Причини великої і маленької різниці між верхнім і нижнім тиском

Артеріальний тиск (АТ) відображає стан кровоносної та серцево-судинної систем. Показник складають з двох цифр: перша позначає верхнє (систолічний), друга через риску – нижнє (діастолічний). Різниця між верхнім і нижнім тиском називається пульсових тиском. Цей параметр характеризує роботу судин у період серцевих скорочень. Дізнайтеся, наскільки небезпечно відхилення від норми цього показника в меншу або більшу боку.

Що означає верхнє і нижнє тиск

Вимірювання АТ – це обов'язкова процедура у кабінеті лікаря, яка проводиться за методикою Короткова. До уваги приймається тиск верхнє і нижнє:

  1. Верхнє (систолічний) – сила, з якою кров тисне на стінки артерій при скороченні шлуночків серця, від чого кров викидається в легеневу артерію, аорту.
  2. Нижня (діастолічний) означає силу напруги судинних стінок у проміжках між ударами серця.

На верхнє значення впливає стан міокарда і сила скорочення шлуночків. Показник нижнього ПЕКЛО безпосередньо залежить від тонусу стінок судин, які постачають кров у тканини та органи, загального об'єму крові, що циркулює в організмі. Різниця між показниками називається пульсових тиском. Надзвичайно важлива клінічна характеристика допоможе охарактеризувати стан організму, наприклад, показати:

  • роботу судин між скороченнями і расслаблениями серця;
  • прохідність судин;
  • тонус і еластичність судинних стінок;
  • наявність спазмированного ділянки;
  • наявність запалення.

За що відповідає нижнє і верхнє тиск

Загальноприйнято вимірювати верхнє і нижнє артеріальний тиск у міліметрах ртутного стовпа, тобто мм рт. ст. Верхнє АТ відповідає за функціонування серця, показує силу, з якою кров виштовхується лівим його шлуночком в кровотік. Нижній показник вказує на тонус судин. Регулярне вимірювання вкрай важливо, щоб вчасно помітити будь-які відхилення від норми.

При підвищенні артеріального тиску на 10 мм рт. ст. підвищується ризик виникнення порушень кровообігу мозку, серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби, ураження судин ніг. Якщо трапляються головні болі, часті прояви дискомфорту, запаморочення, слабкість, це означає: пошуки причин треба починати з вимірів АТ і негайного звернення до лікаря.

Норма різниці між верхнім і нижнім тиском

Кардіологи часто вживають термін «робочий тиск». Це такий стан, коли людині комфортно. У кожного воно своє індивідуальне, не обов'язково класично-прийняте 120 на 80 (нормотоническое). Люди з частим підвищеним АТ 140 на 90, нормальним самопочуттям називаються гипертониками, пацієнти зі зниженим АТ (90/60) легко справляються з гіпотонією.

Враховуючи таку індивідуальність, в пошуках патологій розглядають пульсову різницю, яка в нормі не повинна виходити за рамки 35-50 одиниць, враховуючи фактор віку. Якщо виправити ситуацію з показаннями ПЕКЛО можна використовуючи краплі для підняття тиску або таблетки для зниження, то з пульсової різницею справа йде складніше – тут треба шукати причину. Ця величина дуже інформативна і вказує на захворювання, що вимагають лікування.

Маленька різниця між верхнім і нижнім тиском

Поширена думка, що низький рівень пульсового тиску не обов'язково повинен бути 30 одиниць. Правильніше вважати, виходячи з величини систолічного АТ. Якщо пульсовий відстань становить менше 25% верхнього, тоді вважається, що це низький показник. Наприклад, нижній граничний межа для ПЕКЛО 120 мм є 30 одиниць. Разом оптимальний рівень– 120/90 (120 - 30 = 90).

Маленька різниця між систолічним і діастолічним тиском проявиться у пацієнта у вигляді симптомів:

  • слабкості;
  • апатії або дратівливості;
  • непритомності, запаморочення;
  • сонливості;
  • порушення уваги;
  • головних болів.

Низький пульсовий тиск завжди повинно викликати побоювання. Якщо його величина мінімальна – менше 30, це говорить про ймовірні патологічних процесах:

  • серцевої недостатності (серце працює на знос, не справляється з навантаженням);
  • недостатності внутрішніх органів;
  • інсульті лівого шлуночка;
  • аортальному стенозі;
  • тахікардії;
  • кардіосклерозі;
  • міокардиті;
  • інфаркті на тлі фізичного перенапруження.

Невелика різниця між АТ (систолічний/діастолічним) може призводити до гіпоксії, атрофічних змін головного мозку, порушення зору, дихального паралічу, зупинці серця. Цей стан дуже небезпечно, оскільки воно має властивість зростати, ставати некерованим, погано піддається медикаментозному лікуванню. Важливо стежити не тільки за верхніми цифрами АТ, але і за нижніми, вираховуючи різницю між ними, щоб зуміти вчасно надати допомогу близьким або собі.

Велика різниця між верхнім і нижнім тиском

Небезпечною, чреватої наслідками є велика різниця між систолічним і діастолічним тиском. Стан може вказувати на загрозу інсульту / інфаркту міокарда. Якщо відбулося збільшення пульсової різниці, це підказує, що серце втрачає свою активність. У цьому випадку пацієнту ставлять діагноз «брадикардія». Про предгипертензии (це прикордонне стан між нормою і хворобою) можна говорити, якщо різниця становить більше 50 мм.

Велика різниця свідчить про старіння. Якщо нижня кров'яний АД зменшується, а верхня залишається нормальним, людині стає важко концентрувати увагу, виникають:

  • непритомні стану;
  • дратівливість;
  • тремор кінцівок;
  • апатія;
  • запаморочення;
  • сонливість.

Різниця понад норми може вказувати на порушення роботи органів травлення, ураження жовчного міхура / проток, туберкульоз. Не варто панікувати, побачивши, що стрілка тонометра показала небажані цифри. Можливо, це пов'язано з погрішностями роботи апарату. Краще звернутися до лікарів, щоб знайти причину нездужання, отримати відповідні лікувальні призначення.

Допустима різниця між верхнім і нижнім тиском

Для молодих здорових людей ідеальна допустима різниця між верхнім і нижнім тиском – інтервал в 40 одиниць. Однак з таким ідеальним ПЕКЛО складно знайти пацієнтів навіть серед молоді, тому для пульсової різниці допускаються незначні перепади в межах 35-50 за віком (чим старша людина, тим більше розрив допускається). По відхиленнях від цифр норми судять про наявність будь-яких патологій в організмі.

Якщо різниця в межах нормальних значень, а нижнє і верхнє ПЕКЛО повзе вгору, це вказує: серце пацієнта давно працює на знос. Якщо всі показники занадто маленькі, то це говорить про уповільнення роботи судин і серцевого м'яза. Щоб отримати точну розшифровку параметрів, всі виміри слід робити максимально спокійному розслабленому стані.

Відео: різниця між систолой і диастолой

Різниця між показниками систолічного і діастолічного тисків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!