Показання до застосування женьшеню для чоловіків, жінок і дітей - лікувальні властивості і побічні дії

Навколо цього далекосхідного рослини багато оповідей і міфів, засоби і препарати з нього прописуються при лікуванні захворювань широкого спектру: женьшень – корисні властивості і протипоказання важко недооцінити. Він здатний надавати загальнозміцнюючу, тонізуючу дію на нервову систему, поліпшити обмін речовин, стимулювати пам'ять і роботу мозку. З рослиною потрібно бути обережним з-за потужного впливу на організм.

Що таке женьшень

Це рослина прийшло до нас з Китаю і Кореї, де застосовується в медицині та кулінарії. Корисні властивості має корінь і порошок з нього, перший набуває химерні форми з-за циліндричних частин і «вусиків». Існує безліч легенд, пов'язаних з видом підземної частини женьшеню, схожою на людське тіло. У далекосхідних казках кажуть, що корінь – дочка імператора, яку звернули квіткою. Примітно, що ця рослина з'явилася близько мільйона років тому. З китайської мови назва трави перекладається як «корінь життя».

Корисні властивості

Стародавні китайські книги про медицину описують використання кореня рослини в якості загальнозміцнюючого засобу. Користь женьшеню полягає в знятті фізичної та розумової втоми, перенапруження, зміцнення серцево-судинної системи, поліпшення працездатності мозку і ЦНС, зору. Широкий спектр сфер застосування препаратів на основі рослини пояснюється речовинами, на які багатий корінь трави:

  • ефірне масло панаксен – заспокоює нервову систему, дає болезаспокійливий ефект;
  • вітаміни В1, В2 – покращують обмін речовин, позитивно впливають на волосся, нігті, шкіру;
  • панаквілон – покращує функціонування ендокринної системи, нормалізує гормональний фон;
  • глікозид гінзенин – зменшує рівень цукру, ефективний при боротьбі з діабетом.

Женьшень рекомендований при анемії, мігрені, астмі, гастриті, імпотенції, болях суглобів. Є протизапальних і протипухлинних речовиною, покращує пам'ять. Рослина активно радять приймати в лікувальних цілих завдяки тому, що корінь цієї трави містить дубильні речовини, смоли, жирні кислоти, пектин, алкалоїди. Зараз трава зустрічається в дикому середовищі тільки в Кореї, Північній Америці, Китаї, на Далекому Сході Сибіру.

Для чоловіків

Одним з основних корисних властивостей кореня женьшеню виступає нормалізація роботи нервової системи, боротьба з психофізичними розладами – стресом, виснаженням, перевтомою. Це позитивно впливає на емоційний фон і сприяє поліпшення еректильної функції. Відповідаючи на питання, чим корисний женьшень для чоловіків, важливо не забувати, що корінь рослини включає компоненти, що впливають на організм, як стероїди. Підвищується витривалість, статевий акт стає більш тривалим.

Завдяки сапонінів женьшень підвищує чутливість чоловічих статевих органів, що призводить до яскравого оргазму. Корінь рослини є афродизіаком, посилює статевий потяг, збудливість, чоловічу силу. При вживанні настою з цієї трави поліпшується якість насінної рідини, збільшується кровопостачання члена при ерекції. Як аналог Віагрі можна приготувати ліки наступним чином: взяти висушений корінь, подрібнити блендером і залити 3 л горілки (або води при проблемі з алкогольною залежністю). Настоюють 12 годин і приймають по 50 г щодня.

Для жінок

Корисні властивості женьшеню для представниць прекрасної статі полягають у нормалізації сну, поліпшення емоційного стану. Згідно народній медицині Китаю, препарати на основі кореня рослини продовжує життя. Женьшень допомагає боротися з депресіями, покращує процеси метаболізму, має жиросжигающие властивістю. Ефективний при боротьбі зі зморшками, випаданні волосся. Підвищує артеріальний тиск (корисний при гіпотонії), знижує рівень холестерину, усуваючи ризик інфаркту, полегшує симптоми менопаузи.

При вагітності

Засіб має природне походження, тому його часто прописують з метою підвищення імунітету, стабілізації нервової системи. Особливо це актуально в періоди вагітності. Склад багатьох лікарських препаратів, що прописуються жінкам перед пологами, включає екстракт кореня женьшеню. Зловживати ним не варто, адже рослина має властивість підвищувати тонус матки.

Для схуднення

Речовини, з яких складається рослина, покращують обмін речовин, роботу травної системи. Женьшень для схуднення ефективний навіть без дієти, зайві калорії не відкладаються у вигляді жиру, а спрямовуються на вироблення енергії. Жінка буде краще справлятися з фізичними навантаженнями. При схудненні ефективні препарати тільки з корейського, китайського, північноамериканського женьшеню. При виборі різновиди сировини потрібно враховувати наступне:

  • корінь американського женьшеню знижує температуру тіла, підвищує витривалість, знімає стрес;
  • східна різновид рослини прискорює всмоктування корисних речовин, зігріває тіло, стимулює роботу мозку.

Для дітей

Ліки на основі рослини відносяться до розряду адаптогенів. Препарати допомагають організму дитини краще впоратися із зовнішніми негативними факторами. У зв'язку з цим дітям прописують адаптогени при епідеміях. Тим, хто знаходиться в перехідному віці від 14 до 16 років, не рекомендується вживання таких препаратів. Не варто займатися самолікуванням, оскільки женьшень прискорює серцебиття, яке і так прискорене у дітей.

Показання до застосування

Лікувальні властивості женьшеня ґрунтуються на тому, що його корінь є сильним стимулятором. Рослина здатна активізувати когнітивні функції, поліпшити працездатність мозку. Ця трава тонізує, зменшує сонливість, підвищує імунітет, посилює апетит, особливість дії – запуск захисних функцій організму. Застосування настоянки кореня рослини рекомендовано перед інтенсивними фізичними або розумовими навантаженнями, при боротьбі з інфекційними захворюваннями, при відновленні після перенесених хвороб, лікуванні неврозу.

Протипоказання

Побічних ефектів не буде, якщо дотримуватися інструкції. При великій дозуванні можливо посилення кровотеч під час менструації у жінок, а також розвиток хвороб молочних залоз. Женьшень протипоказаний при лихоманці в результаті інфекцій. Не рекомендується використовувати препарат жінкам, що годують груддю, страждаючим від нервового збудження, безсоння, дітям до 12 років, при кровотечах, захворюваннях печінки. Протипоказання поширюються на тих, хто хворіє гіперфункцією щитовидної залози.

Як приймати женьшень

В аптеці можна придбати вже готову настоянку або приготувати її вдома по простому рецептом. Женьшень випускається ще у формі таблеток, у вигляді масла, порошку. Щоб не виникли неприємні реакції організму, рекомендується виключити алкоголь, чай і кава при використанні рослини. Ці продукти харчування теж порушують роботу серця і центральної нервової системи, змішувати їх з рослиною не варто. Дозування варто уточнити у лікаря.

Інструкція по застосуванню женьшеню в таблетках

Фахівці радять починати вживання з мінімальних доз, поступово збільшувати їх до поліпшення самопочуття. У такий фармакологічної формі рослина варто вживати під час їди по 1-2 таблетці щодня (200-400 мг). З метою загальнотонізуючий ефекту потрібно застосовувати женьшень по 100 мг двічі на добу протягом 3 місяців. Рекомендована доза становить 2 таблетки в день, якщо необхідно поліпшити роботу мозку. При діабеті прописано 100-200 мг. При порушенні рекомендацій можливі головні болі, блювання, прискорене серцебиття, безсоння.

Настоянка

З метою профілактики приймається по 15 крапель двічі на день, для прояву цілющих властивостей потрібно вживати по 25 тричі за добу. Бажано використовувати настоянку за 30 хвилин до їжі в першій половині дня. Це дозволить уникнути безсоння. У китайській практиці курс лікування після важких захворювань виглядає так: починається прийом з 1 краплі, підвищують дозу щодня до тих пір, поки кількість не зрівняється з віком пацієнта. Потім йдуть у зворотному порядку.

Екстракт

Цей препарат ефективний при швидкій стомлюваності, низької працездатності, порушення пам'яті, зменшення концентрації. Екстракт кореня червоного женьшеню додають в вітамінні комплекси із-за вмісту в рослині В1, В2, аскорбінової кислоти, бору, йоду, калію, кальцію, срібла, заліза, хрому та інших корисних мікроелементів. Медики рекомендують такий засіб при підвищених навантаженнях, складних життєвих обставинах, слабкому імунітеті. При лікуванні з метою поліпшення самопочуття використовуються такі рецепти:

  1. При застуді, головних болях треба засипати 50 г кореня рослини, подрібненого ножем або блендером, в 1 кг липового меду. Суміш настоюється в темному приміщенні 3-4 тижні, залишки кореня прибираються, приймається по 1 ч. л. щодня.
  2. Проти тромбозу 100 г ріжеться на шматки розміром з пляшкове горлечко, заливається 0,8 л горілки, залишається на півмісяця. Після проціджування через марлю вживають за 10 хвилин до їжі по 10 крапель щодня.
  3. Для боротьби з нежиттю і кашлем в пароварку на 2 години ставиться велика редька з поглибленням посередині разом з коренем рослини. Потім в отвір міститься рослина, заливають спиртом і медом 1:1, накривається зрізаною верхівкою і настоюється добу. Приймати по 1 чайній ложці 3 рази на день сік, який виділяє редька.

Чай

Існує різновид китайського напою з додаванням кореня рослини – женьшень улун. Гранули чаю за відгуками мають нефритовий відтінок. Такий колір досягається шляхом обвалювання аркушів в товченому порошку сушеного кореня женьшеню. Бажано заварювати водою з температурою 90 градусів в глиняному чайнику, додавати 5 г чаю. Цей напій слід приймати після сніданку, адже він володіє тими ж властивостями для організму, чим корисний корінь женьшеню в іншій формі.

Препарати на основі женьшеню

Крім настойки, в аптеках можна придбати ліки, які містять це далекосхідне рослина. Капсули і таблетки з коренем рослини випускаються під такими назвами: Геримакс (Енерджі, Екстра і Преміум), Гербион, Фарматон Витав, Теравіт, Мульти-табс, Вітрум. Аналогічні препарати випускаються у вигляді сиропу. Продається препарат у формі таблеток під назвою Женьшень екстракт. Масло з кореня може доповнювати креми, лосьйони, засоби по догляду за волоссям, шкірою.

Відео

Про самому головному. Чим корисний і чим небезпечний женьшень

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!