Хвороба Паркінсона - симптоми та ознаки у молодих і літніх людей

Ще в 19 столітті медиком за прізвищем Parkinson були описані симптоми паркінсонізму у його есе про «дрожательном паралічі». У той час його робота не була удостоєна значної уваги, проте ця праця поклав основу подальших досліджень синдрому, який все частіше зустрічається в сучасному суспільстві.

Що таке хвороба Паркінсона

Синдром, названий за прізвищем лікаря, за статистикою зустрічається частіше у літніх людей після 60-ти, але останнім часом стали частішати випадки виникнення ознак захворювання у молодих людей, тому важливо розпізнати хворобу на ранніх стадіях розвитку. Хвороба Паркінсона – це порушення нервової системи, пов'язане із загибеллю нейронів, які відповідальні за вироблення дофаміну. Природна втрата гормону, зменшення числа рецепторів відбувається під час старіння організму. Критичний рівень дегенерації нейронів спостерігається при паркінсонізмі.

Хвороба Паркінсона – симптоми

Більш глибоке вивчення синдрому Паркінсона, його симптомів і ознак, сприяло виявленню безлічі типів і форм недуги, які відрізняються порушеннями різних систем організму. Однак задовго до появи основних симптомів можна спостерігати перші ознаки Паркінсона, на які багато можуть і не звернути увагу:

  • втрата гостроти нюху;
  • можлива поява частих запорів;
  • дратівливість, тривога;
  • безпричинне часто потовиділення і ін

Основні (більш виражені) симптоми хвороби Паркінсона виявляються вже при стрімкому її розвитку:

  • недостатня рухова активність – гіпокінезія;
  • підвищення тонусу м'язів або ригідність;
  • постуральна нестійкість;
  • тремор, гіпотензія.

Симптоми паркінсонізму можуть відрізнятися від стадії, форми тяжкості, але в загальних випадках характерні чотири виду рухових порушень, описаних раніше, коли людина не може контролювати свої рухи. Часто з'являються розлади психіки, порушення метаболізму, що може призвести до виснаження, або до набору зайвої ваги. До таких розладів приєднуються і секреторні проблеми: надмірна пітливість, слиновиділення, сальність шкіри.

М'язова ригідність

Поза «манекена» хворих, або т. н. поза прохача з'являється з-за м'язової ригідності, характеризує хвороба Паркінсона – перші симптоми і ознаки якої частіше пов'язують з порушеною рухливістю. Відбувається рівномірний тонус м'язів, при якому руки, ноги та інші частини тіла застигають в доданому їм положенні, спостерігається переривчастість при повороті голови, згинанні передпліччя, що іменується як «синдромом зубчастого колеса». Прояв ригідності може помітити і ненавчений людина: неприродна сутулість, ноги і руки напівзігнуті, голова нахилена вперед.

Постуральна нестійкість

Такий ознака, як постуральна нестійкість, проявляється вже на пізніх стадіях. Проявляється синдром у вигляді неконтрольованих рухів: людині складно почати рухатися і так само складно зупинитися після початку руху. При ходьбі порушується центр ваги тіла з-за того, що корпус як би випереджає в рух кінцівки, тому хворий може втрачати рівновагу при ходьбі. Іноді нестійкість може зникати на кілька годин, людина може правильно рухатися, однак симптоми завжди повертаються.

Брадикінезія

Ознака пов'язаний з порушенням екстрапірамідної системи мозку, буває не тільки при паркінсонізмі, але і є симптомом атеросклерозу, синдрому Вільсона-Коновалова. Брадикінезія – це порушення, уповільнення рухів, їх содружественности, супроводжується підвищенням м'язового тонусу. Олигобрадикинезия проявляється не тільки в уповільненні рухів кінцівок, але і в застиганні міміки, може призвести до повної обездвиженности людини.

Ахейрокинез

Зниження активності, зменшення кількості рухів людини має ще особливий прояв у вигляді ахейрокинеза. Олигокинезия кінцівок або ахейрокинез – це відсутність природних рухів рук, як у здорової людини при ходьбі. Співдружня в такт ходьбі рух рук характерно для здорової людини, у якого немає травм, болючих синдромів та порушень в роботі вестибулярного апарату, а ознака паркінсонізму – притиснуті до тіла напівзігнуті в ліктях кінцівки.

Тремор м'язів

При нервовому напруженні, порушення роботи нервової системи м'язовий тремор може з'явитися і у здорової людини, проте тремтливий синдром на постійній основі у стані спокою спостерігається як ознака небезпечного розладу нервової системи. Такий тремор слабшає при русі, може бути одностороннім, не симетричним. Уражаються частіше руки, ноги, іноді підборіддя та губи. Дуже рідко тремору схильна голова.

Симптоми хвороби Паркінсона на ранній стадії

Глибокі депресії, стомлюваність можуть бути симптомами хвороби Паркінсона на ранній стадії. Недуга може починатися з легкого тремтіння пальців, який не помітний оточуючим, а ще незначного порушення мовлення. У повсякденному житті при незначних навантаженнях самопочуття людини погіршується непомітно для оточуючих. З'являються:

  • загальна слабкість;
  • безсоння;
  • спустошення, занепад сил;
  • легкий тремор пальців;
  • сповільненість, незручність рухів.

Лікування захворювання проходить набагато успішніше, якщо при появі таких симптомів правильно поставити діагноз. Незважаючи на те, що медикаменти, що використовуються в сучасній практиці, можуть мати сильні побічні ефекти, користь від них значно більше, ніж можлива шкода. Ефективна на даному етапі фізіотерапія, психологічна підтримка хворого, особливо глибокі депресії спостерігаються у чоловіків, які втратили колишню активність.

Хвороба Паркінсона – симптоми та ознаки у молодих

Найчастіше синдром генетично обумовлений, але може бути і спровокований в ранньому віці зовнішніми факторами і внаслідок порушень нервової системи. Виявити хворобу Паркінсона у молодих дуже складно, адже видимі характерні ознаки з'являються вже при прогресуванні захворювання. Однак можна простежити деякі особливості того, як проявляється хвороба паркінсона в ранньому віці:

  • зміна апетиту;
  • часте сечовипускання;
  • порушення роботи ШКТ;
  • незначна тремтіння кінцівок, яка не відчувається навіть хворим.

В останні роки вчені спростовують генетичну причину цієї недуги, особливо з-за прояву ознак синдрому в ранньому віці. Провокують порушення нервової системи перенесені інфекційні захворювання, сильний стрес, травми черепа, енцефаліт, безконтрольне застосування нейролептиків. Наслідком вчасно не виявленого паркінсонізму або не правильної інтерпретації ознак недуги може стати важка, запущена хвороба Паркінсона – симптоми і ознаки недуги можна не помічати роками.

Відео

Ранні ознаки хвороби Паркінсона

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!