадки, коли ці дві хвороби плутають і ставлять неправильний діагноз. Але у кожного правила, вітрянка можуть бути винятки, тому фіксувалися випадки повторного захворювання на вітряну віспу.

Симптоматика і розвиток хвороби такі ж, як і при первинній хвороби: підвищення температури, висип з кількома стадіями зміни зовнішнього вигляду, загальне нездужання. Є ймовірність, що в перший раз лікарі не могли точно визначити хворобу, тому що більшість медиків схильні думати, що люди тільки один раз хворіють на вітрянку. При підозрі на повторну вітряну віспу, краще витримати карантин на три тижні, щоб не піддавати зараження оточуючих.

Відео про перші ознаки вітряної віспи

Щоб було більш зрозуміло, як виглядають перші загальновідомі ознаки вітрянки, пропонуємо подивитися підбірку відеоматеріалів з наочною ілюстрацією висипки на різних стадіях перебігу хвороби. Теоретичні знання допоможуть не пропустити відповідальний момент, коли захворювання знаходиться лише в початковій фазі, щоб почати правильне лікування під наглядом лікаря. Дізнайтеся про заходи профілактики вітряної віспи у вигляді щеплень. Докладний перелік симптомів допоможе правильно діагностувати хворобу при перших ознаках вітрянки.

Популярний дитячий лікар Комаровський допоможе знайти відповідь на питання, чи потрібно використовувати традиційну зеленку для змащування з'явилися бульбашок. Який вплив надає антисептичний брильянтовий зелений розчин на хід розвитку хвороби і володіє лікувальними властивостями? Чи можливо відмовитися від зеленки і чим це загрожує? Дізнайтеся цікаву інформацію від Комаровського, подивившись запропоноване відео.

Початок вітрянки

Симптоми вітрянки

Комаровський про висип

Висип - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!