Гірудотерапія - користь, показання для лікування жінок і чоловіків, ефективність сеансів та протипоказання

Сеанси гірудотерапії або лікування п'явками – це метод нетрадиційної медицини, який спрямований на боротьбу з безліччю захворювань: гінекологічними, венозними, урологічними та ін. Проводити терапію може тільки гірудотерапевт – лікар, який спеціалізується на цій темі. На першому сеансі обов'язково перевіряється наявність алергії на п'явку у пацієнта.

Що таке лікування п'явками

Що таке гірудотерапія? Це відомий метод (наука) лікування за допомогою п'явок, без використання додаткових засобів або обладнання. Процедура є безболісною і не має побічних ефектів при правильному лікуванні (пацієнт може відчувати лише укус – трохи болючіше комариного). П'явки в процесі висмоктування крові виділяють активні речовини, які благотворно впливають на роботу імунної та судинної систем. Сеанс триває близько години.

Розмір п'явки спочатку маленький, потім вона висмоктує 5-10 мл крові і виростає, після чого відпадає від тіла людини. З цього моменту і до 24 годин після, продовжує сочитися кров – на місце ранки накладають стерильну пов'язку. Якщо одночасно використовувати 5 черв'яків, показник збільшиться до 200-250 мл. В результаті, відбувається багатогодинне кровопускання, навантажуються вени, поліпшується мікроциркуляція тканин, клітинний обмін, усувається застій лімфи.

Користь і шкода п'явок

Використання медичних черв'яків пов'язано з вмістом в їхній слині безлічі ферментів, які мають лікувальні властивості, посилюють імунітет. Властивості слини застосовуються при захворюваннях, які супроводжуються сильними запальними процесами, погіршенням кровотоку і підвищеною проникністю тканин. Запалення призводить до зменшення концентрації ліків у вогнищі. Проблема вирішується збільшенням кількості кошти. Дія п'явок полягає в поліпшенні кровообігу в місцях захворювання, підвищення концентрації ліків у вогнищах хвороби.

Цілюще черв'як може і нашкодити людині. Таке трапляється при лікуванні в домашніх умовах і без нагляду спеціаліста. Серед шкідливих для людини особливостей виділяють наступні:

  • Організм хробака містить бактерію, яка захищає його від захворювань. Потрапляючи в кров людини, мікроорганізм може викликати розлад шлунково-кишкового тракту і отруєння.
  • П'явки можуть переносити захворювання. Кров хворого пацієнта залишається на щелепи хробака, і при укусі захворювання можуть передаватися іншій людині.
  • Через розрідження крові, що забезпечують ферменти слини п'явки, рана може кровоточити довше доби. У таких випадках потрібна професійна медична допомога.

Користь для жінок

Патології з гінекологічної частини можливо лікувати п'явками. Серед захворювань, які гінекологи рекомендують лікувати гірудотерапією, наступні:

  • Запальні процеси, застій крові у венах малого тазу, збої менструації.

  • післяпологові спайки на слизових жіночих статевих органів. Використовується кілька курсів гірудотерапії з великою перервою між ними.

  • Сечовипускання з болючими відчуттями. Таке явище часто турбує жінок на тлі гормонального збою. З цим допомагає боротися курс гірудотерапії. Перший сеанс прописується за кілька днів до початку менструації, далі – кожен день, поки симптом не зникне.

  • Кісти на поверхні яєчників. Лікування гірудотерапією використовується для позбавлення від рідинних кіст, причому результат відчутний вже з першого сеансу. Один нетривалий курс позбавляє від проблеми і уповільнює зростання нових утворень.

Показання до гірудотерапії

Що лікують п'явками? Терапія застосовується для різного роду захворювань, які лікуються гормональними, антибактеріальними препаратами. Серед них такі хвороби і проблеми зі здоров'ям:

  • артрит;
  • атеросклероз;
  • гіпертонія;
  • інсульт і ускладнення після нього;
  • алергічні реакції;
  • безпліддя;
  • бронхіальна астма;
  • остеохондроз;
  • міома матки;
  • ендометріоз;
  • набряки і гематоми після ін'єкцій (для відновлення);
  • мастопатія грудей;
  • геморой;
  • хвороби очей;
  • патології з дерматологічній частини;
  • порушення обміну речовин;
  • варикоз.

Варикоз

Варикоз – це захворювання, пов'язане з неправильною роботою клапанів вен, але не з в'язкістю крові. У зв'язку з цим, медичні черв'яки ніякого впливу на захворювання не роблять , адже як-небудь змінити клапани медичні вони не в змозі. Гірудотерапія знижує біль, запалення, набряк, зовнішній прояв хвороби. Такий ефект триває недовго – необхідно хірургічне втручання для повного лікування. П'явки можуть зцілити захворювання на ранніх стадіях, проте пацієнти практично не звертаються до лікарів, коли хвороба тільки почала проявляти себе.

Грижа

Лікування гірудотерапією при грижі хребта засновано на біологічно активних речовин, які містяться в слині лікувальної п'явки. Ферменти сприяють розсмоктуванню частинок випав міжхребцевого диска, поліпшенню метаболізму, кровотоку. Це прискорює загоєння тканин, сприяє зменшенню набряку, запалення і больового синдрому. Лікування медичними хробаками ефективно в поєднанні з іншими видами терапії і якщо грижа не більше 10 див.

Безпліддя

Лікування безпліддя – тривалий, трудомісткий процес. Лікувальних черв'яків кладуть на певні місця: крижі, промежину, анальний отвір, піхву. Тривалість сеансу – від 20 до 60 хвилин. Протягом цього часу лікувальні п'явки присмоктуються, впорскуючи зі слиною корисні для людини речовини, що насичуються, відпадають. Після процедури пацієнт повинен відпочивати, тому вона проводиться в другій половині дня.

Простатит

Головне завдання при лікуванні простатиту – позбутися застою кровотоку, від набряку та запалення. Позбавлення від великої кількості крові в хворих зоні, знеболювання за допомогою гірудину, зняття запалення, поліпшення кровотоку – все це заслуги сеансу гірудотерапії. П'явка корисна не тільки высасыванием містить токсини крові, але ще і змістом особливих речовин в своїй слині.

Протипоказання

Пиявочное лікування має ряд протипоказань. Як показує практика, деякі з заборон є відносними і, якщо терапія проводиться під наглядом гірудотерапевта, то їх можна не брати до уваги. Протипоказання:

  • Гемофілія. Це порушення згортання крові, яке передається у спадок. Якщо пацієнту з таким захворюванням поставити п'явку, рана не затягнеться і без втручання лікарів все може дійти до летального результату.
  • Геморагічний діатез – це часті спонтанні кровотечі, які можуть бути викликані травмою.
  • Анемія – недостатня кількість еритроцитів (червоних кров'яних тілець) в крові. При такої хвороби втрачати кров в будь-яких кількостях небажано, тому гірудотерапія може погіршити загальний стан пацієнта.
  • Знижений тиск. Сеанс з п'явками знижує його на 20 одиниць, що різко робить самопочуття пацієнта важким. Гірудотерапія показана тільки на 3-й день після нормалізації показника кров'яного тиску. Гіпертонія – показання до застосування п'явок.
  • Вагітність. Лікування в даному стані дозволено, але перед кожним сеансом потрібен новий огляд пацієнтки.
  • Непереносимість, що є дуже спірним протипоказанням. Рідко ця заборона призводить до важких наслідків, якщо лікування проводиться під керівництвом професіонала.

Схема лікування п'явками

Область постановки черв'яків залежить від захворювання. Найпоширеніші схеми лікування хвороб:

Захворювання

Місце для п'явок

Кількість лікувальних черв'яків

Повнокров'я головного мозку

Область куприка

3-5

Захворювання інфекційного характеру

Область куприка

2-4

Підозра на інсульт

Область куприка

4-7

Переповнення кров'ю судин спинного мозку та його оболонок

Область куприка

5-7

Кровохаркання:

  1. без патологій органів;
  2. туберкульоз легенів;
  3. хвороби серця.

Область куприка

1 – 2,3 ніколи більше 5

2,3 – 3-5 рідко до 7

Урологічні захворювання

Область куприка, печінки, анального отвору, паху

6,3,5,4

Жіночі хвороби (гінекологія)

Область печінки, анального отвору, куприка

3, 8,5

Гепатит, цироз

Область печінки і анального отвору

7, 4

Кількість сеансів гірудотерапії

Скільки потрібно сеансів? Курс гірудотерапії розраховується, виходячи з ваги людини. Якщо пацієнт важить 60 кг, то 60 п'явок йому знадобиться на курс – 10-15 сеансів. Практика показує, що поліпшення стану хворого часто відбувається і з мінімальною кількістю медичних черв'яків – 15-20 7-10 процедур. Між сеансами повинно проходити близько тижня або 10 днів.

Методика постановки п'явок

Терапія п'явками має кілька принципів, яких має дотримуватися кожен лікар - гірудотерапевт:

  1. Стоп-точки для гірудотерапії: області великих венозних судин (особливо стегнова артерія), в місцях з тонкою шкірою, на обличчі, животі, всередині тіла.

  2. Шкіра області проведення процедури повинна бути стерильною.
  3. Існують точки загальної дії – куприк, промежину, області підшлункової залози, печінки, точки по чакрам. Якщо лікування спрямоване на місцевий вплив, то поставлені медичні черв'яки на перераховані вище точки тільки підсилять ефект.
  4. Акупунктурні точки – ті місця, де найбільше болить, вогнище захворювання. Ці області використовуються частіше за інших.

Креми, таблетки і мазі на основі гірудину

Гирудокосметика або препарати для прийому всередину – ефективні засоби проти варикозу та інших проблем зі здоров'ям з наявністю у складі екстракт п'явки – гірудину. Ліки можна знайти і купити в клініках або аптеках.

Назва

Свідчення

Протипоказання

Інструкція

Крем «Софія»

Запалення вен;

флебіт;

варикозне розширення вен,

нижніх кінцівок, гемороїдальних вен.

Індивідуальна непереносимість компонентів.

Застосовувати по відні знизу вгору 2-3 хвилини 2-3 рази в день. Курс лікування – 3-5 тижнів.

Крем «Екстракт п'явки»

Судинні зірочки, венозна недостатність, варикозне розширення вен,

тромбофлебіти,

гематоми.

Індивідуальна непереносимість компонентів, не можна наносити на відкриті рани та гнійні процеси.

Аналогічне.

Капсули та розчин «Пиявит»

Варикозне розширення вен, гематома і набряк, тромбофлебіт, флебіт.

Виразка шлунка, підвищена кровоточивість, знижене згортання крові.

1 капсула або 300 мг 3 рази на добу.

Курс – до 20 днів.

Відео: користь п'явок для здоров'я

Користь п'явок для людини

Відгуки

Наталя, 33 рокиЗ дитинства маю проблеми з кровообігом головного мозку. Порадилася з масажистом, вирішила спробувати гірудотерапію на шию. Процес я не бачила, лише відчувала помірну біль. Після проходження потрібного кількості сеансів, настало помітне поліпшення, немає неприємних симптомів, перестала крутитися голова. Зверніть увагу: п'явки "не люблять
Ігор, 37 роківМедична п'явка допомагає позбутися від мігрені. Перед процедурою здавав аналіз крові на гемоглобін і згортання: 4 сеансу через 10 днів кожен. Черв'яків ставили на шию і верхню частину лопаток. Сам того не очікуючи, вже після 2-ї процедури відчув, що мігрені ослабли і самопочуття покращилося. Допомогло, буду робити ще.
Анатолій, 42 рокиГирудотерапей користувався проти варикозу на ногах. Ефективно, але ненадовго. Через 2 тижні після процедури звернувся до судинного хірурга, який призначив безліч процедур.Про гірудотерапії сказав, що вона не може вважатися самостійним методом лікування, її можна використовувати лише в комплексі.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!