Ознаки ВІЛ у чоловіків

Вірус імунодефіциту не відрізняється якимись особливими симптомами, тому ознаки у чоловіків на ранній стадії майже непомітні. Протягом перших трьох місяців після зараження навіть за допомогою спеціальних аналізів практично неможливо розпізнати захворювання. Як грамотно визначити ознаки ВІЛ у чоловіків? Існують особливі симптоми – їх вийде помітити навіть без медичного дослідження. Вони дозволять вчасно забити на сполох, звернутися до лікаря, щоб отримати своєчасну допомогу.

Через скільки проявляються симптоми ВІЛ

Протягом пари тижнів після придбання хвороби у людини починають з'являтися перші ознаки: слабкі, ледь помітні нездужання, які легко переплутати з будь-простудним захворюванням. Після 30-50 днів слабкості, втоми і субфебрильної температури (нижче 38 градусів) прояви повністю пропадають на тривалий термін. ВІЛ набирає безсимптомну стадію, яка може тривати кілька місяців або навіть років.

На жаль, це не означає, що хвороба відступила. Недуга буде продовжувати розвиватися навіть під час безсимптомної стадії. Після її закінчення заражений помітить нові ознаки ВІЛ-інфекції у чоловіків, куди більш неприємні. Якщо допустити розвиток хвороби після затишшя, то вилікувати хворобу дуже важко. Настає термінальна стадія – несмертельна захворювання поступово переросте в СНІД.

Основні ознаки ВІЛ-інфекції у чоловіків

Оскільки найважливіше розпізнати хворобу під час перших тижнів після зараження, необхідно знати симптоми ВІЛ у чоловіків на ранніх стадіях. Навіть якщо ви пропустили момент зараження, ви зможете визначати хвороба в початковому періоді і запобігти її розвиток. Якщо у вас є підозра, що ви ВІЛ-інфікований, то слід негайно звернутися в клініку – здати кров на аналіз в обов'язковому порядку. Не можна проводити лікування домашніми методами – необхідно професійне лікарське втручання.

Перші

Як проявляється ВІЛ? Самі перші ознаки імунодефіциту проявляються протягом перших двох тижнів після зараження. Якщо людина хворіє вже другий чи навіть третій раз, то вірус проявиться лише протягом чотирьох місяців. Як правило, ВІЛ проявляє себе, як явна гостра інфекція, однак зрідка бувають випадки, коли первинні ознаки захворювання практично повністю відсутні.

До симптоматиці ранній стадії відносяться:

  • Розпливчасті, невизначені психологічні розлади: загальне зниження настрою, тонусу. ВІЛ-інфікований страждає від апатії, нудьги, дратівливості.
  • Симптоми схожі на застуду: біль і першіння горла, закладеність носа, легке підвищення температури приблизно до 37,5 градусів.
  • Можлива поява висипки на шкірі – як по всьому тілу, так і локально, наприклад, області геніталій.

Через рік

Після перших проявів симптомів захворювання затаюється – настає інкубаційний період ВІЛ. Ця безсимптомна стадія може тривати як кілька місяців, так і п'ять років – все залежить від організму і особливостей протікання хвороби. Як розпізнати ВІЛ без симптоматики? На жаль, ніяк. Діагностувати захворювання при інкубаційному періоді без медичного обстеження не вийде. Якщо провести аналіз крові, то ви зможете виявити наявність інфекції. Якщо у вас є підозри, що ви заражені – обов'язково зверніться до лікаря і попросіть перевірити вас на вірус.

Через 3 роки

Закінчення інкубаційного періоду може настати як за рік, так і через три роки, тому тут дуже розмиті терміни. Після безсимптомної стадії важливо вчасно помітити збільшення кількох груп лімфовузлів. Це буде знаменувати початок генералізованої лімфаденопатії – інфікування переходить в нову стадію і незабаром може перерости в СНІД. Крім збільшення лімфовузлів, можуть бути наступні симптоми зараження ВІЛ:

  • Пухлини червоно-фіолетового кольору на тілі. Цей симптом найяскравіше проявляється у чоловіків.
  • Забудькуватість. ВІЛ може спровокувати появу слабоумства.
  • Мокрий кашель.
  • Підвищення температури тіла до 38 градусів.

Симптоми гострої стадії

Як визначити ВІЛ без аналізів? Доведеться дуже чуйно прислухатися до свого організму і записувати різні показники вашого здоров'я. Основні симптоми імунодефіциту під час гострої стадії нагадують інфекційний мононуклеоз:

  • Температура тіла підвищується без всяких видимих причин аж до 38 градусів. Організм не реагує на прийом жарознижуючих засобів.
  • Збільшуються лімфовузли на шиї і в паху. При цьому ущільнення не болючі, навіть при натисканні ВІЛ-інфікований не відчуває болю.
  • Першіння, біль у горлі, закладеність носа та інші симптоми звичайної застуди.
  • Слабкість, млявість і апатія. Заражений не проявляє інтересу до роботи, до хобі, байдужіє до коханої жінки, компанії друзів і веде себе відсторонено.
  • При зараженні ВІЛ проявляється підвищена пітливість без причин. Один з головних ознак – вночі хворий починає рясно потіти.
  • Із зовнішніх ознак варто відзначити червоний висип. Вона проявляється не завжди і тримається зовсім недовго.

Відео: як визначити ВІЛ в домашніх умовах

У відео нижче ведучий чітко розписує не тільки ознаки ВІЛ-інфікування, але і відмінність між перебігом хвороби у чоловіків і у жінок. Докладно пояснено, які тести чи дослідження можна провести в домашніх умовах, щоб розпізнати захворювання. Подивившись це відео, ви дізнаєтеся, куди звернутися, що робити, які аналізи здавати, щоб не допустити переростання ВІЛ у СНІД.

Симптоми ВІЛ у чоловіків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!